Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.01.2012 17:00 - ЕВРОПА СЕ УМОПОБЪРКА
Автор: lyubomircholakov Категория: Политика   
Прочетен: 23963 Коментари: 29 Гласове:
16

Последна промяна: 03.01.2012 17:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 




Признавам за справедлива критиката, отправена ми в коментари, че сложих малко каруцата пред коня, като публикувах първо материала на Владимир Тимаков, в който той коментира статията на Юлия Латинина за кризата на европейската цивилизация.
Сега се опитвам да поправя тази грешка. Извинението ми е само в това, че по принцип руският интернет изобилства с изключително интересни анализи и статии, дискусии, спорове, противопоставяния на гледища - и понякога е доста трудно да бъдат проследени най-интересните линии и тенденции. Но пък именно това богатство на мнения го прави изключително впечатляващ. Мисля, че кратката дискусия между Латинина и Тимаков по въпроса за европейската съдба, независимо, че е само миниатюрна част от тези аналитични процеси, илюстрира добре оживената духовна и интелектуална атмосфера на съвременна Русия.
Л. Ч.

Юлия Латинина е известна съвременна руска писателка и журналистка. Нейни романи са преведени на български. Популярна като убедена привърженичка на демокрацията и либерализма, противничка на днешната власт в Русия в лицето на В. Путин.
Толкова по-интересна е настоящата статия, която показва изненадващ обрат в начина й на мислене.


image Юлия Латынина

 

 

 

 

ЕВРОПА
СЕ
УМОПОБЪРКА
 
Юлия Латинина

 Казват ми, че съм против европейските ценности. Че днешното състояние на Европа е върхът на прогреса, и значи всички ние само трябва да зяпаме със затаен дъх и да подражаваме.
Но все пак не е зле да видим кои и какви са тези ценности.

 ЦЕННОСТ № 1

ЕДИНСТВОТО НА ЕВРОПА

В момента това е една от най-важните европейски ценности. Европа се обединява, изчезват границите, а чиновниците в Брюксел издават загрижени инструкции за степента на изкривяване на краставиците и грамажа на яйцата.
Може би обединението е хубаво нещо.
Проблемът обаче е в това, че откакто се е разпаднала империята на Карл Велики, та чак до образуването на Евросъюза Европа никога не е била единна.
Китайската империя е била единна. Халифатът – също. Високата порта – и тя. Но Европа не е била единна, а през цялото време, докато е завоювала света, отделните нейни части са били в жестока конкуренция помежду си.
Именно тази конкуренция е помагала за напредъка. Великобритания е станала империя не просто ей така, а в процеса на борбата си срещу Испания. Прусия се превръща в Германска империя не просто ей така, а в резултат на трудни реформи, без които държавата не би могла да оцелее, обкръжена отвсякъде от врагове.
Тоест: може би единството е много хубаво нещо. Направо да се побъркаш от хубавината му. Но то не е европейска ценност от времената на разцвета на Европа.
На върха на своята слава Европа не е била единна.

 

 
ЦЕННОСТ №2

 

ВСЕОБЩОТО ИЗБИРАТЕЛНО ПРАВО
Казват, че демокрацията е европейска ценност и европейско постижение. Че това е страхотно добър политически режим, като под термина «демокрация» разбират всеобщото избирателно право. Който е против всеобщото избирателно право, е фашист и негодник. С две думи – мръсна гад.
Аз ще се въздържа да оценявам потенциала на всеобщото избирателно право примерно в Гана или Палестина. Защото се появява сериозен проблем: какво общо има всеобщото избирателно право с традиционните европейски ценности?
Може ли някой да каже в името на каква демокрация Колумб открива Америка, а сър Франсис Дрейк ограбва испанските галеони?
На Запад по времето на неговия разцвет са представени най-различни режими.
Парламентарна монархия, както във Великобритания – там избиратели са били само онези, които плащат данъци.
Република, каквато са САЩ и където отново само данъкоплатците са избиратели.
Абсолютна монархия – както в Прусия, Испания или Русия.
Но ВСЕОБЩО избирателно право по времето на разцвета на Запада няма нито във Великобритания, нито в Съединените щати. Томас Маколи, историк и член на британския парламент, пише в средата на ХIХ век, че всеобщото избирателно право
е "напълно несъвместимо със съществуването на цивилизацията."
За първи път всеобщото избирателно право е въведено във Франция по време на Френската революция и завършва с гилотина и терор. За втори път го въвежда «железният канцлер» Бисмарк в Германската империя през 1871 г.,
понеже иска да унищожи свободомислието на немските собственици чрез шовинистичния ентусиазъм на безмозъчните тълпи; но и той го предоставя само на мъжете.
След Първата световна война избирателният ценз започва да се понижава
. Право да гласуват получават и онези, които нямат собственост.
Избирателното право става окончателно всеобщо след Втората световна война под влияние на социалистическата идеология. Във всички бедни страни, където са се опитвали да го въвеждат, например в Африка,
то води до преразпределение на собствеността, разпространение на религиозен и национален фанатизъм и се увенчава с диктатура.
Но сега говорим за друго. Нека допуснем, че всеобщото избирателно право е върхът в развитието на едно общество. Да допуснем, че всяка безработна отрепка, която чупи витрините и граби лондонски магазини по време на безредици, е именно човекът, който трябва да реши как да живеем  всички ние; а който отрича това право, е националист, реакционер, неонацист, фашист и пр.
Но какво общо имат тук европейските ценности? Докато Западът
владее света, в същия този Запад няма всеобщо избирателно право. Когато това право се появи, същият този Запад в рекордно къси срокове загуби господството си.

