Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.03.2014 19:22 - Русия е във война
Автор: lyubomircholakov Категория: Политика   
Прочетен: 9499 Коментари: 10 Гласове:
23

Последна промяна: 11.03.2014 08:48


       Поради срамното поведение на по-голямата част от българските журналисти, някои  от които дори па днаха до нивото на низката и позорна практика, позната ни от нацизма и комунизма, да съставят „списъци“ на хора, несъгласни с официалната държавна идеология, се налага сами да търсим и представяме алтернативни гледни точки за събитията по света. 

Ето едно мнение за състоянието на руското общество в момента - мнение не от втора и трета ръка, манипулирано и изопачено до неузнаваемост от българския журналистически слугинаж; а взето от самия център на събитията... 

 

РУСИЯ Е В СЪСТОЯНИЕ НА ВОЙНА

image

проф. Валентин Катасонов

Професор в Катедрата по международни финанси на Московския държавен университет, доктор на икономическите науки. През 1991-93 гг. - член на Консултативния съвет към президента на Европейската банка за реконструкция и развитие. 

Против Русия вече много години се води информационна война. Един от важните похва­ти в тази война е подмяната на едни думи и смисли с дру­ги думи и смисли. Това добре се вижда чрез примера на информационното отразяване на събитията в Украйна. 

Ключовите думи на сегашния момент. 

