Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.02.2013 12:21 - ЗАЩО ОГЛУПЯВА БЪЛГАРИНЪТ?
Автор: lyubomircholakov Категория: Политика   
Прочетен: 11433 Коментари: 10 Гласове:
22

Последна промяна: 11.02.2013 20:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
   

ПЕТТЕ ОСНОВНИ ХАРАКТЕРИСТИКИ НА ОГЛУПЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ МОЗЪК

 

  

Констатацията, че грамотността на българина се е сринала фатално, не е нито нова, нито анонимна. Тя е на една съвсем официална институция: Европейската комисия.

Ето какво твърди ЕК на 2 февруари 2011 г.

Почти 50% от българските ученици имат проблеми с четенето и разбирането на текст на родния им език.

41% от учениците у нас са в някаква степен неграмотни.

След нас са румънците (40,4%) и австрийците (27,5%).

По класацията от 1 до 5 на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие учениците в България защитават само ниво 2.

България има сериозен проблем и с ранното напускане на училище - учениците, които не довършват образованието си, са 38%. Това увеличава риска впоследствие да не могат да си намерят работа заради ниска квалификация и ги обрича на дългосрочна бедност.

  

 

 

 Българските ученици са на едно от последните места по грамотност на националния език, сочи и авторитетното международно оценяване на ученици “Пиза“. Данните от проверените кандидат-студентски теми и матури показва още, че около 45-50% от завършващите средно образование у нас не владеят в нужната степен правописа и пунктуацията. 

Наскоро изследване у нас показа и друг парадокс, че гимназисти се справят много по-добре с английския правопис, отколкото с българския.

А ето и извадка от доклад на българския Център по демографска политика (неправителствена организация), озаглавен ТОП 10 НА БЕЗУМИЯТА В ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА: България е на първо място по неграмотност в Европейския съюз.

За 2012 г. по грамотност (Literacy) сме на 53-то място в света, далеч пред нас по грамотност са Киргизстан, Тринидад и Тобаго, Туркменистан, архипелагът Тонга и др. http://www.photius.com/rankings/population/literacy

Според доклад на ЕК по Конвергентната програма за 2012-2015 г. процентът на хората с трудности при четене у нас е най-високият в ЕС.

Неграмотните български граждани, по данни на ЦДП, вече са между 50-60%.

По официални данни 41% от лицата до 16 години са неграмотни (за сравнение, във Финландия 8,1%).

Социалното министерство посочва, че близо 70% от хората без работа у нас са напълно неграмотни.

Българският език е чужд за голяма част от българските ученици. По данни на МОМН вече над половината от учениците в 1-3 клас нямат за майчин език българския и трудно го усвояват.

  

 

image

 

 Интелигентността на нацията (National IQ Scores) намалява. Българите дълги години гордо заемаха челни места по този критерий, а сега в списъка от 113 страни по интелигентност ние сме едва на 47-мо място, много далеч след такива страни като Монголия, Молдова, Казахстан и др. (www.photius.com/rankings/index).

Близо една трета от учениците, задължени по закон да се образоват, не ходят на училище.

Много от ученичките между 5 и 7 клас, чиито родители продължават да получават детски и други бонуси за тях като малолетни, се оттеглят от училище и стават майки, а много момчета се отдават на всякакви други занимания, включително и престъпни, но не и на учене.

И т. н., и т. н...

Толкова за грамотността и "коефициента на интелигентност".

 

Не защото не са важни - но просто нямат НИКАКВО отношение към ума или интелигентността. Историята на човечеството, а и животът около нас са пълни с примери, когато напълно неграмотни хора са изключително умни и интелигентни. Основите на съвременната европейска цивилизация са поставени от неграмотни крале, херцози и графове, подписващи се с кръстче - но създадените от тях държави по-късно покоряват целия свят. 

И обратно, днес е в ход обратният процес: много умните, завършили всевъзможни университети и високоинтелектуални европейски политици унищожават с всичка сила собствената си цивилизация - като я превръщат във филиал и колония на афроазиатското варварство и диващина.

Така, че когато разсъждаваме за оглупяването на съвременния българин, не бива да го свързваме по никакъв начин с образованието и грамотността - виждаме как международната и историческата практика показват, че няма корелация, взаимна връзка, между тези явления.

И в същото време оглупяването, без да е свързано с грамотност и образование, е факт.

Но, разбира се, говорейки средностатистически, трябва да се отбележи, че, слава Богу, все още има българи, незасегнати от този процес - затова и всеки, който чете тези скромни размисли, нека не ги схваща насочени лично към себе си.

