Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.06.2012 12:00 - АКО ЗНАЕШЕ ТОВА, БОТЕВ НЯМАШЕ ДА ТРЪГНЕ КЪМ ОКОЛЧИЦА...
Автор: lyubomircholakov Категория: Политика   
Прочетен: 17667 Коментари: 29 Гласове:
33

Последна промяна: 03.06.2012 12:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 


ЩЕ ИМА МУЗЕЙ НА ХАМАМА НА КРЪВОЖАДЕН ТУРСКИ СУЛТАН У НАС
 

 

image
Кой е Сюлейман Великолепни и какво налага неговите "подвизи" по българските земи да бъдат увековечени с подобен "мемориал" като този, който започва да се строи край Бургас? 

Тази новина някак си тихомълком мина и замина покрай българския читател и зрител. Нашенските "свободни" медии или я пуснаха да се изтърколи покрай останалите събития, или чисто и просто я скриха някъде из кьорсокаците на електронните интернет сайтове и портали. Става реч за взетото неотдавна решение от кабинета любимото място на турския султан Сюлейман I - минералните бани край Бургас да бъдат превърнати в негов музей. Самото решение се предшества от "тихата дипломация" на министъра на културата Вежди Рашидов, който още през миналата година осъществява поредица от контакти с турската фирма "Доуш Холдинг". В началото на тази година той заедно с председателя на фирмата Гьонюл Талу и кмета на Бургас Димитър Николов подписват... тристранно споразумение и сътрудничество, според което "Доуш Холдинг" предоставя "безвъзмездно" половин милион лева за реставрирането на хамама на Сюлейман Великолепни. 

По-късно, в началото на март, по време на срещата си с кмета на Истанбул Кадир Топбаш в София, Бойко Борисов огласява намерението на българското правителство Бургаските минерални бани - любимото място на Сюлейман Великолепни, да бъдат превърнати в музей. Заедно с това той поема като ангажимент Ески Джамия в Стара Загора да бъде реставрирана и превърната в Музей на религиите. Срещу тези "реверанси" турската страна обявява решението си да предостави 2 млн. евро за реставрацията на българската църква "Свети Стефан" в Истанбул.

Сюлейман... Великолепни, "законодателят" и сатрапът, асимилаторът на християнството в Европа, чиято личност не престава да предизвиква противоречиви чувства в нашата съседка Турция

След тази бурна "дипломация" вече са налице и резултатите. Ески Джамия е превърната в Музей на религиите. Вече са съборени старите сгради и на мястото на Бургаските минерални бани след няколко дни започва изграждането на... музей на Сюлейман Великолепни. 


Каква е историческата истина
за "любимото място" на турския султан? Под името "Аква калиде", а по-късно "Термополис" Бургаските минерални бани съществуват от IV в. пр.н.е. Още преди това - по време на траките, като светилище на Трите нимфи. По-късно тук са оставили свои следи римският император Траян и византийският Константин Погонат. Има сведения, че при термите е спирал и хан Тервел. Едва през XVII век Сюлейман Великолепни на мястото на тракийските, римски бани изгражда свой хамам, след като тук бил излекувал ... подаграта си (!)


Кой е всъщност Сюлейман I?

Естествено е все пак да се отговори на този въпрос, след като "банята на Сюлейман" е обявена едва ли не за "уникално наследство" и "паметник на културата с национално значение" (!), за историческа "ценност" - по думите на Бургаския кмет Димитър Николов.
Бойко Борисов дава своите уверения на кмета на Истанбул Кадир Топбаш, че "любимото място" на Сюлейман Великолепни ще бъде превърнато в... негов музей
В историята личността на десетия поред турски султан Сюлейман Великолепни е достатъчно известна. Не само поради факта, че той е сред "най-успешните владетели" на Османската империя. По негово време (1520-1566) тя разширява границите си до краен предел: завладява Белград (1521), Родос (1522), разбива унгарците при Мохач (1526), обсажда Виена (1529), превзема Багдад (1535), подчинява Аден в Йемен (1538), покорява Ерзурум в Персия (1553), завзема Трансилвания (1562). Умира при обсадата на крепостта Сигетвар в Унгария (1566), без да успее да превземе Виена.

Може би най-лаконичната характеристика за Сюлейман дава Британска енциклопедия, където е отбелязано, че "през септември 1520 г. той започва владичеството си с кампания против християнските държави в Централна Европа и около Средиземно море". Докато в Енциклопедия "България" са описани "заслугите" му към нас, българите: "Осъществява политика на религиозна и народностна дискриминация на немюсюлманските поданици на империята, в резултат на което са помохамеданчени голям брой българи в източните и югозападните български земи" - т. 6, стр. 586.

