Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.01.2013 13:34 - УБИЙЦИТЕ НА ЕВРОПА УМБЕРТО ЕКО И ПРОЧЕЕ СЛУГИНАЖ: ЛИЦЕМЕРИ ИЛИ ГЛУПАВИ НАИВНИЦИ?
Автор: lyubomircholakov Категория: Политика   
Прочетен: 7596 Коментари: 10 Гласове:
14

Последна промяна: 30.01.2013 13:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

    "Или Европа ще направи още една, но решителна крачка по пътя към политическа интеграция, или ще излезе от Историята и ще потъне в хаоса.” Това пишат в свое изявление в "Монд" група европейски интелектуалци, сред които Умберто Еко, Юлия Кръстева и Салман Рушди. Те призовават за федерализъм и политически съюз в Европа. Призивът на въпросната група европейски "интелектуалци" може да ни убеди само в едно: Европа наистина е обречена. Но не поради идеологическите глупости, с които те се опитват да прикрият истинските причини за гибелта й и влизат, съзнателно или не, в ролята на обикновен "интелектуален" слугинаж на управляващите Запада финансово-политически олигархични кръгове. А поради нещо много просто: загубата на своята европейска идентичност. Тази загуба на идентичност се причинява от катастрофално намалената раждаемост на европейските жени, поради което Европа е принудена (или е принуждавана!) да разтвори широко вратите си за афро-азиатски нашественици под вида на "имигранти" - също както някога Римската империя е разтворила вратите си за варварите. Знаем какво се случи с Римската империя... А колкото до обстоятелството, че самият Умберто Еко е един от съвременните убийци на Европа именно чрез съучастие в убийството на нейната идентичност - това може да бъде тайна само за онзи, който не се опитва да нагъне поне малко сивото вещество в главата си. Сегашното пряко съучастие на Умберто Еко в този омерзителен интелектуален пасквил показва само едно: или самият той не си вярва - което означава, че е лицемер, или пък си вярва - което означава, че е глупак. Всеки може да избере една измежду двете хипотези... А ето и текстът на самия слугински интелектуален смешен плач над вече изкопания гроб на Европа (цитиран по публикацията му в сайта "Гласове" от 25 януари 2013 г.):  
image

 

Европа не е в криза, тя е на път да умре.

Естествено, не Европа като територия.

А Европа като Идея.

Европа като мечта и проект.

Тази Европа в духа на Едмунд Хусерл, прославена в двете му големи речи от 1938 г., произнесени във Виена и Берлин, в навечерието на нацистката катастрофа.

Тази Европа като воля и представа, като химера и здание в строеж, тази Европа, която съумя да се превърне в нова идея в Европа, която успя да даде на народите след Втората световна война невиждан мир, просперитет, разпространение на демокрацията, но която в нашите очи отново е на път да се разцепи.

Европа се разцепва в Атина, в Рим. Европа се разцепва навсякъде.

Тя се разцепва в Атина, една от нейните люлки, в безразличието и цинизма на нациите сестри: беше време в началото на XIX век на гръкофилското движение, когато от Шатобриан до Байрон в Мисолонги, от Берлиоз до Дьолакроа или от Пушкин до младия Виктор Юго, всички, които Европа е наброявала като артисти, поети, големи умове, й се притичаха на помощ и се бореха за нейната свобода; днес сме далеч от това: всичко се случва така, сякаш наследниците на тези велики европейци не намират какво по-добро да сторят, освен да ги хулят, заклеймяват, да им се нахвърлят и за плана за сурови икономии, който трябва да направят, да ги лишават от самия принцип на суверенитет, който някога са изобретили, докато елините трябва да водят друга битка срещу друга форма на упадък и зависимост.

Тя се разцепва в Рим, другата й люлка, другата й основа, втората матрица (третата е духът на Ерусалим) на нейния морал и знания, другото място на изобретяване на това разграничение между закона и правото, или между човека и гражданина, което е в основата на демократичния модел, който е дал толкова не само на Европа, но и на света: този римски източник, замърсен от отровите на берлусконизма, който не свършва, тази духовна и културна столица, смятана понякога заедно с Испания, Португалия, Гърция и Ирландия за една от прочутите PIIGS* , която финансовите институции бичуват без съвест, нито памет, тази страна, която измисли разхубавяването на света и на Европа и която се държи, с право или не, като болния човек на континента – каква низост! каква горчива подигравка!


