Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.01.2012 11:31 - 10 –ТЕ НАЙ-ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСА В ИНТЕРНЕТ
Автор: lyubomircholakov Категория: Политика   
Прочетен: 3821 Коментари: 3 Гласове:
11

Последна промяна: 26.01.2012 11:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 




10 –ТЕ НАЙ-ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСА

В

ИНТЕРНЕТ

 

Експерти на търсачката «Ask Jeeves» направиха  проучване, за да изяснят  какви въпроси най-често задават хората в интернет през първото десетилетие на XXI век, съобщи Reuters. В списъка се оказали най-различни въпроси, вариращи от "Какво е любовта?" до "Кой е най-известният човек в света?"

Най-трудни, според експертите, са въпросите дали има Бог и какъв е смисълът на живота. 

Ето десетте най-трудни въпроси на десетилетието:

 

1. Какъв е смисълът на живота?

2. Има ли Бог?

3. Вярно е, че блондините са по-весели?

4. Какъв е най-добрият начин да се отслабне?

5. Има ли извънземни?

6. Кой е най-известният човек в света?

7. Какво е любовта?

8. Къде се крие тайната на щастието?

9. Вярно ли е, че Тони Сопрано умря?

10. Колко дълго ще живея?

 

На тези въпроси помолихме да отговори настоятеля на храма «Вси светии» на Ново-Алексеевския манастир в Москва, члена на Съюза на писателите на Русия протойерей Артемий Владимиров…
 

image

















1) Какъв е смисълът на живота?

Смисълът на живота се изяснява от само себе си, ако разберем какво представлява самият живот. Животът е Дар Божий,  "Животът ни е даден от Бога ..." Бог, Създателят на живота, Сам е Живот вечен. Това означава, че смисълът на живота е в стремежа към неговия извор. Целта на живота е да се открие Христос Спасител чрез вяра, покаяние, кръщение и изпълнението на заповедите Му. Искаш ли да намериш смисъла в живота, да го осмислиш и да го разбереш? Изпълни всеки момент от живота си с молитва към Христос. Устреми мисълта си към Него: "Господи Иисусе Христе, Сине Божий, помилуй мене, грешника!"

Ако за някого всичко това е сложно за разбиране и приемане, нека се обърне към Православието и Православната църква. Тя като Майка, пълна със светлина и топлина, ще просвети и сгрее душата, която искрено търси смисъла на живота. Ако ходим всяка неделя в храма Божий (както ни е заповядал Сам Господ), повярвайте ми, скоро от дълбините на сърцата ни ще се изтръгне признание: "О, живот, ти си блаженство!"

 

2) Има ли Бог?

Представете си едно бебе, което е в утробата на майка си и се съмнява в нейното съществуване само, защото не я вижда. Или клонка, която израства от стъблото, весело шумоли с листа и си мисли, че съществува сама по себе си...

"Аз съм Господ, Бог твой!" – вестява на всеки от нас Той, нашият Създател, Спасител и Съдия.

"Аз съм, и няма никой, освен Мен!"

Четете, братя мои, Библията; може да започнете от Евангелието - и всички въпроси ще се решат от само себе си. Човекът се ражда с мисълта за Бога и умира с нея, защото чрез Него,  чрез Бога, ние "движим се и съществуваме". Бог е Онзи, който беше; Бог е Онзи, Който не може да не бъде. Просто не бива да забравяме, че Той е нашият Отец, който безкрайно обича Своите създания и се грижи за нашето благо. Замислете се внимателно за Господа наш Иисус Христос, прочетете свидетелствата на евангелистите за Него - и сърцето дори ще се засрами, че изобщо е задавало въпроса: "Има ли Бог?" ...

 

3) Вярно ли е, че блондините са по-весели?

По-весели от кои? От брюнетите? От кестенявите? От плешивите? Ако блондинът има в допълнение към русата си коса още и чиста, добра душа, то със сигурност той ще бъде много по-радостен от онези, които боядисват косата си или изобщо я нямат, но сърцето им е горделиво и зло. Аз лично, щом видя руси добри хора, им се усмихвам, защото ме радват. Би било добре да има повече такива хора на света!

 

4) Какъв е най-добрият начин да отслабнем?

Най-добрият начин да отслабнем е да не напълняваме, докато сме все още стройни. Наблюдавайте теглото си, а обилната вечеря давайте на своите «чуждестранни партньори". Пълнотата, впрочем, е свързана не само с преяждане, но също така и с използването на генномодифицирани продукти, както и храни, наситени с всякакви изкуствени добавки. Не ми ли вярвате? Погледнете какво става сега с бедните хора в САЩ, страната на "напредналите технологии"…

Начините за отслабване са различни. Един от най-добрите е да се живее според каноните на Православната църква, с възможно спазване на 4-те големи годишни поста и 2-та постни дни в седмицата; с умерен брой поклончета сутрин и вечер при изпълнението на молитвеното правило. Важно е също да се молим преди и след хранене, тогава благословената от Бога храна се усвоява добре.

