Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.01.2012 11:41 - КАК УДУШИХА УНГАРИЯ
Автор: lyubomircholakov Категория: Политика   
Прочетен: 6452 Коментари: 7 Гласове:
15

Последна промяна: 21.01.2012 12:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
Българска следа в компромат срещу унгарския президент

 

 

 

Един нагледен пример за действието на механизмите на глобалната демокрация

 


КАК УДУШИХА УНГАРИЯ

 

Николай Стариков

 

Навсякъде по света е изградена странна финнасова система. Всички пари се създават (емитират) от недържавни структури - централни банки.

Държавата взема пари назаем от централната банка. Държавата не може да създава пари. Може само да взема назаем.

Сега разбирате защо всички развити страни са длъжници. Остава да се запитаме: а кому са длъжници?

Всички страни са длъжници на банкери, които контролират създаването на пари чрез Федералния резерв на САЩ, Банк ъф Ингланд, Европейската централна банка и т.н.

Същото е и в Унгария. Тук след настъпването на демокрацията също се появи независима Централна банка.

Но дали наистина е независима? Да, от Унгария.

Тази ситуация дълго време устройваше всички. До момента, в който на власт дойдоха млади и енергични политици (партията ФИДЕС). Как дойдоха ли? Ами, много просто – спечелиха изборите. Надзирателите на демокрацията прозяпаха този момент. Ала все пак и те не са много виновни: отначало, преди да дойдат на власт, момчетата от ФИДЕС не споменаваха нито дума за национализация на централната банка. Но след победата започнаха да правят именно онова, което е нужно, за да излезе страната от кризата. И подхванаха самата същност на проблема - решиха да национализират създаването на парите, тяхното емитиране.

Нещата тръгнаха с размах: направо промениха Конституцията. Защото в Унгария, както и в целия Европейски съюз, правото на «независимост» на Централната банка беше закрепено в конституцията.

И въз основа на новата Конституция на Унгария приеха нов закон за Централната банка.

Направиха това светкавично.

Ето извадки от медиите:

"През последната сесия – от 12 септември до 30 декември 2011, за 53 работни дни унгарските депутати разгледаха почти почти 100 законопроекта. Общо през 2011 г. унгарският парламент прие около 210 закона. А откакто дойде на власт Фидес – 370!"

И се започна! Та как иначе, нали беше създаден свръхопасен прецедент?! Самата държава започваше да създава пари – както са го правили всички държави в продължение на хиляди години! Банкерите щяха да загубят своята власт!!!

Това не биваше да се допуска.

Новата конституция влезе в сила на 1 януари 2012 година. Но много преди тази дата срещу Унгария се стовари истинска лавина от атаки.

Министър-председателят Виктор Орбан беше руган във всички световни медии. Всякакви видове рейтингови агенции понижаваха кредитния рейтинг на Унгария и сриваха обменния курс на форинта.

Международният валутен фонд и европейските бюрократи тръгнаха срещу Будапеща рамо до рамо.

Проблемът се състоеше в това, че «ужасната постъпка» на унгарските власти разгневи и САЩ, и Европа. Федералният резерв виждаше в унгарците опасен прецедент за световната си власт. А Европа просто се почувства обидена до дъното на душата си: как така, 17 страни седят и се опитват да излязат от финансовото робство «по правилата», като връщат дългове, които по принцип никога не може да бъдат върнати – а изведнъж нахалните унгарци заявяват, че те сами ще създават собствените си пари? Докато всички останали европейски страни продължават да вземат кредити от банкерите! Та само унгарците ли излязоха най-умни? Трябва да им се преподаде добър урок!

Пред Унгария бяха поставени следните условия: да се върнат правата на Конституционния съд, да спре атаката срещу председателя на централната банка и да възстанови предишната частна пенсионна система. И тогава щяха да й простят.

Но Виктор Орбан вече беше набрал инерция. Конституцията влезе в сила. Настъпи 2012 г.

И започна голямата атака!

Изведнъж видяха в Унгария и «тоталитаризъм», и «авторитаризъм», които се появиха изневиделица.

Естествено, и «протестиращи, доведени до отчаяние» се появиха по улиците.

И форинтът започна да пада още по-рязко.

И всички изведнъж престанаха да се интересуват от облигациите на Унгария.

Из медиите:

"Лондон, 4 януари. Националната валута на Унгария – форинтът, днес падна до историческия си минимум спрямо еврото. В страната се засилват икономическите трудности и се появяват първите признаци на политическа нестабилност. Едно евро струваше 319,4 форинта. Унгарската валута никога не е струвала толкова евтино.

