Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.04.2013 12:14 - УТРИННА СВЕЖЕСТ С ЯДРЕН ПОЛЪХ
Автор: lyubomircholakov Категория: Политика   
Прочетен: 3851 Коментари: 0 Гласове:
7

Последна промяна: 17.04.2013 12:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

ЩЕ ИМА ЛИ ВОЙНА НА КОРЕЙСКИЯ ПОЛУОСТРОВ?

 image

Константин Сивков

първи вице-президент на Академията по геополитически проблеми, доктор на военните науки

  

Военното напрежение на Корейския полуостров нараства до критични нива. Какво е съотношението между военните потенциали на противостоящите страни и доколко е вероятна войната?

АРМИЯТА НА СЕВЕРНА КОРЕЯ

КНДР има достатъчно мощни въоръжени сили с численост около 1 милион военослужащи, макар и снабдени с остаряла техника. Във военно-обучения резерв са над 4,5 милиона души.

Основата на северокорейската армия са сухопътните войски, които в мирно време наброяват около 900 хиляди души;

3500 танка (от тях 1800 бр. Т-62, другите са Т-54, Т-55 и техни китайски реплики); 200 БМП (бойни машини на пехотата); 2500 бронетранспортьора; 12 000 оръдия на полевата артилерия; 2500 реактивни системи за залпов огън; 10 000 единици противотанкови ракетни комплекси и оръдия.

Зенитна отбрана на сухопътните войски:

10 000 единици преносими зенитни ракетни комплекси; 11 000 зенитни оръдия от различен калибър; известно количество зенитни ракетни комплекси "Круг", "Куб", вероятно и "Бук".

Ракети:

50 пускови установки за оперативно-тактически и тактически ракети. На въоръжение са тактически ракетни комплекси съветско производство "Луна" и оперативно-тактически "Скъд".

Въз основа на последните КНДР произвежда собствена ракета с далекобойност 550 км.

Общото количество тактически и оперативно-тактически ракети се оценява приблизително на 1 000 единици. Създадената в рамките на собствена програма ракета "Нодонг-1" има далекобойност до 1 000 км. Ракетите със средна далекобойност "Тепходон-1" и "Тепходон-2" - съответно 3 500 и 6 000 км. Всички северокорейски оперативно-тактически ракети и тези със средна далекобойност имат ниска точност при стрелба, което ги прави неефикасни за поразяване на точкови защитени цели с изключение на снабдените с ядрени бойни глави.

Според военните експерти, КНДР в момента разполага с 10-12 ядрени боеприпаса - вероятно предимно авиобомби или подземни ядрени фугаси. Като се има предвид слабостта на северокорейската бомбардировъчна авиация, онези ядрени боеприпаси, които е невъзможно да се използват като бойни части за ракети, най-вероятно ще се употребяват в качеството на подземни ядрени фугаси.

Военно-въздушните сили на КНДР:

1500 самолета от различни типове. Към относително съвременните може да се отнесат само 36 изтребителя МиГ-29 и 45 МиГ-23, както и 34 щурмовици Су-25.

Другите самолети са с изключително ниска бойна стойност.

Противовъздушна отбрана на КНДР:

24 зенитно-ракетни комплекса С-200; 128 зенитно-ракетни комплекса С-125; 240 зенитно-ракетни комплекса 3РК С-75. Налице е и значително количество зенитна артилерия.

Системата за въздушно наблюдение е изградена въз основа на наземни радио-локационни станции (РЛС) съветско производство главно от 60-те години и техни китайски копия, което я прави извънредно уязвима от съвременните средства за радио-електронно подавяне. Значителният брой РЛС позволява да се създаде многослойно радио-локационно поле с долна граница 200-300 метра на най-опасните направления, а на другите - 400-600 метра.

