Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.03.2012 11:03 - ОСВОБОЖДЕНИЕТО НИ ОТ ТУРСКО РОБСТВО И МИТОВЕТЕ НА РУСОФОБИЯТА
Автор: lyubomircholakov Категория: Политика   
Прочетен: 22638 Коментари: 38 Гласове:
23

Последна промяна: 01.06.2013 19:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Русофобските комплекси в българската психология 
 Един текст от фейсбук, който си заслужава размисъла...

ОСВОБОЖДЕНИЕТО ОТ ОСМАНСКО ИГО И МИТОВЕТЕ НА БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ

Георги Тодоров

"Според моето най-дълбоко и пълно вътрешно убеждение Русия няма да има и никога не е имала такива ненавистници, завистници, клеветници и дори явни врагове, каквито ще бъдат всички тия славянски племена веднага, щом Русия ги освободи... Може би цяло столетие, ако не и повече, те непрестанно ще треперят за своята свобода и ще се страхуват от "властолюбието" на Русия; ще се умилкват на европейските държави, ще ругаят Русия, ще бълват хули и клевети против нея".
Фьодор Достоевски (1877 г.)

Светското тълкувание на историята надценява нейните «хоризонтални» измерения (политическите, икономическите и пр.) и подценява „вертикалните” (духовните, християнските, църковните). Когато мерят събитията само с „хоризонталния” аршин, историците неизбежно ги тълкуват превратно. Тази превратност в някои случаи стига дотам, че събитията стават непоносими за самите историци. Такъв е случаят с едно от основополагащите събития в новата българска история — Освобождението на България от османско иго — което и до днес създава комплекси не само у българските историци, но и в самата ни народопсихология.
Още от „възраждането” в ХVIII-ХIХ век представите на българството за своята история стават все по-светски. За върховна ценност се приема националната държава. Следователно османското иго, което е ликвидирало българската държава, се счита за върховно и всеобхватно историческо зло. Като огромен Левиатан то избутва настрана всичко друго в реалното историческо съзнание на народа. За тогавашните българи средновековната българската държава не е реалност. Нито едно българско семейство няма родова памет (родословие, документи, собственост) от времената преди игото. А ранните османски векове са били нещо като „памтивека”, митологично-приказни времена на стихии и първичен хаос, от който извира сегашността. Никой не помни началната граница на този свръхпериод, което го прави да изглежда безграничен назад във времето. Върху тази времева безграничност се наслагва още една митологична безграничност — на страданието. Турското иго се привижда в митичното съзнание на българина като непрестанно баташко клане, като безгранично зло.
Но ако е така, тогава и Освобождението от това тотално зло трябва да се приеме като тотално благо. Руската държава (извършителят на Освобождението) дава на българската държава това безгранично благо и този тотален държавен дар никога не може да бъде върнат. Той превръща навеки България в държава-длъжник с огромен и никога непогасим нравствен външен дълг. Съответно българските историци ще са принудени или да възхваляват до небесата Освободителката Русия, или да си кривят душата и да я оклеветяват.
Както една държава като цяло, така и отделният човек трудно може да живее с подобно безкрайно и невъзвращаемо задължение. И тъй като България не би могла да върне жеста — да освободи Русия от петвековно иго — то взаимоотношенията са сякаш обречени да бъдат неравностойни. Още повече, щом става дума за близо 200 000 души от руска страна, които са пролели кръвта си за свободата на България. Безброй паметници не могат да бъдат сравними с тази река от кръв. Получава се комплекс за безкрайната неотблагодаримост.
Този комплекс тръгва в две направления.
Първото от тях се стреми да надцени българския принос в Освобождението и особено ролята на Априлското въстание като главен причинител на Освободителната война. Най-знаменателен образец за това митотворчество намираме в стиховете от известната песен:

Топчето пукна
- Европа стресна,
Русия скокна
Клисура да брани.

Шеметна и свещена е простотата, с която тези десетина думички ни обясняват безкрайно сложния гордиев възел от причини и следствия в тези исторически събития. Кулминацията е в припева:

Пустите клисурци
станали московци,
А панагюрци —
донски казаци!

