Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.03.2012 10:49 - 5-ТЕ ГЛАВНИ ПРОБЛЕМА НА БЪЛГАРИЯ
Автор: lyubomircholakov Категория: Политика   
Прочетен: 3670 Коментари: 3 Гласове:
9

Последна промяна: 13.03.2012 10:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
Топ 5 на проблемите за българската национална сигурност

image

















Текст от 
блога на Александър Йолов, председател на Младежката организация на ВМРО - София

Фотография: Неда Живкова

Текстът представя избрани моменти от едно по-голямо изследване в сферата на националната и регионална сигурност на България. Комплексът от разгледаните проблеми на сигурността не е напълно изчерпателен, но представя основните сред тях според субективното виждане на автора.

Ето накратко някои от основните предизвикателства и заплахи, пред които са изправени нашата нация и държавност:

5. Финансова и икономическа криза – липсата на предвидимост, сигурност, стабилност в икономически план, както и западащата българска икономика като цяло, ликвидират перспективите пред нацията. Мнозинството от образованите млади хора напускат страната в търсене на препитание, докато тези, които останат, не могат да положат основите на нищо трайно, тъй като се принудени предимно да оцеляват.

4. Лошото управление, бюрократизмът, злоупотребите и неефективността в управлението на държавната и общинска собственост са проблеми за сигурността и интересите на гражданите. Ниската компетентност и ефективност на държавната и общинската администрация, липсата на контрол и прозрачност, морално остарялата нормативна уредба създават предпоставки именно за подобни тежки пороци на държавността, които поддържат страната слаба, а гражданското общество е под постоянно напрежение. Липсата на ясни правила, предвидимост и условия за развитие торпилират опитите за справяне с тези сходни проблеми на сигурността.

3. Неоосманизмът като външнополитическа доктрина на съвременна Турция създава сериозни предпоставки за напрежение със съседните на Анкара страни, особени тези, разположени в Европейския югоизток. Непремерените изказвания на турския външен министър и на турския премиер предизвикаха основателни притеснения на Балканите от новата турска империалистическа политика, развиваща се в няколко направления – политическо, икономическо, културно, демографско и институционално. Тя е изцяло насочена към засилване на турското влияние в земите на някогашната Османска империя, като първа крачка към един голям държавно-политически интеграционен проект. Значимо място в плановете на турските стратези е отделено именно на България.

2. Демографската криза за страната е основен, първостепенен проблем за нейната национална сигурност. Спадът в демографския потенциал на държавата отваря сериозни пробойни в нейната икономическа, геополитическа и военна мощ. Обществото е заплашено от сериозни социални сътресения във връзка с променения баланс в осигурителната система. Отрицателният прираст влияе негативно на населението и в чисто психологически план, като стимулира усещането за обреченост и безперспективност. Нерядко демографският вакуум стимулира апетитите в регионален план и става причина за сериозни сътресения в международната система.

1. Циганизацията на страната или мащабното увеличаване броя на невписаните общности е основен, стратегически проблем, чието решаване не търпи отлагане. В резултат на миграционни процеси и колеблива политика на интеграция в много селища у нас са се оформили параобщества със свои собствени закони, порядък и обществени отношения. Те имат затворен характер и ярко се отличават от местната, заобикаляща ги среда. Нерядко се появяват градове в градовете и улици-граници, които не просто разделят едни квартали от други, а представляват демаркационни линии между различни цивилизации. Подобно капсулиране на несоциализираните общности нерядко води до напрежение с титулярното общество. По правило хората, израснали в гета, имат недобро мнение за външния свят и рядко се стремят да станат интегрална част от него. Задълбочаването на разделението между традиционното общество и невписаните групи е сериозна заплаха за националната сигурност на държавите. Показателни са случаите във Франция и Холандия.

12 март 2012




Гласувай:
9


Вълнообразно


1. patzolino - Позволете да добавя още една точка, която според мен е по-напред от циганизацията.
13.03.2012 11:04
Това е мафията и олигархията. Тези именно две определения спъват европейското развитие на България. Докато мафията си има държава, нито един от горепосочените проблеми няма да намери своето решение. Докато бившите силови структури дърпат конците на цял един народ, той няма перспектива и бъдеще.

За съжаление повече от 20 години тези структури намираха пътищата към властта и вече са пуснали толкова много корени и разклонения, че за да се отървем от тях сякаш трябва просто да напуснем потъващия кораб и да се заселим на най-близкия безлюден остров. Едва тогава ще започне да се гради върху чисти основи.
цитирай
2. анонимен - Без думи
13.03.2012 12:34
Бай Ганьо е жив!
http://wp.me/p1DYkX-z7
цитирай
3. venziko - Да така е
13.03.2012 12:48
Само българите си говорят. трябва да се действа
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lyubomircholakov
Категория: Политика
Прочетен: 3762158
Постинги: 581
Коментари: 2011
Гласове: 3305
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930