 
ЦЕННОСТ № 3

 

СОЦИАЛНАТА СПРАВЕДЛИВОСТ
Друга европейска ценност в момента е социалната справедливост.
Социалната справедливост се изразява в това, че ако сте безработна наркоманка с пет деца, ще живеете в луксозно жилище. Понеже нали децата не трябва да страдат, това е несправедливо!
Но ако имате работа, съпруг и семейство, ще работите като вол, а държавата ще ви отнема половината от заплатата, за да я даде на безработната наркоманка.
Е,
според мен е несправедливо да бъдат ограбвани онези, които работят, за да се дават техните пари на онези, които седят със скръстени ръце.
Но става дума за нещо друго: какво общо има това с европейските ценности?
Нека си припомним ситуацията в Британската империя по времето, когато над нея слънцето никога не залязвало. По онова време същата тази неомъжена жена, ако роди дете,
не получава нито пари, нито жилище. Тя се превръща в парий. Защото по времето на разцвета на Европа цялата грижа за социалните блага – възпитание на децата, издръжка на родителите, медицината, образованието и т. н., е била поемана от семейството. Обществото твърдо се е съпротивлявало на всички опити тежестта на тези разходи да бъде стоварена върху същото това общество.

 

ЦЕННОСТ №4

МУЛТИКУЛТУРАЛИЗМЪТ
Друга европейска ценност е мултикултурализмът. Той твърди, че всички култури са извънредно важни. Че всеки имигрант, който дойде в Швеция или Холандия, има право да запази своите прекрасни традиции. А пък ако някой не разбира какво щастие е за арабската жена да бъде убита от брат си заради «прелюбодейство», или какво още по-голямо щастие е за шестгодишната сомалийка да й обрязват срамните устни без упойка с готварски нож върху кухненската маса – той е политнекоректен, националист, неонацист, расист, ретроград и т.н.
Лично аз не разбирам това благоговение пред традициите. Европа също си има
своите традиции – например, през XV век във Великобритания разсичали враговете на короната на четири части, като предварително им изтръгвали червата на живо и ги пекли на огън. Но все пак не виждам как Дейвид Камерън може да отсече главата на жена си, като се позове на факта, че спазва традициите на Хенри VIII.
Но става дума за друго. Какво отношение има изобщо мултикултурализмът с европейските ценности? Когато Кортес разрушава идолите на ацтеките, да не би да е изповядвал мултикултурализъм? Когато Вашку да Гама потопява кораби с поклонници за Мека и замерва с гюллета мирното население по малабарския бряг, да не е изпълнявал хуманитарна програма?
Европейските ценности от времето на колониализма са подчинени на идеята за безусловния примат, безусловното превъзходство на прогреса и европейската цивилизация. При това някои европейци били чисти расисти и твърдели, че черната и жълтата раса са генетично непълноценни. Други споделяли убеждението, че останалите раси и култури рано или късно ще се приобщят към идеята за прогреса и западната култура. Но нито един европеец тогава не е смятал, че канибализмът, многоженството или обичаят да се изгарят вдовиците са забележителни културни традиции, които трябва да бъдат запазени. Аболиционистите в САЩ се сражавали за свободата на чичо Том. Но те се сражавали не за това чичо Том да събуе панталоните си и да нахлузи набедрена превръзка. И не за да се откаже от от името Том и да вземе името на предците си – Нкунда или Мбонга. Нито пък за да отхвърли английския  и да заговори на родния си киняруанда. Никога и не би им хрумнало да се сражават за подобни дивотии.
В момента, когато тази идея - за превъзходството на европейската цивилизация,
приключва, тогава свършва и самото превъзходство на европейската цивилизация.
И днес вместо една Европа, която колонизира целия свят,
имаме целия свят, който колонизира Европа.
Възможно е мултикултурализмът да е нещо забележително, чак до умопобъркване. И може би само националистите, неонацистите,
расистите, фашистите и ретроградите не разбират защо гражданките на Великобритания ходят с фереджета по улиците в Лондон.
Факт е обаче, че мултикултурализмът няма нищо общо с традиционните европейски ценности от епохата на разцвета на Европа.