Известни са и "заслугите" на Сюлейман Великолепни като един от най-големите сатрапи в историята на Османската империя. Освен че по негово време е осъществена с "огън и меч" една от най-варварските асимилации в Европа, той е безогледен и в отношенията си към своето най-близко обкръжение - убива великия везир Ибрахим Паша и първородния си син Мустафа, нарежда да бъде заклан и сина му Баязид. След като прогонва в изгнание първата си жена Гюлбахар, се жени за украинката Роксолана, а в султанския двор се установява атмосфера на разврат и насилие, на кървави касапници, пресъздадени в нашумелия неотдавна турски сериал "Великолепният век", в който Сюлейман е представен като закоравял маняк и алкохолик.


Върху фона на неоосманизма 
и събуждащите се в Турция сантименти към "величавото" минало на Османската империя този филмов сериал предизвика в южната ни съседка истинска буря от разгорещени спорове "за" и "против". Във филма българите са представени като поробени създания, доведени до животинско оцеляване - насилвани и убивани по повод и без повод от завоевателите. По-странното в случая е не това, че в Турция е създаден подобен филм. Очевидно и там има трезви съвести на хора, които са съвсем наясно с незавидното историческо наследство на Османската империя. Учудващото обаче е това, че вместо от този "артефакт" у нас да последва някаква разумна реакция две нашенски телевизии са водили преговори за излъчване на сериала в българския ефир. 

Колкото до министъра на културата Вежди Рашидов - неговата роля е от скандална по-скандална. Той вместо да се дистанцира от случая със султанския хамам край Бургас (заради мястото и особено деликатната позиция, в която се намира), тръгва да реанимира "величието" на Сюлейман Великолепни и да обслужва чужди амбиции и интереси чрез реализацията на този по същество абсурден проект.

Жалката роля на нашите управници

Що се отнася до нашите български управници, тяхната роля в случая е много по-жалка и незавидна. Първо заради това, че те са българи. Второ поради тяхното историческо невежество. Трето заради недалновидната им конюнктурна и некомпетентна външна политика, която обслужва чужди геополитически домогвания и цели, в разрез с българските национални интереси.

Това не бива да се приема дори като "безвъзмезден" подарък от Анкара, тъй като никой няма право на подобна концесия с българската история. А колкото до "жеста" на Истанбул за българската църква "Св. Стефан" и отпуснатите 2 млн. евро за нейната реставрация, те отдавна са върнати (дори с лихва!) чрез реставрацията на джамиите в Пловдив и Стара Загора.

Обективно погледнато, този толкова ценен паметник на културата "с национално значение" "Аква калиде" би могъл да съществува единствено като Тракийските и Римските терми край Бургас, свързани с епизодичните "артефакти" около тази или онази историческа личност. Но не и с натрапването на този или онзи "владетел", което вече си е чиста проба политическа (и геополитическа) манипулация.
-- -- --

Иначе днес е денят на Ботев, на войводата, който преди 136 години положи костите си из пущинаците на Врачанския балкан за нашата "будущност", за да ни има след толкова векове отново като българи и "человеци", като люде с национална чест и историческа свяст! Ако днес той можеше отнякъде да ни съзре и да види каква я вършим и докъде сме се докарали, сигурно щеше да се обърне в гроба. Ако можеше да разбере, че неговите потомци ще реставрират и увековечават хамама на Сюлейман, на един от най-големите сатрапи в историята ни, той сигурно никога нямаше да тръгне към Околчица, за да падне там пронизан от "вражески куршум". Никога.


БОРИС ДАНКОВ

2 юни 2012  

www.knigi-news.com




Гласувай:
33


Вълнообразно


1. chavdar01 - ВСИЧКО ПРАВЯТ ЗА ПАРИ.
03.06.2012 12:25
ТОВА СА НАШИТЕ УПРАВНИЦИ!
ДАЖЕ НЕ ГИ ИНТЕРЕСУВА ОТ КЪДЕ ИДВАТ ПАРИТЕ,ВАЖНОТО Е ДА СА ПОВЕЧЕ!
ПРОДАЖНИЦИ!
цитирай
2. tota - Добре, че има все още будни българи, като автора на статията Борис Данков.
03.06.2012 12:41
Повече от продажници са днешните управници!! Неоосманизмът, бавно, бавно, благодарение на тях си постига целите...
цитирай
3. hiksa3 - Знам едно
03.06.2012 13:06
СВЕСТНИТЕ У НАС СЧИТАТ ЗА ЛУДИ

