Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.03.2013 12:47 - САЩ ГУБЯТ ИНФОРМАЦИОННАТА ВОЙНА СРЕЩУ РУСИЯ
Автор: lyubomircholakov Категория: Политика   
Прочетен: 5918 Коментари: 3 Гласове:
15

Последна промяна: 20.03.2013 20:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

 image 

 

Още през юли 2012 г. сътрудниците на изследователския център "Пю" (Pew), които работеха върху проекта "За майсторство в журналистиката", стигнаха до извода, че YouTube е нов вид визуална журналистика. Той е на трето място по посещаемост в Интернет.

През миналата година най-яркото явление в YouTube се оказа руската новинарска телевизионна компания Russia Today (RT). До този момент тя е автор на 22 от 260-те най-популярни видеоклипа в YouTube.

 

image  

На второ място е американската телевизия Fox News - но тук е важно е да се отбележи, че повечето видеоклипове с нейни материали са публикувани в Интернет не от почитатели, а от критици на този канал и го представят в негативна светлина.

През последните си дни като държавна секретарка - през февруари 2013 г., Хилари Клинтън беше принудена да признае, че САЩ губят глобалната информационна война. Тези нейни думи прозвучаха не в семеен разговор със съпруга й, а в обръщение към американския Конгрес. Тя смята, че Държавният департамент на САЩ трябва да получи още пари, за да създаде още медии, които да водят още американска пропаганда.

 

 image

 

В интервю за кореспондентката на Russia Today (RT) Гаяне Чичакян държавната секретарка на САЩ призна, че гледа предаванията на RT, и се оплака, че американските медии не се справят както трябва с пропагандните си задачи. С тях вече успешно се конкурират CCTV (Китай), Al Jazeera (Катар) и RT (Русия).

И в тази война, за нейно голямо съжаление, побеждава Russia Today, а не CNN.

- Ние се намираме в състояние на информационна война - и, честно казано, губим тази война. Побеждава Al Jazeerа. Китайците създадоха глобална телевизионна мрежа, която предава на английски и други езици. Руснаците създадоха англоезичен канал. Аз го гледах в няколко страни и за мен това беше твърде поучително.

 

 

 

Според Хилари Клинтън, по време на "студената война" пропагандистите на САЩ са свършили чудесна работа, като са разпространявали американската политическа позиция по цял свят. Грешката била, че след падането на Берлинската стена Америка се била отпуснала. И сега за това се плащала "висока цена".

Хилари се оплака още, че частните американски медии не са в състояние да запълнят пропастта, която се образувала след берлинското отпускане. Не стига това, ами същите тези частни американски медии били преследвали цели, противоположни на американските ценности.

Кои предавания, според Хилари, вредят на великата Америка?

Оказа се, че това са най-вече сериалът "Спасители на плажа" и състезанията по театрализиран кеч "Първична сила" и "Разбиване". Един афганистански генерал казал на Хилари, че според него всички американци ходят само по бикини и се занимават с борба. 

 image

 

Продължавайки интервюто, Гаяне Чичакян отбеляза, че само допреди 3-4 години западните медии, най-вече BBC и CNN, имаха монопол върху медийното отразяване на световните събития - но сега вече все повече зрители търсят различни гледни точки и "свеж поглед върху събитията". Журналистката уточни, че клиповете на руската RT в You Tube до момента са гледани от почти 300 милиона потребители, а на CNN - само от 3 милиона.

Западният монопол върху информацията вече не съществува. Хората имат нужда от многополюсно мислене. Колкото до безредиците в Близкия Изток и Северна Африка, тук "Ал-Джазира" изпревари американците.

В Европа също признаха победата на RT. Немският вестник "Тагесшпигел" пише, че успехът на руската телевизионна мрежа е променил ситуацията: сега Западът трябва да се отбранява. Според немците днес RT, заедно с "Газпром" и търговията с оръжие, е най-ефикасният инструмент на руската външна политика.

 

image 

 

Сега аудиторията на Russia Today наброява 630 милиона души в повече от 100 държави. Над 2 000 сътрудници осигуряват 24 часа в денонощието излъчвания на 4 езика: руски, английски, арабски и испански.

Във Великобритания RT се гледа от 2 милиона зрители - заедно с Ал-Джазира там това е най-популярният чуждестранен телевизионен канал.

На бледия фон на CNN и BBC, които гадаят какво ли става в Северна Корея и предсказват нови санкции, руският телевизионен канал съобщава, че сирийските терористи са взели за заложници миротворци от ООН и използват химическо оръжие, че Хафез Асад е повече жертва, отколкото престъпник, и нарича терористичната война срещу него "съвместен проект на ЦРУ, МИ-6 и Мосад".

Или друго предаване - сюжет от Пакистан: недоволното население протестира против ударите на американските безпилотни самолети.

И накрая, американският войник Брайън Менинг е провъзгласен от RT за герой и политически затворник.

Равносметката е, че пред зрителите светът на западната политика се разобличава като лицемерен и изцяло фалшив.

Мащабната рекламна кампания на RT започна още през 2010 г. и се разработва от агенцията "McCann Erikson". Върху един от плакатите им президентът на САЩ Барак Обама мутира в президента на Иран Махмуд Ахмадинеджад и се задава въпрос: "Кой представлява по-голяма ядрена заплаха?"

Върху друг плакат може да се види войник на НАТО, който се превръща в талибан - и въпросът е: "Дали терористичната заплаха идва само от терористите?"

 

 image

 

Като заключение може само да се добави, че своя принос в създаването на "твърде поучителен" и "свеж поглед върху събитията" дават и други руски информационни ресурси в световната интернет-мрежа: "Русская народная линия", "Столетие", "Фонд стратегической культуры", "Однако", "Правда.ру", "Голос Росии", "Военное обозрение" и др.

Ето сайтът на руската телевизия Russia Today, както и още няколко интересни руски сайтове:

 

russian.rt.com/

 ruskline.ru/

 www.stoletie.ru/

 ruskidnevnik.com/

telegrafist.org/

www.rus-obr.ru/

 

По материали от интернет

Превод: Л. Чолаков

 

 

 

 

 




Гласувай:
15


Вълнообразно


1. tomcat2 - Кефи ме как братушките се изплюха в ...
20.03.2013 13:06
Кефи ме как братушките се изплюха в сурата на цалята англо-американска паплач с техните камъни по техните глави!Но има една съществена разлика тук,докато запада измисляше какви ли не олигофренски лъжи и пропаганди създадени по-възможно най-малоумния начин ,че да може деградиралото безмозъчното им население да ги проумее ,то Русия е достатъчно само да каже истината за сащ и подлогите им !Истината за англо-американците е много по разрушаваща и от най -умелата и изпипана пропаганда която Русия може да измисли.
цитирай
2. minevv - da
20.03.2013 13:37
Русия си е велика
цитирай
3. dedenze - Това има и друго обяснение.
22.03.2013 02:20
Там където няма история и нация, а само доларов знак, не може да се роди култура, стойностно изкуство и духовни и човешки добродетели ! Адам Смит първи е пропуснал важен елемент в икономическите си теории - човек има и неразделна духовност, която не се подчинява на парите и законите на капитала !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lyubomircholakov
Категория: Политика
Прочетен: 3749072
Постинги: 581
Коментари: 2011
Гласове: 3305
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031