 

ЦЕННОСТ №5

ДЪРЖАВНОТО РЕГУЛИРАНЕ

Ето и една "европейска ценност", за която, кой знае защо, малко се говори – но тя си личи от пръв поглед.
Това е тоталното държавно регулиране на всичко и на всички.
Причината, поради която не говорят за тази ценности, е много проста – тя напълно противоречи на идеята на частната собственост.
Нещата са прости ясни: или частна собственост, или регулиране.
Знаете ли, че във Великобритания до края на XIX век не е имало закон за опазване на паметниците на културата? И когато през 1870 г. се опитали да го приемат, тогавашният министър-председател Бенджамин д"Израели директно заявил, че той противоречи на идеята за частната собственост. Без малко не взривили Стоунхендж, за да прокарат железопътна линия.
Знаете ли например, че Статуята на свободата в Ню Йорк е издигната с частни пари?
Федералното правителство и отделните щати забранили да се харчи и един цент държавна пара за тази цел. Аргументът бил простичък: ако обществото има нужда от тази статуя, то самичко ще даде пари за нея. И пари се намерили - Джоузеф Пулицър, издателят на нюйоркския «World», публикувал имената на всички, които заделяли 5 или 10 цента от последните си спестявания.
Това е полезно е да  се помни, когато четем, че Конгресът тихомълком заделя за реставрацията на Статуята на свободата поредните двадесет и няколко милиона долара.
Днешните закони на бюрократична Европа са 
безумни.
В Испания цели селскостопански райони са се превърнали в пустиня, понеже на земеделските производители плащат, за да не произвеждат продукция.
В Италия полета са покрити със слънчеви панели, които не изпращат заникъде произведената електрическа енергия, защото и без това държавата плаща за нея.
В Германия пестеливите германци осветяват слънчевите панели с ... електрически лампи, защото държавата изкупува на много по-високи цени електроенергията, произведена от фотоволтаичните (слънчевите) панели.
Можете ли да си представите в Европа през XVIII век някой да плаща субсидии на селяните?
Или парламентът да диктува формата на краставиците?

 

СОЦИАЛ-ДЕМОКРАТИЧЕСКИ, А НЕ ЕВРОПЕЙСКИ
Това е първото нещо, което искам да кажа. Не мога да разбера защо хората, които говорят за толерантност, социална справедливост, всеобщо избирателно право, демокрация и т.н. –
твърдят, че това били "европейски ценности".
Това не са "европейски ценности".
Това са
социал-демократически ценности.
Това са ценности, които нямат нищо общо с ценностите, изповядвани от Колумб, Нютон, Вашку да Гама, дори от Томас Джеферсън. Тези ценности се появяват в края на XIX век, а укрепват и се засилват благодарение на победите на левицата в изборите и на
диверсионно-идеологическата мощ на сталинския СССР.
Това също не са и "общочовешки ценности". Тези ценности не са изповядвани от Джон Лок или Адам Смит, нито от авторите на Декларацията за независимостта.
И нещо още по-важно: тези ценности също така не се изповядват – казано в друг смисъл, нито от бин Ладен, нито от войнстващите ислямисти, нито от декласираната измет, която устройва погроми по улиците на Лондон. Съгласете се, че има проблем, когато една малка групичка мюсюлмани обявява лондонското предградие Waltam Forest за «зона на шариата» и обещава да принуждава жените да покриват лицата си – а в същото време либералите съзерцават това и кимат с глави: аха, значи е налице и такава мултикултурна гледна точка.
Не ми харесва, когато обявяват за "общочовешки" и "европейски ценности" неща, които не са нито едното, нито другото. Ние още в СССР
навремето добре се опарихме с всичко това.
Там също по върховете на властта имаше големи любители на социалистическата ценности, които също бяха най-прогресивните и трябваше да победят в целия свят.