Българската поезия никога — дори у Ботев, Вазов, Яворов — не достига до такава словесна концентрация. Неизвестният гениален певец извършва магическо заклинание. Вече не му стига, че Русия скача да брани Клисура. Сега поетът превръща самите клисурци в московци. Така той слива в едно двете събития — неуспешното Априлско въстание и Освободителната война. Песента е пророческа: съчинена е скоро след въстанието и преди Руско-турската война.
Надценяването на Априлското въстание като спусък на Освободителната война битува не само в подобна поетично-митотворческа форма. То здраво е навлязло в българската историческа наука и в народопсихологията.
Второто направление в същата посока на комплекса поражда русофобията — което прозорливо е било предвидяно от Достоевски още в 1877 г. Митът, роден от русофобския комплекс, е, че Русия идвала не за да освободи българите, а да ги завладее.
Този мит обикновено се смята за белег на мисловна зрелост и прагматично мислене. Един вид, на повърхността, за наивния наблюдател русите идват с благородното намерение да освободят братушките, но уж умният и проницателен човек не се подлъгва, а вижда в дълбочина, че в скритата същност на всичко това стоят користните имперски стремежи на Русия да завладее Балканите и да превърне България в своя провинция („Задунайская губерния”). Този мит е свързан със суеверието, че истинските мотиви за поведението на людете и държавите са лошите мотиви.
Всъщност истината стои съвсем другояче. Русия, разбира се, преследва своите геополитически интереси. Но в случая те напълно съвпадат с интересите на България.
Русия не е имала интерес да колонизира Балканите. Тя не присъединява граничещото с нея Влашко (съответно Румъния). Още по-малко би присъединила неграничещата с нея България. Целта на Русия е много по-голяма: Цариград и Проливите. Това е заветната стратегическа цел на многовековната руска експанзия на юг още от времената на Иван IV Грозни. При това цел едновременно стратегическа (излаз на Средиземно море) и заедно с това духовна и културна — освобождаване на православната свръхстолица.
С оглед на тази цел несравнимо по-добре би било за Русия освободената с руско оръжие и следователно русофилска България да бъде силна и самостоятелна държава с буферни функции спрямо австро-унгарските домогвания към Солун и гръцките към Константинопол.
Русия има решителен принос в извоюването на националната независимост на всички православни балкански държави (Влашко, Сърбия, Гърция, България) и не ги присъединява към своята територия. Идеалният вариант за Русия е било именно създаването на поредица от самостоятелни проруски православни държави на Балканите. Санстефанска България е била предпоследният етап в реалното осъществяване на този план.
Последният етап на извечния руско-турски конфликт за Цариград е в рамките на Първата световна война, когато Русия е на страната на победителите от Антантата и уговорката между царя и английския крал е била след войната Цариград да мине в руски ръце. Само Октомврийската революция обърква тази четиривековна руска стратегия и оставя турците в Европа.
Естествено, подобно на всяка друга държава Русия желае да влияе върху другите държави в своя полза — включително и върху България. Бидейки велика сила, това нейно влияние е голямо. Но реалните руски интереси по това време са за голяма и силна България.
Стратегическите руски интереси най-добре се доказват с нещо друго: борбата, която руската дипломация води за единство на православните народи на Балканите. Ако искаха да завладяват балканските страни, русите щяха задължително да приложат безпогрешно действащата максима „разделяй и владей”, още повече, че българите и гърците правят всичко възможно, за да се разделят. Неимоверни са усилията, които граф Игнатиев полага за да не допусне българската схизма — дори по-големи, отколкото за самото политическо освобождение на България. Той не успява поради самоубийственото късогледство на българи и гърци.
И ето, че се получава уникално явление в световната история. Един най-рядък бисер: добрата война. Всички войни са големи злини, но ако някога някъде е имало справедлива война, водена максимално безкористно от един народ за освобождението на друг народ — това е нашата Освободителна война. Тя е акт на историческо вдъхновение не само от страна на император Александър II, но и на интелигенцията и целия руски народ. Изразител на това вдъхновение е Достоевски, който по това време пише: „Интересите на Русия са в случай на необходимост тя да забрави всякакви свои интереси, да се самопожертва, но само и само да не измени на справедливостта.”
Самият факт, че войната се води не за собственото освобождение, а за свободата на друг, братски народ, е придавал допълнително благородство на руската кауза. Получава се небивалият, но строго достоверен исторически факт. Войната се води действително за добра кауза, за един идеал. Това е „невъзможната” благородна война. Тя няма нужда да бъде идеализирана, за да бъде такава.
Професионалните историци толкова пъти са били лъгани с красиви фрази, че вече не вярват зад красивите фрази да има действително благородни подбуди. Но Гладстон е прав, когато казва през 1877 година, че „с освобождаването на милиони поробени народи от жестокото и унизително робство Русия ще направи на човечеството една от най-блестящите услуги, които историята познава...”. Наистина тази война е достояние не само на българската или руската, но и на световната история.
Но всичко казано дотук се отнася най-вече до „хоризонталния” прочит на историята. Всъщност дълбоката историческа истина е различна. Върховната ценност не е националната политическа държава, а българската Държава на Св. Дух. Тя не е престанала да свети през вековете на игото, не е престанала да води към Христа и спасението поколения след поколения българи. В този духовен смисъл вековете на игото не са абсолютно зло, нито са изгубено време за българите. Множество знайни и незнайни светци са просиявали сред нас през времената на игото. Множество праведници са се раждали и живели с блаженството на бедните духом по Христовия път.
Българската Държава на Св. Дух, създадена от светите равноапостоли Борис, Кирил и Методий, нито за миг не е падала и не е преставала да съществува. Именно тя непрестанно извършва истинското Освобождение на българите, което е несравнимо по-важно от всякакво политическо или икономическо иго.
Истинският Цар-Освободител на България е Христос и в Неговата десница и руската, и османската армия са като сламки и прашинки. Към Него е вечният невъзвръщаем дълг на България. Към Него следва да бъде обърната безграничната благодарност на българите, както и към Неговите угодници, които са небесни покровители и на България, и на Русия. Едва след това идва ред на „хоризонталните” исторически събития, благодарността и признателността за извършените безкористни подвизи на любовта в Христа заради ближния.
Ако България имаше истинско християнско отношение към историята, тя нямаше да има никакви исторически комплекси. И всяко нещо щеше да отиде на истинското си място. И паметникът на цар Александър II щеше да украсява някой от хубавите площади на българската столица, но срещу сградата на Народното събрание щеше да има паметник на създателите на българската Държава на Св. Дух — свещената равноапостолска троица: св. княз Борис, св. Кирил и св. Методий.
Впрочем самите руси са знаели по-добре от нашите политици, историци и дори от „народа” ни истинската йерархия на нещата. Неслучайно върху Самарското знаме са изобразени светите Кирил и Методий, а върху „Руския паметник” в София те изписват думите на Псалмопевеца: „Не нам, не нам, а имени Твоему”.