Системата за управление на ПВО по техническото ниво съответства на 60 - 70-те години на миналия век и не задоволява съвременните изисквания нито по устойчивост на смущения, нито по оперативни показатели. Но големият брой зенитни огневи средства върху сравнително малката площ на страната позволява да се формира тяхна изключително голяма плътност. Това, независимо от остарялото оборудване, прави системата за противовъздушна отбрана на КНДР достатъчно ефикасна дори при борба срещу съвременни типове самолети.

Северна Корея не разполага със съвременни средства за радиоелектронно подавяне, но притежава значителни възможности за оперативна маскировка благодарение на местния планински релеф. Може да се смята, че именно мерките за оперативна маскировка са в състояние да играят решаваща роля срещу въздушното настъпление на вероятния противник.

Ударната сила на военно-морските сили на КНДР са 22 подводници от проект "033" (китайско копие на съветската подводница от проект "633", разработена в края на 50-те години), 50 малки и свръхмалки подводници собствено производство, както и 34 ракетни катера съветско производство и техни китайски и северокорейски копия.

Освен това, ВМС на Северна Корея разполагат със значителни запаси от минно оръжие, предимно остарели типове.

ВМС на Северна Корея са способни да заплашат противниковия флот само в крайбрежната част на страната.

Основната заплаха за флота на вероятния противник е минното оръжие на ВМС на КНДР. Големият брой разнообразни мини позволява да се създадат плътни минни заграждения, за чието преодоляване са необходими значителни минно-трални сили и много време. Ако тези заграждения бъдат прикрити с брегова артилерия и наземни противокорабни ракетни комплекси, борбата срещу минната опасност ще бъде съпроводена и със сериозни загуби.

Точно мините може да поставят под съмнение провеждането на морска десантна операция от вероятния противник на КНДР.

Планинският релеф и създаваната повече от 50 години система от фортификационни съоръжения, включително подземни тунели и дълбочинни обекти (с дълбочина повече от 100 метра в планинските масиви), позволяват да се укрият от поразяване даже с тактическо ядрено оръжие цели предприятия на военно-промишления и ядрения комплекс, крупни войскови контингенти с тежко въоръжение, включително танкове, полева артилерия и средства за ПВО, както и пускови установки за ракети със средна далекобойност.

АРМИЯТА НА ЮЖНА КОРЕЯ

Основният опонент на КНДР на Корейския полуостров - Република Корея, също разполага с многочислени въоръжени сили: около 700 хиляди военнослужащи. Както и при Северна Корея, основа на южнокорейската армия са сухопътните сили (около 550 хиляди души). Обаче, за разлика от северния си съсед, те са въоръжени със съвременна бойна техника.

Танковете на Южна Корея:

2 000 танка, сред тях 880 - сравнително нови типове, от които 800 собствено производство (танк тип "088") и 80 руски Т-80У.

2 500 бронетранспортьора и бойни машини на пехотата.

500 вертолета, сред които 60 АH-1F и 80 UН-60Р.

Полевата артилерия на сухопътните войски на Южна Корея:

3 500 несамоходни оръдия;

900 самоходни оръдия.

Ракетно въоръжение:

12 оперативно-тактически пускови установки NHK-1/2 с далекобойност 150 км;

200 оперативно-тактически ракети ATACMS с далекобойност 300 км.

ВВС на Република Корея:

600 самолета, от които най-съвременни са 60 изтребителя F-15К и 165 бр. F-16.

Към останалите самолети със запазено бойно значение може да се отнесат и 170 бр. F-5 и 68 бр. F-4.

Зенитното огнево прикритие на сухопътните войски:

200 зенитно-ракетни комплекса американско производство "Найк-Херкулес";

110 бр. зенитно-ракетни комплекса "Модернизиран Хоук";

35 бр. зенитно-ракетни комплекса "Мистрал";

500 зенитни самоходни установки "Вулкан".

Автоматизираната система за управление на ПВО като цяло отговаря на съвременните изисквания.

Военно-морските сили на Република Корея:

43 напълно съвременни ескадрени миноносци, фрегати и корвети;

20 подводници, сред които 8 най-нови неатомни подводници от проект "214" немско производство.