 

И КАКВО СЕГА?

Но най-главното е друго.
Добре, ще възрази някой, няма значение, че тези ценности не са общочовешки, нито европейски.
Няма значение, че управляващата европейска бюрокрация и левите европейски интелектуалци ни лъжат в това отношение.
Нали все пак светът не стои на едно място? Какво значение има ХVIII век? Та тогава обесвали за кражба на кокошка?! През XVIII век в Лондон не е имало полиция, а убийствата са били 52 на 100 хиляди (52 пъти повече от сега). През XVIII век хората не се миели със седмици, в Лондон не е имало канализация, а във фабриките 9-годишни деца работели на 14-часов работен ден. През XVIII век, жените носели корсети, а перуките се продавали с бълхоловки – нали вие, Юлия Леонидовна, не искате да ходите с корсет и бълхоловка в косата? И навярно смятате за несправедливо деца да работят по 14 часа?
Тогава ценностите са били такива, а сега са други – по-добри.
На това отговарям по следния начин.
Първо, няма защо да го увъртате. Котката трябва да се нарича котка, а не птицечовка. Не наричайте тези ценности "европейски", а честно и почтено ги наичайте "социал-демократически". И без да го усуквате, съобщете на цял свят, че ето на, изходните ни европейски ценности бяха боклук, но ние ги анулирахме всичките и построихме прекрасен нов свят (алюзия за романа-антиутопия на Олдъс Хъксли «Прекрасният нов свят» - б. пр.).
Второ.
Изброявайте всички ценности, а не само някои. Не ми дрънкайте, че в Европа е останало свободно предприемачество. А честно и почтено кажете:
«Ние, държавата, смятаме за правилно да  вземаме парите от работещите хора и да ги даваме на неработещите. Защото колкото повече пари вземаме и даваме така, толкова повече се увеличава силата ни и се увеличава броят на избирателите, които зависят от парите, отпускани от нас, и затова ще гласуват за нас."
Изброявайте всичките си ценности и ако продавате бройлер, не го наричайте шаран!
И на трето място, проблемът е следният.
Всичко в света се променя - освен желанието на тълпата да живее по-добре, като работи по-малко, по възможност никак, и да има един водач, който да й подари тази безплатна програма. Обаче 500 години една малка част на света – Европа, господствала над останалата част. Постигнала това чрез силата на частната собственост, техническия прогрес, конкуренцията на европейските  страни помежду им, чувство
то за собствено превъзходство и минимална - в сравнение с Азия, роля на държавата в обществения живот.
А за 20-те години, изминали от обединението на Европа и триумфа на "общочовешките ценности", това лидерство беше профукано.
Такъв фантастично отрицателен резултат не е постигал дори Китай от епохата Цин.

 

Превод: Любомир Чолаков




Гласувай:
17


Вълнообразно


1. valsodar - Статията е силна и определено си ...
03.01.2012 17:18
Статията е силна и определено си заслужаваше ( поне за мен ) да се прочете.
Цялата доктрина на Западната цивилизация, на така нареченият европейски ценностен модел е просто един колос на глинени крака. Лесно е да учиш на демокрация, тези които със столетия си ограбвал в ролята им на твои колониални владения. Лесно е да управляваш едно инфантилно общество, чиято основна цел е да консумира, а не да създава.
цитирай
2. chavdar01 - БРАВО МНОГО ХУБАВА СТАТИЯ.
03.01.2012 17:20
МНОГО ТОЧНО!
цитирай
3. rustocks - Европейски ценностен модел не е толкова простоват.
03.01.2012 17:37
Дамата си представя ЕС като Руската империя от времето на Петър I.
Затова има и особена гледна точка.
Смисъла на ЕС май не е само в както тя си го представя.
Въобще не е важно да уточняваш чии са ценностите,
а да се използват - не като подарък, а като дълбоко осмислена жизнена и гражданска позиция.

