Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.01.2012 13:45 - СБОГОМ НА ЕВРОПА: ЕВРОПЕЙСКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ СЕ ИЗЧЕРПА
Автор: lyubomircholakov Категория: Политика   
Прочетен: 8975 Коментари: 15 Гласове:
15

Последна промяна: 03.01.2012 13:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 






 

image  

СБОГОМ НА ЕВРОПА:

ЕВРОПЕЙСКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ ИЗЧЕРПА ЕНЕРГИЯТА СИ

 

02.01.2012

                                    Владимир Тимаков

 

«Да, Западът е прогресивна цивилизация. Най-прогресивната на света. Но явно общият корен на понятията "прогрес" и "агресия" е не само лингвистичен. Феноменалната тяга към нови неща, която е отличителна черта на западните хора, не се ограничава с влечението към нови знания, но също така обхваща и нови земи, нови богатства, нови роби. Върхът на тази еволюционна линия е хитлерова Германия.»

Ето един рядък случай, когато съм почти напълно съгласен с Юлия Латинина. (Върху думата "почти" правя отличителен акцент, но за това после.) Чета и направо не вярвам на очите си. Латинина, либерална до мозъка на костите си, тотална поклонничка на Запада – и така да характеризира съвременна Европа? Та това не е статия, а цял разобличителен манифест. И какво заглавие само е е лепнала: «Европа, ти си се побъркала!" Направо ултрапатриотичен отговор на фразата на Щекочихин: «Русия, ти си се побъркала!"

Впрочем, стига емоции, да видим тезите. (Предварително се извинявам заради цитатите на онези, които вече са чели статията й.)

"Завършва петстотингодишното господство на Европа над света."

По-точно едва ли може да бъде казано. За да се убедим в това, дори няма нужда да търсим Найл Фергюсън, достатъчно е да погледнем в статистическите справочници: брутен национален продукт, износ и внос на капитали, дялови активи и все такива данни...

"Когато Европа е била на върха на могъществото си, е спазвала други ценности. Днешните ценности, следвани от европейците, са напълно различни от традиционните европейски".

Съгласен съм напълно. Неведнъж съм подчертавал тези радикални промени в интернет-ресурса WIN.ru.

«Единството на Европа не е европейска ценност. В разцвета си тя се състои от множество конкуриращи се държави ".

Така е. Според Тойнби, единството е признак на упадък. Цивилизация, която губи вътрешните си сили, се стреми да създаде "универсална държава". Европейският съюз е ярка илюстрация за такова сливане  на вече блокираните елементи на системата.

"По времето на разцвета на Европа в нея не съществува всеобщо избирателно право. Демокрацията не е европейска ценност ".

Отново в десятката! Самият аз вече се изморих да повтарям колегите си, че демократизацията и западнизацията са различни неща, че изборността съвсем не е специфичен признак на западната цивилизация, а през Средновековието в Европа има по-малко демокрация, отколкото в Златната орда или дори при северноамериканските индианци. Не искам да досаждам на читателя с размисли за социалната справедливост и ролята на държавата (ако някой настоява, ще ги засегнем друг път). Преминаваме към най-интересната част - тезата за мултикултурализма.

"Какво връзка изобщо има мултикултурализмът с европейските ценности? Когато Кортес разрушава ацтекските идоли, да не би да е изповядвал мултикултурализъм? Когато Вашку да Гама потопява кораби с поклонници за Мека, да не  е изпълнявал хуманитарна програма? Европейските ценности от времето на колониализма са представени от идеята за безусловно превъзходство (...) на европейската цивилизация. След като с тази идея се приключва, свършва и превъзходството. "

Подписвам се под всяка дума, но... бих искал да развия тази мисъл. Цялото величие на модерния Запад се основава върху неговото убеждение в собственото му превъзходство. Върху вярата в естественото му, вътрешно присъщо право: да разрушава идолите на ацтексте, да потопява корабите на мюсюлманските поклонници, да търгува с негри, да зарибява с опиум китайците, да разграбва византийскиге църкви и индийските съкровища.