И моят личен съвет: не се нахвърляйте върху храната и не я гълтайте на големи залъци! Трябва да се храним по-бавно и на малки залъчета, като ги дъвчем старателно.

Мъдри хора са казали, че храна е не това, което ядем, а онова, което организмът ни усвоява.

Към диетите трябва да се отнасяме с предпазливост. Особено към онези, които изискват пълно гладуване - индуистките. Последиците може да бъдат много сериозни. Който разбира смисъла на диетите, винаги ги комбинира с активен начин на живот и умерени физически натоварвания.

На хората, които се интересуват от тази тема, препоръчвам една много разумна и сериозна книга от френския автор Пиер Дюкан, която носи заглавието "Аз не умея да отслабвам."

 

5) Има ли извънземни?

Приятели мои, кой би могъл да знае това най-добре? Разбира се, не хората, жителите на Земята, които не могат да се ориентират в своите собствени проблеми. Обаче кой тогава? Разбира се, със сигурност това знае Бог, Създателят на всички безбройни звездни  светове и планети.

Но какво от това ли? Ами това, че Той нищо не ни е открил и нищо не ни е казал по въпроса. Който иска, може да си фантазира безкрайно по темата «извънземни», но с него ние вървим по различни пътища.

Ала нима нямаме братя по разум? Имаме.

Бог ни е открил (четете Библията) знания за безплътните ангели, които във всичко помагат на верните Богу хора и въобще проявяват добротворна активност в живота на земляните. Освен това, Бог ни е открил, че също имаме и "врагове по разум" - това са падналите духове, демоните, които именно мамят глупаците, като се представят за извънземни. Също и за вампири, караконджоли, таласъми, кикимори и всякакви други нечисти сили...

Впрочем, понякога си мисля, че абревиатурата «НЛО» трябва да се чете като «неидентифицирани летящи отпадъци». Че какво му е лошото на това тълкувание?

 

6) Кой е най-известната личност в света?

Ако говорим за някого, за когото знаят всички на тази планета – това, разбира се, е Иисус Христос. Той е истинският Човек, с тази разлика, че е напълно чист от греха. Той е Слънце, по което няма петна. Прочетете, узнайте, обърнете се към него – и ще се убедите. Само да не забравяме, че Той е освен това и Бог. Съвсем истински Бог! Който съществува от началото, и Неговото Царство няма да има край.

А самата известност може да е от различен тип. Човек може да се «прослави» и с лоши дела – както, например, древният грък Херострат, който с тази цел унищожил прекрасен древен храм. Откъдето се появява и изразът «херостратова слава."

Напразно Джон Ленън, един от членовете на ансамбъла «Бийтълз», постави пред себе си и другите три английски момчета задачата да станат по-известни от Господа Иисуса Христа... Къде са те сега?

Ето защо, би трябвало да се интересуваме от известността не сама по себе си, а известността чрез добри дела, чрез подвига на любовта към човечеството.

Мнозина са добрите и известни по цял свят хора, но друг като Иисус Исус Христос не имало и не ще има. Известен е и на хората, и на ангелите, и на демоните. Защото Той възкръсна от мъртвите, побеждавайки самата смърт.

 

7) Какво е любовта?

Любовта, в най-висшия смисъл на тази дума, е главното свойство, качество, съвършенство на Господа-Бога. Тя е толкова присъща за Него, че Самият Той се нарича любов. Именно заради тази Своя любов Той е създал света и човека, за да може човекът да участва в блаженството на любовта, чийто извор е Бог.

Ние се докосваме до любовта като към Божи дар, когато се жертваме заради благото на ближните си. Истинската любов винаги е жертвена. Ако мислиш, че обичаш, но само очакваш нещо от любимия, без да даваш нищо от себе си – тогава ти погрешно наричаш това свое чувство "любов".

Любовта е онова нещо, заради което си струва да се живее. Животът, който не се осветява от светлината на любовта към хората, вече не е живот, а духовна смърт.

Искаш ли да провериш дали у теб има любов? Погледни Христос, който възлезе на кръста на Голгота от любов към човешкия род. Ако животът ти поне мъничко прилича на Неговия, няма нужда да питаш какво е любовта. Вече знаеш това. От опит.

 

8) Каква е тайната на щастието?