Руска им работа - дъхат на доктринерство.
цитирай
4. mileidi46 - !!!
03.01.2012 17:46
Абсолютна истина!!!!
Поздравления за статията!!!И за много години!!!
цитирай
5. lyubomircholakov - Абсолютна истина!!!! Поздра...
03.01.2012 18:07
mileidi46 написа:
Абсолютна истина!!!!
Поздравления за статията!!!И за много години!!!

Благодаря! :-) Живи и здрави!
цитирай
6. pukal - Абе,
03.01.2012 19:17
много дълга тая статия.
цитирай
7. анонимен - Европейските ценности
04.01.2012 08:27
Благодаря на автора за интересната статия и чудесния превод! Тези, които се интересуват, знаят, че в Русия мисълта е жива и интелектуалният елит е на световно ниво. Ако имаха свободата на западния интелектуалец и средствата, предоставяни на на учените там, щяха да правят чудеса!
цитирай
8. анонимен - съм за гъмза-
04.01.2012 09:19
Къде вижаш "доктринерство" бе,алоуу!?Хайде да се замеряме с термини,и да се правим на значими,а?Честно и открито написана статия,без уговорки и усукване "понеже обаче защото"!Един руснак разкрива проблемите,за които цяла Европа знае,но мълчи!Разбирам мерака ти да си" модерен европеец"(каквото и да означава това),но явно много бързаш!Бъди какъвто искаш,но не се прехласвай!:)
цитирай
9. анонимен - Много истина и много еклектика. ...
04.01.2012 10:24
Много истина и много еклектика. Европа ще си изживее по доста болезнен начин заблужденията. И то много скоро.
цитирай
10. zabylgarite - Браво за материала
04.01.2012 10:30
поздрави!!!!
цитирай
11. balkanec - Права е жената, че европейските ценности са изкуствени
04.01.2012 12:38
и събрани оттук-оттам.
Това, което тя казва е, че те не са традиционни, а новоприети. Не коментира дали са добри или лоши.
Така се насаждат "традиции", когато се прави империя - като днешния ЕС.

Нещата са по-прости:
Когато Юдейския кагал е натрупал несметно злато от лихварство, събирано векове - той се е настанил в Западна Европа преди 3-4 века, защото това е било едно от най-дивите места на света и му се е видяло най-лесно за манипулиране.
И е хвърлил златото, за да финансира колонизирането от Западна Европа на големи части от света - само че не за да могат европейците да владеят света, а за може той - Юдейския кагал да го владее чрез тях.

Сега казват, че това колонизиране било върха на културата.

Само че по-рано Кагала е хвърлял златото си в съвсем друго начинание - в Османските войни и превземането на Константинопол, на Ромейската империя и на Балканските държави. Даже са готвели официално коронясване на "еврейски княз на Константинопол".
После са избрали Западна Европа само по една проста причина - защото султаните не са били магарета - не са задлъжняли на еврейските банкери така както западната аристокрация. И не са сдали властта на Кагала, а са използвали еврейската мания, усвоили са парите като добре дошли и са го изиграли - запазили са властта за себе си.
Тогава Кагала е решил, че волю-неволю трябва да прежали похарченото и да си търси по-големи будали - на запад.

Сега когато Кагала похарчи златото, обаче не успя да постигне фикс-идеята си да се наложи над целия свят чрез Запада - и взе да фалира - изведнъж всички взеха да се сещат, че "европейската цивилизация" е нещо изкуствено.
Обаче дори и да се върнат "европейските ценности" от времената на английското държавно пиратство - нищо няма да се оправи, защото златото на Кагала свърши.
Оттук нататък без тази инжекция Западна Европа ще се върне към ественото си полудиво състояние на враждуващи феодални имения. Както отпреди Кагала. Това обаче изобщо не касае целия свят, касае си само Западна Европа.

Никакви философии няма да променят това.
цитирай
12. liliyanaandreeva - Мултикултуризъм и интернаци...
04.01.2012 12:45

Мултикултуризъм и интернационализъм за мен е едно и също!

