Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.10.2012 13:18 - ТЕКСАСКИЯТ УНИВЕРСИТЕТ ОТКАЗА ДА ПРИЕМЕ ЗА СТУДЕНТКА МОМИЧЕ, ЗАЩОТО Е С БЯЛА КОЖА, А НЕ НЕГЪРКА
Автор: lyubomircholakov Категория: Политика   
Прочетен: 3453 Коментари: 3 Гласове:
14

Последна промяна: 10.10.2012 14:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Абигайл Фишер не може да стане студентка, защото е бяла. Барак Обама защити расовата дискриминация   image


Утре Върховният съд на САЩ ще разгледа иска на Абигайл Фишер срещу отказа на Тексаския университет да я приеме по расистки съображения. 22-годишната Абигайл издържала отлично всички приемни изпити, но въпреки това не била приета, защото е бяла и не е афро-американка.
Точно това й било заявено официално от приемната комисия. Именно затова девойката подава иска си, в който пише, че "расата на учащия се няма никакво значение и всички желаещи имат правото да влязат в което и да било учебно заведение, независимо към каква раса принадлежат, единствено и само въз основа на приемния бал и показаните от тях способности".
Но представителите на университета настояват на своята позиция и привеждат като аргумент за проявената от тях расова дискриминация дълбоката си привързаност към толерантността и мултикултурализма. Те заявяват, че расовата дискриминация в тяхното учебно заведение е твърде полезна от гледна точка на спазване на етническата и расова пропорция сред студентите. Университетът се гордее, че в него се учат равен брой от различни етнвически и расови малцинства и това приучава всички студенти към толерантно възприемане на етническата действителност. image

По-рано американската Темида напълно споделяше гледната точка на университетските расисти. Например, в делото Grutter v. Bollinger (2003) Върховният съд отсъди, че е полезно да се спазва расовата дискриминация в университетите с цел тъмнокожите да не се чувстват като малцинства в процеса на учение, по-добре да осъзнаят своята роля и да преодоляват расовите предубеждения в мултикултурното общество.
Сега да видим дали новият състав на Върховния съд ще преодолее расовите си предубеждения, когато става дума не за абстрактна студентска аудитория - а за напълно конкретно червенокосо момиче с предизвикателно бял цвят на кожата...

Преди време по това дело „Вашингтон пост” излезе с новината, че администрацията на президента Барак Обама е подкрепила Тексаския университет в съда на по-долна инстанция.

Процесът привлича голямо внимание и се следи с интерес от американската преса. Ако Абигейл Фишър спечели делото, то в САЩ ще се преразгледа един от най-важните аспекти на расовите отношения. Противниците и поддръжниците на сегашната система за достъп до образование в университетите са съгласни, че ако тя се промени, то броя на студентите афроамериканци и латиноамериканци ще намалее. В същото време би се увеличил броя на белите студенти и азиатците.

В основата на т.нар. „позитивна дискриминация” стои убеждението, че тези етноси и раси, които са били дискриминирани в миналото заслужават да им се предоставят повече възможности за реализация.

Окончателно тази практика с „позитивната дискриминация” е приета след решение на Върховния съд на САЩ през 2003 година. Според това решение университетите не трябва да разработват специална практика за прием на дискриминирани расови и етнически групи, но да се гледа с предимство расата и етноса при прием на кандидатите, наред с другите критерии. Съдия Сандра О’Конър (Sandra O’Connor) тогава заявява, че все пак в бъдеще ще дойде време, когато тази мярка няма да е необходима и ще бъде излишна. Според нея това би могло да се случи 25 години по-късно, когато етническото и расовото разнообразие в американските университети ще е нещо нормално и на никой няма да пречи по никакъв начин.

Припомняме, че тази практика с "позитивната дискриминация", одобрена от Върховния съд през 2003, не се приема още тогава в някои от щатите, в това число Калифорния и Мичиган, които я забраняват.

 




Гласувай:
14


Вълнообразно


1. анонимен - pipinana
10.10.2012 16:15
ne znaia ,,,,,,
цитирай
2. injir - Ами така е. И белите започват да се ...
11.10.2012 22:09
Ами така е. И белите започват да се борят за своите права...
цитирай
3. audan - Братски челен опит
31.10.2012 03:59
Днес в САЩ, утре и в други държави ...

В Англия, пък, е забранено да се появява Мечо Пух, особено по Коледа ... за да не дразнелнел мюсюлманите! Да се смееш ли, да полудееш ли?!

Като се знаем как нашите политиканстващи горе вземат лошият пример от Големия брат (който и да е той), то се ужасявам, че могат да прочетат този материал и в СУ да спрат да приемат българи.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lyubomircholakov
Категория: Политика
Прочетен: 3766989
Постинги: 581
Коментари: 2011
Гласове: 3305
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930