Това, което се случи в Украйна в края на февруари 2014 г. журналисти, политици, представи­тели на експертната общност наричат по различен начин. Най-често се използват термини като „преврат“, „революция“, „заграбване на властта“. При това едни може да оценяват тези събития поло­жително, други - отрицателно.
Но използват едни и същи думи.
Никой не спори, че в Украйна действително са извършени „преврат“ и „заграбване на властта“ от дясно-радикални сили. Но трябва да се вникне какво всъщност се крие зад тази „революция“. Все­възможни медии подробно описват „дърветата“ - тоест, конкретните събития на „майдана“, в отделни градове и области на Украйна. Но рядко показват „гората“ - с други думи, нямат особено желание да оценят събитията в геополитически контекст.
А за описание на „гората“ ключови се явяват следните думи.
Интервенция.
Тоест: нахлуване на противник на територията на Украйна. Противник в случая е Западът или, по-точно, управляващите кръгове на Запада и водещите страни в Европа, влизащи във военно-политическия блок НАТО. Ние сме свикнали, че интервенция - това е нахлуване на войски на чужда територия. Но днес интервенцията често има съвсем други форми.
Преди всичко, това е проникването на чужда на територия от страна на специалните служби, които създават свои резидентури и други „опорни точки“. Вербуване и създаване на обширни агентурни мре­жи. Военна подготовка на вербуваните лица. Създа­ване на „пета колона“ в държавния апарат на чужда­та страна. Служителката на Държавния департамент на САЩ Виктория Нуланд без никакво стеснение зая­ви, че САЩ са похарчили 5 милиарда долара за така­ва „тиха интервенция“ в Украйна. И това, без да се смятат огромните суми, които Западът принуждава да харчат украинските олигарси - негови твърде ефективни марионетки и удобни „кесии“.
Окупация.
Това е вече резултатът от интервенцията. Уста­новяването на ефективен контрол върху територия­та, икономиката, медиите, населението на страната. След февруарския „майдан“ започна окончателната фаза на окупацията. За целта се използва „офшорната аристокрация“ на Украйна в лицето на новоизпечените олигарси - Р. Ахметов, Коломойски и др.
Война.
Война против кого? Против Украйна? Но там тя вече завършва. Украйна вече е окупирана. Остават само операции против отделни групи, които е прието да се наричат „партизани“. Но това не е дори война, а просто така, нещо от типа на „антитерористически­те операции“.
Всъщност, става дума за война срещу Русия.
Именно заради това и в значителна степен беше организиран спектакълът в Украйна под заглавието „Смяна на властта“. Виктор Янукович се оказа не много ефективен агент на Запада и не съумя да изпълни възложената му задача: да подпише дого­вор за влизане на Украйна в НАТО. А новата власт, в лицето на такива дресирани морски свинчета като Турчинов и Яценюк, ще надращи подписите си, без да гледа. И Русия ще се окаже в прегръдката на НАТО.
Нито САЩ, нито морските свинчета се интересу­ват, че такива решения се подготвят дълго и си имат процедури. Решаваща ще бъде „полити­ческата целесъобразност“, заради която може да се забрави за такива глупости като конституция и международно право. Прогнозите-опасение на трезвите руски експерти започват да се сбъдват пред очите ни. Във Върховната Рада на Украйна се подготвя законопроект „За внасяне на промени в ня­кои закони на Украйна (относно осигуряването и га­рантирането на нацоналната сигурност на Украйна)“. Той предвижда отказ на Украйна от принципа за неу­частие във военни блокове и директно предполага влизането на страната в НАТО. При сегашното разпо­ложение на силите в Радата този проект може твърде бързо да се превърне в закон.
В резултат още преди началото на лятото до гра­ниците на Русия може да се озоват дивизии на НАТО, на които ще придадат за подкрепа формирования на местните бандеровци. Впрочем, защо пък „до грани­ците“? Та още сега през руско-украинската граница на руска територия влизат лица, които изпълняват специални задачи на НАТО. Както е казано, разузна­вачите първи влизат в боя...
А в плановете на НАТО за по-дълъг период от време са налице и интервенция, и окупация на Ру­сия. Ето защо ключова дума за нас трябва да стане думата „война“. Ние сме свикнали, че войната се обявява. Така, както старомодният Хитлер ни обяви гръмогласно война на 22 юни 1941 г. (обявяването е било прочетено по радиото от Гьобелс).
Но сега са други времена. Никой не се кани да обявява официално войната. Човек трябва сам да чувства заплахата от война, а още повече - самата война. За съжаление, през дългите години, в които нашето общество се намираше в атмосфера на „ли­берализъм“ и „демокрация“, природните рецептори за възприемане на военна заплаха престанаха да ра­ботят - както тези на обикновените граждани, така и на хората, които държат кормилото на държавата.