Мултикултуризмът се е провалил –
мяза грозен нилски крокодил,
но е много късно вече
той възраждането ни посече…

цитирай
13. анонимен - Интересно написано. но май попр...
04.01.2012 12:48
Интересно написано. но май попрекалява. Ако я имаше същата тази Европа, за която така реве авторката, сега тя щеше в най-добрия случай да пише на немски, а реално - просто нямаше да я има нея самата, защото родителите й отдавна са щели да бъдат направени на сапун, както и всички славяни.
цитирай
14. dedenze - За оцеляване на човечеството е нужна глобализация.
04.01.2012 12:49
Но за сега тя се провежда само в икономическата и политическа сфера. Превръща се в инструмент и средство пак за печелене на пари.
Глобализация в духовната сфера няма, нито в религиите, нито в културата и традициите там е главният въпрос, който капитализма не е в състояние да реши !
Пример: къде е цивилизованото решение на казус стар като света - изневяра на съпруга !?
- Убиваш жената на улицата с камъни !?
- Наемаш скрита камера и я излъчваш по ТV !?
- Приемаш го като нещо нормално, спортна изява и се радваш, че в момента на оргията не пушат !?

Мисля, че преди всичко останало е нужно да се формулират и приемат общочовешки етични правила, включително и право с разрешителен режим за създаване на деца, след това да се даде равен старт на всички деца и достъп до образование и медицина.... става научно- фантастично и капитала не е в състояние да го извърши !
цитирай
15. lyubomircholakov - Още един чудесен материал. Отне ми ...
04.01.2012 14:44
[quote=notredame]Още един чудесен материал.Отне ми време да го прочета,понеже е дългичък...От осмисляне нямах нужда,тъй като фактите в него са логични на първо четене.И така...Замислих се колко време отнема на авторите да напишат подобни материали/които са стотици хиляди въобще/на теми,които на средностатистическият човек са му до БОЛКА ясни,синтезирайки изчетените от тези автори други автори и въобразявайки си,че правят пробив в интелектуален аспект...Замислих се и колко часа от времето на читателите е изгубено,за да прочетат тези "трудове" и още колко часа ще изгубят в практически неполезни дискусии.Практически неполезни...

Напълно съм съгласен, че един размисъл, ако не води до практически действия в някакво повече или по-малко обозримо бъдеще, си остава безполезно теоретизиране. Казал го е още Гьоте: "Теорията, друже мой, е скука. Зелено е дървото на живота."
Но относно ценността на тази статия, бих казал, че специално в българската медийна среда подобни материали не бих казал, че са хиляди, нито дори стотици или десетки - а се броят на пръсти, удавени от тоталната вълна на безкритично отношение към т. нар. "европейски ценности", които са едно доста размито понятие, както го констатира и Латинина, в смисъл, че подлежат на най-различни тълкувания. И освен това: признавайки по принцип точността на наблюдението за необходимост от връзка между мисълта и практиката, все пак смятам, че първо трябва да се мисли, а после да се навлезе в практическата област. Иначе ще нагазим в практиката на евентуалните си бъдещи действия, без да сме ги обмислили предварително - лесно е да се предвиди, че ни чака неуспех.
А силата на връзката между размисъл и практика, в конкретния случай на интернет - между виртуалното общуване и практическите последици от него, ги видяхме в Северна Африка и наскоро в Русия;в тези две географски зони именно интернет и социалните мрежи изкараха хората на улиците и по този начин ги вкараха в практическите действия на реалния живот.
цитирай
16. liliyanaandreeva - АНАРХИЯ Каква е тази Евро...
04.01.2012 14:50
АНАРХИЯ


Каква е тази Европа
без Орфея и без Пенелопа,
без принцеса лейди Даяна,
без Шнайдер Роми и нашта Гергана ?

Това е място чуждо, непознато,
макар, че все още идва горещото лято,
Но ни няма на плажа и в хотела –
подмениха ни тайно с жени на Камела…

Тука е място за жени правоверни,
макар, че са малко смугли и черни…
тука е място за жълти китайки,
разхождат се бавно братски бомбайки…

Не е такава нашта Европа,
без Езоп,Сократ,Пенелопа !...
Не са европейски горящите клади –
това са скверни, подли засади…

Чужди нрави от чужди народи –
гладиатори, кориди, зловещи заводи;
клади, кланета, кючеци, маанета,
не пазиме ние на Данте завета…

Как тука всичко е някак обратно,
за европейки е общество непонятно…
Европейка живее със своите роднини
в къщи големи, с прекрасни градини…