Георги Тодоров



Гласувай:
27


Вълнообразно


1. tomcat2 - Къде бяха западните ни "пр...
03.03.2012 11:12
Къде бяха западните ни "приятели' когато водихме битка за освобождение,май бяха прекалено заети да въоръжават и обучават турската армия а?Дължим свободата си на Русия ,въпреки напъните на седерунгелски предателски аутсайдери на манипулират и изкривяват историята!Поклон пред Русия и нейните жертви!
цитирай
2. sande - Гениално го е казал великия Достоевски ...
03.03.2012 11:18
Няма добро ненаказано. На Балканите.
Обичаме си омразата. И това си е.
цитирай
3. lyubomircholakov - Старозагорското клане е осигурено от английски премиер и френски възпитаник
03.03.2012 11:22
tomcat2 написа:
Къде бяха западните ни "приятели' когато водихме битка за освобождение,май бяха прекалено заети да въоръжават и обучават турската армия а?Дължим свободата си на Русия ,въпреки напъните на седерунгелски предателски аутсайдери на манипулират и изкривяват историята!Поклон пред Русия и нейните жертви!

Винаги ми е бил интересен един исторически факт: принуждаването на руснаците и опълченците да отстъпят от Стара Загора под натиска на 40-хилядната армия на Сюлейман паша (възпитаникът на Сорбоната Соломон Леви Ашер). Сякаш руското командване въобще не е знаело, че като навлезе в тогавашна турска територия, ще срещне турски войски, и толкова ли не е имало никакво разузнаване?
Оказа се, че разузнаването няма никаква вина и руското командване въобще не е знаело за армията на Сюлейман паша, защото не е имало какво да знае - в началото на войната тази турска армия се намира в Албания. Прехвърлена е в България спешно след началото на руското настъпление - това е извършено с английски кораби по личната заповед на английския министър-председател Бенджамин д'Израели. В резултат имаме най-голямото клане на българи в българската история - старозагорското, заповядано от въпросния възпитаник на френската Сорбона (според друга информация - дори бил преподавател там) и осигурено преди това от английския премиер.
цитирай
4. tomcat2 - Те са намесват впоследствие точно ...
03.03.2012 11:31
Те са намесват впоследствие точно на време да попречат на изпълнение на българския идеал и освобождение на всички български земи!
цитирай
5. анонимен - Позволявам си да отбележа, че сведенията за руските загуби от 200 000 души са
03.03.2012 12:36
прекомерно преувеличени. В руските военни източници /подчертавам, че ползвам източници и публикации на руски военни специалисти/ загубите на руските войски на балканския театър на военните действия варира от 16 000 до 36 000 убити. Може да се приеме някакво усреднено число. Но дори и да приемете най-високата оценка на загубите, пак са далече от 200 000 души. Цялата численост на Руската армия, заедно с охранителните войски е била приблизително 180 000 души.
цитирай
6. lyubomircholakov - Да, 200 хиляди е реликт от комунистическата съветофилия.
03.03.2012 12:47
katana написа:
прекомерно преувеличени. В руските военни източници /подчертавам, че ползвам източници и публикации на руски военни специалисти/ загубите на руските войски на балканския театър на военните действия варира от 16 000 до 36 000 убити. Може да се приеме някакво усреднено число. Но дори и да приемете най-високата оценка на загубите, пак са далече от 200 000 души. Цялата численост на Руската армия, заедно с охранителните войски е била приблизително 180 000 души.

Да, аз също съм срещал по-приемливия брой 66 000 - може би общите загуби заедно с ранените и безследно изчезналите. Числото 200 хиляди, доколкото разбирам, се е появило в резултат от угодническите "изчисления" по времето на комунизма - когато в пристъпи на съветофилия плюеха по "царска" Русия, и така се изравняваха съветофилия и русофобия, което всъщност е едно и също. Впрочем, комунистическите агитатори и собствените си загуби изчисляваха на 30 хиляди ликвидирани от българската държава терористи и пладнешки обирджии на мандри - макар, че в официалния сборник "Победа", издаден през 1969 от Издателството на Цк на БКП, беше посочено число около 5700.
цитирай
7. анонимен - не нам, не нам, а на твоето име
03.03.2012 12:51
е цитат от библията.
цитирай
8. lyubomircholakov - Да, цитат от Библията.
03.03.2012 12:59
анонимен написа:
е цитат от библията.

Не мога в момента да си спомня точния номер на псалома, но любопитното е, че именно този псалом е бил и химнът на Ордена на тамплиерите: No nobis, Domine, no nobis... (Тук вече любителите на конспирологическите теории може да се развихрят).

цитирай
9. анонимен - аз не омаловажавам руските загуби.
03.03.2012 13:09
По-принцип, Ванката, дето е мрял на бойното поле, хал хабер си е нямал от кроежите на дипломацията и стратегическите замисли на политическите кръгове. Едни са мряли по заповед, други са мряли от съпричастност. Но е много глупаво, да градиш имидж на базата рибарски лакърдии. Всеки средноинтелигентен човек ще си зададе един прост въпрос "Абе тия руснаци, да не са кретени? За година и половина да загубят толкова народ?" Има един пнример, който ни го пробутват за свръхподвиг. Майор Горталов. За неизпълнение на прака заповед на главнокомандващия, умира той, умират и войниците, за които отговаря. По всички правила, той е трябвало да бъде съден и разстрелян. Ама на, умрял и станал "герой".
цитирай
10. rustam - Сюлейман паша
03.03.2012 13:11
е известен преди тази война като "черногорския касапин", заради "заслугите" му при кланетата по време на въстанието в Черна гора.

Факте, че пренебрегва заповедите на Висшето турското командване да атакува не при Шипка, а при Хаинбоаз. Едно от обясненията за това е дал Вазов в одата си:
"...тамо са раите" Сюлейман е разчитал на това, че ще се бие с доскорошни роби, необучени и страхливи.
След войната е разжалван и осъден но доживот заради своеволието си.

