Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.08.2018 14:31 - За Духа, душата и тялото
Автор: svetlina551 Категория: Други   
Прочетен: 1609 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 09.10.2018 21:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg



                                  

09 Август 2018

Рила, над Първото езеро
                                                    За Духа, душата и тялото

Човек търси на първо място онова, което задоволява потребностите на тялото и това е обяснимо. Но, когато задоволи тези потребности, ако е будна душа, ще чувства, че иска още нещо, за да изпитва радостта от живота. Какво според вас е това още нещо?

- Споделяне – ще каже някой.

- Красота – ще добави друг.

- Любов – ще допълни трети.

А ние ще ви кажем – човешката душа, в тяло ограничена, си иска своята свобода, за да изпитва радостта.

Какво е необходимо, за да изпитва душата свобода?

- Как какво? - ще възкликне някой. Никой и нищо да не я притеснява.

Но така ли е това? Човешката душа познава слизане и възлизане. Човешката душа познава волята Божия, докато въплатена в тяло, изминава земния си път. Мислите ли, че човешката душа е свободна в този случай? Та, нали Божията воля е над всичко! Да допуснем, че въплатилата се човешка душа има свободен избор, но до толкова, че да избира, дали да се задоволят потребностите на тялото или потребностите на Духа.

Пропуснахме да отбележим, че когато Духът и душата се въплатят в човешко тяло, наричаме човешка същност. В тази човешка същност по Божия промисъл е допуснато да има две сили, които работят. Едната е Духът, другата - душата. Духът е този, който познава Божия план за душата. Душата е тази, която иска да играе “играта”. И какво се случва? Тъй като Бог е Любов, е дал право на душата да се самоопредели. В същото време е дал право на Духа да ръководи. От една страна душата, познала веднъж Любовта, винаги се стреми към нея. От друга страна Духът, който е самата Любов, направлява душата без насилие.

Да уточним, че съществуват на физически план души на различно ниво, нека да го кажем на различно ниво на осъзнаване. И така, в този ред на мисли, съществуват души, които трябва да бъдат направлявани и за тях хората говорят, че се случва, каквото им е било писано. Съществуват и души, при които ръководният фактор дава на душата различен процент свобода. И така, душата избира преди да се въплати какъв опит иска да придобие. А в някои случаи - да отработи наученото, тъй като Земята е училище за душите. Тъй като  Земята е физическия план, то ви става ясно, както в училището, в което учат децата ви, че едни души са осъзнали как действат едни закони, а други души са осъзнали как действат други закони на мирозданието. С други думи, става яснo, защо различни души с различно ниво на съзнание получават различни задачи. Да вземем следния пример. Събират се две приятелки, имат общи веселби, но когато се появяват различия, ако са от душите на по-ниско ниво на осъзнаване, те ще се разделят и няма да пожелаят повече да бъдат заедно. Ако са от по-висок клас, те ще намерят допирните си точки и ще си въздействат, за да се изпълни Божия план. С други думи, както в училище учителят дава задачи, едни могат да ги решават, а други – не. И така, след като уточнихме, че душите са на различно ниво на съзнание, трябва да допълним, че някои бягат от час, а други по - бързо усвояват необходимия урок.

Защо ви говорим всичко това.? Защото да приемеш другите като брат и сестра, с други думи като близка душа, се изисква да си подготвен за това. И така: Трябва ли да се сърдим на тези, които не разбират?  Макар че душите да са на различно ниво на съзнание, но те всички са в училището на живота, т.е. на физически план. Нима ученикът в 9-ти клас може да се сърди на ученика от 1-ви клас, че не може да реши математическо уравнение? Стигнахме до извода, че всички в училището имат единствената задача да се учат да продобиват знания, в резултат на които да разбират живота.
- Че какво толкова има да му се разбира на този живот? Да имам какво да ям, да имам покрив над главата, да имам с кого да споделям теглилата. Че какво друго ми трябва?

Да се върнем на темата за душата. Казахме, че имаме тяло, Дух и душа. Значи, тялото има едни потребности, Духът - други, душата – трети.