Това не са нрави европейски,
не са даже нрави юдейски –
това не е европейска монархия,
това е зловеща чужда анархия…
цитирай
17. tomcat2 - Европа се застреля не в кракът, ами в ...
04.01.2012 15:26
Европа се застреля не в кракът ,ами в тиквата направо с този глобализъм!
цитирай
18. godlieb - ПОЧТИ АНАЛИТИЧНО
04.01.2012 15:46
ГЛОБАЛИЗЪМ БЕЗ НАЦИОНАЛИЗЪМ Е НЕМИСЛИМ - ЕВРОПЕИЗЪМ БЕЗ НАЦИОНАЛИЗЪМ - СЪЩО Е НЕМИСЛИМ. СТАВА ДУМА - ДА НЕ СЕ ПРЕКАЛИ С ГРАМАЖА . . .
ЩО СЕ ОТНАСЯ ДО РУСКИТЕ САЙТОВЕ - СТРАХОТНИ СА - ЧЕ И ПОЧТИ БЕЗПЛАТНИ.
цитирай
19. liliyanaandreeva - НЕВЕРОЯТНО!
04.01.2012 16:09
Как правите разлика между : браманизъм (робско битие с кастова сегрегация, изобретено в Индия преди 3500 години), феодализъм, колониализъм, империализъм, фашизъм, комунизъм фундаментализъм, тоталитаризъм? За мен те са едно и също кастово битие, но с различна степен на техническо оборудване и битово обзавеждане! Нещо като луксозна рикша с впрегнати хора, която има много екстри: фарове, чистачки, шибидак, радио, телевизор, хладилник, фонтан с розова вода и климатик, но... все пак си е рикша, в която е впрегнат човек !!!...
цитирай
20. анонимен - Още от номер 7
04.01.2012 19:25
Доста нашенски полу- и четвърт интелигенти са се изявили и тук. Искат да кажат нещо оригинално, напъват се, но мисълта им е безпомощна, неясна, нелогична, скача като плоско камъче в морето. В резултат имаме едно нагледно доказателство за разликата между оживената духовна и интелектуална атмосфера в съвременна Русия, както пише авторът, и отчайващата й, плачевна липса у нас.
цитирай
21. oranjevia - Трудно е да се направи по-добро о...
04.01.2012 23:28
Трудно е да се направи по-добро обобщение по въпроса с европейските ценности от това.Доста от "културните" европейски народи постигнаха богатствата си чрез откровенно грабене на по -неразвити народи през 16-19 век вкл. и робски труд из колониите си .Но винаги идва видов ден .За стара Европа май той наближава-турци,араби,албанци и прочие емигранти без никакво желание за социализация в западното общество/а и защо и ли да го правят /,объркани ценности и разбиране за морал благодарение на закони и правила изповядващи откровенна толерастия/душевна педерастия само ,че от толерантност/ .Отвън китайци, ислямисти,руснаци потриват ръчички и чакат колапса на западния свят и цивилизация. И този път Хитлер май няма да има.
цитирай
22. liliyanaandreeva - Конкуренцията и конфронтацията не ...
05.01.2012 10:31
Конкуренцията и конфронтацията не се европейска "ценност"! Европейско поведение са консолидацията и коинсиенсия(съвпадение на мненията по основни конституционни въпроси чрез плебисцит, референдум или народно допитване)!
Кастовото деление чрез конкуренция и конфронтация с привилегии и репресии е "изобретена " в Индия преди 3500 години и до сега шестваше тържествено по целия свят, но...вече се изчерпа като динозавърско битие и предстои крахът и, на който ще станем свидетели в най-скоро време!
цитирай
23. liliyanaandreeva - Как така Съветският съюз е "...
05.01.2012 10:36
Как така Съветският съюз е "изобретил" социалната справедливост в ХХ век????Що за скудоумие?????? Нима 6000 спартанци са били разпънати на кръст защото са били криминално проявени??? И толкова много кървави въстания на робите във всички епохи по всички точки на планетата са били само брожения на някакви си лумпени???? Не ми я хвалете тая Латинина!!!!
цитирай
24. анонимен - Статията е интересна,
05.01.2012 22:03
но ми се струва, че има непрекъснато бъркане на епохи, които сами по себе си са несравними. Ясно е, че светът е различен, когато изминава няколко века разстояние.
Дълбоко не споделям и мнението, че Европа загива, тя просто преминава през трусове заради големия хап от разширяването и на общността, и на еврозоната.