 


image


Тя се разцепва навсякъде, от запад на изток, от юг на север, със засилването на популизмите, на шовинизмите, на тези идеологии на изключването и на омразата, които Европа имаше за мисия именно да маргинализира, да пречупи и които срамно надигат глава: сякаш е далеч времето, когато по улиците на Франция в знак на солидарност с един студент, обиден от лидера на една партия с къса памет, той, както и неговите идеи, се скандираше: „Ние всички сме германски евреи!”, сякаш изглеждат далеч движенията на солидарност в Лондон, Берлин, Рим, Париж, с дисидентите на тази Европа, която Милан Кундера нарече пленената Европа и която изглеждаше като сърцето на Европа!
 А що се отнася до малкия Интернационал на свободните умове, които се бореха преди 20 г. за тази душа на Европа, която въплъщаваше Сараево под бомбите и в плен на безмилостно „етническо прочистване”, къде отиде той, защо не го чуваме вече?

Европа се разцепва, най-сетне, заради тази безкрайна криза на еврото, за която всеки усеща добре, че съвсем не е разрешена: не е ли химера тази единствена абстрактна монета, колеблива, защото не е подпряна от съгласуващи се икономики, ресурси, данъчни системи? Общите монети, които са вървели (марката след Золверейн**, лирата на италианското единство, швейцарският франк, доларът), не са ли тези и само тези, които са подкрепени от общ политически проект? Няма ли суров закон, според който, за да има единна монета, е нужен минимум бюджет, счетоводни норми, инвестиционни принципи, накратко, споделени политики?

Теоремата е неумолима.

Без федерация няма монета, която да издържи.

Без политическо единство монетата трае няколко десетилетия, след това, благодарение на война, на криза, се разпада.



image


Иначе казано, без прогрес на тази политическа интеграция задължението, което е вписано в европейските договори, но нито един високопоставен представител изглежда не иска да вземе на сериозно, без изоставяне на компетенции от държавите нации и без открито поражение на тези „суверенисти”, които тласкат народите към оттегляне и погром, еврото ще се разпадне, както щеше да се разпадне доларът, ако преди 150 г. южняците бяха спечелили Американската гражданска война.

Някога казваха: социализъм или варварство.

Днес трябва да се каже: политически съюз или варварство.

Още по-добре: федерализъм или взривяване, и зедно с него социален регрес, несигурност, изблик на безработица, мизерия.

Още по-добре: или Европа ще направи още една, но решителна крачка по пътя към политическа интеграция, или ще излезе от Историята и ще потъне в хаоса.

Вече нямаме избор: политически съюз или смърт.

Тази смърт може да приеме много форми и различни обрати.

Тя може да продължи две, три, пет, десет години, и да бъде предшествана от много ремисии и всеки път да създава чувството, че най-лошото е предотвратено.

Но тя ще се случи. Европа ще излезе от Историята. По един или друг начин, ако нищо не се случи, тя ще излезе. Това вече не е хипотеза, смътен страх, червено парцалче, размахано пред лицето на своенравните европейци. Това е увереност. Непреодолим и фатален хоризонт. Всичко останало – заклинанията на едните, малките уреждания на другите, солидарните фондове, стабилизационните банки – само забавя падежа и поддържа умиращия в илюзията за отсрочка.

Василис Алексакис, Антонио Лобо Антунес, Ханс-Кристоф Буш, Хуан-Луис Себриан, Умберто Еко, Гиорги Конрад, Юлия Кръстева, Бернар-Анри Леви, Клаудио Магрис, Салман Рушди, Фернандо Саватер, Петер Шнайдер

* Аакроним от петте страни от ЕС със слаби икономики: Португалия, Италия, Ирландия, Гърция и Испания – б.пр.

** „Германският митнически съюз” между германските държави, влязъл в сила на 1 януари 1934 г.

Превод от френски: Галя Дачкова

  Интересно е, че мнението на въпросния "интелектуален" слугинаж практически съвпада с мнението на редица наблюдатели извън Европейския съюз. Любопитно е горният опус да бъде сравнен с поглед откъм Русия спрямо същите процеси:   image
ЗАПАДЪТ Е ОБРЕЧЕН НА ГИБЕЛ

Александър Самсонов

 

Днес вече стана ясно, че западната цивилизация (Западна Европа и САЩ) практически са обречени на гибел.

