Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.06.2014 20:43 - УКРАЙНА - МЕХАНИЗМЪТ НА МАНИПУЛАЦИЯТА И ЛЪЖАТА
Автор: lyubomircholakov Категория: Политика   
Прочетен: 5501 Коментари: 5 Гласове:
15

Последна промяна: 14.06.2014 20:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Предлагаме на вниманието на читателите материал, който чрез конкретен пример разкрива начин за манипулиране, използван от западните специалисти по информационна война и техните усърдни ученици в Източна Европа.
Става дума за внасяне на такива промени в цитиран текст, които превръщат цитираната информация в абсурд. А един абсурд, естествено, дори няма смисъл да се обсъжда.
Така манипулираният текст се пуска в социалните мрежи като „цитат“ - и по този начин се дискредитира първоначалният, оригинален текст.
Оригиналната информация се променя, за да бъде доведена до абсурд, и по този начин - дискредитирана.
Конкретен инструмент на манипулацията са някои подробности, които правят текста крайно странен и неправдоподобен.

Това са два обикновени, делнични информационни факта от множеството, които пълнят социалните мрежи. Запознайте се внимателно с двата материала по-долу...

Ето първият източник на една информация за събитията в Красни Лиман на адрес:

http://pivopotam.livejournal.com/220933.html

Ето и скрин-шот:

image




Сега да видим текста на този пръв, оригинален материал:
(с по-тъмен шрифт са местата, където после са внасяни "корекции"):

ЗА КРАСНИ ЛИМАН ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ

6 юни, 10.52
05.06.14

... Значи, ето. Мама най-после се свърза със своя приятелка от детинство в Красни Лиман. Леля Лина живее в тази част на града, където е пазарът. Тя е просто възрастна жена, говори на руско-украински. Всичко, което разказва, ще слагам в кавички и за удобство ще превърна в разказ от първо лице. Няма да коментирам, защото ще си изпусна нервите. И така:

«...Помниш ли нашата гара? Красива, голяма. Бомбардираха я. Няма вече гара. Бомбардираха моста през Донец. Но главното - бомбардираха болницата. Старинно здание, а към него са пристроени нови, съвременни корпуси. Снарядът попадна в операционния блок. Загинаха хирург и медицинска сестра.
А после в болницата дойде киевската Национална гвардия. Пък там имаше ранени, някъде около 150 души. При това, от двете страни - и опълченци, и национални гвардейци. Разстреляха всички. Всички. Видяхме труповете. Момчета. Всичките бяха още момчета...
... Съседката ни живееше сама в къщата си. Преди артилерийския обстрел отишла до тоалетната, а тя е в двора. В този момент бомбардираха къщата й. Тя тича навън от тоалетната и не вярва, че е жива. А къщата я няма. Представяш ли си, какъв късмет?
... Опълченците напуснали Лиман. Изтласкали ги. Ние не знаем дали изобщо са били тук - аз не съм ги виждала, моите познати също. Националната гвардия влезе в града. Тръгнаха по домовете на хората - прочистване. Честно и почтено съобщиха: търсим опълченци. Ако паспортът или просто лицето на някой мъж им се струваха подозрителни - разстрелваха го на място. Сред мои познати семейства има убити мъже. Мисля, че те също не бяха виждали опълченци. Убиха ги. Просто ги разстрелвали в къщите им. Прочиствали...
... Тези, от Киев, самите те гладни и озверели, националните гвардейци, също са още момчета. Днес тичат по къщите, грабят остатъците от храна и добитък. Видях една свиня - застреляха я с автомат и я отмъкнаха. Просто грабят. А ние вече няма какво да ядем! Магазините са бомбардирани. Продукти няма. Гладът вече започва да се чувства, а те кокошки, свине - всичко отнемат...
Бомбардираха детската градина отсреща. Но бомбардираха вечерта, там вече нямаше деца. Сутринта ходихме да гледаме развалините - уж нямаше трупове. Никога не съм мислила, че ще ходя да гледам дали има трупове в нашия Лиман“.

Така.
Това беше оригиналният текст.
А сега вижте как той е „преобразуван“ в следната бележка, поместена във Фейсбук от привърженик на "майдана" - в този вид, в който после тя започна да се разпространява из профилите, групите и страниците на майданците в социалните мрежи.

Страницата във Фейсбук е на този адрес:

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=253279334877523&set=a.224299654442158.1073741827.224293271109463&type=1&theater

Ще отбележим с по-тъмен шрифт само циничните промени и допълнения, които липсват в горецитирания оригинал.
И така, обърнете внимание на незнайно откъде появилото се ново заглавие:

„Сводки от Игор Иванович Стрелков
(полковник Стрелков - командващ отбраната на Донецката република, известен със своите редовни информационни сводки за хода на бойните действия на опълченците срещу киевската хунта, които публикува в интернет - б. пр.).

Снарядът попадна в операционния блок. Загинаха хирург и медицинска сестра. А после в болницата пристигна киевската Национална гвардия. Пък там имаше около 150 ранени. При това, от двете страни. И опълченци, и гвардейци. Разстреляха всички. Всички. Ние видяхме труповете. Момчета. Всичките бяха още момчета. Някои със следи от изнасилване.

