Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.08.2014 21:07 - Военните и президентът подготвят въвеждането на цензура в България
Автор: lyubomircholakov Категория: Политика   
Прочетен: 9159 Коментари: 10 Гласове:
28

Последна промяна: 26.08.2014 22:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
   Български политически сополи, докопали се до властта, обявиха информационна война на Русия   image.
 
Две новини, появили се почти едновременно, би трябвало да приковат вниманието на всички, които ценят „свободата на словото“, привърженици са на „свободните медии“, радетели са за „свобода на изразяване на мнения“, на „свободните дискусии в гражданското общество“ - тук всеки може да допълни, каквото най-много му харесва, от демократичната лексика по отношение на свободната публична среда.

Има и една трета новина, но понеже е по-стара, за нея после.
Първата новина: не кое да е министерство в служебното българско правителство, а именно ВОЕННОТО, публикува на сайта си документа „Визия - 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана“ (написано е точно така, неграмотно, с правописна грешка - „Европейската“ с главно „Е“, но запазваме стила, който показва солдафонската степен на грамотност на нашите военни), където още в началото е записано следното:

„Активното и повсеместно пропагандиране на руската политика, особено с посредничеството на български политически и икономически субекти и медии, или недържавни организации е явна информационна война, подкопаваща интегритета на институциите и държавността и атакува директно националните демократични ценности, дух и воля“.

 

image

Велизар Шаламанов
кандидат за шеф на българската хунта; ако му стиска, де...
 

Втората новина: на 22 август се състоя среща на организацията „Протестна мрежа“ със служебния премиер Близнашки, след която среща на сайта на същата организация се появи документ, наречен „Публичен отчет за срещата на Протестна мрежа със служебния премиер“ (и тук езикова неграмотност, „протестърите“ явно не са чували за препинателния знак „кавички“ - запазваме правописа), в който документ, покрай искането за отмяна на разрешението за строежа на „Южен поток“, четем и следното:

„4. ... Договорите на министерствата, агенциите и т.н., с различни изпълнители, вкл. и с медии, да бъдат публично оповестени на сайтовете на институциите в тридневен срок от подписването им... 
Министерствата ще се ангажират да не подписват договори с медии, ако не е ясен крайният собственик. Обсъдена бе възможността, тази регулация да бъде въведена с постановление на МС». 

(Неграмотността продължава, по правилата на българския правопис „Протестна мрежа“ навсякъде трябва да бъде в кавички - но явно служебните министерства и усукващите се около служебната власт не държат на доброто владеене на българския език).
Това, че организацията с високопарното название „Протестна мрежа“ е с доста неясен произход, задачи, финансиране и пр., е отделен въпрос. Определено, ако тази информация бъде изровена, ще излязат на бял свят доста любопитни подробности. Впрочем, най-главната любопитна подробност отсега е ясна - щом официално искат забрана на „Южен поток“... Оттук нататък и произходът, и задачите, и финансирането стават доста ясни и без повече информация.
Третата новина, която споменахме, обаче не е новина, защото датира отпреди половин година.
Но, добавена към горните две, дава изобилен материал за размисъл.
Тази новина, която не е новина, е, че около преди половин година в българското публично пространство, по-конкретно в някои блог-портали и в социалната мрежа „Facebook” се появи едно явление, за което мнозина си мислехме, че е отминало заедно с мрачната епоха на тоталитаризма и повече никога няма да го видим в прекрасния нов свят на демокрацията.
Това явление са списъците.
Помним ги отпреди 1989 г. - списъци на хора, неугодни за властта и подлежащи на еднопосочно изпращане в Белене, Скравена или „Слънчев бряг“, които списъци биваха съставяни от доносниците на Държавна сигурност. А от кого другиго?
Но за онази система това си беше нормално, нали тя такава си беше: диктаторска, тоталитарна, потъпкваща човешките права, потъпкваща свободата и прочее...
Но как е възможно в условията на демокрация да се правят списъци на неугодни хора?
Защото сега се правят списъци на русофили.
Именно преди половин година започнаха да се появяват първите такива публични доноси и призиви да бъдат издирвани русофилите, да бъдат записвани в съответните списъци, та, когато дойде съответният момент, да бъдат взети срещу тях съответните мерки. Какви мерки ли? Ами, вариантите са два: или да бъдат наградени - или да бъдат елиминирани.
И, понеже списъците се правеха от русофоби, на всичко отгоре в съставянето им участваха и журналисти от Българското национално радио, явно се касае за втория вариант.
Хайде сега да поразсъждаваме над тези три новини, нищо, че третата е стара - тя улеснява разбирането на първите две.
Значи: Министерството на отбраната, в официален свой документ, твърди:
 

