Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.04.2012 16:19 - ПРИВЕТ ОТ ОРУЕЛ!
Автор: lyubomircholakov Категория: Политика   
Прочетен: 1995 Коментари: 0 Гласове:
12

Последна промяна: 09.04.2012 16:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
След забраната на християнските кръстове във Великобритания са на дневен ред масово подслушване и проверки на и-мейли
 
image
Фото: EPA
image image image
Тези дни правителството на Великобритания публикува проектозакон за подслушване на разговори по телефона и преглед на електронната поща на всички жители на страната. Във връзка с това коментатори на европейски медии все по-често си спомнят името на известния писател Джордж Оруел и книгата му „1984”, в която той беше предричал идването на епоха на тотално държавно следене на гражданите. Само че писателят, както отбелязват журналистите, сгрешил с 28 години.

Съгласно проектозакона, Интернет-провайдърите са длъжни да предоставят на специалните служби данни за потребителя по първо искане и в режим реално време. При това – без всякакво съдебно решение. Както казват експерти, не се изключва и подслушването на Skype и социалните мрежи.

Предложеният от британското правителство документ се съгласува с директивата на Еврокомисията за събиране и съхраняване на телекомуникационни данни. Тя беше приета още през 2006 година, но поради обществени протести в членките на Европейския съюз, и до сега не е претворена в живота в пълен обем. Британския проектозакон надхвърли дори редица искания на Еврокомисията. Против документа се обявиха представители на практически всички партии. И в резултат, вицепремиерът Ник Клег увери, че проектозаконът няма да бъде изпратен в парламента без общонародно обсъждане.

Но Еврокомисията засилва натиска си. Австрия и Швеция вече приеха тази директива. Най-твърдо се държи Германия.

Професор Олег Барбанов, завеждащ катедрата за политика на Европейския съюз и Съвета на Европа на Московския държавен институт за международни отношения, смята директивата на Еврокомисията за противоречаща на нормите на демокрацията:

- Директивата на Еврокомисията се съгласува с общата линия на засилване на контрола върху живота на гражданите в целия свят. Главният мотив е активизирането на борбата с тероризма – това е обща тенденция. Но тя, естествено, навлиза в противоречие с традиционното разбиране за демокрация и ненамеса на държавата в частния живот на гражданите. А тъй като положението в Европейския съюз като цяло сега е наелектризирано поради кризата с еврото и икономическия дисбаланс, опитите за активно прокарване в живота на тази директива предизвикват още по-голям протест.

Както се казва в неотдавнашно заключение на група германски юристи, директивата на Еврокомисията нарушава нормите на Европейската конвенция за човешките права. Освен това, ограничава се и свободата на пресата. Защото всяко движение на журналиста, всяка получена от него информация чрез Интернет, ще се следи от специалните служби.



Гласувай:
12


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lyubomircholakov
Категория: Политика
Прочетен: 3748856
Постинги: 581
Коментари: 2011
Гласове: 3305
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031