Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.09.2010 22:23 - Меркел към германците: Свиквайте с джамиите
Автор: rrosenn Категория: Новини   
Прочетен: 1843 Коментари: 0 Гласове:
0



   
    image
Минаре на джамия и купол на православен храм в центъра на германския град Есинген, провинция Баден-Вюртенберг
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германската канцлерка Ангела Меркел призова немците да свикват с мисълта, че градовете в Германия ще продължават да променят облика си заради живеещите в страната мигранти.

"Например джамиите все по-често ще стават част от нашия градски пейзаж" - заявява тя в публикувано днес голямо интервю в авторитетния  "Франкфуртер алгемайне цайтунг" .

На канцлерката е зададен въпрос дали след като в Швейцария чрез референдум беше забранено издигането на минарета, тя не се опасява, че в Германия може да се формира политическа сила, която да отхвърля разпространението на исляма в държавата.
image
В една от най-големите джамии в Германия - в Дуисбург - по време на служба
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Вече казах, че джамиите повече от преди ще стават елемент от градския ни пейзаж. Нашата конституция защитава свободата на вероизповеданията.

Впрочем, аз изисквам всички да спазват всички текстове на основния закон. Не може да формираме никакви паралелни общества, в които не се съблюдават нашите основни правила, свободи и ценности, например равнопоставеността на мъжете и жените.

Можем да живеем заедно в обстановка на взаимно уважение и толерантност единствено върху основата на Конституцията. С това трябва да се съобразява всеки, който би искал да живее тук".   Според Меркел в продължение на много години отношението на немците към имигрантите се е определяло от илюзии. Много положения в интеграционната политика на германската държава са се оказали неправилни.

Канцлерът призовава към открита дискусия за недостатъците в интеграционната политика.

Интеграцията на идващите преселници е задача на коренното население, подчертава Меркел. Обаче с мигрантите, които не желаят да се интегрират, трябва да се подхожда "с цялата строгост", подчертава тя.

Няколко пъти журналистите от ФАЦ питат канцлерката за

скандалната книга на Тило Сарацин,

в която този  противоречив германски политик развива подробно поляризиращи тези, засягащи мюсюлманите и социално слабите.

Бившият сенатор от Берлин и настоящ член на борда на германската Бундесбанк Тило Сарацин е нарекъл книгата си "Саморазграждането на Германия". Той подчертава, че като цяло имиграцията на мюсюлмани носи на Германия в социално и финансово отношение по-висока цена, отколкото икономическа полза.

С нападките си срещу имигрантите мюсюлмани и изявленията за съществуването на "еврейски ген" Сарацин отприщи  вълна на възмущение. Политици, работещи в полето на имиграционната и интеграционната политика, отхвърлят аргументите на Сарацин като недоказани.

"Берлин не би могъл да оцелее без имигрантите", казва например пълномощникът на Берлин за имиграцията Гюнтер Пининг и допълва, че Сарацин обича да обобщава без да го е грижа много за фактите.

Освен това Сарацин говори много за мюсюлманската миграция, само че думите му трудно се поддават на проверка, тъй като религията не фигурира в официалната статистика.

Ангела Меркел казва в интервюто, че не е чела скандалната книга, но е запозната с предварителните публикации на откъси от нея и има представа за замисъла и основните тези, с които не е съгласна.

Междувременно външният министър Гидо Вестервеле заяви, че изявленията на френския президент Саркози, че и в Германия ще се разчистват ромски селища, се дължат на "някакво неразбирателство".

По думите на Саркози, изречени на пресконференция, Меркел му казала, че смята в близките седмици да разпореди премахването на ромските лагери във Федералната република.

Но по данни на дипломати от Европейския съюз от подобни думи не е имало и помен, Саркози си ги измислил и остава напълно неясно откъде му е хрумнало.

"Саркози съвсем полудя", обобщи по този повод Радио Дойче веле.

Парадокс е, че ромски лагери, каквито съществуват във Франция, в Германия изобщо няма.

Докато във Франция има към 600 незаконни лагери, в които живеят роми от България и Румъния, пристигнали след присъединяването на двете държави към ЕС, в Германия няма подобно нещо.

Пристигналите във Федералната република роми са много по-малко, точни данни всъщност няма.

"Федералната канцлерка изтъкна публично, а и пред мен, че подобни разговори с такова съдържание не са били водени, и аз мога да нарека цялото само едно неразбирателство.

По отношение на темата искам да кажа още веднъж, че е задължение, а не само право на Европейската комисия да направи оценка на съблюдаването на общите европейски правила, както и че същевременно е право и задължение на френските власти да прилагат националните си правила", посочи Вестервеле.

18.09.2010


Тагове:   Меркел,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: rrosenn
Категория: Други
Прочетен: 205333
Постинги: 87
Коментари: 13
Гласове: 171
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031