Военната заплаха е сред ключовите принципи в управлението на една държава. Популярна е фраза­та: „На война като на война“. Днес, в този мо­мент, срещу Русия се води необявена, но очевидна и твърде опасна война. Война, която заплашва живота на милиони хора - не само граждани на Украйна, но и на Руската федерация. А в условията на война във всяка страна започват да действат определени принципи за организиране и поведение, създадени от многовековния опит на човечеството.
Например, принципът на мобилизацията - иконо­мическа, военна, информационна. Руското общество продължава да се намира в състояние на либерална отпуснатост. Не се наблюдават никакви признаци на мобилизация. Всичко потъва в безкрайните пре­пирни на руските политици и ток-шоута с участието на депутати. На „майдана“ започва изключително ва­жен акт на война против Русия - а руските медии по същото време се опитват да заразят всички жители на Русия с „атмосферата на олимпийския празник“ в Сочи.
А виж, Сталин преди войната не е имал време за ток-шоу и олимпиади. Провеждал от сутрин до вечер напрегнати работни срещи, по време на които се ре­шавали въпроси за военното производство, транс­порта, преместването на армиите и въоръженията, и прехвърлянето на предприятията в източната част на страната, създаването на стратегически резерви и т. н.
Принципът на секретността става твърде важен. Само в кошмарен сън може някому да се привиди как Сталин със своите мнистри, генерали и конструктори обсъжда въпросите на отбраната и подготовката на военни операции пред камерите и микрофоните на журналистите. Защо, например, нашите сенатори обсъждат въпроса да дадат ли на Президента пълно­мощия да конфискува имущество, сметки и други активи на чуждестранни банки на територията на Ру­сия? Трябва просто му ги дадат, без никакъв шум. Впрочем, и предишното решение на Съвета на фе­дерацията да му се даде право да използва въоръже­ните сили за защита на нашите съграждани и инте­реси в Украйна можеше да бъде прието без никакъв шум, като му се постави гриф „секретно“. А сега остава чувството, че „народните избраници“ не решават сериозни военни и политически въпроси, а се занимават с пи-ар.
Принципът на внезапност. Да вземем за пример пак решенията за възможност да се използват руски въоръжени сили в Украйна. Такова използване е ефективно, когато е внезапно. Тръбейки за решение­то на Съвета на федерацията, изгубихме тази възможност. Моето лично мнение е, че на 1 март трябваше чисто и просто да прехвърлим наши въоръ­жени сили в Крим (а може би и в източните райони на Украйна), и после вече да говорим за решението на Съвета на федерацията. Каруцата се оказа пред коня.
Друг пример. Възможното конфискуване на чуждестранни активи в Русия. Та отначало „подгответе въпроса“, вземете в условията на конфи­денциалност решение за предоставяне на пълномо­щия на президента - а после вече Президентът да обявява такова конфискуване. А то сега какво стана? Чуждестранният инвеститор е предупреден. Той дори не е инвеститор, а спекулант, който спи с приготвените си куфари (с валута) под леглото. И след такива изявления просто се изнизва по тъмна доба от страната. При това, обезценявайки рублата.
Русия няма право да бъде „отпусната“. Събития­та в Украйна показаха много неща, които не може да се видят в нормална ситуация. В частност, демонс­трираха неготовността на нашите управленци за вой­ната, която много скоро ще чука на вратата ни. Това отчасти може да се обясни със загуба на професио­нални навици, отчасти с небрежно отношение към държавата и своите задължения, а отчасти и с пряко, съзнателно вредителство.
Впрочем, народът е не по-малко отпуснат. И осо­бено младежите. Те отдавна се възпитават в консу­маторско отношение към живота, в дух на хедони­зъм, егоизъм и егоцентризъм. Между другото, дали е случайно, че пикът на събития в Украйна съвпадна с Великите пости? Известно е, че постите не са просто ритуално ограничаване на храненето, а най-простото упражнение на човешката воля в Християнството. Способността да се откажеш от някои удоволствия, да се откъснеш от развлеченията и излишествата, да се мобилизираш в името на висши цели. Това са разбирали много добре такива хора като Суворов, Ушаков, Скобелев. Като истински Христови воини те постели, молели се и печелели сражения в най-трудни ситуации.
Ако продължим и занапред с това умствено-фи­зическо отпускане, може да се озовем в положението на „демократична“ Франция образец 1940 г. Тогава войските на хитлерова Германия за малко повече от месец окупирали по-голямата част от нея. Просто за­щото Франция била „отпусната“.
А повишаване на готовността за война може поне отчасти да се постигне, ако започнем да използваме правилните думи за описване на днешните събития в Украйна.  