Надводните кораби от основните класове във флота на Южна Корея имат на въоръжение противокорабни ракети "Харпун", но средствата им за ПВО са представени главно от зенитни артилерийски комплекси, което съществено намалява бойната им стойност дори срещу относително стари средства за въздушно нападение.

Минно-тралните сили са представени от 14 тралчика.

Морските десантни средства на Южна Корея:

11 танко-десантни кораба;

3 малки десантни кораба;

30 десантни катера, които позволяват да се извършват морски десанти от тактически мащаб.

Морската пехота е около 28 хиляди души.

Морска авиация:

8 самолета за борба с подводници Р-3В и Р-3С;

15 самолета S-2F.

Тези сили позволяват да се води ефикасна борба срещу подводниците на КНДР.

В състава на ВМС на Южна Корея влизат още около 100 бойни катера от различни класове, в това число 5 ракетни.  

Нивото на бойната подготовка на личния състав и оперативната подготовка на командния състав на въоръжените сили на Република Корея се оценяват като "средни" - по този показател южнокорейската армия отстъпва на северокорейската.

В сравнение със северокорейската армия моралния потенциал на личния състав също не е особено висок. В тази връзка може да се предположи, че южнокорейските въоръжени сили ще бъдат твърде чувствителни към бойни загуби. 

Като цяло армията на Република Корея е една от най-наситените в техническо отношение и най-многобройни армии в региона. Сухопътните й сили са в състояние да водят настъпателни и отбранителни операции от армейски мащаб. Оперативно-тактическите ракетни комплекси са способни да поразят до 30 точкови и площови цели. Но, като се отчита релефа и мащабите на фортификационната подготовка в южните райони на Северна Корея, сухопътните сили на Южна Корея едва ли ще успеят да реализират своите настъпателни възможности. Също и ВВС на Южна Корея не са способни за решат задачата за подавяне на системата на ПВО на Северна Корея - което означава, че не могат да окажат ефективно съдействие на сухопътните войски.

Системата на ПВО на Южна Корея практически може напълно да премахне опасността от авиацията на Северна Корея.

ВМС са способни самостоятелно да завоюват господство по море в своята операционна зона. Но съставът на минно-тралните им сили не е в състояние да осигури ефикасна борба срещу минната опасност. Въоръжението на основните кораби на ВМС на Южна Корея не позволява да се оказва действена огнева подкрепа на сухопътните войски и да се подавя бреговата отбрана на противника. Като се имат предвид и скромните възможности на ВВС на Южна Корея за подавяне на ПВО на Северна Корея и ограничените възможности за борба с минната опасност, може да се каже, че ВМС на Южна Корея едва ли ще са способни да проведат десантни операции.

СТРАТЕГИЧЕСКИЯТ БАЛАНС

Като цяло може да се констатира паритет на военните сили - технологичното превъзходство на Южна Корея се компенсира от многобройността и несравнимо по-високия морален дух на армията на Северна Корея.

Сухопътните войски на Южна Корея не могат да водят успешни настъпателни действия против Северна Корея предвид наличието на дълбоко ешелонирана отбрана, наситена с голям брой противотанкови средства и артилерия, подкрепена от развита система мощни фортификационни съоръжения и подходящ релеф.

Сухопътните сили на Северна Корея също не могат да разчитат на успех в настъпление предвид остарялото си въоръжение.

Това е рядък случай във военната история: отбранителният потенциал на двете противостоящи страни значително надхвърля техния потенциал за настъпление.

Въпреки това напрежението на Корейския полуостров расте и там е съсредоточен достатъчно голям военен потенциал, който може да бъде съществено усилен от въоръжени сили на други държави.

КОЙ И ЗА КАКВО ЩЕ ВОЮВА?

Целта на възможния военен конфликт от страна противниците на Северна Корея би била ликвидирането на нейния държавен суверенитет и включването й в състава на Република Корея. В такъв случай Китай по всяка вероятност ще се стреми да не допусне разгрома на Севера. Тоест: за Северна Корея това ще е война за оцеляване.

