Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2015 22:11 - Как Путин тихо, бавно и полека смачка Пентагона и НАТО
Автор: lyubomircholakov Категория: Политика   
Прочетен: 11159 Коментари: 11 Гласове:
21

Последна промяна: 17.01.2015 10:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Войната е на прага ни. 
Неизбежността на близкото преразделяне на глобалната геополитическа торта вече е очевидна за всеки внимателен наблюдател. 
Наскоро Президентът на Руската федерация Владимир Владимирович Путин заяви съвсем откровено това в своята "сочинско-валдайска" реч, която мигом се разпространи по цял свят: 
- Светът става все по-малко безопасен и все по-малко предсказуем. Рисковете навсякъде се увеличават. Смяната на световния ред (а именно явление от такъв мащаб наблюдаваме сега), по правило, се съпровожда винаги ако не с глобална война, той най-малкото с верига интензивни кофликти от локален характер. В света са се натрупали множество противоречия. Еднополюсният свят - това е апология на една диктатура и над хората, и над държавите. Но ние искаме нашите интереси да бъдат отчитани и уважавани..." 
Едва ли някой допуска, че наближаващата, според Путин, радикална промяна на световния ред и, да добавим от себе си, неизбежното в такъв случай изтласкване на Запада в задния двор на световната политика, ще протекат гладко и кротко, без ожесточени конфликти и войни. Оттук и заостреното внимание на разнокалибрени политолози и анализатори към военния аспект на съвременния международен живот. 
Основното оръдие на Запада за запазване на неговата гаснеща световна хегемония е военно-политическият блок НАТО. Ето защо именно НАТО, опиращо се, на свой ред, върху глобалната мрежа от военни бази на Вашингтон, ще бъде нашият главен враг в бъдещите битки за възраждане на руското държавно могъщество. 
За съжаление, обективното осмисляне на военно-стратегическия баланс между Русия и НАТО днес се натъква на сериозни препятствия под формата на разнообразни митове, които понякога са се загнездили даже в главите на напълно солидни, уважавани специалисти. 
Такъв един мит е, например, "смазващото военно превъзходство на НАТО над Русия" - едно традиционно плашило, често използвано от анализатори, политици, наблюдатели и дори политици от висок ранг. 
Ето, например, типичен образец от такъв "анализ", при това от руски коментатор: 
"След Олимпиадата в Сочи и възсъединяването с Крим в Русия се засилиха бодряшките настроения. Ние, руснаците твърде дълго търпяхме да бъдат унижавани като народ, изгубил т. нар. "студена война". Позволихме да ни ограбят и вече практически се бяхме примирили с тази участ. И изведнъж - такъв взрив! Ние хвърлихме предизвикателство на цялата световна общност! Ние си върнахме Крим! Ние излязохме първи на Олимпиадата! Ние настъпваме в Новорусия! 
Само че, какво им показахме? И има ли с какво да се гордеем? 
