Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.08.2023 21:49 - Зърно, ракети, мини: англосаксонците се "нацелиха" в Путин. Какво се крие зад експлозията в пристанището в Турция, която унищожи 20 хиляди тона пшениц
Автор: radostinalassa Категория: Новини   
Прочетен: 3245 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
   

Турските власти разглеждат версия за саботаж като причина за експлозията в пристанището Дериндже, но тя изглежда слаба, каза генералният директор на Турския съвет по зърното (той е собственик на асансьорите) Ахмет Гулдап .

Според Ахмет Гулдап в засегнатото пристанище се прилагат засилени мерки за сигурност. Там не се допускат лица, които не са преминали проверката, било то държавен служител или служител. Всички версии обаче се оценяват. Преди това причината за експлозията беше детонация на зърнена суспензия в два елеватора, пълни с продукти. Най-малко 13 души са ранени.

По последни данни взривът е унищожил 15 хил. тона зърно - 20% от запасите, които са били на склад.

    image  
  • „Зърно с голям калибър с неизвестен тротилов еквивалент“, иронизилат в руския сегмент на мрежата. Очевидно във връзка с неопроверганите опасения на Русия относно истинските цели на зърнената сделка - да покрие транспортирането на западни оръжия и боеприпаси в Украйна (друга цел може да бъде да се гарантира, че ВС на РФ няма да атакуват Одеса).
  • След съобщенията за експлозията цената на септемврийските фючърси на пшеницата на борсата в Чикаго скочи рязко с 20 долара. По време на зърнената сделка пристанище Деринджа беше един от пунктовете за приемане на кораби с украинско зърно. Вярно е, че далеч не е единственият и не е най-големият в Турция. При възобновяване на "Черноморската инициатива" зърното може да бъде извозено и на други места.
  • С напускането на зърнената сделка Русия показа сериозна решителност. Имаше удари по пристанищната инфраструктура на Одеса, Иличевск, Николаев, пристанището Измаил беше победено, дунавските пристанища Рени и Килия на границата с Румъния бяха „унищожени“. Москва показа желанието си да направи транспортирането на украинско зърно непредвидимо и следователно скъпо. Какво общо има Турция?
Междувременно американците не спират с политическите си интриги...

Вашингтон е предприел стъпки за премахване на пречките пред износа на руски храни, увери държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен .

  • „Написах писма до нашите банки, обяснявайки, че ние абсолютно подкрепяме износа на руско зърно и не трябва да има страх от санкции, които изключват руското зърно, транспорт, застраховка и т.н.“, каза той.

Блинкен отговори и на инициативата на Владимир Путин да дари 25 000-50 000 тона зърно на шест африкански страни, изразена на срещата на върха Русия-Африка. Според американския държавен секретар "това е капка в морето", тъй като "20 милиона тона са изнесени" като част от сделката за зърно. Оказва се, че американците упорито дърпат Русия обратно към зърнената сделка.

В това им активно „помага“ Киев. На Русия може да не останат кораби, ако продължи да блокира зърнения коридор, закани се Владимир Зеленски . Според него Украйна е готова „да се защити“, ако Русия продължи да доминира в Черно море. Първата стъпка в тази насока вече е направена - извършена е атака с морски дронове срещу руски граждански сухотоварен кораб.

