Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.01.2016 18:01 - "ЗВЕЗДНИ ВОЙНИ" - расизмът на тъмната светла страна
Автор: lyubomircholakov Категория: Политика   
Прочетен: 3512 Коментари: 1 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  image
Когато гледах за пръв път Епизод 1 - "Невидима заплаха", на филмовата сага "Звездни войни", ми направи доста неприятно впечатление една сцена. В нея добрият джедай обясняваше на майката на малкия Анакин (бъдещият Дарт Вейдър), че детето й е родено джедай. 
Забележете: не, че може да стане джедай, ако прояви необходимите качества - воля, решителност, сила на духа и прочее...
А е джедай по рождение! 
С други думи: хората са разделени на две раси - джедаи и не-джедаи. Джедаите по рождение са на по-високо ниво и поради тази причина те управляват обществото, а другите, понеже не са по рождение джедаи, трябва да се примирят с ролята са на второкачествени хора, които по дефиниция ще бъдат управлявани от първокачествените. 
Както виждаме - расизъм от най-чиста проба. Нацизъм. Точно по същия начин нацистите са развивали теорията за "арийците" и "под-човеците", унтерменшите. 
Разбира се, Джордж Лукас едва ли е искал да прави расистки филм. Но това е още-лошо. Значи, расизмът при него се е появил също по дефиниция, от само себе си, закономерно. Което означава - неизбежно. Което не може да не навежда на определени размисли... Но нека те са материал за друга дискусия.
Докато се тутках да напиша нещо по тази интересна тема, американецът Тим Керби от Русия ме изпревари...
Отдавна е известно, че в руската публична среда съществува много по-голяма свобода на словото, отколкото на Запад. В Русия се обсъждат без ограничение всякакви теории, версии и хипотези, сблъскват се различни мнения, без някой да преследва носителите им. 
На Запад това е отдавна отминал етап - ако въобще някога го е имало. 
Опитайте се да кажете нещо против т. нар. "бежанци" или, както сполучливо ги обозначиха, "брадати майки с деца" - и, ако сте политик или обществен деец, може да се сбогувате с кариерата си. Както се сбогува с кариерата си Тило Сарацин още през 2010 г. само, защото се опита да разсъждава по проблема за прословутата т. нар. "интеграция" на мюсюлманите в Германия. Както обозначават сега с изтъркания шаблон "ксенофоб" Виктор Орбан само, защото се опитва да защити страната си от африканската чума - а последните събития в Кьолн, Хамбург и Щутгарт доказаха, че това наистина е чума, но поради медийното затъмнение ние виждаме само върха на този айсберг, който вече удари европейския "Титаник". 
И понеже в Русия има много по-голяма свобода на словото и мненията, нека да чуем мнението за "Звездни войни" на наблюдателя на руската телевизия RT - американеца Тим Керби, който живее в Русия. 
Колкото до самата обществена атмосфера в Русия, нека да чуем и мнението на бившия посланик на САЩ в Москва Майкъл Макфол: 
"Задълбочеността на разговорите, както и на отношенията между хората, правят Русия особена". 
Да обърнем внимание - посланикът говори за обикновените разговори. А какво ли е в публично-медийната среда, където по дефиниция трябва да се разсъждава задълбочено? Само човек, който не гледа руски телевизии и не влиза в руския интернет, може да не знае. 
И да завършим увода с едно изказване на самия Джордж Лукас: 
"Съветските режисьори имаха много по-голяма творческа свобода от мен. Те трябваше само да не прекаляват с критиката срещу правителството си".
ПРОДЪЛЖАВА ТУК...



Гласувай:
11



1. audan - Друго тълкуване
07.01.2016 01:26
Аз разбирам нещата така.

Родил се е джедай. Сиреч с дарба. А тази дарба задължава да се обучаваш, за да защитаваш останалите, които не са джедаи.

Хората не сме еднакви, а всеки има своята си дарба. И ако всеки прави това, за което е роден, светът ще е едно прекрасно мирно и хармонично място.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lyubomircholakov
Категория: Политика
Прочетен: 3759633
Постинги: 581
Коментари: 2011
Гласове: 3305
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930