Мечтата за "златния милиард", тоест за една система, в която част от човечеството живее във висок стандарт, а другите страни - предимно латиноамерикански, африкански и азиатски, живеят в нищета, тази мечта е забравена. На Запад бившата средна класа стремително намалява, а "златният милиард" се стопи почти до "платинен милион".

В съответствие с правилото "пари при пари отиват", богатите стават все по-богати, а бедните - все по-бедни. На Запад се оформя една пирамидална система на управление, където на върха са малък брой олигарси - "господарите", в относително привилегировано положение се намира тънък слой "надзиратели", а основната маса са "робите".

Мнозинството от западните еснафи не разбират това, защото все още се намират в плен на илюзията за своята "свобода". Техните вериги - това е тоталната система за манипулация и измама, която се поддържа от няколко основни елемента.

Първа робска верига: подмяната на моралните ценности. Цялата система на образование и най-вече - НА ВЪЗПИТАНИЕ!, е насочена към формиране на вътрешно осакатен човек-роб, за когото материалните потребности са над духовните. "Стомахът" е над разума. Ресурсите на Запада са насочени към потребление и удоволствия, вместо към постоянно усъвършенстване. За развитието на модата и парфюмерията се харчи повече, отколкото за усвояването на Близкия Космос и за изследване на Далечния. В това отношение медиите играят решаваща роля. Контролът върху тях позволява черното да бъде наричано "бяло" -  и обратно. У хората, получили образование по западните стандарти, е унищожено критическото мислене - затова и лесно стават плячка на каквато и да било идеологическа измама.

Втора робска верига: "класическата" историческа наука. Нейното начало се полага сравнително скоро, погледнато в исторически мащаб - само преди 3-4 века. Създадена е въз основа на романо-германската историческа школа. Естествено е в нея приоритет да имат "историческите народи" - евреи, германската и романската народностни групи.

В тази история почти няма място за "дивите" славяни. Тя не желае да обясни и следите от древната "допотопна" цивилизация, които се намират навсякъде по планетата: в Китай, Русия, Европа (на Балканите), на дъното на Световния океан. Трябва да се отбележи, че китайската наука подкрепя европейските си "съмишленици" и крие сведения  и странни находки на територията на Поднебесната империя, които не се вписват в лъскавата картинка за "най-старата" в света цивилизация, която, естествено, била китайската. Ако се изучат китайските пирамиди и редица други следи на предкитайската цивилизация, ще трябва да се пренапише цялата световна история. Ясно е, че нито западните, нито китайските учени ще сторят това, защото то противоречи на установения днес световен ред.

Сходно е положението и с артефактите в Южна Америка (и до ден-днешен няма обяснение за невероятните технологични постижения на цивилизациите, предшестващи толтеките, ацтеките, маите и инките).

Така, днешната "академична" историческа наука се е превърнала в глух, сляп и нищо не разбиращ клан; някакво подобие на конспиративна масонска ложа с нейни си йерархични степени и вътрешна дисциплина.

Подкрепяни от подобни старателно разработени идеологически постановки, виждаме как сега господарите на Запада просто убиват старата Европа, като развиват процес на замяна на коренните европейски етноси с етноси-пришълци, унищожаващи историческата християнска цивилизация. Стремително се разгръща процес на деградация, на асимилация на бялата раса. Именно чрез смесване на расите и народите световната финансово-политическа олигархия се стреми да създаде идеалният СВЕТОВЕН РОБ, който няма нито етнически, нито религиозни, нито ценностни корени. Националните политически "елити" много добре разбират този процес, но се страхуват за своето положение, надяват се да се "впишат" по някакъв начин бъдещия световен ред (тоест - в ролята на НАДЗИРАТЕЛИ) и затова откровено се страхуват и предават своите народи и държави.

Бъдещето на Западна Европа е твърде неясно. Но е очевидно, че в съвсем скоро време ще станем свидетели на появата на втора вълна фашистки и нацистки държави (това показва и бързото увеличаване на национализма), на бунтове на имигрантите и техните следващи поколения, дори на религиозни войни.

Самите САЩ са може би в най-тежката ситуация - в новия "многополярен свят" те се предназначени да бъдат "жертвеното агне" и върху него ще бъдат стоварени всички грехове на кръговете, които ги управляват. Това вече се забелязва дори по самия факт, че още отсега масовото съзнание е манипулирано така, та именно върху САЩ да падне вината за всички грехове на човечеството като цяло.