В същото време друг един мит от времето на соца беше, че опълченците били зле въоръэжени от руското командване, видите ли. Точно обратното - били са въоръжени с най-модерни многозарядни пушки. А батареите с отлични оръдия. Едно от нещата, помогнали на Шипка е стрелянето с шрапнели от близко разстояние 100-150м. На практика, с един оръден изстрел са били убивани десетки турци
цитирай
11. kasnaprolet9999 - Честит национален празник, поздрави за постинга!!
03.03.2012 16:42
В разказа "Добричковата кукувица" от Константин Канев е описано как един монах още през 1813 г. е обикалял селата в Родопите и е сеел семената на свободата, повдигал е народния дух както Левски и като него е намерил смъртта си на бесилката. Показал е още, че неговото свято дело не е отишло нахалос и как хората от този родопски край са вярвали в думите му и възванието на епископ Софроний Врачански, години наред очаквайки с нетърпение руските войски, както и вълнението с което са ги посрещнали. Ние днес можем да си говорим много неща за този исторически ден, причини, следствия, политически игри, изгоди...., давайки противоречиви оценки, но не трябва да забравяме, че изхода от тази война си е бил животоспасяващ за обикновените хора. Поместила съм го днес в моя блог за да се потопим за малко в ония времена и да почувстваме и мъката и родостите на нашите предци и съпреживеем заедно с тях първите глътки свобода, която не са получили даром.
цитирай
12. sparotok - !
03.03.2012 18:25
Честит празник!
цитирай
13. garvalov - можеше ли да е друго?
03.03.2012 19:25
С много от това написано преди мен съм съгласен,с много което съм чувал през годините по темата не съм.Всички сме чели,за събитията,има много изследователи на епохата,има и документи.Писаните факти няма да ги спорим.Дали са 200000 или 66000 убитите руски войници,няма абсолютно никакво значение.Дори само един взвод да е бил,те са проляли своята кръв за нашата свобода.Да ми каже някой,ако не се беше случила Руско-турската война,какво щеше да е?Къде щеше да ходи монаха и какво семе да хвърля из Родопите?Ние сме длъжни да бъдем благодарни на руснаците точно толкова,колкото сме били под турско,след това можем и да ги плюем.
цитирай
14. lyubomircholakov - Честит празник!
03.03.2012 20:53
sparotok написа:
Честит празник!

Честит на всички ни, живи да сме и здрави! Впечатлен съм от тезите ви за влиянието на траките върху нашата история. Поздравления!
цитирай
15. lyubomircholakov - Почти пълно единодушие.
03.03.2012 21:05
garvalov написа:
С много от това написано преди мен съм съгласен,с много което съм чувал през годините по темата не съм.Всички сме чели,за събитията,има много изследователи на епохата,има и документи.Писаните факти няма да ги спорим.Дали са 200000 или 66000 убитите руски войници,няма абсолютно никакво значение.Дори само един взвод да е бил,те са проляли своята кръв за нашата свобода.Да ми каже някой,ако не се беше случила Руско-турската война,какво щеше да е?Къде щеше да ходи монаха и какво семе да хвърля из Родопите?Ние сме длъжни да бъдем благодарни на руснаците точно толкова,колкото сме били под турско,след това можем и да ги плюем.

"Почти", защото искам да внеса само лека корекция, просто като мнение: благодарността няма срокове и лимити. Тя е или завинаги, или не съществува изобщо. Затова мисля, че не само 482 години трябва да сме благодарни на Русия - защото нима след 482 години трябва да сменим благодарността си с неблагодарност? И наистина броят на жертвите няма значение. Все Достоевски го е казал най-добре: "Цялото небесно царство не си заслужава, ако за него е пролята една-единствена детска сълза". В случая: и една капка кръв е много. А не са били капки - били са потоци. И Русия предварително е знаела, че никакви териториалбни придобивки не може да има на Балканите, и за никаква "Задунайская губерния" не може да става дума, просто защото в решенията на Цариградската конференция такива "бонуси" за Русия не се предвиждат и не съществуват. сСега много злоупотребяват с това, че след като Стамболов прогонва руските представители от България, Русия си била поискала да й се плати за "окупацията". Само дето пропускат да споменат, че руската "окупационна" администрация след Освобождението играе ролята всъщност на българска армия и администрация - и ако не е била тази "окупационна" администрация, турците просто са щели да се върнат, без някой да може да им попречи. И после прогонваме руснаците... Няма нищо по-гнусно и аморално от български русоофоб.
цитирай
16. ka4ak - В народопсихологията ни Русия до освобождението се отъждествява с дядо Иван!!!
04.03.2012 01:34
За това ставаме и царство!!!
Грехота е да ги плюем!!!
цитирай
17. boristodorov56 - Едва ли има българин, които да не е благодарен на русите за Освобождението и направените жертви.
04.03.2012 09:57
Но между Руската империя и русите като народ има разлика!
Между българите и русите също винаги е имало огромна разлика, както в материално, така и в социално им положение, или манталитета им, и светогледа - но това е без отношение към историята, а към тълкуването и.
Същия Достоевски доста добре е описал колко предубедени са били българите, когато руската армия стъпила на българска земя.
Съвсем не се оправдали очакванията им българите да се хвърлят в краката на военачалниците и да им целуват ботушите, защото добре знаели как рита този ботуш и колко безмилостна била царската милост на Дядо Иван от предишните 7(седем) войни, които Русия водила против Турция по нашите земи.
Българите помнели как стотици хиляди семейства били насилствено откарвани при обратния ход на войската към безлюдните земи на Русия - за да бъдат налагани като жив плет при евентуална турска агресия от нейните земи към Русия.
Да, българите били подозрителни и последвалите събития на ОФИЦИАЛНА Русия го доказват!

