Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.09.2014 09:24 - За какво говорим на 9 септември 2014? ГЛАВНАТА ПОБЕДА НА СОЦИАЛИЗМА
Автор: lyubomircholakov Категория: Политика   
Прочетен: 5427 Коментари: 6 Гласове:
16

Последна промяна: 09.09.2014 14:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
   image

  

За какво да говорим на 9 септември 2014-та? Естествено, за социализъм. Или за комунизъм, или за тоталитаризъм - всеки да си избере етикет по свой вкус.
Етикетът в случая, както обикновено, не е толкова важен, колкото съдържанието.
 
А съдържанието, колкото повече време минава, толкова по-ясно става: за хората, живели и при двете системи - преди 1989 г. и след това, социализмът, независимо какъв етикет му лепват, постепенно и съвсем пък независимо от усилията както на неговите привърженици, така и на противниците, се превръща в един феномен, познат ни не от реалния свят, колкото от митологията.
Превръща се в „златен век“.
И най-любопитното е, че това се извършва главно поради действията и усилията на неговите най-върли противници и отрицатели. Колкото повече действия извършват те, и колкото повече усилия полагат - толкова повече хора започват да си мислят с положителен нюанс за онази Система и толкова повече нарастват негативните им впечатления от сегашната Система.
Някой от родените след 1989 г. може ли да си представи какво означава да няма безработица? И циганската престъпност да е сведена до санитарен минимум?
А някой от живелите преди 1989 г. може ли да си представи тогава да е бил възможен следният диалог между политическа фигура и телевизионна водеща:

Водещата:
И все пак, когато няма пари за хляб...

Политическата фигура:
Как да няма пари за хляб? Как да няма пари за хляб???

Водещата:
Един от служителите на „Напоителни системи“ продава кръвта си, за да храни децата си...

Политическата фигура:
Дайте да се разревеме сега! Това си е жив популизъм!

(Из интервюто на Диана Найденова
с
Бойко Борисов
на 6 септември 2014 по NOVA TV).
  

Никой не може да си представи, че някоя важна клечка от Партията тогава можеше да разсъждава ПУБЛИЧНО по този начин. Причината беше проста: Партията, независимо от всичките й кусури, се грижеше да се поддържа едно екзистенц-минимално ниво на задоволеност. Това екзистенц-минимално ниво, впрочем, беше доста високо, след като всеки, буквално ВСЕКИ можеше да си позволи ходене на море ВСЯКА година. Напълно е възможно, разбира се, важни клечки от Партията тогава също да са разсъждавали по този идиотски начин. Дори е абсолютно сигурно, че е имало такива. Но нямаше как това да стане пред всички, по телевизията - и говорещата важна клечка да смята, че именно така трябва да се говори в тогавашното „публично пространство“, тоест, пред целия народ. Тогавашното „публично пространство“ отчетливо и ясно дефинираше морални норми, които трябва да се спазват. Една от тези морални норми беше съчувствието, състраданието и милосърдието към бедните и страдащите. Дали е било искрено, е отделен въпрос. За някои не е било искрено, за други е било. По-важното е, че това се налагаше императивно като задължителна морална норма в обществото. За разлика от сега, когато някой тиквеник, чел само „Винету“, ще разсъждава, че да си продаваш кръвта, за да храниш децата си, било, виждате ли, популизъм?!?
Ами, тиквеник и толкова, какво повече може да се каже по въпроса? Знаем, че въпросният тъпчо има абсолютна власт в партията си, пък известно е, че властта развращава, а абсолютната власт развращава абсолютно...

ПРОДЪЛЖАВА ТУК...

Другите статии от рубриката "За какво говорим?" - ТУК...