„Активното и повсеместно пропагандиране на руската политика, особено с посредничеството на български политически и икономически субекти и медии, или недържавни организации е явна информационна война...“ 

Аз не зная дали умникът, съставил горния словесен бисер, разбира, че така фактически обявява война, пък била тя засега и само „информационна“, на втората, а може би вече и първата по военна мощ държава в света?
Най-вероятно просто не му дреме. За него е важното да получи одобрението на „шефа“. Кой е шефът ли? Ами, ако тръгнем по стълбичката на шефовете, очевидно ще стигнем чак отвъд океана, в една бяла къща - ама нека засега да не отиваме чак толкова далече.
Защото българското Министерство на отбраната си има шеф, който се знае - това е министърът на отбраната. Следователно министърът на отбраната Велизар Шаламанов, който се готви да отнесе горецитирания верноподанически документ на срещата на НАТО на 4 и 5 септември в Уелс, е човекът от страна на България, фактически обявил информационна война на Русия. Поне изпълнителят е той.
Но нека да се замислим над твърдението в горния цитат, над задкулисните механизми, които са направили възможна появата му, както и за най-важното: възможните последици за българското общество.
А цитатът е изключително важен, защото показва намеренията на определени силови властови структури - и като отчетем, че върховен главнокомандващ на Българската армия е президентът, нещата стават съвсем тревожни.
Значи, оказва се, че:
 „Активното и повсемество пропагандиране на руската политика... е явна информационна война“.

А какво означава „пропагандиране на руската политика“, че и при това„активно и повсеместно“? Колко „активно“? Къде „повсеместно“? Я да си представим, че някой любител на свободното слово, на различните гледни точки, въобще почитател на свободата на информацията и на свободното изразяване на мнения, реши да запознае българското общество с мнението на някой руски журналист, на руска медия, на руски политик, на руски режисьор, писател, художник, актьор и т. н., като интервюира, преведе на български и публикува съответния материал?
И хоп, готово: оказва се, че, според българското Министерство на отбраната, въпросният български любител на свободното слово, на свободата на информацията и изразяването на мнения води „явна информационна война“, щото пропагандира руската политика.
Понеже, може ли някой да обясни, дефинира, определи и обозначи какво означава изразът „пропаганда на руската политика“? Ако кажа, че харесвам матрьошки, „Ну, погоди!“ или Чебурашка - край, водя информационна война срещу България, защото подкрепям руската политика! Нали именно благодарение на руската политика е станала възможна появата и на матрьошките, и на „Ну, погоди!“, и на Чебурашка - защото тази политика е осигурила условията, в които са се появили тези руски културни феномени?
Звучи изкуствено, ще каже някой? Напротив, звучи съвсем естествено, ако следваме логиката на българското Министерство на отбраната. Просто защото никой не може да обясни свястно какво точно, ясно и конкретно означава“пропагандиране на руската политика“?
Освен това: на коя „руска политика“? Никъде не е казано: „на съвременната руска политика“. Значи, ако кажем, че Русия е освободила България от турско робство, ах, пардон, от „присъствие“ - това пак е„пропагандиране на руската политика“ отпреди известно време? Защото нали именно благодарение на „руската политика“ е станало възможно това Освобождение от робство или „присъствие“? И именно поради тази „руска политика“ днес е възможно министърът Шаламанов да плещи на български език глупости и дивотии в официални български документи - в противен случай щеше да ги плещи, по всяка вероятност, на турски и в официални турски документи?!
Но министърът Шаламанов си има началник. При това по съвсем пряка, военна линия.
Това е президентът на Република България, който е главнокомандващ Българската армия - и който, между другото, също ще лети на 4 септември за Уелс, за да представи там този злощастен манифест за обявяване на информационна война на Русия, наречен „Визия 2020... и т. н.“.
С други думи - министърът Шаламанов не е единственият, който трябва да бъде държан отговорен за влизането на България в състояние на информационна война с Русия.