Благодарни били.

Благодарни сме и днес, но това не дава основание никому да ни заробва по един или друг начин отново.

Да - 32,5 тона злато е платила България, с които е покрила разходите на Русия във войната.

Това е факт.

Какво повече се очаква от нас?



цитирай
18. dedenze - Отличен пост !
04.03.2012 12:07
Георги Тодоров е направил един точен и безпристрастен анализ на освобождението и възстановяване на българската държава ! Прекрасно се позовава на пророческите думи на Достоевски, формулирайки синдрома на освободения славянин " Какво пък толкова, можехме и сами, малко оставаше, още 10 черешови топчета " !?
Трагедията на българина се състои в ниският интелект, себелюбието и непризнаването на свои и чужди заслуги, безнаказаното охулване и опростяване на нещата, загубата на християнската вяра и превръщането и в показност....
Днес това е отново очевидно и важи в пълна степен, отнесено към съвременния живот !
цитирай
19. dedenze - boristodorov56 твоята русофобия е известна на всички, дано на се е превърнала в американофилия.
04.03.2012 12:23
Ако отчетем всичкото злато изнесено по вашите постове от България към Русия и СССР, то излиза, че ние сме една от най богатите страни в света !? Как не ви стана ясно, че ние българите не сме нужни на руснаците за нищо , те са нужни на нас, поне в последните 600 години ! По религия, език, бит и култура, генетичен произход.... са най- близката до нас, да не кажа идентична нация. Вие плачите, като дете на което са му взели и изяли кифлата и то на 3 март - един от малкото, исторически, български празници без политическа украска !?
цитирай
20. boristodorov56 - 19. dedenze
04.03.2012 15:24
Записано е в Държавен вестник от м. януари 1884 г. - Указ № 1144, в където пише че безкористната помощ на Руската империя възлиза на 10 милиона и половина книжни рубли и 43 копейки, чиято равностойност по онова време е била равна на 32,5 тона злато.
Там е казано:
- „Ний Александър І с Божията милост и народна воля, княз на българите, провъзгласяваме: Народното събрание прие, Ний утвърдяваме следующата КОНВЕНЦИЯ за изплащане от България на Русия разноските по окупацията на Княжеството от Руските Импер(аторски). Войски, съгласно с определението на Берлинский договор”.

На стр. 308 в първия том на издадената през 1954 г. в ссср „История на България“, където е отбелязано, че „Царското правителство на Русия преследваше във войната с Турция завоевателни цели и използваше лозунга на една освободителна война“, за чиято цел е бил създаден департамент на „Задунайска губерния“ към Имперската канцелария., която ръководила свързаните с нея работи.

Русите нямат нищо общо с българите нито по манталитет, нито по език, нито по бит, нито по култура - и никога не са имали.
Русите произхождат от варягите, които са финско племе и са били вечни врагове на България унищожавайки Волжска България.
Славяни е техническо понятие измислено от времето на Катерина Велика за удобство на панславянската идея и за прикриване на амбициите и православните християни да станат част от Руската империя и Москва да се превърне в Третия Рим.

Тези обстоятелства СА ВСЕ ИСТОРИЧЕСКИ ИСТИНИ, КОИТО НЯМАТ НИЩО ОБЩО С НИКАКВО И НИЧИЕ РУСОФОБСТВО!

По-скоро се свързват с българофилството на онези, които искат да осветлят тези факти и накарат хората да мислят в рамките на българския интерес, а не като руски длъжници и васали.

Паметта си е памет, уважението - уважение, но само когато е взаимно, а независимостта на България си е с пари и платена с кръв на защитниците на Шипка и над 40 000 загинали в Априлското въстание!