Опълченците напуснаха Лиман. (От оригиналния текст са изхвърлен цели откъси). В града влезе националната гвардия. Тръгнаха по домовете на хората - прочистване. Честно и почтено обявиха: търсим опълченци. Ако паспортът или лицето на някой мъж им се струваха подозрителни - разстрелваха на място. В семействата на мои познати има убити мъже. Мисля, че те също не бяха виждали опълченци... Просто ги разстрелвали в къщите им.
... Тези, от Киев, самите те гладни и озверели, националните гвардейци, също са още момчета. Днес тичат по къщите, грабят остатъците от храна и добитък. Видях една свиня - застреляха я с автомат и я отмъкнаха, за да я изнасилват. Просто грабят. А ние вече няма какво да ядем! Няма водка. Продукти няма. Гладът вече започва да се чувства, а те кокошки, свине - всичко отнемат...“
Бомбардираха детската градина отсреща - загинаха 543 деца. (Изхвърлено е изречението - „бомбардираха вечерта, там вече нямаше деца“). Сутринта ходихме да гледаме развалините - уж нямаше трупове. Никога не съм мислила, че ще ходя да гледам дали има трупове в нашия Лиман“.

И така: САМО 5 ДОБАВКИ В ТЕКСТА, а как се променя неговото СЪДЪРЖАНИЕ.
Ето скрин-шот - убедете се сами!

image


Въпросните 5 промени:

1. Текстът е приписан на Игор Иванович Стрелков
2. За разстреляните в болницата 150 ранени е добавено, че някои от тях са били със следи от изнасилване
3. Застреляната с автомат свиня е отмъкнаха не, за да се сготви - а... да се изнасилва!
4. Липсата на хранителни продукти в магазина е заменена с липсата на... водка!
5. Добавено е, че в бомбардираната детска градина са загинали 543 деца.

Като цяло: използва се стандартен похват, при който се взема оригиналния текст и изложеното в него се довежда до абсурд - така се създава търсеното впечатление, че оригиналният текст е просто явен пропаганден брътвеж, написан от пълни идиоти.
Какво се постига като резултат?

1. Текстът се приписва на главния обект на общата информационна атака - Игор Стрелков, като целта е да се дискредитира всичко, което той съобщава в своите редовни сводки в интернет.
2. Фактът за разстрела на 150 ранени в болницата - дискредитира се с шизофреничното допълнение, че уж националните гвардейци били изнасилвали ранените (или мъртви) бойци.
3. Още по-олигофренското допълнение, че националните гвардейци били изнасилвали труп на свиня.
4. Като цяло жителите (руснаци) биват дискредитирани с това, че тяхната главна грижа дори в такава ситуация (при това - главната грижа на една жена!) е липсата НА ВОДКА в магазините (а не на хранителни продукти, както е в оригинала).
5. И накрая - за окончателно дискредитиране на очевидеца на събитията се използва похвата „очевидно невъзможна и чудовищна информация) в съчетание с похвата „посочи точно число“ - за уж убитите 543 (точно число!) деца (при официално население на селцето Красни Лиман 582 жители - б. пр.).

А сега си помислете що за човек е този, който е създал цялата тази фалшификация и действал преднамерено, студено и цинично. Що за изверг трябва да е, за да попречи на хората да се осведомят за извършените реални зверства, като добави очевидно идиотски твърдения?
В интерес на истината, не е бил съвсем прецизен или просто се оказал ленив: просто го е домързяло да се занимава с набирането на „точното число загинали деца“ - и просто е чукнал по клавиатурата три съседни клавиша: 5, 4 ,3.

Всичко това е един-единствен малък пример, при който са вмъкнати няколко манипулативни „дреболии“, които лесно се „усвояват“ от предварително манипулираните и настроени мозъци.
Ето какво настъпва срещу нас и срещу целия свят оттам - от неговата „Западна“ страна.
Настъпва нагло, безочливо, хладнокръвно, мръснишки и цинично.
А за такова настъпление не са нужни нито авиация, нито танкове, нито войски.

Източник: www.ruskline.ru

Превод: Л. Чолаков
Този превод е обект на авторско право.
Препубликуването му, изцяло или отчасти, се разрешава
САМО С ПОСОЧВАНЕ НА ПРЕВОДАЧА И ЛИНК КЪМ ПРЕВОДА.






Гласувай:
15


Вълнообразно


1. merlin68 - Почерка е нацистки,
14.06.2014 22:04
манипулация по Гьобелс, а той в тази сфера е бил виртуоз.
Манипулирането на текстове, в това число и на класици на литературата като Достоевски, отдавна се прилага и на родна почва. Преди години имах сблъсък с един такъв широко разпространен навсякъде текст на Достоевски. Копиран и качван на много места в нета по повелята - една лъжа повторена сто пъти, се превръща в истина. Тук манипулацията е дори още по-добра, защото текста не е променян, просто е избрана и преведена само тази малка част от "Записки на писателя", в която Достоевски изгражда една антитеза, която по на татък в записките си аргументирано опровергава. Естествено опровергаването, което е и действителната позиция на този голям руски писател и приятел на българския народ липсва.
цитирай
2. bojinkata - Нормално - смесва се лъжа и истина и ...
14.06.2014 22:38
Нормално - смесва се лъжа и истина и се зомбират лекомислещите, да повярват че всичко е лъжа. Става въпрос за случая. А може и другия вариант, да повярват в друга "истина".
цитирай
3. 1997 - Благодарско
15.06.2014 19:13
Аз съм се подвеждал. Дано в бъдеще съм по- предпазлив. Още веднъж, благодаря.
цитирай
4. nikikm - Цитат:
15.06.2014 21:07
"що за човек е този, който е създал цялата тази фалшификация и действал преднамерено, студено и цинично. Що за изверг трябва да е.."
-Евреин!Така воюват,така правят революции, така извършват зверства само ционистите!
цитирай
5. pando - Гьобелс
15.06.2014 21:32
Трици да яде пред тези "шампиони".

Забележка -Зеленият брояч е "блокиран".Това е също част от долната манипулация.Разбира се под звуците на цигулките за свобода,равенство,човешки права и прочее клишета...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lyubomircholakov
Категория: Политика
Прочетен: 3748316
Постинги: 581
Коментари: 2011
Гласове: 3305
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031