Отслабването на САЩ се забелязва във всички области:

- САЩ биват въвличани в нови конфликти (Иран, Сирия, Мали), като се запазват старите;

- устройва се серия техногенни катастрофи (например, катастрофата в Мексиканския залив)

- постоянно нарастване на държавния и вътрешния дълг, увеличаване на недоверието към долара по цял свят;

- пълна деградация на американската образователна система, водеща до понижаване на интелектуалното ниво на средния американски гражданин. Значителна част от населението в САЩ получава "достоверна" информация от медии, които само създават завеса от информационни шумове - тази завеса пречи на вярната оценка на действителността. Характерен пример за това е фактът, че по-голямата част от познанията си по история американците получават от филмите на Холивуд;

- в САЩ активно се развиват сепаратистки настроения. Примерът на СССР ясно показва, че такъв процес не е обективен, нито случаен -  а просто целенасочено организиран "парад на суверенитетите".

САЩ вървят по пътя на СССР.

Според един от сценариите - това е съзнателно и целенасочено смъкване на нивото на САЩ до обикновена регионална сила.

Другият сценарий, по-сериозен, е Гражданска война №2 между отделните щати, разпадане на няколко изкуствени, враждуващи помежду си държави и рязко съкращаване на населението.

Дали това е полезно за Русия?

От емоционална гледна точка - справедливо е САЩ да платят за греховете си, при това с много кръв.

От рационална гледна точка обаче такова развите на нещата е вредно за Русия.

Именно от примера на СССР днешна Русия най-добре знае, че такава геополитическа катастрофа не води до нищо добро.

image
 

Самите господари на Запада няма да пострадат и ще останат в сянката; а сетне все така, както и преди, ще контролират един вече многополюсен свят. Този свят ще се окаже без "световен полицай". Ще започнат ожесточени войни за лидерство, в сравнение с които днешните войни ще изглеждат като детска игра в пясъка.

За Русия е по-изгодно постепенното отслабване на САЩ, като едновременно с това навлиза в управлението на глобалните процеси.

Но за целта е необходимо Русия да покаже на света алтернативна концепция за нов световен ред. Тоест, да демонстрира виждането си за глобализация по руски.

 

Подбор и превод: Л. Чолаков

 




Гласувай:
15


Вълнообразно


1. liliyanaandreeva - Гробокопачите на капитализма с...
30.01.2013 13:58
Гробокопачите на капитализма станаха гробокопачи на атлантизма, а сета бързат да изкопаят гроба на европеизма! Но знаят ли кой ще дойде след това? Ислямът! И не ни е за първи път! След унищожението на Византия идва ислямът! Сега има ислямски ренесанс! Но този път може и да не спрат пред Виена и Версай!
цитирай
2. audan - Дали ще се разпадне ЕС?
30.01.2013 16:58
В Русия Ванга все още е непоклатим авторитет.
Според някои руски медии, тя е предрекла, че ЕС ще се разпадне през 2016 г. Същото ще сполети и САЩ.
"Черният човек" ще е последният президент. С него идва криза и депресия, по-голяма от оная през 20-те.
Лошото ще стане , ако почне Втора Гражданска война.

----------
Имаше един виц, че който ни завземе - губи, защото се разпада.
Ето защо се разпанала Римската, Османската и Съветската империи. Сега същото очаквало и ЕС. :)
цитирай
3. bogdan33 - Абе така е и не е така. Колкото повече ...
31.01.2013 10:21
Абе така е и не е така.Колкото повече се развива едно общество толкова по-малко деца произвежда то.Това си е естествен механизъм на регулация заложен от Бог във нас.Не заради друго ами за да има повече неща а не хорицата да умират от глад и да се самоизяждат.Или пък да си продават малките сякаш са добитък.Такива народи още не са достигнали нашето ниво на развитие.А всеки опит за форсирано и изкуствено развитие води до уродливи резултати.Подобно на разни растения и животни които ги подлагат на облъчване и хормонална терапия с цел по-бързо развитие.Резултатите винаги са лоши,слаби и уродливи.Подобно е и развитието на народите.Не може да докараш половин милиард африканци,още толкова араби и 100 милиона от тия измислените "индоевропейци" - чисти цигани ако питаш мен. Да ги смесиш с 500 милиона нормални бели предварително смачкани от измисло чувство за вина,защото те имат а ония нямат и да очакваш добри резултати.Това е все едно да хвърлиш агне на стадо пирани.Проблемът на всичките тия евроинтегратоти и подобни е ,че не могат да мислят.Прекалено често отхвърчат в разсъжденията си в разни идилични утопии.Може би под въздействието на различни силни наркотици ,кой знае.Може би просто са умствено увредени.Подобно на Нерон.Но ние не можем да съжаляваме за рухнали въздушни кули които никога не са съществували.Нали ?
цитирай
4. ramone - ...
31.01.2013 11:32
Би ли ми изяснил следното изречение:
"...самият Умберто Еко е един от съвременните убийци на Европа именно чрез съучастие в убийството на нейната идентичност..."
Другото - ясно.
цитирай
5. lyubomircholakov - Би ли ми изяснил следното изрече...
31.01.2013 12:23
ramone написа:
Би ли ми изяснил следното изречение:
"...самият Умберто Еко е един от съвременните убийци на Европа именно чрез съучастие в убийството на нейната идентичност..."
Другото - ясно.