Ала, така или иначе, масовото, тотално българско оглупяване е налице. Какви са неговите характеристики?

Преди всичко, за да определим какво означава "оглупяване", ще се улесним, ако отначало се замислим какво означава човек да е умен.

Това е доста по-лесно: защото умният човек доказва, че е такъв посредством своето развитие във времето. Един глупак не може да се развива положително, тоест няма как да има успехи, нали така?

Какво означава пък "успех" ли?

Е, това е още по-лесно. Успех означава реализация на поставена цел.

Тази цел може да е материална: например, човек да си постави за цел да забогатее - и ако наистина го стори, значи е умен. Или пък духовна цел: някой може да се стреми да напише забележителна книга, или да нарисува впечатляваща картина, или да сътвори вълшебна музика - това също е успех, т. е. реализация на поставена цел, следователно този човек е "умен".

Няма значение каква е целта. За да се определи човек като "умен", са необходими две условия: тази цел да е налице и той да отбелязва успехи в постигането й. Може все още да не я е постигнал, защото е разположена далеч във времето - но ако човекът изкачва стъпалата към нея, значи явно отбелязва успехи, тоест може да бъде наречен "умен".

Това е и ПЪРВАТА ХАРАКТЕРИСТИКА НА ОГЛУПЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ МОЗЪК: липсата на поставена конкретна цел. Тук не бива да се бъркат "цел" и "задача", защото съвременният българин има немалко, дори твърде много задачи, които да решава в процеса на ежедневното си оцеляване: да осигури прехраната, своята и на семейството си, жилището, сметките и т. н. Но това са само задачи по елементарното битово оцеляване.

"Целта" обаче е нещо повече от "задача" - тя надхвърля хоризонта на ежедневието и се разполага в бъдещето.

Началото на оглупяването започва, когато човек замени, подмени целите със задачи.

Или, за да стане по-ясно: оглупелият човек бърка, смесва тези две понятия - "цел" и "задача". И превръщайки "задачата" в "цел", вече само с това той се смъква до нивото на полуживотно, дори не на свободно и волно животно от дивата джунгла - а в най-елементарен полудобитък под надзора на държавата-овчар, която го стриже и дои. Защото само животното има задачи - да се нахрани днес, да си осигури бърлога и водопой, да опази малките си... Тоест, когато човекът смъкне кръгозора си до тези задачи, значи вече се е превърнал в полуживотно ("полу-", за да му оставим все пак някакъв шанс за издигане в еволюционната стълбица), тоест полудобитък, който си плаща данъците.

За да се убедим, че съвременният оглупял българин с бързи темпове бива превръщан в одържавен, национализиран (или национализирано-приватизиран - заради корупцията!) оглупял полудобитък, е достатъчно да влезем в българската интернет-сфера и да се поразходим из форумите, блоговете и фейсбук. 

В 90% процента от случаите ще видим и прочетем все това: ах ниските заплати, ох малкото пари, лелемале беднотията, олеле безпаричието, мамка им на управляващите щото пенсиите...   

Тук не става въпрос, че всичко това за беднотията, заплатите, безпаричието и пенсиите не е вярно. Вярно е. Но, ограничен от търсенето на решението на задачата (оцеляването), оглупелият български мозък не успява да се издигне до целта (преодоляването на ситуацията).

Защо не успява да излезе от ограничението на "задачата" по оцеляването и да се издигне до "целта" по преодоляването?

Къде е проблемът?

Проблемът е още в началото: българинът не успява да достигне до извора, до причините. В търсенето на обяснение за цялата материална нищета на битието си оглупелият български мозък в тези споменати 90% от случаите винаги, неизбежно и като в омагьосан кръг се блъска в непреодолимите стени на 2 (словом - две!) възможни обяснения.

Първо обяснение, демократичното: за всичко днес са виновни комунистите. По-точно, наследството от комунизма: защото комунистическите бонзи и висшите мутри от някогашната Държавна сигурност се превърнаха в новите богаташи и милионери, които пък са гръбнака на днешната организирана престъпност, която пък изсмука и приватизира богатствата на държавата, не позволява пълноценно развитие на пълноценна демокрация - и прочее демократични идеологически бълвочи. Днешните демократи дори са забравили, че преди 30-40 години комунистите обясняваха абсолютно по същия начин собствените си неуспехи и провали, само че, разбира се, по обратния начин: с наследството от "капитализма и фашизма"... Както е речено, историята се повтаря винаги като фарс. Така е и сега: днешната българска демокрация е фарсово повторение на някогашния български комунизъм.