«Да, Западът е прогресивна цивилизация. Най-прогресивната на света. Но явно общият корен на понятията "прогрес" и "агресия" е не само лингвистичен. Феноменалната тяга към нови неща, която е отличителна черта на западните хора, не се ограничава с влечението към нови знания, но също така обхваща и нови земи, нови богатства, нови роби. Върхът на тази еволюционна линия е хитлерова Германия.

Виждаме как от век на век се развиват принципите на триумфалния западен колониализъм. Отначало испанската колониална империя – все още по средновековному  жестока, но не твърде склонна към сегрегация, която поражда милиони метиси-латиноси. После Британската империя с нейния принцип «For Whites Оnly» («Само за бели») и строга расова йерархия. И, накрая, Третият райх с Освиенцим и плана "Ост". Това е тя, чистата като кръв на нордически герой  квинтесенция на европейските ценности. Царството на "безусловните примати." Ето, тук ние двамата с Латинина, досега съгласни като близнаци, идваме до точката на бифуркация, когато една малка разлика в оценките поражда огромно противопоставяне в изводите.
Не, не само за тези "20 години, изминали от обединението на Европа и триумфа на "общочовешките ценности», европейците  «профукаха» своето "лидерство. Европейците профукаха лидерството си не в Хага и Страсбург, а под Волоколамск и Сталинград, когато претърпя крах идеята за «безусловния примат». След петстотин години триумфално надмощие върху планетата внезапно стана ясно, че срещу всеки примат може да се намери някакъв "Т-34". На всичко отгоре това отрезвяващо средство беше открито не от наследниците на древни изтънчени цивилизации като китайците или индийците, а «от «непохватни варвари», които в исторически мащаб едва вчера са излезли от бърлогите си в тайгата. Може ли да си представите шока, изживян от синовете на великия  Западен свят, които отначало тържествено маршируват из дълбоката руска провинция, а после търтят да бягат под огъня на реактивната артилерия? Тук вече мутират не само духовните ценности, а направо генофондът. В полетата под Сталинград загива не само цветът на западноевропейското рицарство от замъците на Силезия, Ломбардия, Фландрия и Шампан, но бива погребан и целия комплект традиционни европейски ценности. Погребани завинаги, независимо дали това се харесва или не на руските поклонници на Запада.

Да, днес ние сме свидетели на залеза на Европа. Съвременните европейски ценности, заменили традиционните отпреди Сталинград, са, естествено, ценности на упадъка. У феновете на западната цивилизация този факт предизвиква тъга (например, господин Бюкенън) и дори протест (например, госпожа Латинина). Но нищо не може да се направи. Колкото и манифести да се пишат, колкото и да се призовава историческата памет на "побърканата Европа", някогашната слава не може да се върне, както не може да се върне отминалата младост. Завоят на 180 градуса, настъпил през 1941-45 гг.,  не е игра на историческия случай,  а закономерност.

И наистина, като се започне с плаванията на Колумб, западната доминация се разпълзява по цялата планета като бухнало тесто от нощви. В началото на ХХ век в мрежите на Запада (според израза на Арнолд Тойнби) е оплетен целият свят. И вече няма кому другиму да бъдат занесени «идеите на прогреса», както и да бъде ограбен. Луната и Марс са далече и безлюдни. Дълбокия океан и полярните шапки са труднодостъпни и нерентабилни. Ръководейки се от ценностите на стария Запад, на европейците им остава само да се ръфат едни други. Конкуренцията достига своя апотеоз. Благодарим на европейските ценности за двете световни войни!

Не е трудно да си представим каква съдба очакваше света, ако руснаците бяха отстъпили от Сталинград. Идеята за безусловния примат щеше да продължи триумфалния си галоп, получила нов аргумент от германския производител. Принципът на прогресивно-агресивния подбор просто не оставяше шанс да се избегне Трета световна война - между Райха и Америка, между Западна Евразия и Новия свят. Надявам се, читателят не се съмнява, че основното оръжие на тази война щеше да  бъде ядреното. А следващото оръжие на човека и новото стъпало на прогреса щеше да е, според пророчеството на Айнщайн, каменната брадва. Неограничената конкурентна надпревара на западните гиганти ясно водеше към взаимно зануляване. Слава Богу, това не се случи! Европа, която дотогава плодовито раждаше една колониална империя след друга, не успя да доизноси най-войнствената си рожба. И така завърши своя размножителен период.