Освен това никога не забравяй, че е проведена и Цариградска конференция, което всегда се забравя от не искащите да скъсат с клишетата на рубладжийството.
цитирай
21. lyubomircholakov - Без Русия русофобите щяха да пишат коментарите и постингите си на турски.
04.03.2012 15:44
Терминът "окупация" е технически термин в дипломацията и означава временно заемане на чужда територия от войски на друга държава. Самият този термни означава, че Русия (в съответствие с решенията на Цариградската конференция декември 1876 - януари 1877 гг.) няма намерение да превръща България в "Задунайская губерния" (словосъчетание, въведено от масонските кръгове, към които принадлежат З. Стоянов и С. Стамболов и в които масонски кръгове антихристиянството, респ. антиправославието и русофобството са издигнати в култ), а е въвела войските си временно на чужда територия.
Разноските по тази "окупация" естествено, че трябва да бъдат платени от държавата България по 2 причини: 1. По време на окупацията руската армия се явява де факто българска армия, тъй като българска армия все още не съществува, освен няколко опълченски дружини; и изпълнявайки функциите на българска армия, предпазваща България от опити за реванш на Турция, естествено е България да поеме разноските й; 2. След като Стамболов нагло, безочливо и нахално насочва курса на държавата срещу освободителката й Русия, напълно естествено е Русия да поиска да й бъде платено за разходите, които е направила, докато е държала собствената си армия на българска територия, за да я пази от Турция.
Умотворения на комунистическата идеология и пропаганда няма смисъл да се коментират.
Русите имат твърде много общо с българите, защото българите са им дали писмеността, на която е написана великата руска литература.
Славяните са съществували и преди, и след Екатерина Велика.
Човек, който се чувства православен, не би трябвало да има нищо против Москва да бъде Третият Рим. Разбира се, атеисти и русофоби ще бъдат против.
Русофобията е определена най-добре от Чърчил в Ньой с думите му по адрес на България: "Така се пада на страна, вдигнала оръжие срещу своите освободители".
Ако не беше Русия, сега русофобите щяха да пишат постингите и коментарите си на турски - а по всяка вероятност, щеше да ни сполети съдбата на арменците.
цитирай
22. dedenze - Напълно поддържам изчерпателния коментар на lyubomircholakov !
04.03.2012 16:21
Искам само да добавя, че днешните "политисторици" в угодничеството на ЕС и САЩ, както и на приватизираната "демокрация", скоро напълно ще пропишат на английски, както вече го правят в медиите и нета. Най- страшен е опита за подмяна на реалната история, в името на новополитически цели, добре че хората притежават историческа памет! Имаше и един изрод, който анонимно се осмели да напише, че Тонка Обретенова и Левски, били агенти на турската власт !?!?
"По делата ще ги познаете !" и "Господи прости им, те не знаят какво правят!"
Да ме прощава Христос но аз, не съм склонен да им простя днес, в някой друг живот може би !
цитирай
23. lyubomircholakov - Всеки, който иска да коментира, да спазва добрия тон!
05.03.2012 10:34
Вече се наложи да изтрия няколко коментара по причина на агресивната простащина, която изразяват. На когото му се коментира, моля да се съобразява с правилата на възпитаното общуване! Днес тъпанарите биват наричани с високоучената книжовна английска думичка "хейтъри", но аз продължавам да си ги наричам по нашенски тъпанари и уви (впрочем, мисля, че за радост!) и занапред не ще бъдат допускани в този блог. Може да се оплачат от цензурата, която налагам!
цитирай
24. анонимен - Икономист
05.03.2012 12:10
Добър ден.На фона на оплювателската,жлъчна,но жалка и страхлива анти руска кампания подета от група гладни,нереализирали се, но нахъсени "националисти",побликуваният по-горе текст е звучна плесница по нахалните им зурли.
Не за първи път,БТ56,катана и други от присъдруженият им русофобски хор,се оплакват,че не ги е освободила само Финландия,да речем.Тези малки рунтави сабаки,лаят срещу ролята на всички слоеве от руският народ,за освобождението на България.За тях"Прощаването на славянката" е комунистически марш.Техният светоглед не надвишава тапетите на панелките в които влачат тъжното си съществуване.
Ако Русия е искала,по това време е можела да наложи и други решения.И нека тези които отъждествяват омразата си към Русия с ненавистта си към СССР и комунизма,да не забравят,че в Америка,да речем е имало сегрегация и робство а днес нигър им е президент.
Има такава професия-да мразиш.В случая Русия.Но етимологията на омразата е завист и страх.
цитирай
25. secretcodes - Изключително цялостен анализ на пъзел от историята ни. Висок интелект.
05.03.2012 22:19