Главният отговорен, виновникът, носителят на цялата тежест и на всички възможни последици от набутването на България в информационна война срещу Русия (на всичко отгоре, без никой да иска от България такова набутване - от нея искат шистов газ, но то е друга тема) е президентът на Република България Росен Плевнелиев.
И тук е време да преминем към разглеждане на втората новина - срещата на високопарната организация „Протестна мрежа“ със служебното правителство.
Известно е, че „протестърите“ цяла година джафкаха и ядоха цървулите на правителството на Орешарски, без никой да им обръща особено внимание. Беше логично никой да не им обръща внимание: във всяка държава ще се намерят десетина души, които да са недоволни от което и да било правителство или пък да са готови да бъдат недоволни от което и да било правителство, ако им бъде платено за това им недоволство.
Правителството на Орешарски беше в конфликт с президента Плевнелиев.
Следователно, „протестърите“ и Плевнелиев бяха политически съюзници. С голяма доза вероятност може да се предположи, че все още са такива съюзници. Поне никой не е обявявал развалянето на съюза им.
И сега същите тези протестъри биват приети от служебния премиер в качеството им на организация...
Трябва да се замислим: а всяка една организация ли има възможност да се вреди за среща с министър-председателя на България, пък бил той и само временен, „служебен“?
Хайде някоя друга организация на недоволни, викащи, кряскащи, скачащи, подскачащи, въобще „протестиращи“ срещу нещо си граждани да се опита да бъде приета от българския премиер?
Май доста ще се поизпоти...
Но за „Протестна мрежа“ - веднага, моля ви се, разбира се, на вашите услуги съм!
А зад гърба на „протестърите“ - Плевнелиев...
И тази организация, зад която стои президентът на републиката и без проблеми е приемана от министър-председателя, комуто в ултимативен тон предявява претенции, твърди, че: „Министерствата ще се ангажират да не подписват договори с медии, ако не е ясен крайният собственик. Обсъдена бе възможността, тази регулация да бъде въведена с постановление на МС».
Точно така е написано: не „министерствата ДА СЕ ЗАДЪЛЖАТ...“, а именно: „министерствата ЩЕ СЕ ЗАДЪЛЖАТ“. Тоест: това не е идея, предложение - а просто диктуване на условия от страна на организацията, зад която стои президента, към министър-председателя. Логично е, има неща, които не е удобно президентът лично, сам да предлага на правителството. Също както не е много удобно сам да обявява информационна война на Русия. За всяка мръсна работа си има хора...
Тук може да се тълкува: кога е ясен „крайният собственик“?
Ами, ако се окаже, че „крайният собственик“ е, примерно, ФСБ на Русия - може ли министерствата да подписват договори с този „краен собственик“? Защо пък не? Нали крайният собственик ще е „ясен“ - а повече в ултиматума не се иска?
Ами ако крайният собственик е, да речем, ЦРУ?
Е, в такъв случай очевидно няма да има проблеми...
Независимо от размитостта на формулировките (впрочем, размитостта е задължително условие винаги, когато някой иска да установи скрит, задкулисен контрол върху дадени явления или процеси), едно е видно: „Протестна мрежа“, която иска забрана на „Южен поток“, следователно защитава американски лобистки интереси, се опитва да установи контрол върху медийната политика на правителството, а оттам - и върху цялостната медийна среда в България.
Което означава - Плевнелиев се опитва да установи контрол върху медийната среда в България.
Което пък на свой ред означава: ГЕРБ, в частност Бойко Борисов, се опитва да установи контрол върху медийната среда в България. Не, че досега не се е опитвал, но сега се опитва да го прави задкулисно, скрито, чрез опосредстващи лостове и механизми, имитиращи „неправителствени“ организации.
Очевидно е, че про-американското лоби в България е задействало фокусирано, концентрирано определени намерения, свързани с установяването на тотален контрол върху публичното пространство в страната - като на първо място е издигнало за цел да се минимализира или директно елиминира влиянието на русофилските среди и кръгове, които имат някакво медийно и публично влияние. Друга цел би било странно да се преследва. Какво, да не би да се цели ограничаване на американското публично и медийно влияние? Или на турското? Или на публичното влияние не ЕС? Само на руското и ничие друго - то, друго публично и медийно влияние не остава.
Оттук и простодушното, типично по солдафонски, рапортуване на Министерството на отбраната: „явна информационна война“.
Впрочем, какво ли означава изразът в цитирания вече фелдфебелски документ: „... особено с посредничеството на български политически и икономически субекти и медии, или недържавни организации е явна информационна война...“?
