Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.05.2018 22:00 - Неволен свидетел
Автор: tota Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3542 Коментари: 9 Гласове:
22

Последна промяна: 24.05.2018 21:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                                Неволен свидетел

        
   Днес към 17 часа станах неволен свидетел на проявена агресия към жена, видимо на пенсионна възраст.  На ъгъла на улицата, водеща към булеварда, младо семейство, заедно със сина си и двете им големи кучета, се суетяха около колата, която вероятно, току що бяха  паркирали. Багажникът беше отворен, сваляха се чанти, кора с яйца, които държеше младата жена. До тях на тротоара, синът им, ученик в начално училище едва удържаше двете големи кучета, които бяха неспокойни  и се дърпаха на различни страни.
                В това време, покрай тях премина  много възрастна двойка. Държаха се за ръце като деца, и понеже тротоарът беше зает, те минаха през тревните площи. Жената, която вървеше пред мен, чух да казва:
               - Тротоарът е за хора, пешеходци, не за кучета.
Когато се изравни с  възрастната двойка се обърна към тях  с думите:
               - Защо минахте през тревата, нали знаете, че има опасност от кърлежи?
Те тихично, вървейки  нищо не промълвиха и продължиха пътя си.
                  За разлика от тях младото семейство - мъжът и жената, един през друг се надпреварваха, да обиждат жената след чутото. Тя, вероятно се страхуваше от кучетата и мина покрай тях по улицата, вместо  по тротоара . Мъжът  с висок тон, буквално и изкрещя:
                 - Дърто, върни се и мини по тротоара. Това куче струва повече от теб. Как смееш да коментираш кучета, които са вързани и с  каишка. Аз плащам данъци на общината за тези кучета.
Не остана длъжна и съпругата му. От устата излязоха със злоба и през зъби думите:
                - Не стига, че работим  за да Ви издържаме, вие живеете на нашите ръце, ами и капризи проявявате.
                   Жената, засегната от последните думи, не се стърпя. Спря се,  обърна се към тях и им каза:
                  - Мен, тук ме е довел съпругът ми, Вие, кои сте и от къде сте? Вероятно от скоро сте в квартала ни и съседите Ви, не Ви понясят с тези кучета и с арогантността Ви. Тук, ние всички се знаем. Никой не Ви дава право да ме обиждате, казвайки, че ме издържате. Та, аз още продължавам да работя, за да си добавя някой и друг лев към ниската пенсия.
                      След нейните думи обстановката още повече се изостри. Младата жена продължаваше да нагрубява, а мъжът наежен тръгна към нея със закана:
                   - Млъквай или сега ще те пребия, та да ти дойде акъла в главата. Дъртачка с дъртачката! Млъквай!  И, аха да продължи и изпълни заканата си. Само синът им мълчеше и продължаваше да дърпа кучетата към себе си.
                    Жената продължи пътя си към големия булевард с наведена глава, вероятно търсейки отговор за поведението на тези млади хора, дошли да живеят в квартала, в който цареше разбирателство и уважение между колеги и семействата им.  
                        Стоях на ъгъла зад тях, не се осмелих  да кажа нещо на глас. Та нали скоро само заради забележка, прободоха момче в автобус, в столицата.   Питах се,  къде останаха добрите нрави? Откъде толкова много злоба и жлъч у младите към възрастните? Дори и да срещат трудности, което видимо, не се забелязваше, никой от нас там, не е виновен за обстоятелствата, при които живеем. И най - важното, те не се замислиха, какъв пример дават на детето си с арогантността си и проявената агресия след безпричинното раздразнение.
                         Къде, отидоха добрите нрави? Защо деморализацията завладя обществото ни? Така, никога няма да постигнем единение. А, може би това е целта?
                                                                         image