Важи и в момента с пълна сила и докато не го променим няма да се оправим .
цитирай
4. rustam - Разбира се, че
03.06.2012 14:06
е пълна глупост, хамамът на Сюлейман да бъде с "национално значение"
Още повече, че от него няма и малки следи, за да се реставрират. По-скоро става дума за възстановка.
Иначе, Балканската война нямало да я честваме.
цитирай
5. tsevtanandreev - ДОКОЛКОТО СЪМ ЗАПОЗНАТ С ИСТОРИЯТА,
03.06.2012 14:11
СЮЛЕЙМАН ВЕЛИКОЛЕПНИ Е ИМАЛ ПОД РЪКОВОДСТВОТО СИ НАД 50 000 НАЙ-КРЪВОЖАДНИ БАШИБОЗУКА, А МЪЛВАТА ЗА ХУБОСТТА НА ХАНЪМИТЕ В ХАРЕМА МУ СЕ Е НОСЕЛА ОТ ВИНДОБОНА (ДНЕШНА ВИЕНА) ЧАК ДО АРАБСКО МОРЕ!!!
цитирай
6. nikikm - Единственото
03.06.2012 15:14
невярно нещо в материала е, че управниците ни са българи! Чавдаре, не е само за пари,макар,че сребърници ще получат!по-дебела е играта тук!
цитирай
7. анонимен - Отврат!Какви дебили ни управля...
03.06.2012 16:31
Отврат!Какви дебили ни управляват!Няма ли начин да се осуети това намерение?
цитирай
8. lusila - Мене ме е срам като българка. Още ...
03.06.2012 17:34
Мене ме е срам като българка.Още веднъж погазиха националното ни достойнство.
цитирай
9. kelchev - Е, ние сме си колония от 1396г., само ...
03.06.2012 18:20
Е,ние сме си колония от 1396г.,само че турците ни отстъпиха малко на братушките да ни подоят,и сега май са решили пак да си ни вземат.
цитирай
10. анонимен - 666! СУПЕР
03.06.2012 19:46
...ТУРКИЯ КЕ ПАДНЕ... И БАЦЕ ШЕ ЛЕГНЕ...ГАНЬО ШЕ РИПНЕ РИКИЯ ДА ПИЕ...!
цитирай
11. lostov - Ужас!
03.06.2012 21:09
Добре, че хора като Борис и Любо ни информират за такива неща.
цитирай
12. lambo - Бойко Борисов е турско дьонме
03.06.2012 21:24
Нали пак той, без да пита никой, даде разрешение турската бойна авиация да влиза по което време си иска, над ЦЯЛОТО въздушно пространство на БГ
цитирай
13. asthfghl - ...
03.06.2012 21:28
Напротив, щеше повторно да тръгне към Околчица. Е, може би този път към Министерски Съвет щеше да тръгне.
цитирай
14. planinitenabulgaria - Поздравления за постинга!
03.06.2012 21:39
Последствията от ислямизирането по времето на Сюлейман Велики често ги има и в моя блог...
цитирай
15. анонимен - !
03.06.2012 21:52
На мен ми се струва тоз сериал ако е такъв за какъвто го описва автора да го излъчат в България. Не ми се струва да събуди про-османски сантименти, даже напротив.

А за "държавата" и "държавниците" го е написал Джефри Тъкър доста по-добре, макар и по повод "сащиянската" "държавност".

You don’t have to work yourself into a fever over the Bilderbergers or the Trilateralists to see real conspiracy. Take a look at any government bureaucracy. Everyone there knows the goal: more power, more money and less work. The bureaucratic class “breathes together” toward the same nefarious goal of making itself safer and richer, while making normal life difficult for those who are subject to its dictates. And it all comes at the expense of everyone else.

http://whiskeyandgunpowder.com/conspiracies-and-how-to-defeat-them/

Просто Сюлейман и днешните "демократични" държавници са си лика прилика :-(.

http://www.youtube.com/watch?v=asvl6kO1Vo8
цитирай
16. liliyanaandreeva - ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА АВТОРА И СМЕЛОСТТА ...
03.06.2012 22:00
ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА АВТОРА И СМЕЛОСТТА МУ ДА НАПИШЕ ИСТИНАТА!






