Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.11.2012 11:14 - РАЗЕДИНЕНИТЕ АМЕРИКАНСКИ ЩАТИ
Автор: lyubomircholakov Категория: Политика   
Прочетен: 2623 Коментари: 1 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

 

 

 

 

 

 

 

 

МАРШЪТ НА КОНФЕДЕРАТИТЕ

или

РАЗЕДИНЕНИТЕ АМЕРИКАНСКИ ЩАТИ

 

В Америка дойде "арабската пролет". Американските щати, най-вече южните, са готови да станат отделни държави. Тази тема е най-горещата в световните медии. В сайта на "електронното правителство" на САЩ под петицията за излизане на Тексас от Щатите вече са се подписали 60 хиляди души (за официално разглеждане от Белия дом се искат 25 хиляди). Под петицията на Луизиана - 26 хиляди. Засега. В някои други петиции - по 15, 16 и 17 хиляди. На Барак Обама ще му се наложи да реши какво да прави с американския народ: дали да му позволи да живее според Конституцията и Декларацията за независимост - или да започне ускорена коцлагерна демократизация на страната?

 
image


Политическият кипеж в щата Тексас започна още преди президентските избори. Горещите тексасци - любители на стрелбата, смъртните присъди и прочее веселби, и без това не обичат Барак Обама; а есента, когато чернокожият "агент на Кремъл" започна да надминава по рейтинг Мит Ромни, започнаха да подмятат ту за атака на Белия дом, ту за революция, ту просто за мирно отделяне от останалите 49 щати и 1 федерален окръг.

В Тексас се намериха и такива радикали, които заявиха, че гражданската война за отделянето на родния им привилегирован щат е неизбежна. Само Обама да окупира Овалния кабинет за още 4 години - и край, нещата са ясни, трябва да започваме...

Например, съдията Том Хед, съдия и главен администратор на Лобък Каунти, публично, чрез медиите, в края на август предупреди Обама за възможна гражданска война, ако бъде преизбран за президент. Съдията убеди и местните депутати, и комисаря, и шерифа, и жителите да повишат местните данъци, за да наемат в полицията и да въоръжат повечко здрави и точно стрелящи юнаци - а такива в Тексас винаги се намират. И ставаше дума не за центове - увеличението на данъците даде на местния бюджет 832 433 долара.

Мистър Хед каза, че е необходимо да се подготвят за "най-лошото", тоест за "граждански безредици и неподчинение" и дори, може би, "за война".

Съдията Том Хед и комисарят Марк Хенри смятаха, че бунтът на недоволните тексасци ще бъде потушаван от миротворци на ООН. Но Хед не мисли да пуска военни в своя щат:

"Ще застана пред техните бронетранспортьори и ще кажа: "Момче, нямаш работа тук!"

Разбира се, Тексас е специален щат. В него републиканците традиционно имат добри позиции, а демократите не са на почит. Впрочем, двамата Бушовци - и старият, и младшият, са от Тексас. Младшият Буш винаги се е отличавал с войнственост, а на изборите подкрепяше и гласуваше за Ромни. Буш-баща правеше същото, независимо от възрастта и разклатеното си здраве.

Трябва да се има и предвид, че Тексас открай време се слави със своите робовладелци, които не искали да се разделят с робството на негрите, и през 1836 г. дори го вписали в конституцията. На името на робовладелеца генерал Хюстън е наречен най-големият тексаски град, където се издава и влиятелният вестник "Хюстън кроникъл" - именно в него съдията Хед публикува предупрежденията си към Обама.

Тексас е вторият по големина щат в Америка (след Аляска), освен това има много нефт. Именно затова тамошните съдии, комисари и шерифи могат да си позволят свобода на израза, а също и на действието. По брой на населението (над 23 милиона души) Тексас отстъпва само на Калифорния.

И, освен всичко друго, този щат е единственият в Щатите, които има законно право да проведе референдум по неприятния за Вашингтон въпрос за отделяне от Съединените щати. Тексаското знаме се издига на едно ниво с националното знаме - никой друг щат няма тази привилегия.

Затова и не бива да се учудваме, че сегашният ноемврийски "марш на конфедератите" (название на южняците в Гражданската война - б. пр.) започна от Тексас и Луизиана.

Щом стана ясно, че Обама е преизбран, по цялата територия на САЩ започна клокочене. До сутринта на 13 ноември десетки хиляди американци от 20 щати подписаха петиции за излизане на техните щати от състава на държавата: Тексас, Ню Йорк, Ню Джърси, Северна Каролина, Южна Каролина, Алабама, Джорджия, Флорида, Индиана, Мичиган, Тенеси, Луизиана, Кентъки, Арканзас, Колорадо, Северна Дакота, Орегон, Мисисипи, Мисури, Монтана.

