Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.11.2015 14:29 - Защо бялото знаме означава, че някой се предава?
Автор: didanov Категория: История   
Прочетен: 4454 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Защо бялото знаме означава, че някой се предава? Шегувахме се с приятели, че бойното знаме на Франция било бял кръст на бял фон. Отвъд закачката обаче, защо бялото знаме да е знак, че някой се предава? Откога се използва и каква е историята? Защо точно бяло знаме?

Отговора на днешната Питанка можете да слушатеТУК

Няма да капитулираме пред този въпрос. Директно тръгваме в атака. Не е хубаво за една армия да и се наложи да се предава. Значи, че е победена. Но такава е съдбата на армиите, като във футбола - самтаймс уин, самтаймс люн. И като си люн, тоест като загубиш или като не ти се играе повече, трябва да известиш противника. За първи път в историческите документи използването на бяло знаме, като знак на капитулация, е от Китай-династията Хан, някъде I век. През II век историкът Корнелий Тацит пише също за бялото знаме. Преди това в Римската империя войските са се предавали, като си вдигнат щитовете над главата. Връзката между Китай и Рим обаче е особена. Не е като двете империи да са си сравнявали символиката за предаване. Вие как се предавате? А, с щитове. Много интересно, ние се предаваме с бели знамена. Хей, това е далеч по-стилно. Хайде, и ние ще се предаваме с бели знамена. Не такава е работата.

Според вексилологията - това е науката за знамената, белият цвят е бил избран по естествен начин. Първо, той се различавал от бойните знамена. Второ, естествен текстилен цвят е, понеже ако трябваше да се предаваш с резеда, става доста по сложно. Освен това бялото се забелязва отдалеч и контрастира с пейзажа. Така че е ясно, че противника се предава. И не на последно място бялото е естествена част от облеклото. Трябва да ти е под ръка винаги. И ако сте виждали карикатури на някой, който се предава, като развява белите си гащи, да, това е идеята в общи линии. Което пък е причината в някои армии да е било забранено носенето на бял цвят в облеклото на войската под каквато и да е форма, за да не им хрумне да се предават. И като захвърлят оръжието и вдигнат ръце, на врага не му е ясно предават ли се, като няма нищо бяло или това е част от битката.

Споменахме бойни знамена, но имайте предвид, че съществуват и бели такива. Например в омаядския халифат, който съвсем не е за пренебрегване като военна сила, е имало бяло знаме в чест на Мохамед и битката при Бадр. Така са се различавали от абасидския халифат, които пък са имали изцяло черно знаме. Виждате, че няма кой знае каква фантазия при избора на знамена при халифатите, но не е задължително бялото винаги да означава, че се предават. Спокойно могат да дишат всички фенове на Славия.

Има и още нещо бялото е символ на чистотата. И понеже в една битка всяка от страните се има за много права и чиста, по време на Гражданската война в Щатите има един куриоз. Едно от бойните знамена на Конфедерацията, така нареченото неопетнено знаме, е почти изцяло бяло с конфедеративния кръст и звездите в горния ляв ъгъл. Обаче не е просъществувало много, защото не ставало ясно зъбят ли се на противника или се предават. Що се отнася до французите, шегата вероятно е за сметка на Бурбоните, които са имали бял флаг със златна лилия или само бял флаг. Така че май шегата не е е шега, ами си е направо историческа истина.

http://dariknews.bg




Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: didanov
Категория: История
Прочетен: 2907630
Постинги: 1149
Коментари: 3364
Гласове: 5866
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол
1. Цар Мидас, бриги и пеласги – Троя е на Балканите?
2. Българското хоро - древно писмо от живи йероглифи
3. Тракийският император Роле и паметника на цар Мида
4. Корените на българската народност
5. Българският генетичен проект
6. "Как ни предадоха европейските консули"
7. Мегалитите - трогателно свидетелство за детството на човечеството
8. ДЖАГФАР ТАРИХЫ, ПЕЛАСГИТЕ и остров КРИТ
9. Сурва Година, Сура Бога и Веда Словена
10. Древно-тракийско скално светилище под Царев връх – предшественик на Рилския манастир
11. неизвестното племе на мияците
12. Масагетската принцеса Томира и битката й с персийския цар Кир
13. Хубавата Елена в Египет
14. Склавини и анти в долнодунавските земи
15. Кои са мирмидонците?
16. Еничаринът Склаф, името Слав и робите
17. Аспарух, Мемнон и етиопските българи
18. Името на Кан(ас) Аспарух не е случайно
19. Срещата м/у Калоян и Пиер дьо Брашо
20. Амазонките на Тезей, Херодот, Дахомей, Южна Америка и Африка
21. Фердинанд I, славянин и потомък на витинските князе.
22. НОВ МЕТОД ЗА РАЗЧИТАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ РУНИ
23. Амазонките в древността (Тракия, Мала Азия,Либия)
24. ПОЛИСЪТ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА
25. АТЛАНТИ ЛИ СА МИТОЛОГИЧНИТЕ ТИТАНИ?
26. Черноморската Троя – тайната на Ропотамо
27. Брут Троянски - легендарният първи владетел на Британия
28. ЧУЖДИЦА ЛИ Е НАИМЕНОВАНИЕТО "ТРАКИ"?
29. О неразумний, защо се срамиш да се наречеш...мизиец?
30. Черноморската Троя - коя българска река е Омировата Симоис?