Изводът, който може да се направи, е само един-единствен: щом някакви неидентифицирани „български политически и икономически субекти и медии, или недържавни организации“ водят „явна информационна война“ срещу България, тези въпросни „субекти, медии и недържавни организации“ трябва да бъдат по някакъв начин елиминирани? Нали така се постъпва с врагове? Врагове, нали? Как иначе да наречем някакви тъмни субекти, който водят „война“ срещу България, пък била тя и само „информационна“? Очевидно са врагове. На война всеки, който воюва срещу тебе, е враг. Няма как иначе, не може да бъде наречен приятел...
И тук му е мястото да си спомним, че всъщност всеки един гражданин на България е „политически и икономически субект“.
Политически - защото избира и може да бъде избиран, тоест може да участва в политическия процес.
Икономически - защото участва, под една или друга форма, в икономиката на страната: било като производител, било като служител, било като потребител.
С други думи: българското Министерство на отбраната се готви да води война, засега уж само „информационна“, срещу ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ, МЕДИИ И ОРГАНИЗАЦИИ, които не споделят неговите, на министерството, тоест на министъра, тоест на президента ,възгледи.
Ако някой може да предложи друго тълкуване на фелдфебелския солдафонски текст във „Визия 2020...“, би било твърде оптимистично. Затова - да бъдем реалисти.
И така, да обобщим.
Първо: преди около 6 месеца се появяват „черни списъци“ на русофили, в съставянето на които списъци участват и журналисти от една държавна структура, каквато е Българското национално радио. Шефовете на радиото не могат да се измъкнат с оправданието, че списъците са правени от въпросните журналисти в „извънработно“ време, защото те, шефовете, са длъжни да знаят, че журналист от Българското национално радио представя имиджа на радиото и в работно, и в извънработно време. Я някой журналист от БНР да направи „в извънработно време“ расистко, ксенофобско, хомофобско или друго някакво изказване, което да може да се определи като „език на омразата“ или „нетолерантност“! На бърза ръка ще му изстине мястото, нали? Но виж, за съставяне на „черни списъци“ на русофили - никакви последици. Изводът от това толериране на подобно поведение от страна на шефовете на БНР може да е само един: русофобията, „информационната война“ против Русия и съставянето на „черни списъци“ на русофили са ако не официална, то практическа политика на БНР, и то не от вчера - за която политика те, шефовете на БНР, чрез нейното мълчаливо толериране и поощряване, носят пълна отговорност.
Второ: Министерството на отбраната на Република България заявява, че страната е в състояние на война с Русия - засега само „информационна“ война. Същото министерство отправя заплахи във вид на „констатации“ към личности, медии и организации, които не споделят мнението и поведението на министерството, респективно на върховния главнокомандващ - президента.
Трето: влиятелна организация, зад която явно стои президентът, прокарва предложения пред служебното правителство, които да улеснят установяването на контрол върху медийната среда.
Четвърто: синхронизирането на тези прояви, както и трескавото използване на периода на служебното правителство за тяхното реализиране, показва, че целта е минимализирането на влиянието на всяка една публична личност, медия и организация, които не споделят мнението на Министерството на отбраната и на президента.
Пето: президентът използва мощно силово ведомство (Министерството на отбраната) и мощни, поне в смисъл на финансова обезпеченост, неправителствени организации, за да установи тотален контрол върху публично-медийната среда, чрез което по времето на служебното правителство да осигури създаването на платформа за контрол върху свободата на словото в България.
Шесто: всичко това може да бъде определено кратко, точно и ясно като ВЪВЕЖДАНЕ НА ЦЕНЗУРА.
При това като основен изпълнител и задействащ механизъм на цензурата е определено най-мощното силово министерство: военното.
Казано директно: въвежда се не каква да е - а ВОЕННА ЦЕНЗУРА.
При това се въвежда дори с терминология от класически нацистки тип - как ви се струва словосъчетанието „дух и воля“? Напълно в любимия на нацистите ницшеански стил, нали? Остава само някой в българското Министерство на отбраната да кресне с изпъната ръка: „Зиг! Хайл!!!“ и картинката ще придобие логичния си завършен вид.
Седмо: Кой стои зад тези акции на иначе доста невзрачния като визия, мислене и начин на действие български президент - можем да се досещаме по геополитическата насоченост на тези му действия.
Главните изводи, които може да се направят като обобщение, са два.
Извод 1: България, според Министерството на отбраната, вече официално се намира в състояние на война срещу Русия. Засега войната се определя само като „информационна“.
Извод 2: Президентът, Министерството на отгбраната и неправителствени организации подготвят въвеждането на цензура в България.
С всички произтичащи последици.
Другото са подробности.
 