Идеите на днешна Европа се различават от предишните й, както чувствата на климакса се различават от надеждите на младостта. Тези идеи са, меко казано, странни. Но това е естествено за гаснещата възраст. Малко ли са възрастните жени, които изпадат в езотерични терзания или превръщат жилищата си в приюти за бездомни животни! При това екзалтираната благотворителност завладява дори свадливи и злобни персони. (Помните ли Мари дьо Севине: "Колкото повече опознавам хората, толкова повече харесвам кучетата"?).

Европейският мултикултурализъм е подобно явление. Той не се стреми към вселенски човешки универсум както християнството или комунизма, а придобива формата на загриженост за "по-малките братя", на които в пристъп на умиление се позволяват дори неща, непозволени на «разумните същества»". Това е все същият стар и  познат расизъм, просто обърнат наопаки.

Ясно е, че Латинина, както и другите руски нови поклонници на западната цивилизация, които не са изминали европейската еволюция заедно със западноевропейците, не е изморена от 500-годишната конкиста и не е преживяла катарзиса след Нюрнберг. На нея й се струва, че все още може да се върне в бодрата младост, където "Кортес разрушава ацтекските идоли, а Вашку да Гама потопява поклонниците за Мека." Но едва ли тази рецепта ще се превърне в еликсир на младостта за уморената старица Европа. Когато си на осемнайсет години, си способен да танцуваш цяла нощ, но на шестдесет след такова усилие направо може да гушнеш чимшира.

Поклонниците на повяхналата Европа, която разпиля своята енергия в колониални походи, може да се утешават с известната мъдрост: «Старостта е единственият начин да се живее дълго време."

www.win.ru

 

Превод: Любомир  Чолаков

 

 




Гласувай:
18


Вълнообразно


1. novkoment - Статията е интересна, но имам една ...
02.01.2012 14:23
Статията е интересна, но имам една забележка: дава ни се отговорът на някаква статия на Юлия Латинина, а самата нейна статия не познаваме. Това ни поставя в позиция да мислим върху нещо, което е отговор на нещо, което не сме чели. Естествено, така човек не може да си състави пълноценно мнение за дискусията, която явно се води.
Според мен, идеологията мулти-култи нанесе повече поражения на Европа, отколкото нацизмът и комунизмът, взети заедно. Срещу нацизма имаше Т-34, срещу комунизма - "Пършинги" и Б-52, но срещу мултито така и не се намериха точни оръжия.
цитирай
2. lidislidis - Няма смисъл да четете статии
03.01.2012 00:40
Достатъчно е, ако имате възможност да се поразходите по света и да сравните Европа с него...Правила съм такива пътувания, свързани с работата ми и не мога да не изкажа впечатленията си, че Европа изглежда като бедна грохнала и парцалива роднина пред цтандарта , живота и външния облик на други по света. Не зная защо се заблуждават някои, че Европа е център на култура, на цивилизация и т.н. Било е..Сега е на доизживяване. Ами сметнете колко европейци от европейските страни я напускат, поради жизнени важни причини- безработица, ниско заплащане, високи данъци и стари извънземни глупави закони и т.н и се преселват по всички крайща на света, където не е, като в Европа.Отдавна съм видяла разликите. Не ми я хвалете Европа. Криза, криза и пак криза! Богатия богатее, а бедния беднее!
Поздрав за статията и на автора и на преводача.
цитирай
3. shtaparov - Европейският потенциал все още не е изчерпан
03.01.2012 05:32
Европейският потенциал,както винаги,се изчерпва само временно и после отново се натрупва. Това го доказват походите на Тракиеца Дионис,завладял света от Испания и Британия до Етиопия,Индия и Китай,доказва го европейския колониализъм през XVI-XX век,това ще бъде доказано и в бъдещите векове. Въпрос на мнение разбира се. Поздравления!
цитирай
4. oranjevia - Даа доста точно казано. От година ...
03.01.2012 09:28
Даа доста точно казано.От година време все по-често имам усещането ,че мушвайки се в обединена Европа направихме грешния избор. Друг е въпроса дали имахме някъкъв избор.И онази фраза на Хитлер,че бъдещето принадлежи на силните народи от изтока.Впрочем България никога не е била част от западната цивилизация и мястото и не е там.Изтока има своите велики империи ,на които за съжаление не бе даден шанс да се развият и бяха унищожени преждевременно -пример Византия,Персия от преди сасинидско време.
цитирай
5. анонимен - Е, ако Тойнби е прав
03.01.2012 10:50
универсалната държава създава подтик към ново обяснение на света или с други думи казано - нова религия, която пък се явява основа за нова цивилизация. Така че скъпи д-р Чолаков, изцезването на една култура не е повод за депресия, а напратив
цитирай
6. lyubomircholakov - универсалната държава създава ...
03.01.2012 11:13
анонимен написа:
универсалната държава създава подтик към ново обяснение на света или с други думи казано - нова религия, която пък се явява основа за нова цивилизация. Така че скъпи д-р Чолаков, изцезването на една култура не е повод за депресия, а напратив