Това, което сте написали ми стопли душата. От много време се чувствах самотен бегач. Сега, от този момент, се радвам, че не се отказах от блога. Бях на ръба да загубя вяра в българина, в хората изобщо. Няма да ми се обидите предполагам, ако благодаря на Бог, че ви е създал. По идея светът е субективен, тоест илюзорен по съществото си на онова, което е видимо за очите. Точката на пречупване или гледната точка и плоскост на разсъждения е в зависимост на личностното ни еволюирало Съзнание. Радвам се, ще ви чета. Всички държави имат народи. Чета доста американски автори. И трябва да ви кажа, че говорим за еволюция на Съзнанието в световен мащаб. Когато "горе стане долу"- Исус, означава еволюирало съзнание на управлението на света, което бихме могли с любов да помечтаем да се случи. Няма безгрешни хора. Насила хубост няма. Човешкият разум с нищо не се отличава от Вселенския. Емоцията ни е в повече. И страха. Всичко е страх: да не си гладен, беден, без удоволствия, без пари, на опашката, да не ни изстине местото, ако сме на власт, другите да не ни изпреварят, да сме "грозни", стари... Забравяме Бога, за когото сме само непросветени и забравили безкрайната му мъдрост и любов. Деца. Най-вече неблагодарни. Да обичаме ближния не е едностранен акт. Единия да използва другия. Когато "двете станат едно". Всичко е Еволюция. На Съзнанието. Не да християнизираме света, а чрез Христос и неговата мъдрост, го разберем по-добре и го обикнем. Няма друг пророк, обединител като тълкуване, и извисен до Бога, който би ни дал еволюирало и самостоятелно Съзнание. Без плоскостта на неговата мъдрост и кодове за размисъл при самоанализа на собствената ни история и персонални преживявания. Нищо не отричам, всяко учение е нов хоризонт, но зад него винаги се предполага да има "още нещо", към което само Любовта би ни извела. Не виждам друг път. Българското православие е съкровищница. Винаги ще го ценя. Както и храмовете на хората по света. Отстоявайки правото на нашите. От историята.
цитирай
26. lyubomircholakov - за 25. secretcodes Благодаря от името на автора!
06.03.2012 09:44
Съгласен съм с високата Ви оценка за статията на Георги Тодоров. Комплиментите Ви са отправени към него. Моят принос е съвсем скромен в случай: просто да направя този постинг с неговия великолепен материал.
цитирай
27. анонимен - Уважавам Георги Тодоров като цъ...
07.03.2012 12:20
Уважавам Георги Тодоров като църковен изследовател и богослов, но тук твърде много фантазия и неточности е допуснал. Не че е толкова важно, обаче никога 200 хил. руснаци не са загивали по нашите земи; самата Русия твърди за 60 хил. , докато някои наши историци намаляват до 15 хил. но и един човек да е, няма спор - без руска помощ България нямаше да съществува като политически субект.
Друга неточност е, че Русия имала интерес от силна България - няма такова нещо, защото силна България в бъдеще би могла да си поиска и самите Проливи, които "по право" се падат на Русия. Освен това Русия е против самостоятелната българска църква и не ми е ясно защо пропуска самия акт на създаване на Екзархията, след като това е най-голямото и напълно самостоятелно достижение на народа ни. Другото е, че Тодоров пропуска финансовата част, която плаща България на Русия - някъде около 30 тона злато!!!
Между другото, дори и комунистическите историци отдавна се отказаха от тезата, че руско-турската война е най-важният фактор за Освобождението ни. Преди това са споменатата църковна независимост, етническото преброяване на българите и признаването на Екзарх Антим като наш преставител, след това идва Априлското въстание (повечето водачи на което са заклети масони и русофили, впрочем), после е Цариградската конференция, на която Великите сили решават да пуснат зелена светлина на Русия срещу Турция. Чак след всичко това идва и самата руско-турска война.
За всички видове комплекси обаче, авторът е прав. Не виждам какво имаме толкова да благодарим на Русия или пък (по-лошо), да я мразим?! Платили сме със злато, кръстили сме повечето булеварди и улици на руски политици, сега какво - докато сме живи да повтаряме в екстаз "Русия, Русия..." :) Авторът си го е казал -да се постави паметникът на Александър 2 на някое хубаво място в града, но най-личното, българско място да остане за някой истински наш владетел - що за държава сме, ако нямаме нито един паметник на Хан Аспарух, Княз Борис 1 или Левски?
цитирай
28. анонимен - ПО-нататък обаче трябва да кажем и ...
07.03.2012 12:35
ПО-нататък обаче трябва да кажем и нещо за русофобите - тяхното сервилничене пред западните страни е не по-малко жалко и грозно, отколкото на комунистите пред Москва. В много държави по света има паметници на чужди армии, оказали помощ на местните народи. Самият факт, че българите участват в руско-турската война чрез много сериозно опълчение и без преувеличение - спечелена решителна битка за връх Шипка, доказва естествената близост м/у бойните другари, за които е можело сериозно да се поспори кой е по-свободен - редовият бедняк в руска униформа или българският земеделец, разполагащ (заради църковната независимост!) с много повече права и блага от средния турчин.
Казано с две думи - благодарим на Русия, но всичко е пито-платено. Все още нямаме основания да кажем благодаря на Запада, дано скоро да се появят...
цитирай
29. анонимен - Вече се наложи да изтрия няколко ...
07.03.2012 12:42
lyubomircholakov написа:
Вече се наложи да изтрия няколко коментара по причина на агресивната простащина, която изразяват. На когото му се коментира, моля да се съобразява с правилата на възпитаното общуване! Днес тъпанарите биват наричани с високоучената книжовна английска думичка "хейтъри", но аз продължавам да си ги наричам по нашенски тъпанари и уви (впрочем, мисля, че за радост!) и занапред не ще бъдат допускани в този блог. Може да се оплачат от цензурата, която налагам!


