Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.03.2014 20:57 - България изпраща войски срещу Русия?
Автор: lyubomircholakov Категория: Политика   
Прочетен: 6507 Коментари: 1 Гласове:
14

Последна промяна: 11.03.2014 22:13


ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЗАПОЧВА ПРЕДИ НЕДЕЛЯ

За да се преодолее поне донякъде едностранчивото, манпулиращо и крайно ксенофобско (в русофобския аспект на това понятие) представяне на събитията в Украйна, и в името на свободата на информацията, продължаваме с представянето на мнениято на руски експерти, политолози и аналитици за ситуацията в Украйна.
Днес наши гости са генерал-полковник Леонид Ивашов, Анатолий Храмчихин, Вероника Крашенинникова и Константин Затулин


Ситуацията около Крим стремително оти­ва към военен сблъсък. САЩ за пръв път през цялата украинска криза заявиха, че не изключват използването на армията си, за да бъде „регулирана“ острата политическа криза в Украйна. Началникът на Обединения коми­тет на началник-щабовете на САЩ генерал Мартин Демпси заяви, че армията на САЩ е гото­ва да подкрепи съюзниците си в Европа и да помогне на Киев, ако ситуацията се изостри. „Ние се опитваме да кажем на Русия да не нагнетява повече ситуацията в Източна Украй­на и да позволи да бъдат създадени условия за регулиране на положението в Крим“, - каза Демпси в интервю за PBS (интервюто му е ци­тирано в сайта на НАТО).
На прекия въпрос дали има вероятност за военна намеса на САЩ, Демпси отговори:
- Това е проблем, който заслужава да бъде оценен и преразгледан в съответствие с развитието на събитията. Ние имаме дого­ворни задължения с нашите съюзници в НАТО. И аз ги уверих, че ако това договорно за­дължение бъде задействано, ние ще му отго­ворим.
Според Демпси, влизането на руски военни в Крим е опасно за всички страни в Европа (явно, в това число за Ирландия и Португалия) и за съюзниците в НАТО. Той зая­ви:
- Ако Русия има право да направи това... да влезе в суверенна страна под предлог за защита на етнически руснаци, това създава рискове за Европа в местата, където има етни­чески анклави.
(Когато Русия твърдеше същото по адрес на Косово, целият този Запад си правеше оглушки).
Едва беше съобщен „аргументът“ за военна намеса на САЩ, и американците пристъпиха към действие. На 10 март 2014 г. военно-морските сили на САЩ, Румъния и България започнаха учения в Черно море в не­посредствена близост до териториалните води на Украйна. За това в своя профил във Facebook съобщи ръководителят на Центъра за военно-политически изследвания Дмитрий Тъмчук. Очевидно, наблюдаваме само начало­то. Все пак на американците им трябва известно време, за да съгласуват начина за намеса в кримската криза и да разпределят ролите между своите съюзници.
Логично е да се предположи, че ролята на подпалвач на силовия конфликт ще поеме украинската страна. Може би именно с тази цел президентът на САЩ Барак Обама ще приеме в извънреден порядък т. нар. „украински премиер“ Арсений Яценюк. По информация от Белия дом, аудиенцията е на­белязана за 12 март. „По време на срещата ще бъде изразена твърдата подкрепа на САЩ за народа на Украйна, който продемонстрира вдъхновяващо мъжество и напористост по вре­ме на кризата“, - се отбелязва съобщението.
Киев вече даде да се разбере, че е готов за преки военни действия. „Премиерът“ Яце­нюк, обръщайки се към Русия и руския прези­дент, обеща, че Украйна „не ще отстъпи нито сантиметър своя земя.
И наистина, „независимата“ Украйна се готви с ударни темпове за силов сценарий. В района на провлака Перекоп, покрай пътища­та за Крим, са разставени постове на десант­ниците от 79-та украинска аеромобилна брига­да (дислоцирана в град Николаев). До тях са разположени позиции за минохвъргачки и укрития за бронетранспортьори.