За да я разгромят, нейните противници трябва да изправят срещу нея съпоставими по численост, но значително превъзхождащи я по бойния си потенциал въоръжени групировки. Затова може да се твърди, че ще се наложи да сформират коалиция от държави. Нейна основа ще бъдат САЩ и Южна Корея, евентуално Япония и други страни от региона, както и европейски държави, напр. Великобритания и Франция.

Общата численост на коалиционните въоръжени сили може да достигне: до 1 милион души и повече; до 3 хиляди танка; 5-6 хиляди бойни бронирани машини от различни типове; 8-10 хиляди единици полева артилерия; 1 800-2 000 самолета; до 150 надводни кораба (вкл. 6 самолетоносача); до 40 подводници (вкл. до 25 атомни с крилати ракети "Томахоук").

Високата чувствителност на населението на САЩ и Южна Корея към човешки, материални и политически загуби, неизбежни при проточване на войната срещу Северна Корея, ще принуди ръководството на коалицията да търси победа чрез бърза военна кампания. Проточването на войната може да накара САЩ, Южна Корея и съюзниците им да я прекратят без пълно достигане на политическите й цели.

При заплаха от пълен разгром на въоръжените сили на Северна Корея, Китай ще придвижи групировки от своите въоръжени сили, достатъчни, за да предотвратят падането на северокорейската държава.

ВЪЗДУШНИЯТ ЕТАП

В началото на войната въоръженото противоборство ще е предимно във въздуха. Коалицията начело със САЩ ще се постарае да завоюва пълно господство във въздуха над Северна Корея, да разруши нейната система за военно и държавно. Може да се предположи, основавайки се на опита от последните войни и състоянието на армията на Северна Корея, че САЩ и съюзниците им ще разгърнат кампания, състояща се от серия въздушни настъпателни операции. Вероятно именно те ще започнат военните действия чрез масиран ракетно-авиационен удар по главните обекти на ПВО и ядрения комплекс на Северна Корея.

Военни действия може да започне и КНДР чрез изпреварващ ракетно-артилерийски удар, като така донякъде намали ефективността на първия масиран ракетно-авиационен удар на противника. Но политическите загуби за Северна Корея от такова действие ще са много по-големи - тя ще бъде представена като агресор в очите на световното обществено мнение.

Като се отчете състоянието на армията и народа на Северна Корея, също опита от югославската и либийската война, може да се предположи, че продължителността на въздушната операция ще бъде от 2-3 до 6-7 месеца и повече.

НАЗЕМНИТЕ ОПЕРАЦИИ

Целта на наземните операции от страна на коалицията ще е разгром на въоръжените сили на КНДР и окупация на територията й. От страна на Северна Корея - съответно проваляне на настъпателните и десантни операции на противника с нанасяне на неприемливи за него загуби, което може да го принуди към мир.

Продължителността на този етап може да бъде от няколко месеца до година.

Сухопътното нахлуване в територията на КНДР най-вероятно ще започне с провеждане на въздушно-морска десантна операция със силите на 150 бойни кораба от различен клас и до 150-200 хиляди души морска пехота, въздушно-десантни, механизирани и танкови части, които ще се стоварват върху крайбрежието на Северна Корея в състава на 3-4 ешелона, както и чрез основните сили от авиационната групировка на САЩ и съюзниците им.

Като се отчита географските особености на театъра на военните действия, високият морален дух на армията и населението на Северна Корея, този период ще се съпровожда от големи загуби в личен състав и техника от двете страни, общо десетки хиляди души, като от тях не по-малко от 25-30% ще са загубите на коалицията. Такива жертви може да се окажат критични за групировката на агресора, което е възможно да го откаже от по-нататъшни бойни действия и да се съгласи на мирни преговори.