 

Любомир Чолаков

Източник:
Сайтът на Любомир Чолаков,
рубрика "За какво говорим?"





Гласувай:
29


Вълнообразно


1. freeoldmen - На доста хора не им се вярва, но ни гласят нещо,
26.08.2014 22:15
само да вземат властта.
Цитираното от военният документ е изключително малоумно, но дава някои насоки...
цитирай
2. dietizavas - Haa
26.08.2014 22:23
Направо да се чуди човек.. толкова ли още пари останаха за крадене в тая държава, че всички се бутат да вземат властта?!?! :D
Разбира се, казвам го с ирония защото това са МОЙ пари, на мен, семйстовото ми, народа ми. Писна ми някакви жалки хлебарки като всички мишки начело с ББ, ЦЦ.. и квито се сетите още.
Кога България ще има достоен премиер като Орбан? Кога България ще има достоен и истински президент? Кога?!?!
Кога тия мишки в парламента ще мислят за народа а не за себе си, кога?!?!
цитирай
3. bliz - Рисковано е...
26.08.2014 22:27
Рисковано е човек да си пусне плюсчето за постинга - влиза директно в онези списъци...
Как да се противодейства на това? Обречени ли сме?
цитирай
4. lyubomircholakov - Не сме обречени. Воюваме. На война - ...
26.08.2014 22:38
Не сме обречени. Воюваме. На война - като на война. Русофобите си мислят, че само те могат да съставят списъци - но очевидно грешат. Те самите вече са в съответните списъци. В интернет има поне десетина безплатни и лесни програми за установяване на идентификационния номер на компютъра, оттам интернет-провайдъра, трите имена, ЕГН и адресът на потребителя и т. н. Това за сведение на русофобите, да не се разпищолват съвсем.
Както е рекъл свети Александър Невски: "Който прави списък - в списък ще бъде записан". (Той го е казал по-другояче, но смисълът е същият). :-)
И още както е речено: "Враг будет разбит! Победа будет за нами!"
Въобще: който иска война - ще я получи. На война - като на война.
цитирай
5. 1997 - Какъв прелестен начин да добия кауза
27.08.2014 09:17
Колко просто било. Афиширам това, че се чувствам много близък със славянска Русия както Вазов, Каравелов, Славейков, Олимпи Панов и ставам мъченик. Имам мисия и ми става ясно защо е това изпитание от съдбата. Животът придобива яснота.

Все пак, това ли е бленуваната демокрация и свобода на съвестта? Някой който иска да ни опече и изяде ни вкара в капан.
цитирай
6. dolce - цензурата
27.08.2014 13:12
е вече факт. Имам приятел работещ в държавната администрация. За да коментира това което му харесва или за да прави коментари против ГЕРБ си е направил фалшиви профили тъй като беше предупреден че заради "неправилно" мнение ще си загуби работата.
цитирай
7. natashav - ЕC продължава да изчислява загубите от въведените от Москва ограничения върху вноса на храни. Съгласно изчисления на Eurostat, руското ембарго директно ще засег
27.08.2014 17:21
ЕC продължава да изчислява загубите от въведените от Москва ограничения върху вноса на храни. Съгласно изчисления на Eurostat, руското ембарго директно ще засегне износа на сума €12 милиарда.
Някои страни вече се замислят по въпроса за иск против Русия в Световната търговска организация. Но, както напомни министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, Москва е принудена да въведе тези ограничения в отговор на санкциите на Брюксел. Защото именно той грубо наруши правилата на СТО. Русия въведе своите мерки „за да изключи в бъдеще каквито и да е нарушения от страна на нашите западни партньори на задълженията им пред Руската Федерация“, каза Сергей Лавров
цитирай
8. natashav - Купи си компютер, лаптоп, таблет - на старо! Продължавай да воюваш срещу агресора у нас и по света. сложи си еврейски аватар и африканско име!
27.08.2014 17:28
bliz написа:
Рисковано е човек да си пусне плюсчето за постинга - влиза директно в онези списъци...
Как да се противодейства на това? Обречени ли сме?

цитирай
9. valentor - Само гледайте сеир, ако удари гъ...
27.08.2014 20:29
Само гледайте сеир, ако удари гърмът 2277 кво ши съ случи
цитирай
10. lesovski - Сега вече не ме е срам,
01.09.2014 15:51
че не можах да отида доброволец в Новорусия- ще участвам във войната!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lyubomircholakov
Категория: Политика
Прочетен: 3748150
Постинги: 581
Коментари: 2011
Гласове: 3305
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031