Петициите на инициативните граждани са поместени в сайта на Белия дом в специален раздел: "Ние, народът". Тук се събират и подписите. За отделянето на Тексас в един момент бяха набрали 60 хиляди подписа (на час се събират приблизително около 2 хиляди), а за официалното разглеждане на "заявката" от Белия дом са нужни само 25 хиляди. Обама няма накъде да мърда.

Първият щат, подал заявление, беше Луизиана. Петицията оттам в сайта на американското "електронно правителство" беше подадена веднага след изборите, на 7 ноември, от мистър Майкъл И. от град Слайдъл.

Тексас се оказа втори - заявлението дойде от Мика Х.

В тексаската петиция пише:

"Както и преди, Съединените щати страдат от икономически трудности, предизвикани от невниманието на федералното правителство относно реформирането на вътрешните и външни разходи. Гражданите на САЩ страдат от въпиющи нарушения на правата им поради прилагането на NDAA, TSA и други актове. Като се има предвид, че Текса разполага с балансиран бюджет и представлява 15-та по размер икономика в света, практически може без проблеми да се отдели от федерацията, като по този начин защити правото на гражданите си на живот и отново да утвърди своите права и свободи в съответствие с истинските идеи и убеждения на нашите бащи-основатели, които от известно време не намират отклик във федералното правителство".

Петициите от граждани на другите щати също са доста кратки. В някои няма дори обяснения. Искаме да се отделим, да излезем, да получим независимост, да създадем собствено правителство - и точка по въпроса.

Майкъл И. от Луизиана, молейки за мирно напускане на САЩ, цитира Декларацията за независимост от 1776 г.:

"Когато нещата стигнат дотам, че един народ е принуден да скъса политическите връзки, свързващи го с друг народ, и да заеме самостоятелно и равно място сред държавите в света, на което има право по законите на природата и Твореца, уважителното отношение към мнението на човечеството изисква от него да разясни причините, тласнали го към такова отделяне...

... За осигуряване на тези права хората учредяват правителства, които черпят своите законни пълномощия от съгласието на управляваните. Ако някоя форма на управление стане губителна за тези цели, народът има право да я промени или премахне и да учреди ново управление".

За отделянето на Луизиана са подадени повече от 26 хиляди подписа. Тоест, въпросът и за този щат ще трябва скоро да влезе в дневния ред на Белия дом.

Алабама събра 16 хиляди подписа. Почти толкова - Джорджия. Само с няколко десетки гласа изостава Тенеси. Флорида всеки момент ще надхвърли 17 хиляди. Но числата се променят бързо...

Както се вижда от списъка на щатите, повечето "заявки" са подадени от електората на републиканеца Мит Ромни. Впрочем, северняците също се присъединяват - щатът Ню Йорк вече събра над 10 хиляди подписа.

За последен път американският "съюз" се е тресял толкова силно през 1861 г. - след избирането на Линкълн, който заради несъгласието на няколко щата, които не гласували за него (отмяната на робството била само формален повод), разпалил гражданска война в Америка. Тогава тези щати били Луизиана, Флорида, Мисисипи, Южна Каролина, Алабама, Джорджия. Те и сега са лидери в списъка на заявките за отделяне.

Според правилата на американското "електронно правителство", щом една заявка от гражданин получи 25 хиляди подписа в разстояние до 30 дни, администрацията на президента е длъжна да я разгледа, а после да я изпрати за отговор на изпълнителната власт. След това народът ще узнае официалния отговор, който задължително се публикува.

Между другото, рубриката "Ние, народът" е създадена в сайта на американското "електронно правителство" съвсем наскоро - през септември 2012 г. И американските наблюдатели с горчива ирония отбелязват, че да, ето, народът е "готов за действие".

В САЩ е широко разпространено мнението, че администрацията на Обама игнорира значителна част от населението и следва изключително собственото си виждане за насоките на държавната политика. Затова и сегашните искания за отделяне от САЩ са разбираема реакция на преизбирането на Барак Обама. И се стигна дотам в медиите да се появи изразът "Разединените американски щати".

Крис Джоузеф пише:

"По същество тези смелчаци молят Обама и федералното правителство да им вземат осигуровките за безработица, да отнемат на хиляди възрастни хора медицинските им застраховки, да ги лишат от защита чрез въоръжените сили на държавата, да прекратят финансирането за отстраняване последиците от тропическите урагани, да им вземат парите за ремонт на пътища и мостове и за всичко друго, което тези свободни мъже и жени използват всеки ден и не могат без него - но те са готови да пренебрегнат всичко това само, защото сегашният президент е черен".

Също така е популярна и петицията за повторно преброяване - много американци смятат, че по време на изборите е имало мошеничества. Тази петиция има вече 33 хиляди гласа.