Какво се случва когато тялото иска едно, душата друго, Духът – трето?

- Леле мале! Този е луд за връзване. – ще каже някой.

Създателят е промислил и за това. Сложил ги е в една човешка същност, та дано се разберат.

А как ще се случва това? И възможно ли е въобще?

- Сигурно е възможно само за ангелите. - някой ще отсече.

Мале, че сложна задача! Направо ми се зави свят. Ако съм човешка същност, тялото ли да си слушам, тази душа или пък Духа? Ами, ако сгреша? Ами, ако послушам тялото и много се разшири, и му е трудно да върви? Ако си послушам душата – тя иска да лети. Ами, ако си послушам Духа – той иска мира. Боже Господи, как да не сгреша? - така се вайка не една душа на физически план дошла.

Някой си слушат тялото, други – душата, трети – Духа. Но, когато се постигне хармонията между тях, повярвайте ми – дошло е Царството Божие.

- Та, Царството Божие не е ли на небето?

- Какво небе, нали сме на Земята? - ще заспорят брата и сестрата.

- А, кажете вий, де е правдата сега?

Ако решите, че Царството Божие е в душата, ръководена от Духа, реализирал мира, то няма да сгрешите. Защото е казано: " Аз и Отца ми, сме едно." А Божието Царство, това е Любовта, нима не мислите така?

Да допуснем, че половината от вас мислят, че не са достойни, че са грешни Божии чада, а другата половина вярват, че Бог е позволил да проявяват Любовта. Първите ще смятат, че живот, това е равно на хомот. А вторите ще живеят в Любовта и ще се наричат брат или сестра, т.е. близка душа. И ако за някои това са празни слова, и ги изричат просто ей така, защото е прието във света; добре помислете, преди да ги изречете. Защото вашата душа има способността да разпознава своята сестра.

Любовта е сила и когато тя е решила, ще изпълни всичко със съдържание, докато придобиете знание. С други думи, всички души тук дошли, ще имат своето изпитание, докато придобиват знание. И ако някой възроптае, и се опитва да докаже, че Любов равно на щастие, ще кажем отново, че за да дойдат Мъдростта и Истината, трябва да се мине през училището на живота. Всичко се подчинява на Божиите закони и целта на Създателя е една – да възрастне нашата душа. С няколко думи ще кажем: Вие сте в света дошли, за да се намерите като сестри. И който пръв Любовта прояви, в това ще се убеди.

И така: Любов, Мъдрост, Истина, Правда и Добродетел не са празни слова! Изпълнете ги със съдържание и не гледайте на живота като изпитание. Решите ли, че за вас той е забавление, следва вашето учение:

Първо правило: Люби!

Второ правило: Мисли!

Трето правило: Работи!

А сега ми кажи, щастлив ли си ти?

Ако ми кажеш – "Да." – значи си разбрал, защо си дотук живял.

Ако пък ми кажеш – "Не." – ще ти кажа аз това:
- Слушай, друже, добре ме погледни, това съм аз, а това си ти! Сам не си. Нали така? Добро ти мисля, ще ти подам ръка. Ще ти кажа няколко слова. Хайде, в мир да живеем! Да си мислим, че сме брат и сестра, и тогава ще е по - добър света! Знаеш ли, дори вярвам, че няма да има войни, защото нищо няма да ни раздели. Нас Любовта ни събра, да се припознаем като брат и сестра. Да живеем без вражди, всичко в нас да се смири и нашата душа да благодари.

- Сполай ти Боже! – да речеш и да разбереш, че животът си струва, защото аз и ти можем да сбъдваме мечти.

И тъй, като говорихме за души, ще завършим така: Душата е Божие проявление. Да събира душите е Божие забавление. И ако проумеем това, ще се забавляваме и ние в света. Ще живеем за мира и радостта, и весел всеки ще бъде, докато пребъде!




Тагове:   брат,   сестра,   дух,   душа,   живот,   любов,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: svetlina551
Категория: Други
Прочетен: 122439
Постинги: 62
Коментари: 12
Гласове: 77
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031