Мнозина вярват, че руският ядрен щит е все още здрав и нашата армия е силна. Но, за съжаление, реформата на Въоръжените сили на Руската федерация ги лиши от боеспособност. От 2 милиона и 800 хиляди армията ни беше съкратена до 766 хиляди (армиите на НАТО и САЩ са 2 млн 965 хил., на Китай - 2 млн 500 хил.). 
Дивизиите бяха разформирани до бригади. Всичките наши Сухопътни сили са 100 бригади, от които само 39 - общовойскови, са предназначени да водят непосредствени бойни действия. По своя еквивалент 39 бригади - това е по-малко от 10 дивизии. За сравнение: в началото на Великата Отечествена война Червената армия е имала 303 дивизии. 
От 1223 летища ни останаха 120, от 1600 аеродрума - 60. От 1800 бойни самолета 1200 се нуждаят от ремонт и сега не летят. Корабният състав на флота намаля повече от 4 пъти. Само пред последните няколко години той се съкрати с 60 процента. 
Разликата във военните потенциали между Русия и НАТО е катастрофална. 
В направленията на главните удари НАТО може да създаде количествено превъзходство над руската армия между 8 и 12 пъти! 
По обща численост на войските съотношението между Въоръжените сили на Русия и НАТО е 1:4. 
По танкове - 1:9. 
По артилерийски системи - 1:3,1. 
По ударни вертолети - 1:5. 
По бойни самолети - 1:5. 
По бойни кораби - 1:6,1. 
На Европейското направление превъзходството на НАТО е смазващо. Ето защо. 
Танкове: Русия - 1450, НАТО - 13 000 (1:9). 
Артилерийски системи: Русия - 3200, НАТО - 15 000 (1:4,67). 
Бойни самолети: Русия - 750, НАТО - 3 800 (1:5). 
Бойни кораби: Русия - 59, НАТО - 360 (1:6,1). 
Крилати ракети с морско базиране: Русия - 0, НАТО - 1500. 
Съвременна техника във войските: Русия - 15%, НАТО - 60%..." 
Излишно е да се уточнява, че всички тези страшни цифри, които, според автора, трябва да покажат неспособността на Русия да се съпротивлява на "смазващото военно предимство" на страните от НАТО, са чисто и просто изсмукани от пръстите. Но въпреки това се разхождат из просторите на интернета, от статия в статия, от един "анализатор" към други без никакъв опит да бъдат критично осмислени. 
Всъщност, ако се вгледаме внимателно, ще се убедим, че групировката на нашите военни сили на европейския (и дори по-широко - евразийския) театър на военни действия се увеличава целенасочено и последователно, и по редица ключови военни показатели не само не отстъпва на потенциала на страните от НАТО, но и твърде често значително го превъзхожда.
    image    Руското оръжие  Стратегическият ракетен подводен крайцер "Владимир Мономах" изстрелва ракета "Булава"  
 Например: въобще не могат да се сравняват по своя мащаб бойните подготовки в руската армия и в страните от НАТО. Понякога тук нещата стават направо анекдотични. Например, на 3 ноември 2014 г. НАТО гордо съобщи, че провежда в Литва най-големите, най- "широкомащабните" военни учения под страшното название "Железен меч - 2014", в които взеха участие цели... 2 500 военнослужащи от 9 страни и много техника - 300 единици.    ПРОДЪЛЖАВА ТУК...
Гласувай:
33
12