Благодаря, но нямам честта да нося титлата "д-р".

цитирай
7. rustocks - И сега кво?
03.01.2012 11:36
И сега кво?

Азиатщината ли ще е нашата цел?
цитирай
8. liliyanaandreeva - Да!
03.01.2012 12:19
Но не бяхме ли до сега гробокопачи на капитализма, империализма и колониализма, пък се предадохме безславно?
Същите гробокопачи от миналото сега погребват Европа и бялата раса!И пак ще сведат глави пред нея след няколко години или десетилетия!
На всичко отгоре посоките на света трябва да се променят:

СБЪРКАНИТЕ ПОСОКИ

Считам,че истинските наименования на световните посоки са както следва:

СЕВЕР – това е ИЗТОК или място,от което изтичат силовите електро-магнитни линии на Земята

ЮГ – това е ЗАПАД или това е мястото,където “западат” електро-магнитните силови линии на Земята.

ИЗТОК – това е ЮГ или мястото,от което изгрява (ЮГрява) Слънцето.

ЗАПАД – това е СЕВЕР или мястото,където се събират и “западат” или залязват Слънцето, Луната и Звездите.

И така: за да получим верните посоки на света, трябва да ги завъртим на 90 градуса, обратно на часовниковата стрелка.Това е КЛЮЧ към човешкото ни битие.Все едно, че си отключваме резето на бравата на вратата.

Освен това посоките на света имат и други собствени имена:

СЕВЕР ( ИЗТОК по новому) се нарича ЕСТЕТИКА

ЮГ ( ЗАПАД по новому ) се нарича ЕРУДИЦИЯ

ИЗТОК ( ЮГ по новому ) се нарича ЕРОТИКА

ЗАПАД ( СЕВЕР по новому ) се нарича ЕТИКА

В действителност на ерудицията, придобита в ХХ век и е необходима естетика, т.е. подреденост, а на еротиката и трябва етика, т.е. морал.

От всичко това следва законния извод, че източни племена са бялата раса, ескимосите и червената раса на американския континент. В такъв случай победата, дето е на източните народи ( според древните скрижали ) се пада на бялата раса, червената раса и на ескимосите, а не на китайците, арабите и индийците, считани до сега за източни раси.

И все пак тази победа не е заради сините им очи, А ЗАРАДИ СПРАВЕДЛИВОСТТА НА БИТИЕТО В ЕКОЛОГИЧНИ КАЛЕНДАРНИ ГРАДОВЕ, открити от една бяла жена, които трябва да бъдат построени в целия свят !!!...

ИНЖ. Лиляна Благоева Андреева
цитирай
9. oranjevia - Статията е интересна, но имам една ...
03.01.2012 13:14
danailvdimitrov написа:
novkoment написа:
Статията е интересна, но имам една забележка: дава ни се отговорът на някаква статия на Юлия Латинина, а самата нейна статия не познаваме. Това ни поставя в позиция да мислим върху нещо, което е отговор на нещо, което не сме чели. Естествено, така човек не може да си състави пълноценно мнение за дискусията, която явно се води.
Според мен, идеологията мулти-култи нанесе повече поражения на Европа, отколкото нацизмът и комунизмът, взети заедно. Срещу нацизма имаше Т-34, срещу комунизма - "Пършинги" и Б-52, но срещу мултито така и не се намериха точни оръжия.