Конкуренцията, за която авторката говори, съществува и сега. И не само между страните в ЕС, а и във всяка една страна в ЕС. Да, има проблем с картелите и споразуменията между тях, но това е отделна тема и не искам да я засягам тук.
Всъщност, какво ни се внушава? Че за да живеем добре, ни трябва железният юмрук. Тоест, дишай по-малко свободно, за да ги силен...
цитирай
25. анонимен - ...
05.01.2012 23:27
Европа е нахлузила огромни розови очила. Фантазира си, че е такава световна сила, както преди стотина години. И си казва "Аз съм силна, силният може да е толерантен."
Обаче ние виждаме как Еврото се срива и добре, че са германците да го държат. Четем докладите за брутните вътрешни продукти и виждаме как Турция има растеж по този показател с цели девет и малко процента. На ясно сме, че Китай е изумително мощна икономика, Япония се възстановява скоростно.
Световната икономическа криза тръгна от щатите, удари Европа и света на развитите икономики. Щатите вече са доста по-добре, за Китай, Индия, Япония, Бразилия, Турция, Южна Корея няма какво да говорим. Къде остава Европа? Германия се хвали с рекордна заетост, а Испания има 21 процента безработица. Познайте кой ще даде парите. Германците, които са най-глупавият народ след българския. Ако още имаше марка, щеше да е на цената на английската лира, защото тогава германците нямаше да мъкнат сто и няколко милиона граждани на гърба си.
На Европа й трябва стягане и недемократичност, а либерализма, е той нека остане нещо толкова значимо за европейците, колкото е за Бойко Борисов. На първо място смятам, че е уместно след завършване на училище да се полага тест за интелигентност, който да насочва учениците към техните поприща и ако цензът им не отговаря на това, към което са се насочили, ами просто да си изберат нещо друго. Тъпите хора не трябва да могат да управляват банки, министерства или държави, както е случаят с една малка, балканска републичка.
Турците в Германия трябва да знаят немски. Никой не трябва да им позволява да строят джамия до кйолнската катедрала, както искат те. Ако самият Хитлер се пръкнеше в този момент, сигурно щеше да си е просто много кисел писарушко, защото щеше да се отчая от лежерното и тъпоумно блеене на германския народ. Как единствен той дърпа Европа, а на главата му са се качили значителни асоциални, недемократични и перверзно фолклоро-истерични количества от световната измет.
цитирай
26. fireball - Твърде "кабинетна" и ...
06.01.2012 09:56
Твърде "кабинетна" и "по литературни източници" статия. Вярно, страстна и емоционална. Опит за доказване необходимостта от "силната ръка". Btw, източното славянство винаги се е опиянявало от "батюшката-государь" който ще реши всички проблеми. Това Европа отдавна го е изживяла. А аналогиите и оценката на историческите факти от сегашна гледна точка, са напълно неуместни, та дори спекулативни. Всяко време си има своите основания да се случи едно или друго.
цитирай
27. voktiv - ...
08.01.2012 13:39
Никъде в статията не видях призив за "силна ръка".Спомнете си че в Европа има и друг модел демокрация.При такава демокрация дали щяха да бъдат вазприети подобни "ценности"?
цитирай
28. krasimirvm - Истина
09.01.2012 15:48
tomcat2 написа:
Европа се застреля не в кракът ,ами в тиквата направо с този глобализъм!

Много си прав приятелю мои глобализма разсипа Европата , и мафиотският ЕС е бита карта .
цитирай
29. krasimirvm - Браво
09.01.2012 15:51
godlieb написа:
ГЛОБАЛИЗЪМ БЕЗ НАЦИОНАЛИЗЪМ Е НЕМИСЛИМ - ЕВРОПЕИЗЪМ БЕЗ НАЦИОНАЛИЗЪМ - СЪЩО Е НЕМИСЛИМ. СТАВА ДУМА - ДА НЕ СЕ ПРЕКАЛИ С ГРАМАЖА . . .
ЩО СЕ ОТНАСЯ ДО РУСКИТЕ САЙТОВЕ - СТРАХОТНИ СА - ЧЕ И ПОЧТИ БЕЗПЛАТНИ.
Ти приятелю , от всички тук , каза истината , отличен за думите ти .
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lyubomircholakov
Категория: Политика
Прочетен: 3748512
Постинги: 581
Коментари: 2011
Гласове: 3305
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031