"Стана съвсем очевидно - пише авторката на петицията Джейн У., - че на президентските избори през 2012 г. имаше измами. В един от избирателните окръзи само на щата Охайо президентът Обама получи 106 258 гласа при... 98 213 регистрирани избиратели. Дали е в човешките възможности да се получат 108% от гласовете?"

Правото на всеки щат да напусне САЩ се допуска от Конституцията. В ал. VІ се казва: "Нито едно положение на настоящата конституция не може да се тълкува в ущърб на претенции на съединените щати или на някой отделен щат". В поправка №10 е казано: "Пълномощия, които не са делегирани на съединените щати чрез настоящата конституция и не са забранени за отделните щати, остават съответно за щатите или народа". Но Върховния съд през 1869 г. неправомерно решава, че отношенията между американските щати ще се смятат за "неразторгваеми"и "окончателни". Доста по-късно, през 1940 г., Върховния съд по внушение на Рузвелт, решава, че е незаконно тълкуването на поправка №10, според което щатите имат право на самоотделяне, ако федералната власт нарушава Конституцията.

Сега думата има Обама. Два щата вече имат повече от 25 хиляди необходими подписа.

Но Обама не е от глупавите и предварително е взел някои мерки. Очевидно, американските алармисти имат право да вдигат тревога, защото тези мерки включват:

- Департаментът за вътрешна сигурност (DHS) закупи на едро около 1,6 милиона патрона, в това число за снайперски карабини, патрони "дум-дум" и боеприпаси за пробиване на стени; различно бойно снаряжение, специални средства, огнеупорни и бронирани будки за контролно-пропускателни пунктове;
- рязко нарасна броят на т. нар. "карантинни лагери" на територията на САЩ, които в момента са около 800. На територията на новите лагери са подготвени и акуратно подредени 500 хиляди пластмасови ковчези.

През 2011-2012 гг. Барак Обама прокара редица закони и програми:

- упълномощителен акт за националната отбрана (NDAA), който предава на военните делата и разпитите по вътрешните разследвания за тероризъм. Този акт позволява да се заобиколи надлежната юридическа процедура и всеки човек може да бъде задържан под стража за неопределено време. Необходимо е само голословно твърдение от страна на американското правителство, че въпросният човек е "терорист";

- програмата "Сдружения против тероризма" (кампания на ФБР и Министерството на правосъдието по привличане на служители от 25 отрасъла за шпиониране и доносничество относно техни колегии съграждани). Според тази програма доносниците биват вербувани в хотели, мотели, сред персонала на транспортните фирми, шофьорите, агентите по недвижими имоти, персонала в ателиета за татуиране, в интернет-кафета и т. н.;

- разпореждане за продоволствените ресурси. Този указ, приет на 16 март 2012 г., разшири властовите пълномощия на президента. Той получи възможност в който момент реши за необходимо, да вземе под свой контрол всички държавни източници на енергия, в това число нефта и природния газ, всички граждански превози и дори отново да въвежда всеобща военна служба както за военни, така и за граждански цели;

- в навечерието на изборите, на 31 окомври и 1 ноември, в Сан Диего (Калифорния) бяха проведени военни "контра-терористични" учения. В района Парадайз Пойнт Ресорт се втурнаха изкусно гримирани зомбита. Пълчища живи мъртъвци се опитваха да изядат всичко живо по пътя си, но храбрите "тюлени" заедно с други военнослужащи и полицаи, общо около 1 000 души, под ръководството на правителствени и местни чиновници отблъснаха двудневната атака. За да направят ученията максимално реалистични, беше имитиран "федерален инцидент". Върху 42 акра в Paradise Point Resort разгърнаха холивудски декори - включително цяло градче, типично за тези места, и дори "пиратски залив". Впрочем, сценарият на ученията е бил моделиран доста продължително време от военните, от корпорацията за сигурност HALO и ЦРУ в съавторство с американския Център по контрол и профилактика на заболяванията (CDC), който още миналата година съобщи, че гражданите на САЩ трябва да бъдат готови за масово нахлуване на опасни вредители. Президентът на охранителната корпорация HALO Баркър смята, че когато започне "зомби-апокалипсисът", той "ще има мащабите на федерален инцидент".

Интересно, за какъв ли "федерален инцидент" се е готвел през 2011-2012 гг. Барак Обама? Дали този "федерален инцидент" не настъпва сега с лавината от петиции за напускане на Щатите?

Впрочем, Калифорния също е в списъка с петициите за отделяне от САЩ. Засега подписите са малко - около 4 хиляди, но има още почти цял месец.

Вероятно администраторът и съдия Хед от Лабък Каунти не се е заблуждавал твърде много, говорейки за войски на ООН и бронетранспортьори, които може да се озоват до границите на Тексас.

