Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.08.2019 21:30 - Никой ли вече не се изчервява?
Автор: val19 Категория: Други   
Прочетен: 341 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Като вярващи и ученици на Месия, ние трябва да се стремим да възвърнем невинността си

Изчервен като изгорен с огън

„За това, убийте сега всичките мъжки от децата, и убийте всяка жена, която е познала мъж, като е лежала с него. А всичките момичета, които не са познали мъж, които не са лежали с такъв, оставете живи за себе си.“ Числа 31:17-18

Жените били умъртвени заради ролята си да изкушат Израел в идолопоклонство. Момчетата били умъртвени, за да не пораснат мъже, които ще търсят отмъщение. Девиците мадиамки били пощадени.

За мен екзекуцията на тези беззащитни затворници представлява непримирим морален проблем. По ирония на съдбата отвращението, което изпитвам при мисълта за израелтяните, които убиват жени и деца, идва в резултат на етичен мироглед, който първоначално е създаден от Тора. Езическият свят от онзи ден и епоха бил ежедневно свързан с жестокостта. Ние наследихме и култивирахме етичен мироглед, който първоначално произхождаше от почвата на Тора, растеше в пророците и даваше плод в евангелието.

Но как израилтяните разбраха дали едно момиче е девица или не?

Според една фолклорна легенда, всяко момиче минавало пред първосвещеника Елеазар, като той носел златната митра на челото си, на която било написано името на Бог. Ако жената не била девица, когато поглеждала първосвещеника с думите „Свят на Господа“, гравирани върху златната му корона, лицето й побледнявало. Ако била девствена, лицето и се осветявало в огнено червено. Бледото лице показвало, че тя е участвала в заговора за съблазняване на Израел; изчервеното лице показвало, че е невинна.

Този разказ може и да не пресъздава истинската ситуация, но ни учи за красотата на невинността. Ние живеем в култура, която е отхвърлила тази добродетел. В ранна възраст децата са изложени на сексуални образи в развлечения и медии. Сексуалността непрекъснато пламва пред очите ни. Културата е загубила всякакъв усет за скромност и приличие в обличането. „..които, изгубили чувство, са се предали на сладострастие, да вършат ненаситно всякаква нечистота. “ (Ефесяни 4:19). Нито една тема не изглежда твърде вулгарна или срамна за днешните комици и шоу-програми. Вчерашните табу са днешните прищевки. Всичко това допринася за навлизане на все по-нагла култура, в която нищо не е шокиращо и всичко е допустимо. Като общество загубихме способността да се изчервяваме.

Като вярващи и ученици на Месия, ние трябва да се стремим да възвърнем невинността.

„А блудство и всякаква нечистота или сребролюбие да не се даже споменават между вас, както прилича на светии; нито срамотни или празни приказки, нито подигравки, които са неприлични неща, но по-добре благодарение. ”(Ефесяни 5:3-4).

Фактът, че се чувстваме неудобно от историята на Тора за Мойсей и израилтяните, които са умъртвили жените и децата на Мадиан, показва, че сме приели в себе си духа на Тора. Трябва да възстановим невинността си и да защитим невинността на нашите деца. Трябва да се научим отново да се изчервяваме, за да не избледняваме преди Името на Бог.

Шабат Шалом




Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: val19
Категория: Други
Прочетен: 67525
Постинги: 100
Коментари: 46
Гласове: 55
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930