ТОЛЕРАНТНА ДЕМОКРАЦИЯ


Сгромоляса се Мавзолея
и изникна импозантен храм
на братския освободителен Ибрям…

Да гръмнем победно
на Бузлуджа летящата чиния
и да въздигнем там новичка джамия…

Да направим център
на Аллах – бащицата Спасител
вместо паметник на Цар – Освободител…

А “Една българка”
вместо читанка от хартия
да се забулва вече с копринена шамия…

Накрай на ВСИЧКИ депутати
в палатата на Народния аул
ще раздадеме фесче с червен пискюл…
цитирай
17. kostadin - ШШШШШШШШШШШШШШът! тихо спаз...
03.06.2012 22:02
ШШШШШШШШШШШШШШът!
тихо спазвайте дисциплина .Щом нямамаме достатъчно поколение не трябва да се противиме като сърбитеПриемаме си съдбата Ако станеме рязани ще се изсипе нова благодат върху българите Та нали вече веднъж сме си зарязвали боговете Защо да не го направим още веднъж и то доброволно Нали сме щастлив народ,според Бойко
цитирай
18. анонимен - нищо не може да се спаси вече с това правителство
03.06.2012 23:05
управляващите са продажници в пълния смисъл и са като магарета които са си подали главата за другите да ги галят и пълнят устата им а опашката и задницата са за народа да ги ритат и да падат и умират
цитирай
19. анонимен - НЕ СИ НАЯСНО
03.06.2012 23:21
анонимен написа:
СЮЛЕЙМАН ВЕЛИКОЛЕПНИ Е ИМАЛ ПОД РЪКОВОДСТВОТО СИ НАД 50 000 НАЙ-КРЪВОЖАДНИ БАШИБОЗУКА, А МЪЛВАТА ЗА ХУБОСТТА НА ХАНЪМИТЕ В ХАРЕМА МУ СЕ Е НОСЕЛА ОТ ВИНДОБОНА (ДНЕШНА ВИЕНА) ЧАК ДО АРАБСКО МОРЕ!!!

Башибозука е представлявал гражданско (или селско) опълчение, един вид. Далеч е от, виж, така е, елитните еничарски корпуси които са обучавани и поддържани само за това - да убиват 'неверници".
цитирай
20. hopfen - Нямам нищо напротив
04.06.2012 02:06
отностно това "дело" на нашите "управници", но нека не бързат, нека първо да изчакат откриването на барелефа на хер Шикългрубер върху Хар ХаБаит, и чак тогава идва нашия ред:)
Наздраве!
цитирай
21. анонимен - муспи
04.06.2012 03:13
Във всичките ни правителства и парламенти от 20 гондини, в олигархията, културата и изкуството ни няма нито един българин - не става въпрос за процент, а за бройка - евреите не обичат 98%, те кандисват само на всичко. Какво трябва да правиме когато ни убиват с такива темпове че скоро да ни няма?! Да приемеме войната като война, а не да си разправяме че циганина Бойко и турчина Вежди са предатели.
цитирай
22. vencivaleri1951 - С риск да бъда охулен си мисля, че
04.06.2012 03:39
инвестиция в историята не е вредна. Сюлейман великолепний е съществувал и е властвал над тези земи. В края на краищата и българите сме пришълци тук, и ние с меч сме се установили. Те реставрират църква, ние джамия. Какво по добро от такова начинание между съседи. Да , владели са ни, било е жестока тирания, но това е вече минало. Трябва да се знае, но не и със спомена на това да градим отношенията си. Турция в момента е читава страна и възможен "асансюр" за болната ни икономика. Музей и храм на никого не са навредили.
цитирай
23. анонимен - Защо
04.06.2012 10:46
Преживяваме като в "приказка"-казват че живеем добре; всеки запитан, отговаря че живее зле и свил глава между рамене върви мърморейки; други си възстановяват съзнанието изтласквайки нашите мечти и идеали, а ние ?? Чакаме да дойде Крали Марко, нов Ботев и Левски...? Дали е исторически значим този обект край Бургас-не мога да кажа, Но управляващите трябва ясно да отговорят Защо, как иначе прословутото "гласуване" да станем 16 република на бившия СССР ще е като "лабораторно упражнение" на факултет "БКП".
цитирай
24. liliyanaandreeva - Не съм толерантна и не подкрепям ...
04.06.2012 10:57
Не съм толерантна и не подкрепям утвърждаването на полигамни народи, религии, идеологии, доктрини и техните "културни" паметници, които всъщност са символи на кастовата сегрегация и половата дискриминация!
цитирай
25. petkov2012 - Дупедавци!
04.06.2012 11:35
Дупедавци! Няма ли да се вслушат в мнението на Българите?
цитирай
26. анонимен - anonimen
05.06.2012 21:45
Na6ite upravlqva6ti , dokolkoto te sa takiva za 100 evro 6te prodadat i sobstvenata si maika....BRAVO g-da UPRAVLQV6TIza poreden pat dokazvate kolko golemi dupedavzi ste !!!!!!!
цитирай
27. zaw12929 - - Варианти сякакви доста факти на ...
15.06.2012 21:25
- Варианти сякакви доста факти на историята сипвате със салата от страхове
казаното "...Що се отнася до нашите български управници, тяхната роля в случая е много по-жалка и незавидна. .." се отнася за времето преди 1908 година... Днес сме 2012 и времето изисква да търсим това, което ни свързва, а не онова минало, което ни разделя. Да живеем за днешния ден... нека оставим всеки народ да почита предците си... " Сюлейман Великолепнии... а ние си имаме Борис Първи- златния... той отсякъл главите на стотици хиляди най елитни българи... спрете не защото не е вярно казаното... помислете... какво следва... да водим война ли и докога да враждуваме... Турция днес е в десятката на бързо развиващите се страна. Не разбирате мъдростта на Бойко, че новото време изисква диалог, сътрудничество.... Той знае какво прави има си съветници
Не намесвайте Ботев! Жалко е, че не можете да надживеете омразата... и Ботев има вина със съвета "Силно да любим и мразим" защото омразата е лош съветник и този постинг е доказателство
Не го отминавам с мълчание, защото имате нужда от доброта- която да ви каже, че е грешно да се мрази, да се дескриминират другите, защото не са българи, но и те са се радвали на същото слънце и са подскачали по същите земи...
Както ние днес ще живеем в добро съседство... със добри намерения към другите, без да се плашим от умрелия Сюлейман...