След около месец ще стане известно решението на Белия дом относно петициите на Луизиана и Тексас. Вероятно в близките дни още десетина щата ще преодолеят 25-хилядната бариера в сайта на "електронното правителство".

През 1998 г. някои политолози правят прогноза, според която САЩ би трябвало през 2012 г. да се разпаднат на 6 части:

- Атлантическа зона (Вашингтон и Ню Йорк), която ще се присъедини към Европейския съюз;

- Тексас и съседните му щати ще образуват Тексаската република;

- Тихоокеанското крайбрежие (Калифорния) ще се окаже под протектората на Китай;

- Аляска вероятно ще се върне към Русия;

- северните и централните щати ще станат канадски;

- Хавайските острови ще останат "спорни територии", заради които, естествено, Китай и Япония ще започнат да си изясняват отношенията.

Изглежда политолозите са сбъркали годината, но не и прогнозата.

Патрик Бюканън дава на САЩ повече време - приблизително до 2025 г. Той предсказва и края на цялата Западна цивилизация - до края на ХХІ век.

Към възможното отделяне на щати трябва да се добавят и 2 други факта, трагични за Обама и Америка:

- държавният дълг на САЩ надхвърли 16 трилиона долара;

- Германия, Швейцария и Холандия, по примера на Венецуела, може да поискат от Америка да си им върне златото, което се пази (поне така се твърди) в подземията на Федералния резерв.

Като цяло, САЩ могат да повлекат в пропастта на икономическата и политическа криза половината свят, който е обвързан да купува и продава минерални суровини срещу петродолари. Разумните правителства на разумните страни вече правят крачки за предотвратяване на катастрофата: страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) смятат да използват в плащанията помежду си валутата на някоя от тях, Китай се договаря с Германия за пряка търговия в юани. А и по принцип: според международната система за плащания SWIFT, от 1 юли до 31 август 2012. световните платежи в юани са нараснали с 15,6%, а тези в долари са спаднали с 0,9%.

В същото време Китай и Русия стремително трупат златни запаси. Бързат да успеят преди краха на нефто-доларовата система...

Колкото до срока 21 декември 2012 г., когато бил изтичал 99-годишният срок за аренда на "печатната машина за банкноти" на Федералния резерв, което би могло да стане още една причина за "апокалипсиса" на САЩ и на целия свят, нека да се вслушаме в мнението на експертите...

Така например, професорът от катедрата по международни финанси на Московския държавен институт за международни отношения, докторът на икономическите науки Валентин Катасонов напомня, че в закона, който е бил приет в САЩ през 1913 г., пълномощията относно Федералния резерв се предоставят за срок от 20 години - до края на 1933 г. В документа не се говори за никакви 99 години. При това много официални източници съобщават, че Федералния резерв отдавна е получил безсрочни пълномощия за печатане на долари. Проблемът е само в това, че не винаги се определя точно моментът на прехода на системата към безсрочно арендуване на "печатницата". По този въпрос в Америка са приети около 200 законови акта, които са внасяли промени в закона за Федералния резерв от 1913 г.

Другият проблем е в това, че много страни държат своите валутни доларови резерви в държавни дългови ценни книжа на САЩ. Същият този Китай е вложил повече от 1,15 трилиона долара в облигации на Федералния резерв. И ако САЩ рухнат, загубите са неизбежни.

А що се отнася до световната търговия, на първо място суровинната, в случай на рухване на долара тя ще премине към друга валута. Въпросът е само към каква. Ако американците се сгромолясат, то някой друг непременно ще заеме тяхното място. Не става дума за "хегемон", а за нова ключова валута, срещу която ще продават нефт и саудитците, и катарците, и Русия, и Венецуела. И Иран, който все по-малко ще се вълнува от американските санкции.

Впрочем, няма нужда да се изпреварват събитията. И Барак Обама, и Бен Бернанке, пред които стои историческият пример на Лйнкълн, не ще се предадат без бой. Така или иначе, са купили мно-о-ого патрони и ковчези...

 

По материали от интернет

 

 

 

 




Гласувай:
11


Вълнообразно


1. patzolino - Хмм...
15.11.2012 10:12
Дали за такива събития не се подготвяха управляващите, когато поръчваха безумни количества муниции. Интересно дали ще позволят разцепление, или ще стане тотален деспотизъм в страната. И двата случая ще се отразят много лошо на целия останал свят.

http://zahariada.blog.bg/politika/2012/04/09/za-kakvo-sa-im-na-ministerstvoto-na-vytreshnata-bezopasnost-.937246
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lyubomircholakov
Категория: Политика
Прочетен: 3749300
Постинги: 581
Коментари: 2011
Гласове: 3305
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031