Второ обяснение, комунистическото: за всичко днес е виновна демокрацията, защото тя разруши икономиката и селското стопанство, отприщи мътната стихия на "пазарната икономика", а при комунизма нямаше безработица, толкова висока престъпност, медицината и образованието бяха безплатни - и прочее комунистически идеологически ретроспекции; удобно забравящи впрочем, че самите комунисти събориха онази, някогашната система с безплатното образование и безплатната медицина, а сега партийната им олигархия се е превърнала и във финансова такава.

И, естествено, нито едните, нито другите искат да се чуят взаимно. В интерес на истината, комунистите са по-диалогични, защото вече опитаха историческата гьостерица върху собствения си гръб - докато демократичните фундаменталисти надминават вече и талибаните по умствената си ограниченост и фанатизъм.

Но за страничния наблюдател е лесно да установи, че и в двете обяснения има немалка доза истина. Обаче въпреки това проблемът е, че и двете обяснения - и за комунистическия произход на днешните ни беди, и за демократично-пазарната основа на днешните ни нещастия, имат един фундаментален недостатък: те са продукти на оглупял мозък (всъщност по това българинът най-после се доближи до средния европеец - оглупелият български мозък слабо се отличава от оглупелия европейски мозък).

А са продукт на оглупял мозък поради една много проста причина: разглеждат явленията в твърде кратък исторически период, само в рамките на собствения си живот.

Ако пък някой се опита да излезе от рамките на собственото си битие и да види нещата в тяхната историческа рамка, попада в следващия капан: на историческото огледало за обратно виждане.

Именно това е ВТОРАТА ОСНОВНА ХАРАКТЕРИСТИКА на оглупелия съвременен български мозък:  хипнотизирането от историческото огледало.

В разходката си из нашенския интернет почти на всяка крачка ще се сблъскате с исторически опуси, екскурси, припомняния, разкази, легенди и пр., и пр., които се опитват да ни убедят колко сме били велики. Дали сме били велики или не, е отделен въпрос - но нека да речем, че наистина сме били велики. Най-великите от всички велики дори. Приемаме и гласуваме с две ръце.

Е, и какво от това?

Първото злато било по нашите земи, и траките, и първите културни европейци, и т. н., и т. н.

Е, и какво от това?

Дори сме имали нещо като империя по времето на Крум и Омуртаг...

Е, и какво от това?

Нека всичко да е вярно, нека България да е люлката на европейската цивилизация - с какво това ще ни помогне през 2040 г., когато според Центъра по демографска политика българите ще се превърнат в етническо малцинство в България, а мнозинството от българското население ще са циганите?

В своето хипнотизирано вторачване в историята си, независимо колко и доколко е била велика, съвременният оглупял българин напомня друсан до козирката наркоман, който шофира колата си, забил нос в огледалото за обратното виждане и мислейки го за предното стъкло.

И така стигаме до ТРЕТАТА ОСНОВНА ХАРАКТЕРИСТИКА на оглупелия съвременен български мозък: нежеланието да мисли за бъдещето.

  

 

  image

 Забивайки се в славното ни минало, оглупелият днешен българин отчаяно, стръвно, хищно, агресивно, налитайки дори на бой, не иска да се замисли не само за бъдещето на собствената си страна, държава, Родина, Отечество - и ако тези термини, поради дивото оглупяване, му се струват далечни, абстрактни, мъгляви, е все пак добре да осъзнае, че не желае да се замисли за собственото си бъдеще, за бъдещето на собствените си деца и внуци, да не говорим за правнуци, в същата тази страна, държава, Родина и Отечество.

И в същата тази разходка из нашенския интернет, наред с невероятното количество исторически човъркания не ще намерим поне един процент опити за анализиране, прогнозиране, взиране в бъдещето.

Това нежелание за взиране в бъдещето е предизвикано от ЧЕТВЪРТАТА ОСНОВНА ХАРАКТЕРИСТИКА на оглупелия съвременен български мозък: чувството за безпомощност пред бъдещето.

Безпомощността пред бъдещето е съвсем логична последица от идеологическите рамки около съзнанието на днешния българин.

И това чувство за безпомощност автоматично ни препраща към ПЕТАТА ОСНОВНА ХАРАКТЕРИСТИКА на оглупелия съвременен български мозък: тоталното идеологизиране на съзнанието. Тоест, промиването, манипулирането на същия този оглупял съвременен български мозък. Което идеологизиране дава като пряк резултат именно чувството за безпомощност пред бъдещето: защото бъдещето не се побира в идеологическите рамки, били те комунистически или демократични - и иделогизираният човек се озовава пред нещо, което въобще не се поддава на разбиране от промития му мозък. Затова и идеологизираният човек с промит мозък се чувства безпомощен.

