Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.12.2014 21:52 - КГБ срещу ЦРУ - историята от първа ръка
Автор: lyubomircholakov Категория: Политика   
Прочетен: 5536 Коментари: 4 Гласове:
16

Последна промяна: 30.12.2014 08:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
    Дълго време печатът "Строго секретно" пазеше в тайна дейността на Първо главно управление на КГБ на СССР. Особено пък дейността му срещу САЩ.    Докторът на историческите науки, бивш първи заместник-началник на Първо главно управление и началник на Информационно-аналитичното управление на КГБ на СССР, генерал-лейтенант Николай Леонов разказва за работата на съветското разузнаване на различните континенти. 
Въпрос: Николай Сергеевич, Вие сте бил специалист по Латино-американското направление в работата на Първо главно управлене. Какво значение имаше тази дейност за СССР?

  image

Н. Леонов. Противопоставянето между СССР и САЩ по онова време се изразяваше главно в съперничество за влияние в Третия свят. Тогава беше формулирано схващането, че с когото тръгне Третият свят, именно той ще победи в геополитически план. 
От чисто военно-политическа гледна точка, в онзи момент нашите позиции в тези страни бяха по-изгодни. Повечето лидери там, обединени в Движението за неприсъединяване, споделяха в много по-голяма степен социалистически идеи, отколкото либерално-пазарните. Просто общественият характер на производството и социалистическата форма на стопанство позволяваха ресурсите на държавата де се концентрират в определена насока и така сравнително бързо да се решават националните проблеми. Именно това в социалистическата стопанска система ги привличаше. 
Но от икономическа гледна точка предимство имаха САЩ. Имаше страни, които във военно-политически аспект бяха свързани с нас, получаваха идейна подкрепа, въоръжение - но реалната им гражданско-икономическа връзка бе със САЩ. 

Въпрос. Каква беше Вашата главна задача? Влияние върху правителствата на Латинска Америка или вербуване на служители на ЦРУ - нали, ако не знаеш плановете на врага, не можеш да предприемаш никакви действия? 

Н. Леонов. Не бих разделял тези въпроси. Пред Първо главно управление на КГБ винаги са стояли комплексни задачи. Също и вербуване на служители от ЦРУ, както и въобще на американци, допуснати до държавни тайни на страната им, на дипломатически, икономически и военни ведомства. Успоредно с това търсехме възможности да се въздейства върху политическата ситуация в дадени страни чрез техния истеблишмънт. Там работехме с правителствата, с видни политически дейци, парламентаристи, журналисти, за да укрепваме позициите на СССР, сега на Русия - защото това са вечните задачи на всяко едно разузнаване. 

Въпрос. Тогава да попитам за техническите начини на работа. В доста книги се твърди, че на територията на Мексико, където сте били резидент, Ваши колеги са провеждали оперативни срещи с агенти на Първо главно от Агенцията за национална сигурност на САЩ - както например Р. Липка, и от ЦРУ - както О. Еймс? 

Н. Леонов. Ние наистина провеждахме срещи в Мексико с нашата агентура, която имахме в САЩ и други страни. Правехме това, защото контра-разузнавателният режим в САЩ, естествено, беше по-строг, и мнозина американци сами предпочитаха...


ПРОДЪЛЖАВА ТУК...



Гласувай:
20


Вълнообразно


1. started - ТИ НАИСТИНА ЛИ ВЯРВАШ В НАПИСАНОТО/ ...
30.12.2014 00:54
ТИ НАИСТИНА ЛИ ВЯРВАШ В НАПИСАНОТО/ ПРЕПИСАНО ОТ СЪВЕТСКО ИЗДАНИЕ/ ЗА НЯКАКВО ПРОТИВОПОСТАВЯНЕ МЕЖДУ САЩ И РУСИЯ ? ИЗМАМАТА "СТУДЕНАТА ВОЙНА" БЕШЕ ЗА ПРЕД МАСИТЕ,ЗА НЕПРОСВЕТЕНИТЕ,ЗА ГОИТЕ.ВСЪЩНОСТ ТЕ РАБОТИХА В ПЪЛЕН СИНХРОН,ОСОБЕНО СЛУЖБИТЕ ИМ,ОБСЛУЖВАЙКИ ОНЗИ СВРЪХ БОГАТ ФИНАНСОВ "ЕЛИТ",КОЙТО СЪЗДАДЕ СВЕТОВНИЯ ДВУПОЛЮСЕН МОДЕЛ КАТО ТЕЗА И АНТИТЕЗА.
цитирай
2. lesovski - Съучастници
30.12.2014 23:13
И в СССР и в НРБ голямото предателство на "висшия ешалон" срещу собствените си народи- работниците и селяните- тези които произвеждат благата, бе подпомогнато, а в някои случаи организирано от " най- усърдните"- алчните, служители на ПГУ- тата на двете страни.Те окрадоха парите, знаеха къде и как да го направят. Има малка разлика- нашите посерковци освен, че са мерзавци са и безродни безгръбначни, а в Русия има и патриоти, които ще водят трудна битка с Петата и Шестата колони! Не всичко е пари! Има и чест, достойнство, национален характер и гордост!Сега въпросът е наистина "Кой- кого?"!
цитирай
3. pando - Много интересно
31.12.2014 15:15
Привет и ЧНГ,с пожелания за здраве!
цитирай
4. lyubomircholakov - Благодаря! Весела Нова година на ...
31.12.2014 15:20
Благодаря! Весела Нова година на всички приятели и съмишленици - а враговете си знаят какво им се полага! :-)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lyubomircholakov
Категория: Политика
Прочетен: 3748381
Постинги: 581
Коментари: 2011
Гласове: 3305
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031