Не сте прав - тъпанар е благороден и доста труден занаят:) кажете простаци и всичко ще е наред.
цитирай
30. lyubomircholakov - до 27.
07.03.2012 12:44
Това със златото вече го изяснихме по-горе: никакво освобождение не плаща България със злато, а плаща на руската армия и администрация за периода, в който те се явяват българска армия и администрация, докато се оформят армия и администрация от българи, които да поемат защитата и управлението на държавата.
В това отношение русофобите проявяват учудваща наглост: не стига, че освободената от Русия България се държи изключително аморално с демонстративна неблагодарност към освободителката си, но на всичко отгоре хленчи, че плаща на собствената си армия и администрация, съставени временно от руснаци. Да не говорим, че никой досега не е казал колко струва кръвта на убитите хиляди руснаци, загинали за нашата свобода.
И ако някой не вижда "какво толкова да сме благодарни на Русия" - е, това вече си е негов личен морален проблем. Неблагодарността е най-гнусното човешко чувство и е по-лошо дори от предателството: предателят може да те предаде и без да си му сторил някакво добро, докато неблагодарникът те предава, след като вече си му сторил добро.
Всичките ни църковни и културни придобивки, отстъпени ни от турците, получаваме именно под натиска на Русия срещу Турция, всеки път след победоносни за Русия руско-турски войни. Същото е и с Румъния, и Сърбия, и Гърция.
Няма масони-русофили. Масоните по дефиниция са русофоби, тъй като антихристиянството е в основата на идеологията им; и няма как да са привърженички на страна, основен защитник на Православието като автентично християнство.
И моля без никакви анонимности вече, защото ми идва в повече: и русофобия, и аморалност, на всичко отгоре и анонимен... Човек трябва да застане с името си зад собствения си, пък било той и неблаговиден, облик.
цитирай
31. анонимен - До 21. lyubomircholakov
07.03.2012 13:07
Нека да не правим от историческия анализ гювеч - имам предвид, че никъде не е доказано, че Стамболов е масон. Ако кажете, че е един страхливец, лъжереволюционер, неук и корумпиран политик ще го приема по-достоверно. Други "деятели" и страхливци от Априлското въстание са масони - естествено Бенковски, Стоян Заимов, ако не се лъжа и Панайот Волов. Но това далеч не е най-важното - че то самият руски император и почти целият му кабинет са масони от горе до долу. И аз като вас мисля, че характерът на Априлското въстание е строго антиправославен и антицърковен. Естествено, че Църквата ни няма как да приеме този кървав, излишен и безсмислен акт Априлско въстание, защото самата ни Църква доказва как най-добре да печелиш дипломатически битки без да се пролива никаква кръв. И без това въстание щеше да има рано или късно Освобождение на България, но след около 30-40 г., когато идва на власт Мустафа Кемал, когото по неизвестни за мен причини наричат "баща" в Турция, след като той почти сам съсипва каквото е останало от империята им...
В историята обаче има факти и няма "ако". Подкрепям всички инициативи на образовани сънародници, които искат да ни махнат от безумния лабиринт с изходни точки "русофил" и "русофоб"...
цитирай
32. анонимен - Има проблем със системата, защото ...
07.03.2012 13:17
Има проблем със системата, защото уж съм регистриран, а ми излизат постовете като анонимен. Не се крия зад нищо. Аз съм авторът на 27 и 28 коментар; във вторият казвам нещо и против русофобите. Съжалявам, че ми няма името - щяхте да разберете смисъла на коментарът ми далеч по-добре. Вече постнах и още един коментар, дано излезе под името ми и там споменавам император Александър, който е също масон, както повечето монарси в Европа.
А ако ви кажа, че в днешната Православна църква на Русия повечето йереи са откровени атеисти и хазари? А в Гърция? Единствената църква, не дотам омърсена от юдео-масонство е българската. Чест и слава на най-дългоуправляващия глава на християнска църква в цялата ѝ история - Максим!
цитирай
33. lyubomircholakov - Самите масони се гордеят, че 17 български министър-председатели са от техните редици!
07.03.2012 14:41
Стамболов е известен масон - ето и линк от масонски сайт:
http://otves.org/bg/index.php?option=com_content&task=view&id=60&Itemid=87
Не възразявам за това, че сред руските управляващи в миналото е имало мнозина масони - но сред самите руснаци има доста русофоби, на всичко отгоре някои от тях може искрено да не осъзнават собствената си русофобия, било изразена като масонска идеология, било под друга замаскирана форма. Естествено, никой руснак няма да заяви открито "аз съм русофоб" - примерно масонът Керенски също не го е заявил, но фактически е отприщил кутията на Пандора през 1917 г. (т. е. не самият той, естествено, но е взел активно участие, соча го просто заради примера).
цитирай
34. merlin68 - Не мога да разбера защо постоянно ...
07.03.2012 23:15
Не мога да разбера защо постоянно някой се опитва да прехвърли собствените си комплекси върху цялата нация.
Лично за мен национални комплекси свързани с освобождението ни от руснаците няма. Има история чудесно описана и тя разкрива еднозначно какво се е случило.
Първо, имаме Априлско въстание, не мисля че то е надценено, без него нямаше да има този огромен обществен отзвук за съдбата на българите в цяла Европа и в Русия, нямаше да има Макгахан, В. Юго, Достоевски и другите защитници на българската кауза. Нямаше да има Цариградска конференция и повод за Освободителната война. Българският народ принесе свидни жертви на олтара на свободата и това не въпрос на надценяване, подценяване или комплекси. Това бе в силите на нашите деди, и те го направиха, с това се показаха достойни за свободата.
Второ, Руско-турската освободителна за нас война е може би най-справедливата война в историята на Европа. Над 95% от руското население одобряват война с османлийте с цел освобождаване на братята православни славяни от османско иго. На лице е подем в руския национален дух, каузата за освобождение на братята славяни се превръща в обединителна за руския народ кауза. След отмяната на крепостничеството в Русия, свободата е издигната в култ и тази война е съвсем естествена в този смисъл. Руснаците колкото идват да помогнат на нас, толкова помагат и на себе си, на собственото си възраждане, на новите си идеали за свобода.
Трето, имперските интереси. Разбира се такива интереси има, но те не са свързани със завладяването на Балканите, подобни твърдения са толкова абсурдни, че са обида за интелигентността на твърдящите ги. Няма в Европа държава която би допуснала Русия да се разрасне за сметка на загиващата Османска империя, няма как Русия да завземе Босфора и Дарданелите без нито един военен кораб (след загубата на Кримската война, Русия не разполага с военен флот в Черно море). Имперските интереси са свързани с образуването на нови славянски държави на Балканите, близки до руската политика
цитирай
35. merlin68 - . . . Тези държави биха били силен ...
07.03.2012 23:26
...Тези държави биха били силен съюзник на Русия срещу Турция, а и въобще. Знаем, че това далеч не е първата война между Османската империя и Русия (мисля, че е 13 по ред, но може и да не съм точен). Тази война за Русия има една цел - да се възстанови българската държава, което е предпоставака за следващият етап в осъществяването на руските интереси - влияние върху проливите.
Четвърто, ние разбира се трябва да сме вечно благодарни на Русия за това, че ни върна свободата, не виждам това обаче да поражда комплекси. Благодарността е светло човешко чувство и не е повод за срам.
Това, че имаме обратната страна изразена в силна омраза към руснаците в някои българи, също едва ли може да се приеме за комплекс - политиката е мръсна дейност, разделяй и владей е стара максима, отдели брат от брата, а ако можеш ги насъскай един срещу друг, са все приоми с който политиците от "великите сили" винаги са си служили добре.
Няма комплекси, има Освобождение, има България, имаме могъщ приятел който ни е помогнал. Това трябва да знаем.
цитирай
36. анонимен - русофил
11.03.2012 04:33
Страхотна статия,браво на автора!!!
цитирай
37. jelezov - Няма нищо по-гнусно и аморално от ...
04.03.2013 21:46
lyubomircholakov написа:
[quote=garvalov] Няма нищо по-гнусно и аморално от български русоофоб. Отлчно казано!

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lyubomircholakov
Категория: Политика
Прочетен: 3749294
Постинги: 581
Коментари: 2011
Гласове: 3305
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031