Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.06.2011 17:13 - Марин льо Пен: ЕС се разпада
Автор: lyubomircholakov Категория: Политика   
Прочетен: 2452 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 13.06.2011 17:14


  Марин льо Пен: Еврото е мъртво   Понеделник, 13 Юни 2011г. Автор: в. Атака      
  • image
Марин льо Пен е родена на 5 август 1968 г. в Ньой сюр Сен. Дъщеря е на доайена на европейския национализъм Жан-Мари льо Пен. На 16 януари 2011 г. тя бе избрана с мнозинство от 68% за председател на партията Фронт Насионал, в която членува от 1986 г. Юрист по професия, тя е и член на Европейския парламент от 2004 г. досега. Омъжена, с 3 деца. Кандидат на Фронт Насионал за президент в изборите през 2012 г.



- Очаквате ли да станете първата жена - президент на Франция?

- Не съм сигурна, че Франция е най-доминираната от мъже страна. Имали сме и велики жени. Ще спомена само Жана д`Арк, защото ми е любимка. Освен това, според социологическите проучвания 91 процента от французите нямат нищо против за президент да бъде избрана жена. Аз нямам тайни оръжия. Обяснявам на французите, че 30 години ги лъжат, че са обречени да ги управляват ту леви, ту десни. Тези политици докараха Франция до ръба на фалита. Аз предлагам истинска алтернатива, програма, която е извън статуквото.

- Проучване през март на "Харис" ви даде 2 процента преднина пред сегашния президент на Франция Никола Саркози и ви праща на втори тур на изборите догодина. Дали с твърдата си политика ниско популярният френски президент се опитва да открадне от вашите избиратели?

- Той направи почти научен анализ на нашата политика и си даде сметка, че французите искат повече ред и сигурност, борба с имиграцията, да се гарантират работните места. Саркози разбра, че тези теми на Националния фронт ще му помогнат да бъде преизбран. Само че по време на неговия мандат тези идеи останаха само на ниво приказки.

- Вие се представяте като последовател на идеите на Шарл дьо Гол и голисткото политическо течение, което се харесва на всички французи и от което се вдъхновяват почти всички френски политици, особено от десницата на Никола Саркози.

- Аз имам много голистки възгледи по тези въпроси - за ролята на държавата, за суверенитета, за особената роля на Франция в световната дипломация. Но вероятно генерал Дьо Гол се върти като вентилатор в гроба, защото сегашната френска политика сигурно го ужасява. Тя е точно обратното на неговите възгледи.

- Какво ще направите, ако бъдете избрана за президент на Франция? Искате да извадите страната от еврозоната. Защо?

- Общата европейска валута е все едно да лекуваш с едно и също хапче всички болни в една клиника. Сега виждаме недостатъците на тази система, която отслаби европейските икономики и те не успяха да се справят с вируса на финансовата криза. Има обаче и друг изход - да се признае провалът на еврото и да се излезе групово от еврозоната, както предлагам аз. Твърдя, че еврото е мъртво. По-добре сами да изпреварим събитията, отколкото да продължим да понасяме последиците от неизбежното. За да се спаси еврото на всяка цена, както казват лидерите на европейските институции, се създава система за смазване на народите. Истинско социално бедствие, което в момента изживяват гърците, португалците, ирландците и утре вероятно испанците. Впрочем не съм сигурна дали еврото няма да се срине отгоре надолу, например от Германия, която е демократична страна за разлика от Франция и нейните граждани могат да решат, че повече няма да пълнят бездънния съд на данаидите.

- Но нали осъзнавате, че излизането на Франция от еврозоната практически означава край за еврото и шок за финансовите пазари, който може да доведе до обедняването на цяла Европа?

- Истинският въпрос е дали политическият Европейски съюз е способен да оцелее след краха на еврозоната. Аз не вярвам. Всъщност цялата европейска интеграция е осъществена около единната валута. Мисля, че евросъюзът ще се срине политически и това ще бъде моментът, в който трябва да пренапишем европейските договори и да се изгради Европа на нациите.

- Какво мислите за европейския финансов механизъм за спасение на Гърция и останалите задлъжнели страни в еврозоната, не е ли той достатъчен за излизане от кризата?

- Не, това не е решение. То ми напомня за комунизма. Навремето се казваше "комунизмът не работи и затова трябва повече комунизъм". При Евросъюза е същото, казват "Европа не работи и затова трябва повече Европа". На карта е заложена свободата на нашите народи. На път сме да прехвърлим в ръцете на европейските комисари властта да решават кое е добро за нас. Трябва да си върнем националния суверенитет и да отхвърлим този тоталитарен съюз, който ни налага закриването на този или онзи сектор от нашата икономика и който ни налага имиграция, която повече не можем да търпим.

- За вас обаче сега е политически удобно да предвещавате катаклизми, нали?

- Политически полезно е да се каже, че ако се качите на покрива, отидете до ръба, затворите си очите и се залюлеете, има голяма вероятност да паднете и да умрете. Важно е за политиците да гледат години напред. Още в началото на 90-те години ние от Националния фронт предупредихме, че глобализацията ще съсипе нашите икономики. Още щом се създаде еврото, ние казахме, че тази валута не е надеждна и ще доведе до обедняването на държавите. Съжалявам, но е по-добре да посетите лекар, който е добър диагностик, отколкото лош.

- Въпреки твърденията ви, че вашата партията не е антиевропейска, настоявате за премахването на общото шенгенско пространство без вътрешни граници, към което България толкова силно се стреми. Как ще коментирате отказа на Париж за българското членство.

- Наистина съм против Шенген, защото смятам, че всяка държава трябва да може да пази границите си. Независимо дали става въпрос за свободно движение на хора, капитали или стоки ние трябва да можем сами да решаваме кое е добро за всеки от нас, кой може да влиза през границите ни и при какви условия. Това е валидно както за България и Румъния, така и за всички останали европейски страни. Видяхме как се изложи Никола Саркози с аферата с ромите. Отведохме тези роми до една граница, която не съществува, знаейки чудесно, че те имат правото да се върнат обратно само след няколко часа. Виждаме, че и шенгенската система е към своя край. Честно казано, не мисля, че показването на паспорта на границата е толкова голямо неудобство. Същите смешни аргументи ни разправят и за отпадането на еврото, че било много трудно, като пътуваме в чужбина, да обменяме валута. Колко хора обаче пътуват постоянно в рамките на Европейския съюз? Аз поне говоря от името на 95-те процента от французите, които излизат в чужбина веднъж годишно, и не съм чула да се оплакват нито от граничния контрол, нито от проблеми с обмяната на валута. Противопоставям се на всякакъв вид имиграция, след като имаме 5 милиона безработни. Проблемът ни е, че вече не можем да контролираме кой да влиза на наша територия. И тъй като Франция практически е една от най-атрактивните страни по отношение на социалната защита, всеки, на който му се работи, може да дойде у нас.

- Какво тогава мислите за НАТО и участието на Франция във военния алианс?

- Интеграцията в НАТО се дължи на яростния атлантизъм на френския президент. Днес Франция е под интелектуална, политическа, икономическа и военна доминация на Съединените щати. Аз държа на независимостта на Франция. В наш интерес е да засилим сътрудничеството си с Русия, но това партньорство ни е забранено заради ангажимента, поет от Никола Саркози към САЩ.



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lyubomircholakov
Категория: Политика
Прочетен: 3749060
Постинги: 581
Коментари: 2011
Гласове: 3305
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031