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. 1997 - Какво ли ще е у нас?
15.01.2015 11:19
Предполагам, че новото в Провинция Европа на империята САЩ , Стратегия |област според тогавашното разделение| България ще настъпят следните събития.
1. Увеличаване на данъците за военни нужди
2. Масово набиране на войници за мисии на НАТО, но не и модернизиране на Българска армия.
3. Обезлюдяване на страната поради русофилското ѝ население и заменяне на българското население с проамерикански настроени чужденци.
4. Смърт, смърт и смърт, както на въоръженото пушечно месо, така и на населението. Бунтове и смърт, работа за без пари и смърт, аборти и незаченати деца.
5. За да избегнем прогнозите, начинът е да заобикаляме данъците към властите на Провинция Европа и да има повече средства за нас и нашите деца. Богатството на един народ го прави силен и със самочувствие.
цитирай
2. josarian - Каква война е на прага ни, откъде на къде!?
15.01.2015 14:26
Русия ли ще ни напада, както нападна Украйна или какво!?
цитирай
3. lyubomircholakov - Русия ли ще ни напада, както нападна ...
15.01.2015 15:36
josarian написа:
Русия ли ще ни напада, както нападна Украйна или какво!?


Трябва да се чете внимателно.
цитирай
4. pando - Цифрите са си цифри
15.01.2015 16:05
А качеството си е качество.
Според мене западните военни са рентиери...Докато руските военни са си военни.
Вижда се от резултатите в Новорусия.
Даже при агресията на НАТО в Сърбия имаше само унищожени граждански обекти,но не и военни.цитирай
5. lyubomircholakov - "въобще не могат да се срав...
15.01.2015 16:43
анонимен написа:
"въобще не могат да се сравняват по своя мащаб бойните подготовки в руската армия и в страните от НАТО" - другарю, вие продължавате да сънувате розовия сън на комунизъма! Събудете се, няма го вече СССР, БКП се споприкри и премести централката си в Австия, агентите на ДС станаха политици/бизнесметни... а вие продължавате да сънувате за "непобедимата" Червена Армия да ви освобождава... отново... от нещо си.

survakar007


Пускам ти коментара само като образец на плоско мислене. Ако искаш да се опиташ малко да нагънеш мозъка си, първо трябва да си спомниш, че СССР го няма, защото в главата ти явно още кънти залпът на "Аврора". Опитай малко да се актуализираш, защото идеологията ти мирише на червен нафталин; вярно, че с нафталина е по-удобно, така има оправдание за всичките ви престъпления след 1989 г., но добре е проветриш мозъка си. Вече 25 години живеем в любимата ви демокрация.
И в коментарите си опитвай да мислиш и анализираш, иначе просто ще ги изтривам, за да не губят времето на нормалните хора.


цитирай
6. born - "Впрочем, като се отчете п...
15.01.2015 19:22
"Впрочем, като се отчете процъфтяващата в Евросодом тотална педерастия лесно е да се предположи, че значителна част от мъжкия личен състав на силите на НАТО също може спокойно да бъде облечен в полички и чорапогащници."
"Така, че мрачната епоха на "хомофобния милитаризъм" със съвместните старания на Вашингтон и Брюксел беше забравена - и сега военните маневри на НАТО понякога трудно може да се различат от веселите гей-фестивали и страстните ЛГБТ-паради.“
Тези пасажи ми харесаха особено като илюстрация на реалността !
Към всичките тези неща не бива да се пропуска и мотивацията на личния състав. Ако трябва да се правят изчисления в цифри много трудно може да се пресметне каква е боевата стойност на един платен войник и един патриот.
цитирай
7. asthfghl - !?
15.01.2015 21:19
Какво преразделяне бе брат, Русия е в икономически нокдаун. Бизнесът на работодателя ми изцяло зависи от руския пазар и мога да ти кажа, че е на системи. Руснаците се ослушват като гърмян заек и са по-ниски от тревата. От това по-голям показател на това кой е смачкан - здраве му кажи!

Стига си броил танкове, ами вземи слез малко на земята при реалните хора. Много сте ми интересни путинофилите.
цитирай
8. zaw12929 - 1. Считат ли се бомбандировките над ...
15.01.2015 22:18
1. Считат ли се бомбандировките над София за победа на САЩ
2. КОИ ВОЙНИ СПЕЧЕЛИХА САЩ или НАТО не мога да се сетя??
цитирай
9. zaw12929 - грешна представа: Русия смачкана друг път... но нека така да изглежда
15.01.2015 22:28
asthfghl написа:
Какво преразделяне бе брат, Русия е в икономически нокдаун. Бизнесът на работодателя ми изцяло зависи от руския пазар и мога да ти кажа, че е на системи. Руснаците се ослушват като гърмян заек и са по-ниски от тревата. От това по-голям показател на това кой е смачкан - здраве му кажи!

Стига си броил танкове, ами вземи слез малко на земята при реалните хора. Много сте ми интересни путинофилите.