В Новоград-Волински, Житомирска област, излезе на някакви „големи учения“ 30-та отделна механизирана бригада - десетки танкове, самоходни оръдия и бронетранс­портьори. За марш е готов и 12-ти отделен са­пьорно-инженерен полк, дислоциран в същия район.
На 8-март в интернет се появи видео от Житомир. То показва как около 200 военни автомобила и 50 бронетранспортьора излизат от базата на украинската 95-та аеромобилна бригада.
Движение се наблюдава и сред войските, дислоцирани в Лвов - от базата на 80-ти аеро­мобилен полк излязоха десетки бронетранс­портьори. Носят се слухове, че се движат по шосето към Ровно.
Същият ден в Белая Церков, Киевска област, бяха натоварени на железопътни платформи около 20 танка на 72-ра отделна механизирана бригада.
Украинската артилерия също, както изглежда, потегля за Крим. На 8 март под Бердичев, Житомирска област, беше отбеляза­но придвижване на тежки автотрейлери със самоходни гаубици „Мста-С“ на 26-та артиле­рийска бригада.

image

 

 В Запорожието местни жители съобщиха за придвижване на буксируеми оръдия тип 2А65 от 55-та отделна артилерийска бригада.
Очевидно, във войсковата операция ще бъде включена и украинската авиация. На 9 март прес-службата на Министерството на отбраната на Украйна заяви, че „оперативният център за въздушни операции на Въздушните сили на Въоръжените сили на Украйна в южния оперативен район е оборудван в съответствие със съвременните изисквания и е готов за изпълнение на задачите по предназначение“. В съобщението специално се подчертава, че в началото на март 2014 г. украинските ВВС в рамките на международни­те договори между Украйна и САЩ са получи­ли от американците допълнително оборудване за пунктовете за управление на авиацията.
Остава да се добави, че украинските гра­ничари засилиха контрола за влизане в Крим - разгърнати са 3 контролно-пропускателни пункта в района на селищата Салкото, Ка­ланчак и Чаплинка. Всички те са подсилени с военнослужащи от мобилни гранични подразделения, Министерството на вътрешни­те работи и въоръжените сили на Украйна.
Но и. д. „министър на отбраната“ адмирал Игор Тенюх уверява, че не се предвиждат ни­какви придвижвания на войски по посока на Крим. На заседание на украинското „прави­телство“ (тоест, на превратаджийската хунта) на 9 март адмиралът заяви:
- Военните се занимават с плановата си работа, отделни части излизат към полигоните в съответствие с плана на ученията.
Впрочем, по време на закритата за журна­листи част от заседанието, и. д. „шеф на отбраната“ разказал по-интересни неща. Той доложил, че „моралното състояние на личния състав в Крим е потиснато, в частите се за­силват протестните настроение, увеличава са броят на дезертьорите. Вече повече от месец военните не са получавали заплата, има пре­късвание в зареждането с храни“.
За да подкрепи бойния дух на войниците, украинското „правителство“ веднага решило да отдели 125 милиона гривени за еднократно изплащане на военнослужащите в Крим.
Но, очевидно, самият Яценюк не е много сигурен, че украинските военослужащи ще се бият като лъвове. Ето защо „премиерът“ настоява армията да бъде подсилена с „идейни борци“ - националисти от „Десния сектор“. За да въоръжи тези щурмоваци, Яценюк вече внесе съответно обръщение във Върховната рада.
Отрядите за самоотбрана на Крим също се подготвят. Тяхната цел е да отблъснат очаква­ното нападение срещу Перекоп. Но на практи­ка информация за техните действия няма. Известно е само, че украински разузнавателен самолет е забелязал многобройни постове на военнослужащи покрай Перекопския провлак в Крим. Това се съобщава на официалния сайт на Държавната погранична служба на Украй­на. Украински безпилотни самолети също пре­литат покрай провлака - интересно видео, предадено от такъв безпилотник беше публи­кувано в интернет.
С две думи: залозите са на масата и стра­ните чакат хвърлянето на картите.
Ясно е още нещо: развръзката ще настъпи в близките дни - преди референдума на 16 март за статута на полуострова.
Как ще се развият събитията в Крим и дали САЩ ще изиграят ключова роля там?

image
Генерал-полковник Леонид Ивашов, пре­зидент на Академията по геополитически проблеми, твърди: 