Съвсем естествено е той да се чувства безпомощен, защото все така функционира, действа, оперира все със същите убийствена за самия него, за мозъка, идеологически категории - независимо дали комунистически или демократични. Независимо дали ругае отвратителния комунизъм или възхвалява прехвалената демокрация.

Идеологизацията на оглупелия съвременен български мозък е непреодолима бариера да види реалния, истинския, същинския проблем на днешна България: тоталното демографско унищожение на българите в собствената им страна и замяната им с други етноси. И няма значение какви са тези етноси: дали са агресивни цигани или потурчени българи, или истински турци, или благовъзпитани англичани.

Важното е, че не са българи!

Ако ще подир българите да населят днешна България с най-благовъзпитаните англичани, или люксембургци, или лихтенщайнци - и внезапно всички цигани като с магическа пръчка да се интегрират, да започнат да казват "моля" и да се хранят със салфетки, нож и вилица; какво значение ще има всичко това, след като В БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА ИМА БЪЛГАРИ?

Разбира се, оглупелият български мозък има своето оправдание да не се замисля над този страховит проблем, който е надвиснал вече в съвсем близкото бъдеще - просто защото се усеща безпомощен пред него. Оглупелият български мозък не може да намери изход от тази ситуация, не вижда как може да се пробие черната стена на гибелното бъдеще - и затова търси спасение в наркотично-хипнотизираната си зависимост от "славната история", или в лигаво-идиотското си преклонение пред "европейските демократични ценности" - без да си дава сметка, че именно тези "ценности" чрез приспиващите го отровни призиви за "толерантност" и "мултикултурност" унищожават собственото му бъдеще, отнемат собствената му страна и я предават в ръцете на някогашни поробители и днешни етнически агресори, които опустошават, грабят и разгромяват линеещите български села, а в същото време стягат обръча си около редеещите български градове.

Това ни води към още едно историческо напомняне, което явно ще е неприятно на съвременния оглупял български мозък със своята непреходна актуалност. Някога езичниците в Древна Гърция казали нещо твърде мъдро: "Ако боговете искат да унищожат някого - най-напред му взимат ума".

С други думи - правят го глупак.

Оглупяват го.

Единственият изход и спасение от унищожението е съвременият оглупял български мозък да направи опит да се отърси, да отхвърли от себе си бремето на 5-те характеристики на своето оглупяване, тоест да се опита да извърши следното:

- да потърси цел, която да надхвърля битовото му ежедневие;

- да престане да се взира хипнотизирано в обратното огледало на историята;

- да започне да мисли за бъдещето; не за утрешния ден, а за бъдещето след поне 30 години минимум;

- да разбере, че не е безпомощен пред бъдещето и то може да бъде променяно;

- да не позволи на демократите да промиват, манипулират и идеологизират съзнанието му, както някога го промиваха, манипулираха и идеологизираха комунистите.

Е, ако пък не успее да направи това, тоест ако не започне да мисли нормално - тогава да прочете отново казаното от древните гърци за етапите на унищожението и да се замисли не е ли вече ОКОНЧАТЕЛНО навлязъл в първия етап.

Тоест, в етапа на отнемането на ума му.

На тоталното, безвъзвратно и окончателно оглупяване.

След който вторият етап - на унищожението му, се превръща в обикновена формалност.

 Любомир Чолаков

 




