Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.01.2016 18:28 - ЦЕНАТА НА ДЕМОКРАТИЧНИЯ РАЙ
Автор: lyubomircholakov Категория: Политика   
Прочетен: 2286 Коментари: 0 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


image
ДЕМОКРАТЪТ каза: 
- Демокрацията осигурява прогрес във всички сфери на обществото, какъвто историята преди нея не познава. 
АНТИДЕМОКРАТЪТ каза: 
- Приписват на демокрацията заслугата за постигнатото ниво в материалното развитие на Запада.
Тоест, ако не беше се появила тя като основен политически механизъм на икономическата система, наричана «капитализъм», не биха се освободили производителните сили на обществото от задушаващите окови на феодализма, материалната съзидателна енергия на това общество щеше да бъде погубена нахалост и днес нямаше да имаме цветни телевизори. Нито тефлонови тигани. Цветните телевизори и тефлоновите тигани, и всички други чудеса на технологиите сме получили само защото през 1789 г. основоположниците на съвременната западна демокрация са избили 250 хиляди селяни във Вандея, още 5 милиона души във Франция, а после още няколко милиона в цяла Европа. 

Сетне само за един век са унищожени европейските монархии, оцелелите са превърнати в оперетъчни пародии, Европа тръгнала по пътя на демокрацията – и като награда за тогавашните кланета днес си готвим в микровълнови печки, гледаме безкрайно интересна телевизия и на следващите избори гласуваме за следващите честни, почтени и морални политици. Общо взето, до това се свеждат "предимствата" на демокрацията. 

Ами ония хора, избитите и изкланите? 

Е, няма значение, то е било отдавна, кой ще ги мисли…

Квазиисториците по времето на комунизма ни учеха, че след френската революция войните на Наполеон, макар и завоевателни, били имали това достойнство, че разнесли «светлината на прогреса, на свободата, равенството и братството» по цяла Европа. Интересното е, че днес квазиисториците на демокрацията ни учат същото. Но все пак трябва да припомним, че ако някой не знае какви са ги вършили основоположниците на съвременната демокрация и как са разнасяли «свободата, равенството и братството» например в Испания, може да погледне гравюрите на Гоя. Човекът го е нарисувал това разнасяне доста нагледно… 
ПРОДЪЛЖАВА ТУК...




Гласувай:
9


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lyubomircholakov
Категория: Политика
Прочетен: 3749476
Постинги: 581
Коментари: 2011
Гласове: 3305
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031