- Американците си присвоиха правото да се намесват във вътрешните работи на незави­симите държави. През 2008 г. те дори издадо­ха специален устав за сухопътните войски, който се нарича „Операции за стабилизиране“. В този документ ясно е казано, че САЩ не само имат право, но и са задължени да се на­месват във вътрешните работи на държави, където държавните институции са слаби. В та­кива държави властта се обявява за „нелеги­тимна“ и американската армия се намесва, за да „стабилизира“ ситуацията.
В Украйна американците действат именно по този устав. Още отначало се предвиждаше операцияга да стабилизирането (или дестаби­лизирането - въпрос на думи) ще протече в няколко етапа.
Първи етап: дестабилизиране на обста­новката, след което се извършва кръвопроли­тие. Втори етап: нахлуване на войски на НАТО под ръководството на САЩ.
Но главното е, че в рамките на тази опе­рации американците ще реализират своята стара мечта: да сблъскат във въоръжен конф­ликт руснаци и украинци.
Ето защо силовият сценарий в Крим сега е твърде вероятен. Може да се предположи, че украинските войски ще атакуват Перекоп и Крим, а после ще бъдат привлечени и войски­тена западните съюзници. Самите аме­риканци няма да рискуват със свои части, а най-вероятно ще изпратят в Крим войски на Румъния и България - ужким за „стабилизира­не на обстановката“.
Специално искам да подчертая, че сило­вият вариант е най-вероятен в навечерието на референдума в Крим. Например, през нощта на 15 срещу 16 март. Във всички случаи ще има провокации от украинска страна.
Украинците може да включат в кримска­та операция авиация, десантници (те имат 2 бригади аеромобилни войски), също и една танкова бригада - по този начин, използвай­ки превъзходството си във военна сила, да проварят референдума и по силов път да установят контрол върху Крим и Севастопол.
В интерес на истината, не може да се каже, че Въоръжените сили на Украйна имат висока бойна и техническа готовност. Но, специално в Крим, е възможно да имат пре­вес на силите. За операцията там те ще подберат части, комплектовани с военослужащи от Западна Украйна, ще задействат въоръжени бандеровци от „Десния сектор“. Възможно е да разгърнат диверсионна дейност.
Според мен, киевските „власти“ ще по­молят НАТО да изпратят към Севастопол гру­пировката кораби на САЩ, Румъния и Бълга­рия. Още повече, че Украйна има споразуме­ние с НАТО (от април 2004 г.), според което войските на НАТО могат да навлизат в Украйна. Въпросът е само в това, коя от на­товските държави ще се осмели да влезе във въоръжен сблъсък с Русия.
Не мисля, че българските или румънски­те моряци ще участват непосредствено в бойни действия по море. Техните кораби може просто да стоят на двадесетина мили от Севастопол и така да оказват влияние върху ситуацията. Но САЩ може да бъдат въвлече­ни в конфликта - те разполагат за целта и с кораби, и с морска пехота.
Ако войските за самоотбрана на Крим не удържат провлака, те ще загубят кампанията - може да настанат боеве за конкретни гра­дове и населени пунктове. Но по-добре да не се стига дотам. Сега трябва Русия, заедно с властите на Крим, най-сериозно да планира отбраната на полуострова и Севастопол.
Обаче, ако се стигне до атака на Пере­коп, Русия е длъжна да въведе войски в Крим.
 

image

  Анатолий Храмчихин, заместник-ди­ректор на Института за политически и вое­нен анализ, е уверен в следното:

- Думите на генерал Демпси може да се тълкуват само по един начин: става дума за защита на страните от Балтика, ако там бъде реализиран вариант, аналогичен на кримс­кия. Днес в Латвия и Естония е налице съвсем реална паника заради онова, което се случва в Крим. Те смятат, че същото може да се повтори и с тях.
Колкото до придвижването на украинс­ките войски към Крим - да, аз допускам, че Украйна ще започне война, за да принуди Запада да се „набута“ в нея. Въпросът е дали Западът ще поиска да се „набута“. Мисля, че не.
Не зная какви сили са струпани на провлака. Очевидно е, че Русия се старае, независимо колко я обвиняват в „агресия“, да не излиза извън рамките на разрешените й по договор 25 хиляди военослужащи. Разбира се, сама по себе си украинската армия е недееспособна. Но все пак е в състояние да нанесе един удар - колкото да започне войната. Още повече, че сега тя е заплащана от украинските олигарси, а гру­пировката на Перекоп е съставена от най-боеспособните й части.
Украйна няма шанс да спечели война в Крим. Но тя може да натрапи война на цяла Европа. Това е вече лошо само по себе си, самият факт на войната е много неприятен за Русия. Ние ще се окажем, в известен сми­съл, в ролята на „агресор“ - нали ще водим бойни действия на територията на друга су­веренна държава. Все пак, да напомня, че Крим засега е територия на Украйна.
Русия ще прехвърли части от Кавказ. Като цяло, нашите военни ресурси са в пъти по-големи от украинските. Те просто не мо­гат да се сравняват. Но, повтарям, пробле­мът съвсем не е в това.
Главната задача на Киев е да провали референдума. За целта разполага с почти цяла седмица. Военните действия може да започнат във всеки един ден преди 16 март. Ако се стигне до въоръжен сблъсък, техни­чески ще е крайно трудно да се проведе ре­ферендумът.
По принцип, вероятността за силов сце­нарий е 50 процента.