Източник:www.ruskline.ru  

Превод: Л. Чолаков 

Този превод е обект на авторско право. Разрешава се препубликуването му
изцяло или отчасти
САМО с по­сочване на преводача
и линк КЪМ ПРЕВОДА.

 




Гласувай:
28


Вълнообразно


1. mt46 - http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-naprezhenieto-v-krim/vojskite-na-sasht-gotovi-da-podkrepiat-nato-v-ukrajna-6007047
10.03.2014 21:43
Американските войски са готови да подкрепят НАТО, ако кризата в Украйна ескалира, заяви председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Мартин Демпси. Това съобщи на сайта си Атлантическият съвет на алианса, информира порталът РосБизнесКонсалтинг.

Дипломатите на САЩ полагат денонощни усилия в търсене на изход от кризата във връзка с евентуалното присъединяване на Крим към Русия. Демпси съобщи, че е разговарял с редица руски военни, но също така отправя ясно послание към Украйна и членките на НАТО: в случай на нужда американската армия ще използва военна сила, посочва Атлантическият съвет.

"Опитваме се да кажем (на Русия) да не ескалира още повече нещата в Източна Украйна и да създаде условия за някакво решение в Крим", заяви Демпси в интервю за телевизия Пи Би Ес. "Във военен аспект обаче отправяме послание до нашите съюзници от НАТО", допълни той.

Запитан дали е възможна военна намеса на САЩ в украинската криза, Демпси отговори: "Въпросът, мисля, заслужава според развитието на ситуацията да бъде разглеждан и преразглеждан отново и отново. Не бива обаче да забравяме своите договорни ангажименти пред съюзниците си от НАТО. И аз ги уверих, че ако бъдат засегнати договорните ангажименти, ние ще отвърнем".

Демпси предупреди: "Ако на Русия бъде позволено да го направи - имам предвид, да навлезе в една суверенна страна под предлог, че закриля етническите руснаци в Украйна, това ще изложи Източна Европа на съществен риск, защото етнически анклави има в цяла Източна Европа и на Балканите".
Генерал Мартин Демпси Генерал Мартин Демпси Източник: ЕПА/БГНЕС (архив)

Бившата кандидатката за вицепрезидент на САЩ и бивша губернаторка на щата Аляска Сара Пейлин прикани американския президент Барак Обама да възприеме по-твърда стратегия спрямо руския си колега Владимир Путин, предаде Франс прес.

На конференция на американските консерватори в Нешънъл Харбър, край Вашингтон, Пейлин подчерта, че: "Единственото нещо, което може да спре един лош човек с ядрено оръжие е един мил човек ядрено оръжие". Така Пейлин направи вариация на максимата на американското оръжейно лоби, според което единственото нещо, което може да спре едно лошо момче с оръжие е едно мило момче също с оръжие.

Според Пейлин досега Обама се е задоволил да заплашва Путин само с телефон и химикалка. Речта й беше посрещната с бурни аплодисменти.
цитирай
2. ok3223 - Ха да видим ...
11.03.2014 06:59
Време американските генералчета да получат урочета по набиване на разум.
Една фалирала държава паразит търси изход от тотален дефолт във войни.
Ноо русия не е Ирак и Либия, и разгрома им е сигурен.
Те го знаят, затова се задават само.
Не вярвам да им стиска да се опитат ...
Професор Катасонов в много отношения е прав
цитирай
3. kosebose - Благодаря ви за информацията
11.03.2014 09:31
Уважаеми г-н Чолаков,