Гласувай:
16



1. анонимен - Днес имаше една гротескна сценка по ...
09.09.2014 10:17
Днес имаше една гротескна сценка по телевизиите - хора от жълтите павета, стъкмени с нови ботуши, анцузи и лопати играят "Доброволци под строй".
цитирай
2. pando - Зеленият брояч е блокиран винаги
09.09.2014 10:29
Докато зелените броячи на ибрикчиите се "въртят" сами...Това е то демокрацията...
Фашистки методи.
цитирай
3. freeoldmen - Доста повече хора биха признали,
09.09.2014 10:47
че предишната система имаше повече положителни, отколкото негативни черти, ако не е създадената от адептите на демокрацията атмосфера на постоянен натиск и лепене на етикети...Да кажеш нещо добро за "онова време" сега е по- зле, ако не си от работническо-селско семейство тогава...
цитирай
4. bgman13 - цитат:"И някой от родените ...
09.09.2014 11:31
цитат:"И някой от родените след 1989 г. може ли да си представи, че България е била на първо място В СВЕТА по износ на домати и на второ място В СВЕТА по износ на цигари?"

Вчера си говорих с един приятел по скайпа, който от една година е в Германия с жена си и детето си. И ми разказва, как как изписвали германските лекари за детето му рецепта и след това той отива в аптеката и веднага му дават лекарства за петдесет евро безплатно.
Викам му "Бе то и в България преди 89та беше така. А той ми отговаря "Може и да е било, ама аз съм на двайсе и няколко години и не съм го виждал, докато съм живял в България."

А иначе, България по още много работи беше на първо място в света.
цитирай
5. bgman13 - Днес имаше една гротескна сценка по ...
09.09.2014 11:34
kushel написа:
Днес имаше една гротескна сценка по телевизиите - хора от жълтите павета, стъкмени с нови ботуши, анцузи и лопати играят "Доброволци под строй".


Имаш предвид, предполагам, днешната "доброволна" икономическа принуда, която изсели под строй 4 милиона българи от родните си места?
цитирай
6. lesovski - "Абсолютната власт развращава"
09.09.2014 19:38
Да, така е! Тя разврати номенклатурата и партията! Но, както пишете във Ваша предишна публикация, като се саморазруши не остави след себе си публични домове, сводници, пласьори на наркотици, деца не бяха продавани като стока от собствените си родители, бащи не насилваха дъщерите си, деца не убиваха родителите си, деца не убиваха и изяждаха връстниците си, край боклучийските кофи се навъртаха само свинари да събират изхвърляния хляб и с него да хранят животните, а не да се изхранват хора, списъкът може да бъде доста дълъг, но и това е достатъчно.
Не случайно, омразния на много хора, Сталин е прозрял тази опасност и според една от версиите затова е убит, на 19 -я конгрес на КПСС е предложил партията да поеме само идеологическите разработки, а стопанството да се ръководи от избираеми, най- малко от трима, предложени от колективите специалисти. Номенклатурата, вместо да се САМОУСЪВЪРШЕНСТВА не била съгласна да изпусне "кокала", но този пример е само една закачка, нека тези на които това им професия да изследват и да доказват.
Жалкото е, че за жертвите се говори едностранчиво. Преди да дойде 09.09.1944 год. и да последва естествения МЪСТ на кланите през септември 1923 г.,реакцията на атентата и последвалата вакханалия над интелектуалци и инакомислещи, рязаните партизански глави и убийствата на деца...
Не одобрявам насилието!В рода на майка ми и баща ми няма пострадали нито от едната нито от другата страна, само участвали във войната като войници и ако не са участвали, а са стояли "ОКУПИРАНИ" сега щяхме да говорим не за Западни покрайнини, а за България и не знам още колко и къде разпръснати парчета! Геостратегическият интерес на "ЧОВЕКЪТ С МУСТАЦИТЕ" е укротил Чърчил!
Та макар и наивно и утопично бих желал да се случи най- после помирението и да се сложи край, но знам че КАПИТАЛЪТ плаща и ще пази благинките си, а народът все- повече ще оскотява и ще се стопи! Боже, ако те има, спаси България!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lyubomircholakov
Категория: Политика
Прочетен: 3762248
Постинги: 581
Коментари: 2011
Гласове: 3305
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930