И не само Тойнби-Мойнби и ред други измислени философско-естетически и морално-икономически величия е нужно да се цитират.(те и без друго не знаят какво точно говорят -важно е да е наукоподобно ) но най вече би било добре да се поразгледа въпроса защо когато Европа изповядваше християнството беше във възход и защо когато се превърна в мулти-култо-техно-атеистико-кумунистико-демократски тюрюгювеч се рпевърна в колос на глинени крака ???



Да и сега се опитват да довършат започнатото като доразпаднат и Русия ,само че изпуснаха момента ,струва ми се.А и са неспособни да се противопоставят на руснаците в открита война-та те и в една Сърбия не влязоха да воюват по земя .Затова опитват по втория начин-протести отвътре.Производствата им се изнасят в Китай,пълнят се с араби,турци,негри,ислямисти и тем подобни несоциализиращи се групи.Така ,че както установи покойната Ориана Фалачи/мир на праха и/-въпрос на време е.
цитирай
10. evrazol - Европейската цивилизация се изчерпа първа
03.01.2012 13:43
Така, че има и шанса, първа да поеме към нов ренесанс. Защото до ренесанс се стига след катаклизма на "изчерпването".
Останалите цивилизации тепърва ще надуват и пукат балони. Политически, икономически, социални. Ще откриват велосипеда, топлата вода, пазарната икономика, ча-а-к до собственото си изчерпване.

През това време "изчерпаната" Европа ще е изстрадала новите си ценности:)))

Културата на бъдещето се гради върху преосмислените ценности на миналото. Колкото и да ни се иска да запазим статуквото, да преодолеем "кризата", ясно е, че "ценностите" са изчерпани, че има нужда от нови. И Европа първа ще почувства тази нужда. Ако оцелее през катаклизмите, де.
цитирай
11. liliyanaandreeva - Съгласна съм с №13, но. . . не може ...
03.01.2012 21:15
Съгласна съм с №13, но...не може само да критикуваме! Трябват и решения.Аз мисля, че е време моногамните общества да се обединят в един блок и въоръжени със социалния справедлив мир на моите календарни градове ще дадат упование на народите за спасение и ренесанс!
цитирай
12. анонимен - Ако Тойнби е прав, Русия е универ...
04.01.2012 09:44
Ако Тойнби е прав, Русия е универсалната държава, заместваща СССР.
цитирай
13. liliyanaandreeva - Извратеността на пороците и сад...
04.01.2012 16:35
Извратеността на пороците и садизма на репресията не са ценности, нито са традиции! Те са престъпни деяния от особено тежък геноциден характер и те трябва да бъдат изтръгнати от човешкото битие чрез "непорочно зачатие" , т.е. въвеждане в нови екологични календарни градове, при което хората получават правата си ако се откажат от пороците официално с документ.Това ще ги прави подсъдни ако отново се поддадат на порока!
цитирай
14. liliyanaandreeva - Всъщност целта е да се разпаднат ...
05.01.2012 16:32
Всъщност целта е да се разпаднат държавите от Съвета за сигурност на ООН на малки ислямски републики като Северен Кипър и Косово!Вие какво мислите?
цитирай
15. анонимен - ....
05.01.2012 23:47
За да бъде, Европа трябва да спре да изтъква политически, либерални, био, зелени и правозащитни плямпала. Европа трябва да разчита на умните и кадърни собствени ресурси и да се стреми ново заселилите се в нея в по-голямата си част да са такива. Но идеята е не само да са умнички, но и да работят, журналистите да пишат, задават въпроси, учените да създават безвредни джиесеми, да намерят хапче срещу спин и рак. Изобщо крайно време е за работа, а не за сладки приказки, пиене на чай, купони, чукане до зори на всякакви обекти. Време е не да се говори за работа, а да се върши такава.
Честита нова година!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lyubomircholakov
Категория: Политика
Прочетен: 3748160
Постинги: 581
Коментари: 2011
Гласове: 3305
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031