Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.07.2016 20:03 - 14 юли 1789 г. - най-зловещата дата в историята на Европа!
Автор: lyubomircholakov Категория: Политика   
Прочетен: 7671 Коментари: 0 Гласове:
23

Последна промяна: 13.07.2016 21:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


image

  ВАНДЕЯ  

ДЕМОКРАТЪТ каза: 

- Великата френска революция е една от най-ярките страници в световната история, която показва стремежа на народите към свобода, равенство и братство между всички хора. 

АНТИДЕМОКРАТЪТ каза: 

- Да, в нашата дискусия често се обръщаме към събитията от времето на т. нар. „Велика френска революция”. И няма как да е иначе, след като именно на това зловещо явление в човешката история се признава съмнителната заслуга, че е положило основите на съвре­менната „демокрация”. Празнуването му всяка година на 14 юли във Франция се отразява от медиите по цял свят – с тържественните маршо­ве по Шан-з-Елизе, пискливите звуци на фанфарите, шарените уни­форми и демонстрацията на поовехтяла военна техника. Демократите празнуват началото на т. нар. „Велика френска революция”…
Обаче в помпозното церемониално фанфаронство и ритуална надутост на въпросния „празник” някак се подминава, премълчава и заобикаля главния въпрос: а какво всъщност се чества? Защото изразът „начало”, дори конкретизиран като „падане на Бастилията”, все още нищо не означава. Бастилията паднала за „начало” – но какви са после­диците? Какво е станало после? Не може ли малко по-конкретно? За­щото, например, и в Съветския съюз комунистите празнуваха на 7 ноември нещо подобно, наречено не по-малко високопарно „Велика октомврийска социалистическа революция” - а пък после, след 1991 г., щом се разбра какво са вършили революционерите, „празникът” тихо­мълком беше отменен. И с основание, разбира се. 

Дали пък по подобни причини демократичната пропаганда гле­да да не се задълбочава какво по-точно са вършили «революционерите» във Франция? Между другото, също избягва и въпроса какви по-точно са били мнозинството от тях по етнически произход? Да не излезе, че както повечето «руски» революционери не са били руснаци, така и по­вечето «френски» касапи на хора не са били французи? И, че всяка вой­на, дори гражданската, в края на краищата е етническа или религиозна, или и двете? 

За да се ориентираме какво по-точно се е случвало във Франция по време на „революцията”, нека започнем с един пример: Люк-сюр-Булон. 

Люк-сюр-Булон е френско село, в чиято по-малка част – Пти-Люк, има параклис. Днес в него са поставени паметни плочи на жите­лите, избити от демократите през 1794 г. Да уточним отново: използва­ме термина „демократи”, смятайки го за най-точен от ракурса на изми­налото време, като отчитаме до какво са довели тогавашните събития – разгръщане на демократичния процес в цяла Европа. Съвременните историци, привърженици на демокрацията, обикновено старателно избягат този термин по адрес на палачите на Франция, предпочитайки думата „републиканци” - защото, нали, може да има и лоши републики, но лоша демокрация по никакъв начин не можело да има… 

Една особеност прави впечатление върху паметните плочи в параклиса на Люк-сюр-Булон. Срещу всяко име на убит човек е изписа­на възрастта му – 47, 52, 7 години и т. н. Зад числата стои буквата „А” - френското обозначение за година (Annйe), аналогично на нашето „г.”. Но към някои числа е добавено странното обозначение „М”. Тези числа никога не са по-големи от 11. И посетителят трябва доста да се за­мисли, преди да се досети, че буквата „М” означава „Мois” – месец. Това са бебета, изклани от демократите, преди да навършат 1 годинка. 

Какво се случва в Люк-сюр-Булон? 

На 28 февруари 1794 г. демократичните (републиканските) войски нахлуват в селото. Част от населението потърсва спасение в па­раклиса на по-малката енория от селището, Пти Люк. Никой и не мисли да оказва съпротива, повечето хора в селото са старци, жени и деца, 109 от които под седемгодишна възраст. Свещеникът на Пти Люк, отец Ми­шел Воино, е заловен преди това от демократите, които го изтезават и оставят да умира с разпран корем. Параклисът е твърде малък, за да по­бере всички хора. Демократите стрелят по останалите отвън, после доу­биват ранените с щикове. След това откриват огън с оръдия по сградата, в която са се затворили другите. Параклисът рухва и погребва хората под развалините си. 

В Люк-сюр-Булон са избити 564 души - невъоръжени, мирни жители.

Естествено, веднага възниква въпросът: каква е причината за това зверство? И дали не е някакъв единичен случай, причинен от...
ПРОДЪЛЖАВА ТУК....




Гласувай:
26


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lyubomircholakov
Категория: Политика
Прочетен: 3748326
Постинги: 581
Коментари: 2011
Гласове: 3305
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031