Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.09.2014 20:57 - Виталий Чуркин: САЩ НЯМАТ ПРАВО ДА ОБСЪЖДАТ РУСИЯ!
Автор: lyubomircholakov Категория: Политика   
Прочетен: 3038 Коментари: 1 Гласове:
13

Последна промяна: 21.09.2014 11:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

Българските медии вземат активно участие в разгърнатата от служебната хунта русофобска кампания и хвърлят информационна завеса върху руската позиция по глобалните проблеми.

Затова ето един постинг, който донякъде разкъсва тази завеса и дава възможност за свобода на словото, мненията и обмяната на информация.

ВИТАЛИЙ ЧУРКИН:

„САЩ НЯМАТ ПРАВО ДА ОБСЪЖДАТ ПОЛОЖЕНИЕТО НА РУСИЯ В СЪВЕТА ЗА СИГУРНОСТ“



Виталий Чуркин

Постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин заяви, че катастрофата на малайзийския самолет над Новорусия (представителят използва израза „източните области на Украйна“, но нека използваме по-точния израз, който представя и мнението на жителите на тези региони - „Новорусия“ - б. пр.) е използвана от някои страни за техни си цели и за да се увеличи напрежението.
Заседанието завърши със словесна схватка между постоянните представители на Русия и САЩ.
Саманта Пауър, която този месец председателства заседанията на Съвета за сигурност, изказа някои претенции. В хода на срещата, посветена на разследването на причините за падането на самолета, тя заяви, че в Съвета за сигурност никой не вярва на Русия, която била „нямала право да дава съвети относно провежданото разследване“. Освен това Пауър си позволи да обвини Русия, че уж била „воювала в Украйна“ и била „предоставяла оръжие“ на опълченците.

Виталий Чуркин отговори с обстойно изявление.

Той възрази, че Пауър „няма никакво право да обсъжда положението на Русия в Съвета за сигурност“, а думите й просто са „опит да се размъти водата“ около реалната ситуация.

Виталий Чуркин заяви:

- В някои изказвания прозвуча твърдение, че на днешното заседание Русия иска някакси да постави под съмнение разследването, които се води от комисия от Холандия. Това е съвършено неправилно. Вие ни обвинихте, че сме виновни за катастрофата - а когато искаме да помогнем на разследването, заявявате, че това било оскърбявало паметта на загиналите. Но всеки цинизъм си има граници.

Виталий Чуркин още предложи на представителя на Великобритания, който го обвини в лъжа на предишни заседания, да вземе стенограмите от заседанията, които са достъпни за всички, и да подчертае онези места, където той бил казал неистина.

- Английският колега си има любим похват: да спори не с нашите изявления, които правим в съвета за сигурност, а със своите интерпретации на нашите изявления. Според него важно е, че някой написал нещо си в някакъв си вестник. И всичко, което говори другата страна, според него, е лъжа.

По-рано той каза, че разследването на катастрофата с малайзийския самолет над Новорусия не се провежда както трябва. Нещо повече, то се използва от много страни за създаване на напрежение в международната обстановка.

Чуркин подчерта още, че Русия има доста забележки и въпроси по текущото разследване, „което руската страна е готова да обсъжда със страните-партньори в конструктивен план“. Всички тези проблеми ще бъдат изложени в единен документ и изпратени до генералния секретар на ООН.

Освен това, Москва предлага да бъде създаден пост на специален представител на ООН по разследване на авиокатастрофата на 17 юли в Донецка област по време на силова операция на киевската хунта. Предполага се това да бъде лице, отговорно за разследването, което ще осигурява координацията и взаимодействието между всички участници в него.

Заместникът на генералния секретар на ООН - Джефри Фелтман, на свой ред отбеляза, че експертите и досега не могат да направят щателен оглед на мястото на катастрофата заради периодичните престрелки и ниското ниво на сигурност. Според него „в Украйна наистина огънят е прекратен, но условията все още не позволяват на международните експерти да получат пълен и безопасен достъп до мястото на катастрофата“.

Външният министър на Холандия Франс Тимерманс отбеляза, че наличните данни са вече достатъчни, за да се направи окончателно заключение, но трябва да се извърши детайлен анализ на събраната информация. Така Холандия ще може да представи чак следващото лято окончателен доклад за резултатите от разследването.

- Макар да е за предпочитане да се проведе допълнително разследване на мястото на катастрофата, възможно е ефективно разследване и въз основа на данни от други достъпни източници и да се представи окончателен доклад - поясни той.

Тимерманс добави, че според него разследването на Съвета за безопасност на Холандия било имало независим характел и никой не бил можел да повлияе върху работата на експертната комисия.

Източник: www.russian.rt.com

 

Превод: Л. Чолаков

Този превод е обект на авторско право.

Препубликуването му, изцяло или отчасти, се разрешава
САМО С ПОСОЧВАНЕ НА ПРЕВОДАЧА И ЛИНК КЪМ ПРЕВОДА.

 




Гласувай:
17



1. lesovski - За превода- ДА, но
20.09.2014 22:03
на Вас, не ви отиват неприличните коментари, те са за дежурните злобари, неблагодарниците и родоотстъпниците.
Удоволствие е да се слуша и гледа външния министър на Русия- Лавров, и още по- голямо е удовлетворението от резила на жалките му колеги от Запада, които с цената на унижението на което се подлагат, като латерни- без аргументи и доказателства, повтарят едни и същи лъжи и обвинения. Браво за твърдата позиция, наистина никой няма право да унижава който и да било, а пък Русия- още по- малко.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lyubomircholakov
Категория: Политика
Прочетен: 3748870
Постинги: 581
Коментари: 2011
Гласове: 3305
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031