  • Възможно е усилията за работа в двойка "добър" Вашингтон и "зъл" Киев да не са напразни. Още след оттеглянето от зърнената сделка Москва, чрез устата на Дмитрий Песков , обяви готовността си да се върне към нарушените споразумения, ако всички нейни изисквания бъдат изпълнени. Договарянето е подходящо, разбраха на Запад и продължиха натиска.
  • Като алтернатива на предишния формат на споразумения може да се появи нов с по-активна роля на Турция. Очаква се въпросът за зърното да бъде обсъден на среща между Ердоган и Путин през август (дата все още не е определена). Ами ако експлозията в пристанището Деринджа е диверсия, целяща да провали евентуални споразумения, в които ролята на Украйна ще отслабне?
  • Турските националисти убиха руския посланик в Турция Андрей Карлов , за да вбият клин в политическото сближаване на двете страни. Казват, не без съучастието на британците ... Така че защо не повторят такъв ход сега в името на един проблем със зърното? С началото на SVO залозите нараснаха и нито един, дори най-брутален вариант не може да бъде изключен.
Няколко възможни сценария за развитие на събитията очерта политологът Аслан Рубаев .
  • - Първоначално предположих, че оттеглянето на Руската федерация от сделката за зърно е невъзможно по ред причини. По-специално, няма достатъчно политическа воля за това. Има ангажименти към Китай. В края на краищата главният бенефициент от зърнената сделка е Пекин, който получава 25 процента от зърното. Трябва ли Русия и на каква цена да помага на своя партньор и съюзник?
  • Ключовият въпрос е каква е ползата за Русия от сделката? Струва ми се, че никакви. Президентът Путин каза, че няма да удължи сделката, докато не бъдат изпълнени исканията на Русия. Засега те не изглеждат изпълнени. Съответно връщането към сделката е невъзможно. Предполагам, че на Запад се опитват да намерят нещо, някакво предложение, на което да се съгласим и пак да бъдем измамени.
  • Западът трябва да направи сериозни отстъпки. Но дали ще го направи? Струва ми се, че не. Западът може или да си върне Русия с измама, или да добави някакви още по-мащабни санкции, които ще бъдат още по-осезаеми за руската икономика, и тогава нашите в политическото поле ще се откажат и пак ще се върнат към сделката.
  • Освен това твърдата позиция по сделката на Путин може да бъде смекчена от позицията на Си Дзинпин и Реджеп Тайип Ердоган, с които той поддържа добри отношения. От друга страна, обещанието на президента на Руската федерация да прехвърли зърно на шестте най-бедни африкански страни трябва да демонстрира намерението никога да не се връща към „Черноморската инициатива“. Това е положително за критиците на тази схема.

"СП": След експлозията в турския асансьор ще се замислите дали всички тези игри са подходящи ...

  • — Първоначално сделката със зърно изглеждаше като мръсен бизнес. От наша страна това е работа на олигарсите - Абрамович, в един момент преговорите бяха делегирани на Ердоган. Вижда се, че има заинтересовани държави и определен кръг от заинтересовани лица, но интерес към Русия няма.
  • За Русия връщането в сделката за зърно е катастрофа. Всички знаят как сухотоварни кораби, натоварени с гориво и оръжия, влизат в украинските пристанища, които след това се прехвърлят на Въоръжените сили на Украйна.
  • Защо да играем на раздаване? Напоследък лихвите се покачват и договаряемостта на Русия намалява. Ако Западът иска сделка, той ще трябва да облекчи санкционния си натиск.

Американският политолог, експерт от Центъра за изследване на сигурността на Руската академия на науките Константин Блохин смята зърнената сделка за продължение на поредица от измами на Запада.

  • Обещанието не означава брак. Американците продължават да обещават и уверяват, че уж са готови да изпълнят всички искания на Русия, но нашата страна все още не е получила нищо. И в този статус - обещанията на Русия, ние сме от самото начало на зърнената сделка. Въпреки че Москва изпълни задълженията си. Но всяка сделка включва реципрочност.
  • Американците се опитват да създадат илюзия, че са готови да сътрудничат, но в действителност те дърпат котката за опашката. В крайна сметка е очевидно, че ще се върнем към споразуменията едва след като изпълним обещанията им. Това го заявихме открито. Зърнената сделка е поредната руска далавера, както беше с разширяването на НАТО, после с Минските споразумения, споразумението в Истанбул и т.н.
  • Мисля, че Москва се надяваше, че диалогът със Запада за зърното ще доведе до сътрудничество по още по-широк кръг от въпроси, включително Украйна. Но сега сделката със зърното се изчерпа.
  • В условията на новата студена война не е препоръчително да се срещаме със Запада наполовина, за да решава собствените си проблеми. Всякакви сделки са възможни в условията на доверие, уважение, прозрачност. От другата страна няма нищо такова.
 "Свободна преса"


Тагове:   Калибър,   на зърното,


Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13390129
Постинги: 11685
Коментари: 18503
Гласове: 6699
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
26. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
27. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
28. Болкотерапия чрез молитвена поза
29. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години
30. Целта на Ковид - тестовете е да се краде ДНК