image

 

 Генералният директор на Института за външно-политически изследвания и инициа­тиви Вероника Крашенинникова, казва: 

- Използването на военни сили на Запа­да на територията на Украйна е с почти ни­щожна вероятност. За целта той разполага с други ресурси: самата украинска армия, достатъчно количество въоръжени бандитски формирования от рода на „Десния сектор“, неонацисти и радикали от страните на Източна Европа, които се стичат в Украйна. Също са налице и въоръжените сили на такъв васал на Вашингтон в пост-съветското пространство като Грузия.
Грузия трябва да бъде наблюдавана особено внимателно. На 3 март се състоя те­лефонен разговор на шефа на Министерство­то на отбраната на Грузия Ираклий Аласани с и. д. „министър на отбраната на Украйна“. На 7 март военното министерство на Грузия заяви, че въоръжените сили са в пълна бой­на готовност. А миналата седмица грузинс­кият премиер Ираклий Гарибашвили посети Вашингтон. И там се срещна не само с вице-президента на САЩ Джо Байдън, но и - което беше извън протокола, с президента Обама. Всичко това показва, че Грузия води извънредно активна военно-политическа дейност.
Няма съмнение, че Киев и неговите за­падни куратори ще се опитат да провалят ре­ферендума в Крим. Ясно е, че Киев няма да придвижи военни сили, без да се посъветва с Вашингтон и щаба на НАТО в Брюксел и да получи уверение за подкрепа. Очевидно е и друго: Вашингтон ще се опита да направи решението на кримския проблем максимално „скъпо“ за Русия.

image


Директорът на Института за страните от Организацията на независимите държави Константин Затулин е на следната позиция: 

- В заявлението на Мартин Демпси няма нищо заплашително. Просто генералът е вое­нен човек и разглежда всякакви варианти. Друг е въпросът, че някои хора, изплашени от позицията на САЩ, виждат в думите на Демпси закана за американска военна наме­са.
Аз мисля следното: ако американците се намесят с военна сила в Украйна - това е най-добрият вариант за Русия. Защото всяка поява на американци на територията на Украйна е най-доброто оправдание за наше присъствие там. В такъв случай американци­те не просто ще са в едно и също положение с нас, но и ще са в доста по-трудна ситуация - ще се появят в страна, в която никога пре­ди не са присъствали. Не съм сигурен, че те са чак такива идиоти, за да не разбират това.
Колкото до концентрацията на украинс­ки въоръжени сили на провлака Перекоп - аз имам доста големи резерви към техните бойни възможности. Ако те се решат на ня­каква акция, това ще доведе само до едно нещо: процентът на гласуващите „ЗА“ при­съединяване на Крим към Русия рязко ще се повиши.
 

Източник: www.ruskline.ru  

Превод: Л. Чолаков
Този превод е обект на авторско право.
Препубликуването му, изцяло или отчасти, се разрешава САМО с посочване на преводача
и линк КЪМ ПРЕВОДА.

Гласувай:
16
2


Вълнообразно


1. demograph - Руснаците са напълно изкукали
12.03.2014 00:30
От цялто им гузно дрънкане ства ясно само едно - Русия подготвя нови провокации в Украйна за да оправдая планираната пълзяща анексия. Стилът на говорене е направо Гьобелсовски, а действията на руските войски са повторение на немските оперции в Европа преди 2-та световна..Това е логично. Комунизмът е последната висша фаза на фашизма. Руснаците се помпат да повторят нещо велико- победата си над немците. Но великото се повтаря но само като фарс. Предстои ни да наблюдаваме комедията "С Путин на война", нещо като храбрия войник Швейк. Както е тръгнало, цялата милитаристична държавно-военна каруца на Русия ще се разпадне още щом потегли..Путин ще има съдбата на Янукович, не на Сталин, защото сега сме в 21 век. Сега вместо с един милион щика една война може да се спечели и с един милиард долара "изстреляни" с едно кликване...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lyubomircholakov
Категория: Политика
Прочетен: 3155927
Постинги: 581
Коментари: 2011
Гласове: 3302
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Ноември, 2020  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30