Ще ви е трудно да го разберете, но помислете 24 часа преди да ме опровергавате.
цитирай
28. lyubomircholakov - за 27. zaw12929
16.06.2012 11:16
Интересно, къде прочетохте това, че Борис I е избил "стотици хиляди българи"? Наказани са със смърт 52 боили, защото са се противопоставяли на държавната политика. И както е било прието по онова време, а и доста след това - заедно със семействата им, защото по традиция оцелелите са били длъжни да отмъщават, което е заплашвало държавата с междуособици. Дори по 100 души да е бил един род заедно с лелите и братовчедите - пак не се събират "стотици хиляди".
Да, "мъдростта на Бойко" лично на мен ми е трудно да я видя, защото наскоро се състоя конференция на Центъра по демографска политика, къдеато беше посочено, че само след 20 години българите ЩЕ СА МАЛЦИНСТВО в България. И по магистралите, построени с бойковата "мъдрост", ще се возят главно цигани - които още отпреди 2 години вече СА МНОЗИНСТВО сред новородените.
А колкото до султана - когато в Турция открият паметник на някой дори не български цар, а просто християнски крал или император, който е воювал по онези земи - тогава и ние можем да проявим "толерантност". Но еднопосочната толерантност е смъртоносна. И никой не съветва да се води война, а просто да си отстояваме националното достойнство. Не може една държава да прави музеи в прослава на своите поробители и унищожители. А пък ако някоя държава го прави, това означава, че хората на тази държава са били роби и са си останали роби. Турците нека си почитат "Великолепни", но за нас той е поробител. Нещата са прости и ясни.
Ако за някои "Бойко" и съветниците му са авторитети, за други са обикновени труски и американски подлоги. Това мнение също трябва да бъде уважавано, нали така?
цитирай
29. анонимен - И В ЦЯЛЯТА ТАЗИ КАША..
15.07.2012 17:34
къде е "българският" народ?Народът на етническите българи а не мултикултурната
бълвоч?
КЪДЕ Е?!!!

...Глухо и страшно гърмят оковите,в които сам се е залостил.САМ!!

Стои опулен като хипнотизиран в турските сериали...
В ушите му кънти циганизирана чалга...
Край остатъците от младото му поколение се търкалят спринцовки,докато
други бягат като прокажени от "земния рай",останал вече само в химна.....

УВИ,ТОВА Е ВЕЧЕ ЕДИН ДУХОВНО УМРЯЛ НАРОД,А ОТ ДУХОВНАТА,ДО ФИЗИЧЕС-
КАТА СМЪРТ...САМО ПОСЛЕДНИ ПОДРИТВАНИЯ.

А ВСИЧКИТЕ "ЕКСТРИ",КОИТО СТЕ ОПИСАЛИ ПО-ГОРЕ,НЕ СА ПРИЧИНА,А СЛЕДС-
ТВИЕ!
ОСТАВЕТЕ ТОЗИ ПОКОЙНИК ДА СИ ОТИДЕ БЛАЖЕН В СЪНЯ СИ!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lyubomircholakov
Категория: Политика
Прочетен: 3748117
Постинги: 581
Коментари: 2011
Гласове: 3305
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031