Гласувай:
22



Следващ постинг
Предишен постинг

1. donchevav - О, да, типична случка! И аз си зад...
21.05.2018 00:14
О, да, типична случка! И аз си задавам подобни въпроси - сигурно много хора си ги задават и като нас нямат отговор. Понякога си мисля, че младите хора са отчаяни и обезверени от липсата на пари, работа и перспективи - но какво да кажем в такъв случай за пенсионерите, по тази логика те трябва да са /и са!/ в пъти по-отчаяни! А се оказва, че възрастните хора имат по-здрави устои, по-силна ценностна система. А може би това идва от възпитанието, получено в едно по-друго време, когато патриархалните добродетели не бяха анахронизъм. Разказваха ни тогава за онзи, "пропадналия" Запад, за студенината и отчуждението между хората там, за култа към парите, егоизма и вълчите нрави в обществото, за хора, които умират на тротоара от глад, докато ситите равнодушно отминават, за протести и стачки, и стрелби по улиците и в училищата - и това ни се струваше просто пропаганда, толкова далечни и чужди ни бяха тези проблеми, един отминал в живота на обществото ни етап. А то всичко това предстояло да дойде и при нас:)))
Не съм привърженик на теорията за световната конспирация, не мисля, че някой съзнателно ни обезродява и оскотява, че нарочно ни държи далече от качествено образование и здравни услуги, че ни подлага на геноцид. Прости, агресивни, озлобени хора има навсякъде по света, друг е въпросът, че там, където държавността, законите, редът са силни, подобни случки или са невъзможни, или намират бърза развръзка по естествен, законов път. Агресия, безнаказаност, демонстрация на просперитет, самоуправство и сила - права си да правиш аналогия с оня случай с намушкването. Единение ли? Обединяват големите, великите цели - а такива не се виждат на българския хоризонт въпреки успешното ни европредседателство:)))
И толкова по-ценно е да видиш насреща си приветливо лице, да чуеш добра дума, да те озари нечия усмивка. Всъщност повечето хора са добри и сърдечни. Но ето такава една случка може да те разстрои и обезвери за дълго време. Благодаря ти, че я сподели, мила Ати! Прегръдка от мене!
цитирай
2. ivoki - МНОГО ТЪЖНО .....
21.05.2018 02:39
МНОГО ТЪЖНО .....
цитирай
3. leonleonovpom2 - Здравей, Ати!
21.05.2018 10:59
Имам много наблюдения по темата
Бих могъл уверено да кажа, че тези, които проявяват прекалено голяма любов към кучетата, страдат от липса на любов към човека, към близките!....
Да, за куче са готови да убият човек!?
Впрочем, прекалената им любов към кучета е демонстрация Обикновено такива се хвалят с много пари , а и ги и имат, мръсни, разбира се! Те са комплексирани, изживяващи се като робовладелци
Обичат робското в кучето/ за разлика от котката/, не нещо друго, затова демонстрират любов към него
Че имат реален роб!Че то ги признава за робовладелци! За които оспорват, както в случая, влиза приматското в действие!

Хубав ден!

Хубав ден!
цитирай
4. sande - И това ще мине ...
21.05.2018 12:06
"И толкова по-ценно е да видиш насреща си приветливо лице, да чуеш добра дума, да те озари нечия усмивка. Всъщност повечето хора са добри и сърдечни. Но ето такава една случка може да те разстрои и обезвери за дълго време. Благодаря ти, че я сподели, мила Ати! Прегръдка от мене! "

***
Стихийният и примитивен преход, декларативен, не особено морален, деформира още повече норвмланите и естествени нещо : човечност, морални норми и пр. По-успешни санаглите.
Семейството. Семейството ! Семейството трябва да бъда бастион, където се пазят всички човеишки добродетели.И училището, разбира се.

Трябва да пишем повече за хубавите работи, за човещината за достойните постъпки. А медиите да не търсят само скандалите и саморазправите.
цитирай
5. stela50 - Тъжно е, когато си свидетел на агресия и неуважение...
21.05.2018 18:05
още по-тъжно, че не знаеш как да реагираш и дали ще бъдеш разбран.
Хората в един квартал се познават, и колкото и да са трудни времената,
продължават да си помагат и да живеят в мир... но да, с новите съседи
може би е по-различно. Много въпроси поставя твоят разказ, мила Ати...
да обичаш животните и да се грижиш за тях е чудесно, но това няма
нищо общо с етиката в общуването между хората. А колкото до примера,
който дават на своето дете тези родители... не зная дали въобще знаят
какво му причиняват... промениха се стойностите в обратната посока,
никой не го е грижа за достойнството на отсрещния човек, за това,
че в краткия ни живот всеки ще премине по пътя на възрастните
и може би ще чуе същите тежки думи, ако нещо не се промени...
И още - агресия, грубост и безпардонност има навсякъде по света,
но там има ред и строго спазване на законите...
А колко малко само е нужно - доброта, уважение, толерантност...
Поздрави за постинга !

цитирай
6. katan - Познато до болка и сълзи, Ати!
21.05.2018 19:59
Имам лични много подобни случки. За някои съм писала, когато още не беше станало масово явление.
Не мога да свикна с тази "напаст", но ако се обадя става много лошо.
В повечето пъти мълча и отстъпвам с "кралски":( жест, а те самодоволно се чувстват ...победители.
Чак не ми се вярва, че доживяхме такива времена.
цитирай
7. tota - donchevav , ivoki, leonleonovpom2, sande, stela50, katan,
22.05.2018 11:05
Благодаря Ви, за коментарите, за разбирането и съпричастността към разказаната случка. Тя, за сетен път разкрива наличието на неуважение и агресия между хората в съвременното ни общество. Те допълват споделеното и разкриват очертаващата се тенденция на намаляване ролята на семейството, училището, другите структури отговорни за формирането на личността. Също така необходимостта от нарастване на отношението на държавата, спазването на законите , създаване на ред, тогава "подобни случки или са невъзможни, или намират бърза развръзка ". Хубав ден на всички!
цитирай
8. syrmaepon - Ужасно и тъжно! Тъпотата гарнирана ...
22.05.2018 13:58
Ужасно и тъжно! Тъпотата гарнирана с пари, високомерие и липса на каквото и да е благородство.
цитирай
9. tota - Ужасно и тъжно! Тъпотата гарнирана ...
23.05.2018 18:41
syrmaepon написа:
Ужасно и тъжно! Тъпотата гарнирана с пари, високомерие и липса на каквото и да е благородство.


Точно, Сирме! Благодаря, за коментара! Хубава вечер!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tota
Категория: Лични дневници
Прочетен: 12146748
Постинги: 1346
Коментари: 16857
Гласове: 70664
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031