РАЗМЯНА НА АТОМНИ УДАРИ

Рискът от използване на ядрено оръжие по време на сухопътния етап е твърде висок. Ако се окаже пред реална заплаха от пълен разгром, КНДР с голяма вероятност може да се реши на ядрен удар с всички възможни средства:ядрени фугасни мини, ракети със средна далекобойност и бомбардировачи. Общо е възможна употребата от 2-3 до 5-6 единици ядрено оръжие. Вероятните обекти на ядрени удари са пряко войските на коалицията, части на военната инфраструктура и административно-политически центрове на територията на Южна Корея, както и една от американските военни бази.

САЩ може да нанесат ответен удар със стратегическо и тактическо ядрено оръжие по основните административно-политически центрове на Северна Корея, защитените обекти на нейния ядрен комплекс, ключовите възли на северокорейската отбрана. Мащабът на такъв ответен удар ще бъде ограничен от стремежа да се минимализира зоната на радиоактивно заразяване както по посока на Русия и Китай, така и към Южна Корея и Япония, особено в районите на разположение на собствените войски. Поради това вероятното количество ядрени бойни глави в ответния удар на САЩ може да се прецени на 6-8 единици с малка и средна мощност. Жертвите сред населението на Северна Корея ще надхвърлят стотици хиляди и дори милиони. След това САЩ може да прилагат единични ядрени удари със свръхмалка мощност за разрушаване на особено защитени фортификационни съоръжения.

Значителните загуби сред населението на Южна Корея и войските на коалицията, огромните зони на радиоактивно заразяване, международният натиск и намесата на Китай ще принудят страните да търсят начини за приключване на военните действия. След размяната на ядрени удари войната може да завърши.

Ако обаче КНДР не се реши да използва ядрено оръжие, войната ще продължи. Дори след разгрома на основните северокорейски войскови групировки вероятността ръководството на КНДР да прекрати съпротивата, ако не му бъде оказан натиск от Китай, е твърде ниска. Военните части и съединения, които запазят боеспособността си, ще продължат съпротивата самостоятелно. Върху окупираните територии ще започне партизанска война.

ПАРТИЗАНСКАТА ВОЙНА

Началото на този етап може да продължи няколко месеца, през които последователно ще бъдат унищожавани запазилите боеспособност части и съединения на северокорейската армия.

След техния разгром ще започне партизанската война. Развитата мрежа от фортификационни съоръжения, планинската и богата на растителност местност, предварително създадените значителни запаси от въоръжение, боеприпаси и други материални средства ще позволят върху територията на Северна Корея да се разгърне мащабна партизанска война, която може да бъде пренесена и на територията на Южна Корея.

Този период може да продължи няколко години и, ако се съди по опита от Ирак и Афганистан, в крайна сметка ще доведе до изтеглянето на САЩ и съюзниците им от Северна Корея, а държавността там ще бъде възстановена.

ОБОБЩЕНИЕ

Като цяло: войната против Северна Корея може да продължи от няколко дни до няколко години. Очакваните загуби също се колебаят в широки рамки - от няколкостотин души при ограничаване на войната само до нейната въздушна фаза до няколко милиона, ако прерасне в ядрена.

Най-вероятно е войната да приключи след няколко седмици въздушна кампания, когато стане очевиден високият риск от преминаването й в ядрена фаза. По този начин войната на Корейския полуостров не ще донесе сериозни предимства на участниците в нея, най-малко на САЩ - а загубите, както материални, така политически и морални, ще бъдат несравнимо повече.

Ето защо войната в Страната на утринната свежест (поетичното название на Корея), поне в близка и дори средносрочна перспектива е слабо вероятна.

 

 

Превод(със съкращения):

Л. Чолаков

Този превод е обект на авторско право. Разрешава се препубликуването му изцяло или на части от него само с посочване името на преводача.




Гласувай:
7


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lyubomircholakov
Категория: Политика
Прочетен: 3759762
Постинги: 581
Коментари: 2011
Гласове: 3305
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930