Отдавна търся тази обективна гледна точка за събитията в Украйна и се радвам, че я открих във вашия блог.
цитирай
4. kostadin - Смисъла на договора по силата на ...
11.03.2014 09:44
Смисъла на договора по силата на който Украина става самостоятелна държава е нарушен от момента в който ЕС и САЩ си присвояват правото да защитават европейските цености неутрална държава.
Сега даже не е съществено важно дали пучесткото правителство на десницата в страната е законно или не.
Украина е руска територия и е без значение ,че тамошните руснаци се казват украинци.
Приказките на Обама или на европейците са предназначени за населението в ЕС и САЩ
цитирай
5. vencivaleri1951 - Здравей!
11.03.2014 10:26
Когато бях "зелен" винаги съм се чудел как така СССР влагайки милиарди в икономиките на соц блока/а и не само в него/ няма толкова ефективна външна политика сравнявайки го с големите зап страни и най вече САЩ. Мина доста време докато "узрях". Рашките "харчеха" "излишни" пари "купувайки" народи като строеха заводи, централи, почти подаряваха от най доброто във въоражението си. Янките харчеха и харчат далеч по малко, но инвестициите им бяха и са далеч по ефективни. Те си пазаруваха и пазаруват политици, чиновници и жупналисти.
Вгледай се в най "кресливите". Та те са синчета , снахи, дъщери изетьове на хора от бившата номенклатура. Един бута паметници, друг прави списъци, трети подскача пред посолства...Вгледай се в биографиите и всичко ти става ясно.
Това истина, чест, достойнство са отсъстващи артикули на тяхната сергия. На тях и съвест и чувства, и лично достойнство идва от едно място и то е храносмилателната система.
Това , че престъпници избиха наивници на Майдана са подробности. Това , че някой говори за котституция, правов ред са досадни подробности. Всичко това може да се преглътне и изкара по естествения му път през дебелото черво докато стане готово за консумация.
Много западни политици и журналисти се усетиха за какво иде реч и вече открито говорят за нещата. По време на китайската олимипиада бях в Майкоп на гости у приятел. Видях с очите си бежанците от Осетия в т ч и грузинци. Те разказваха , това което по късно показаха и по каналите, как грузинските части в упор са разстрелвали. Хванаха в плен и инструктури янки и всичко това бе показано, както има и днес достатъчно материал за събитията в Украйна. Като се върнах у нас нашите медии даваха съвсем друго тълкование на това което стана. Хилядите разстреляни мирни жители на столицата на Южна Осетия бяха същата досадна подробност както разстреляните на Майдана.
Нещата обаче рано или късно идват на мястото си. Това ще бъде поредното фиаско на янките, но за съжаление други ще им платят сметката.
цитирай
6. milady - благодарим ,АВТОРЕ!!
11.03.2014 11:58
Чудесна Статия с перфектен Превод !!
цитирай
7. kostadin - Русия по скоро е нападната
11.03.2014 13:27
Русия по скоро е нападната искат да заграбят нейни исконни територии с руско население.Опитват се да се месят в живота на суверена неутрална и не членуваща във воени съюзи мирна страна.С това е нарушен договора по който е създадена тази нова европейска ,втора по големина на континента ни държава
цитирай
8. pesho - А къде сме ние Два пъти сме за...
11.03.2014 13:37
А къде сме ние

Два пъти сме заставали срещу Русия,и двата пъти сме губили.Дано нашите политици си вземат поука от сторията.
цитирай
9. lyubomircholakov - За коментиращите!
11.03.2014 14:27
Налага се да повторя и тук общото предупреждение, което се отнася по принцип за всички постинги в блога ми. То е следното:
Не се приемат коментари, чиято цел е да правят демократична или комунистическа пропаганда. Лично на мен от пропаганда ми е втръснало. Който иска да прави пропаганда - да си търси други блогове.
Първо допълнение: не се приемат съвети, които никой не е искал, още по-малко пък глупашки такива.
Второ допълнение: не се приемат ксенофобски (в случая - русофобски) коментари. За голямо съжаление се оказва, че най-големите демократи се оказват и най-големите ксенофоби (русофоби). Това си е лично техен морален и ментален проблем. Тук не вървят, не са добре дошли, нямат място, нямат почва за виреене.
Трето допълнение: русофобите да учат турски, респективно арабски, и да купят фереджета на жените, сестрите, дъщерите, внучките и другите си женски роднини. Защото допреди известно време разчитахме на Русия (СССР) да ни пази от Турция, но благодарение на тъпата русофобска политика на управляващите ни след 1989 г. вече не можем да разчитаме на руския чадър. Затова да учат турски, респективно арабски, и да купуват фереджета на женските си роднини.
Четвърто допълнение: приемат се само коментари, които съдържат аналитичен момент (независимо от тяхната позиция), както и такива с признателност към Русия за това, че днес съществува държавата България.
Пето допълнение: русофобите да не се хабят да пишат коментари, които са в противоречие с горните изисквания - такива коментари ще си останат губене на време.
цитирай
10. bojinkata - Отлична статия!!!! Поздравлен...
18.03.2014 21:27
Отлична статия!!!! Поздравления!!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lyubomircholakov
Категория: Политика
Прочетен: 3748037
Постинги: 581
Коментари: 2011
Гласове: 3305
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031