Гласувай:
22


Вълнообразно


1. zemela - Тук бих посочила и още нещо за огл...
11.02.2013 12:53
Тук бих посочила и още нещо за оглупяването, не само на българите, а на цялото човечество. Икономическите интереси налагат превръщането на обществото в потребителско. Умът се тренира най-добре, когато търси, решава проблеми и създава. А сега отвсякъде ни залива информация колко е лесно да получим всичко наготово. Скоро слушах по радио "Хоризонт" за резултатите от едно изследване на интелигентността. Оказа се, че от много време насам стоим на едно място, докато при древните интелигентността се е повишавала във времето. А всички знаем коя е следващата стъпка след застоя.
Поздрав за интересния материал!
цитирай
2. chavdar01 - БРАВО!
11.02.2013 14:51
МНОГО ТОЧНО КАЗАНО!!!
цитирай
3. videniaislovo - ...След който вторият етап - на унищожението му, се превръща в обикновена формалност.
11.02.2013 19:42
Ако знаеш колко ми се иска да не вярно всичко това, да бих могла да те опровергая тотално... Но за най-голямо съжаление си до болка прав!
цитирай
4. bogdan33 - имай повече вяра във бъдещето. с или ...
11.02.2013 23:38
имай повече вяра във бъдещето.с или без нас то ще бъде по-добро от миналото.а българи? винаги ще има българи по света. кой знае може някой ден съвсем неочаквана страна да се казва България... човек никога не знае :)
цитирай
5. goro3 - Тъжно,но какво от това ?
12.02.2013 00:10
И какво, като изчезнем и други народи са изчезнали. Аз се опитах , живеех в "смесен район " нали така се казва ? Писна ми, от безхаберието на всички българи извън тези райони и избягах (имах цел). И сега имам цел, децата ми да избягат в чужбина.
Щом изчезваме , значи няма смисъл от нашето съществуване ! В природата всяко нещо си има смисъл ! Социализмът ни е превърнал в питомни животни, непригодни към живот в дива джунгла ! Трябва да се борим за всичко, а денонощието е само 24 часа , твърде изморително ! Да се срамуват егоистите без деца и техните родители !
цитирай
6. sandra58 - м-333
12.02.2013 09:19
Страшна ИСТИНА! Много често се замислям за това, че България е на прага на своя край. Продължавам да се надявам, че между българите има все още умни хора,които с помощта на народа,който трябва да се събуди имаме все още шанс да просъществуваме
цитирай
7. kostadin - Капитализма е най- хубавият строй в ...
12.02.2013 12:17
Капитализма е най- хубавият строй в него възникна и се удави т. н. кумонизъм е за сега само в Европа.Някакви китайци произвеждат над 70% от всички необходими за бита на хората стоки.Можели да съберат армия от 800 мил китайци Сигурно скоро ще им се наложи да ги използват ,защото след това ще сапстари и ще станат почти като нас-нация от нещастни и умиращи пенсионери.
Нищо не пречи на никого да организира общности и да живее в тях според разбиранията си и у нас .Няма пречки .Вместо да се жалвата изграждайте си собствена общност и се радвайте на хубавият живот Неприятното е ,че почти няма свободни места за заселване по света,а по Сакар не ви се ходи ,овчари не искате да сте По ви харесва да учите ,да знаете даже и чужди езици ...и да работите като консултант продавачи по магазинчетата и пазарите по света.
Когато човек има диплома не му трябва образование!
цитирай
8. shtaparov - Отговор на зададения въпрос
12.02.2013 13:12
Вероятно защото се смесва с цигани и турци- от нищо друго! :))
цитирай
9. allvin - Поздрави!
12.02.2013 17:59
Отлично написано! Поздравления! :)
цитирай
10. nikikm - Много добър анализ!
12.02.2013 19:14
Присъединявам се, към почти всичко.Пиша почти,защото имам две точки по които не споделям мнението на автора!С материала си той иска да подейства събуждащо,отрезвяващо и съответно да предизвика,някакво действие в защита на исконните български ценности,семейство,държава,противодействие против геноцида и пр.Поне аз така разбирам нещата.Та,първото,което не споделям е погледа му върху историята.Никой не е виновен,че тя е наистина велика,обаче НАРОДЪТ НЕ Я ЗНАЕ!Иначе нямаше да бъде това,което е.Така,че показването на историята ни,каквато и да е,цели същото,което цели и материала на г-н Чолаков,да покаже на народа,че освен ежедневно оцеляване,има и друго, за което си струва да се живее и бори човек!И че не винаги сме били смачкан народ!Както беше казал някога един държавник,"Войните ги печелят учителите по история"!Не бива да се подценява това,нито да се противопоставя!
Голяма част от данните,всъщност не визират точно българския етнос и това влошава картината,като не я прави по-малко реална.
Второто,дано не съм прав,в материала долових нотка на упрек към народа за това и това.Всъщност,народът ни е болен и причинителите и вредителите на народното здраве са ясни,но трябва да се сочат!Има ли днес българинът духовно пространство?Как се живее сред всичката тази мръсотия,която ни залива от екрани,вестници и всевъзможни други медии?Това е отговорът на въпроса,защо е такъв българинът днес!Дори, защо няма истински българи всред самия етнос!Не става въпрос за ядене и пиене!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lyubomircholakov
Категория: Политика
Прочетен: 3759105
Постинги: 581
Коментари: 2011
Гласове: 3305
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930