През последните шест месеца форинтът се обезцени с 15% спрямо основните световни валути. Това е най-лошият резултат сред всички останали валути в света за същия период. В същото време днес цените на държавните облигации в Унгария паднаха, което увеличи доходността по тях. Сега на финансовите пазари 10-годишните унгарски съкровищни бонове имат доходност 10,69%.

Обезценяването на форинта и на държавните облигации на Унгария се извършва в условията на нарастваща конфронтация между Будапеща и Европейската комисия. Брюксел е недоволен от приетия миналата седмица от унгарския парламент закон за Централната банка закон, който разширява възможностите на правителството да влияе върху нея.»

На 11 януари в Будапеща се събраха всевъзможни опозиционери, около 10 хиляди души.

"... Проведе се многохилядна демонстрация срещу приемането на самата Конституция.Тази протестна акция, организирано от парламентарната (с изключение на Йобик), извънпарламентарната и интернетната опозиция, бе широко отразена от медиите в чужбина."

Кампанията за всевъзможно дискредитиране на «управляващия режим" в Унгария се засилва по всички линии. Управляващите там не само "водят Унгария към банкрут", защото никой не ще им даде кредит. Те направо са си закоравели мошеници!

"Списание HVG твърди, че 69-годишният президент на унгария Пал Шмит, бивш олимпийски шампион по фехтовка и близък приятел на унгарския премиер Виктор Орбан, е "заимствал" трудове от български учен за своята докторска дисертация на олимпийското движение. Журналистическото разследване показа, че 180 от 215 страници дисертация, с която Шмит през 1992 г., получава докторска степен, са били откраднати от написана 5 години по рано работа на Николай Георгиев, починал през 2005 година. Наистина, Пал Шмит сочи в библиографията името на българския учен, но никъде не дава препратки към него в самата си дисертация."

Представяте ли си какъв огромен труд са положили журналистите?! Внимателно са изучили  215 страници дисертация. Написана през 1992 г.! Двадесет години след това тези «донкихотовци» на перото просто така, случайно прочели дисертацията на президента и САМИ се сещат да я сравнят ТОЧНО с труда на българския учен. И откриват плагиатство. Юнаци! И най-важното – досетливи! Просто така, от любов към идеята и към Унгария. По-рано явно не са обичали нито идеята, нито Унгария…

На всичко отгоре трябва да се знае, че върху дисертациите има авторско право на ръкопис и затова обикновено се предават само на определени библиотеки. Свободен достъп на регистрирани читатели на библиотеката се дава само за автореферати, а не за самите дисертации. За да четете дисертация, е необходимо специално разрешение и четенето се извършва само в читалнята.

Представете си сега ситуацията, в която журналисти седят по цели дни в библиотеката, при това не само в Унгария, но също така и в България - слабо вероятно е дисертация, защитавана в България, да присъства в унгарска библиотека, в най-добрия случай има само автореферат. И ако журналистите предварително и целенасочено не знаят кои дисертации точно да сравняват, ще им се наложи да преровят огромен брой. Разбира се, днес в много държави дисертациите са достъпни в електронен вариант, възможно е така да е също в Унгария и България. Но това не улеснява кой знае колко работата на журналистите, които ей така, просто от любопитство решават да сравнят дисертацията на президента с някоя друга, за която някак са се сетили…

Картината е ясна: това е поръчкова акция, при това поръчана от сили, които разполагат с огромни ресурси за търсене на компромати. Или пък този компромат е бил предварително подготвен така, за всеки случай.

Информацията за «плагиатството» излиза на 16 януари.

Това е ясно предупреждение докъде може да се стигне. Надали ще се спре само с дисертацията…

И ето, че настъпва 19 януари!

Из медиите:

"Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан заяви, че е готов да бъдат преработени онези положения в Конституцията, които, според Европейския съюз, заплашват независимостта на Централна банка в страната и на съдебната система”, събщи агенция «Блумбърг».

Според агенцията Орбан уведомил за това с писмо председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

"Днес Обясних на г-н Барозу, че проблемите, посочени от Европейската комисия, са лесно разрешими", - каза Орбан по време на пресконференция в Страсбург.

По-рано Барозу беше дал на Унгария 1 месец срок за отстраняване на спорните положения в Конституцията, заплашвайки със съдебни санкции.

Виктор Орбан, който отново стана министър-председател на Унгария през май 2010 г., заяви, че са необходими реформи предвид сложната финансова ситуация, в което страната се озова след световната финансова криза. В отговор на отстъпките си пред изискванията на Европейския съюз, Унгария разчита на помощ за премахване на държавния дълг. "

Изводът е един: такава акция като национализация на Централната банка е предизвикателство към днешния «световен лидер». Такова предизвикателство може да се отправи само, ако е налице съответната масова подкрепа, решимост да се върви докрай и структури от съмишленици, на които да се разчита.