Идентичността на съвременна Европа е християнска. Чрез своя антихристиянски и манипулативен роман "Името на розата" (който, между другото, атеистите в България охотно публикуваха още през 1980 г.) Умберто Еко нанася удар върху тази идентичност. Следователно Умберто Еко е един от убийците на съвременна Европа чрез съучастие в убийството на нейната идентичност.
цитирай
6. lyubomircholakov - до 3. bogdan33
31.01.2013 12:31
Не мога да се съглася, че намаляването на раждаемостта в развитото общество е естествен процес. Ето, САЩ са "развито" (поне в материално отношение) общество, а там раждаемостта на латиносите се запазва висока. Значи, в едно "развито" общество можеда има както висока, така и ниска раждаемост (на белите).
А и по принцип в човешкото общество не съществуват естествени и обективни неща. Всеки процес в него се формира от хора с техните цели и амбиции.
Най-малко пък за естествен процес може да се смята такъв, за който се харчат пари. За намаляване на раждамостта на белите жени вече от векове се харчат колосални суми с цел манипулиране на тяхното съзнание, за да се откажат да раждат. Както виждаме, България ще е една от първите жертви, ако не и първата, на този процес: всички демографски прогнози сочат, че около 2040 г. циганите в България ще станат мнозинство, а българите - малцинство. Просто това, което в Косово и други част от бивша Югославия постигнаха със силата на оръжието - етническо и религиозно прочистване на християнското население, в България ще стане чрез метода на демографската война.
цитирай
7. nikikm - Ами,
31.01.2013 12:43
ramone написа:
Би ли ми изяснил следното изречение:
"...самият Умберто Еко е един от съвременните убийци на Европа именно чрез съучастие в убийството на нейната идентичност..."
Другото - ясно.


самият факт на написаното в първия материал го доказва.НСР изисква глобализиране на човечеството и това става по пътя на федерации от държави с единно политическо и икономическо ръководство,с което народите естествено нямат нищо общо.Например Африкански съюз,Европ.съюз,Азиатски съюз и т.н. Следва световно обединение и правителство!В този порядък.Умберто еко е евреин и се интересувам,колко от останалите,подписали са също такива.Правилно ми се мярна по-горе,че е смешен плач,но по-скоро според мен е плачът на крокодила,докато дъвче жертвата си!
цитирай
8. susona - мога ли да запитам
31.01.2013 13:49
за целта на дискусията?
цитирай
9. bogdan33 - Ама латиносите хич не са развито ...
31.01.2013 14:59
Ама латиносите хич не са развито общество.Тва че се емигрирали от клона преди 50-100 години натоварени като папагали и маймуни в трюма на някой търговски кораб изпълняващ курсове на черно не ги прави цивилизовани.Те са си още там.На клона.Не ме разбирай погрешно- далеч съм от расизма.Просто още не са достигнали това ниво на развитие за да прескочат елементарното първично:" Жените да раждат от малки щото кво.... големият кайман ще изяде минимум 5 чавета? докато ходят за вода до амазонка ? :))
цитирай
10. kostadin - Може и да е прав-ще имаме нова европа ...
04.02.2013 22:29
Може и да е прав-ще имаме нова европа -тази на азиатците
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lyubomircholakov
Категория: Политика
Прочетен: 3742777
Постинги: 581
Коментари: 2011
Гласове: 3305
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031