Като деца играехме на «тайнички»". Така наричахме едно цветно топче, което увивахме в златиста хартийка и го криехме на някой тайно място, например заривахме го в пясъка. Ако другите не могат да го намерят, значи си победител. Това се наричаше «тайничка»".

Що се отнася до щастието, неговата "тайничка" не е скрита от нас. Щастието е на повърхността, то е пред очите ни. Точният смисъл на тази дума е «съпричастие» с някого. С кого? Разбира се, с Онзи, които единствен е наистина блажен. Това е Бог, вечен, вездесъщ, свят, праведен, милостив... Тайната на човешкото щастие е да се оприличим на Христос Спасителя, да му бъдем верни раби, искрени Негови ученици и, ако е възможно, Негови приятел, които всичко, що имат, отдават на своя Господ. Това е тя, тайната на щастието! Стани такъв човек – и ще бъдеш щастлив, дори благословени.

Както възрастните ни казваха, когато бяхме деца: «Ако слушкаш, ще пораснеш."

 

9) Вярно ли е, че Тони Сопрано умря?

Уви, за съжаление не зная кой е Тони Сопрано. Но мога да отговоря на въпроса ви.

Братя, аз искрено вярвам, че нито едно гениално сопрано, баритон или бас, особено от Италия, не може да умре! Това се потвърждава чрез примера на Енрико Карузо, Лучано Павароти и още много други! Тяхното изкуство винаги ще живее в културата и паметта на хората.

Така че вашият любим Тони няма да изчезне безследно, ако той е наистина прекрасен контра-тенор, както се нарича високият мъжки глас за разлика от женския глас «сопрано».

Обаче ако питате за представителя на италианската мафия, трябва да знаете, че повечето такива пичове умират, на всичко отгоре от насилствена смърт. Както е речено в Евангелието: "Който вади нож – от нож умира."

Ако пък Тони Сопрано е актьорът, чийто герой умря в края на телевизионния сериал, искам да ви разкажа една  история, която се случи с мен и с известния руски актьор Алексей Баталов. Да му дава Бог живот и здраве!

Наскоро гледах за пръв път в живота си прекрасния филм «Летят жерави». Там Баталов изпълнява главната роля. Героят му загива във войната. Бях много натъжен, защото той беше много добър човек. А през лятото случайно срещнах самия Баталов (той вече е възрастен) в Крим, на едно живописно място по Южното крайбрежие. Аз го приближих и казах:

- Ама нали ви убиха – във филма «Летят жерави»?

Той ме погледна любезно и отвърна с усмивка:

- Както виждате, отче, жив съм.

Така че, драги поклонници на Тони Сопрано, и за вас има надежда. Молете се!

 

10) Колко дълго ще живея?

Колко дълго ще живееш, знае само Бог. И никой друг.

Ако искаш да узнаеш тази тайна, моли Му се, както някога се е молел светият цар Давид: "Кажи ми, Господи, кога ще умра и колко дни ми остават?"

Ако пък искаш да живееш дълго, надявай се на Бога, но си помагай и сам: не седи зад компютъра по 25 часа в деннонощието, не пий прекалено много, не развратничи, не говори простащини, с една дума - не намалявай сам живота си, който ти е даден от Бога.

Ако искаш да живееш по-дълго от обичайното: повече се движи, занимавай се с физически труд, излизай на чист въздух, консумирай натурални храни, старай се да не осъждаш никого, уважавай (с думи и дела) своите родители, както и всички възрастни хора. Тогава, дай Боже, ще живееш дълго.

Но ако искаш да живееш вечно един мирен, радостен, светъл, блажен живот – то, след като се кръстиш в лоното на Православната църква, моли се на Бога искрено, на изповед се покайвай за греховете си и се причастявай с вяра и любов към Светите Христови Тайни!

Тогава за Бога не ще умреш никога и ще живееш с Него вечно (разбира се, заедно с всички онези, които са постъпвали по същия начин).

Пожелавам ти всички земни и небесни блага! Довиждане до Деня на Страшния съд.

 

www.ruskline.ru

 

Превод: Л. Чолаков

 

 




Гласувай:
12


Вълнообразно


1. gandolfini - Тони си е жив и здрав..
26.01.2012 11:38
Поздрави и успех и много здраве.
цитирай
2. lyubomircholakov - Да е жив и здрав и занапред! :-)))
26.01.2012 12:41
gandolfini написа:
Поздрави и успех и много здраве.


Благодаря! Живи и здрави!
цитирай
3. анонимен - Черни нинджи!
18.05.2012 16:05
:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lyubomircholakov
Категория: Политика
Прочетен: 3748242
Постинги: 581
Коментари: 2011
Гласове: 3305
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031