Очевидно тези условия не бяха налице в Унгария.

 

Превод: Л. Чолаков




Гласувай:
16


Вълнообразно


1. zahariada - Затова...
21.01.2012 12:07
...властта е в ръцете на тези, които създават пари.
http://zahariada.blog.bg/politika/2011/12/27/svetyt-se-upravliava-ot-tezi-koito-imat-vlastta-da-syzdavat-.872968
цитирай
2. evrazol - За мен е все по трудно разбираемо
21.01.2012 12:36
Гърция вероятно ще напусне еврозоната, поради невъзможност да плаща дълговете си, а Унгария - поради нежелание да прави дългове. Миналата година много се говореше против протекционизма, който е възможно да приложат страните членки над големите си фирми. Струва ми се, че Орбан налага протекционизъм над държавата си, Което си е форма на държавност. Ситуацията някак ми напомня на времето на колективизацията в България, когато в ТКЗС влизат и бедни и богати с едни и същи права и задължения. В този смисъл Унгария май иска да остане "кулак" с невъзможност да изпълнява държавните си доставки, поради което е обявен за враг на народа /еврозосъюза/.

Може ли някой да ми обясни, дали случая с Унгария може да се сравни с Югоембаргото, с малката разлика, че не Европа налага ембарго на Унгария, а обратно?? Все пак по време на югоембаргото сръбския динарпочти се изравни с германската марка.

Като лаик питам естествено, понеже неволно в личния си живот се стремя да провеждам именно "унгарска политика" - колкото се може по-малко зависимост от институциите, банките и НАП.
цитирай
3. lyubomircholakov - Широката публика трябва да вярва в демокрацията
21.01.2012 13:09
2. evrazol - За мен е все по трудно разбираемо
12:36
Гърция вероятно ще...

Явно въпросът е към специалисти-икономисти. Но Унгария все още не е влизала в еврозоната (зоната на еврото). Погледнато в по-общ аспект, явно имаме налагане на глобална демокрация (на чиито връх изглежда ще се окажат банкерите от Уолстрийт и свързаните с тях различни властови, политически, идеологически, етнически и религиозни кръгове) с немного чистоплътни средства - а за широката публика остава да повярва в 2 неща: че демокрацията е най-добрата форма на устройство на обществото, и че всеки, който защитава интересите на страната си (ако тази страна не е САЩ), е "диктатор", "тоталитарист" и пр.
цитирай
4. lambo - Ротшилдови и сие не изпускат кокала
21.01.2012 13:22
Именно тези хазари-банкери поръчаха убийствата на Кенеди, Чаушеску, Луканов, Кадафи и т.н.

Тези няколко юдо-хазарски фамилии са истинските господари на света. Затова всички страни ( и най-развитите) са им длъжници на принципа - колкото повече плащаш, толкова по-голям става дълга

Решението е само едно - физическо елиминиране на Ротшилдови и другите няколко юдо-хазарски семейства лихвопийци
цитирай
5. kostas - Подкрепям lambo , атехните помагаче "шибец -гоите" доживотна каторга и пълна конфискация..
21.01.2012 13:30
lambo написа:
Именно тези хазари-банкери поръчаха убийствата на Кенеди, Чаушеску, Луканов, Кадафи и т.н.

Тези няколко юдо-хазарски фамилии са истинските господари на света. Затова всички страни ( и най-развитите) са им длъжници на принципа - колкото повече плащаш, толкова по-голям става дълга

Решението е само едно - физическо елиминиране на Ротшилдови и другите няколко юдо-хазарски семейства лихвопийци

цитирай
6. venziko - Хубав постинг
21.01.2012 16:31
Благодаря ти че превеждаш на български от Vin.ru. преведи и другите интересни статии за да ги четеме тук в България. с поздрав
цитирай
7. lyubomircholakov - Благодаря ти че превеждаш на бъл...
21.01.2012 16:45
venziko написа:
Благодаря ти че превеждаш на български от Vin.ru. преведи и другите интересни статии за да ги четеме тук в България. с поздрав


Ще се радвам, ако предизвикват желание за размисъл и за съпротива срещу манипулативната пропаганда. Тази специално е от www.ruskline.ru
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lyubomircholakov
Категория: Политика
Прочетен: 3748995
Постинги: 581
Коментари: 2011
Гласове: 3305
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031