РУСИЯ НЕ Е САМО ВАРЕЛИ И ТРЪБИ- ТЯ Е МНОГО БОГАТА НА СУРОВИНИ, КАКВИТО ТРЯБВАТ ЗА СЪВРЕМЕННАТА И БЪДЕЩА ТЕХНИКА И ИМА ПАЗАР, А БУМЕРАНГЪТ - САНКЦИИ ВЕЧЕ УДРЯ СЪС СТРАШНА СИЛА ТА СЛЕД НАПОЛЕОН, ХИТЛЕР, СЛЕДВАТ ЕС И САЩ И НЯМА НУЖДА ДА МРАТ ВОЙНИЦИ В РУСКИТЕ СНЕЖНИ ПОЛЕТА- НИЕ ТУК ЩЕ СИ ИЗМРЕМ, ОТ ГЛАД И СТУД И ОТРОВЕНИ ВОДИ ОТ ШИСТОВ ГАЗ И НЯМА ДА РАЗБЕРЕМ КАК РУСИЯ ПРОДЪЛЖАВА ДА ПОБЕЖДАВА
БЪДЕЩЕТО ПРИНАДЛЕЖИ НА РУСИЯ, НА ТУРЦИЯ, НА КИТАЙ , НА БРАЗИЛИЯ, а ние пак сме в лагера на победените...
цитирай
10. asthfghl - 10.
16.01.2015 11:18
Русия се е превърнала в суровинен придатък на далеч по-развити икономики като напоследък Китай например. Това е типична характеристика на една страна от Третия свят, но не и на развито общество.

За това, че имало пазар, вече обясних. Ето, гледам пазара на имотите, тъй като от него разбирам. В момента е в клинична смърт. И всичко, което беше необходимо, за да се постигне такава криза, беше няколко страни да се наговорят да изпомпват повече петрол.

Това за Хитлер, Наполеон и т.н. са локуми. САЩ си изиграха картите майсторски и без да пукне една тяхна пушка разбърникаха цялата работа в Европа и поставиха стена между ЕС и Русия, против интересите и на двете.

А ние наистина сме последна дупка на кавала и никой за нищо не ни бръсне. Не го слушай Кери - на Запада не му пука за нас, а на Русия - още по-малко.
цитирай
11. hhm - Класическото оръжие не е ли остаряло?
21.01.2015 16:50
Прави впечатление, че въпреки сериозния технологичен напредък през последнте 100 години, официално обявените оръжия не са излезли от платформата, която би трябвало вече да е много морално и технически остаряла. Не е логично 100 години по-късно оръжията да са базирани на същия фундаментален принцип (ракети, снаряди, бомби и прочие с взривен механизъм, дори куршумите не са се изменили много).

Очевидно, че Запада съвсем съзнателно деградира своето класическо въоръжение, но те едва ли са толкова глупави да не виждат какво правят. Ето защо мисиля, че е логично да се преположи, че те деградират нивото на класическото си въоръжение за сметка на увереността си в оръжия от ново поколение за които почти никой нищо не говори. Като скаларните оръжия например. При тях цялата тази взривно ракетно-бомбена железария става толкова безсмислена колкото лъка и стрелата срещу танковете.

Нужно е да се изследва и разсъждава в тази посока. Разбира се няма причина да се мисли, че руснаците не разработват такъв тип оръжие, имайки се предвид, че още Хрусчов е разполагал с първите образци на оръжия използващи скаларните технологии.

Говори се че чрез скаларни оръжия може да се умъртвят цели армии в рамките на секунди без изстрелването на железарии и тротили. Има данни, че по време на пазената в тайна война между СССР и Китай, руснаците буквално са сринали със земята цялата китайна армия барабар със танковете, които са се стопили като сладолед пред обедно слънце. При това без да използват никакви класически оръжия.

Ето защо на базата на тия данни някак ми се струва крайно неадекватно дрънченето на ламарините на самолети, танкове, ракети и прочие железария. Няма ли кой да изследва и да напише статия за реалното въоръжение на страните с оръжията отговарящи на 21-век, защото всички тия самолети, ракети, танкове и подводници миришат твърде много на първата половина на 20-ти век, когато писмата са пътували до своята дестинация по няколко месеца, а не няколко секунди както е днес.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lyubomircholakov
Категория: Политика
Прочетен: 3155790
Постинги: 581
Коментари: 2011
Гласове: 3302
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Ноември, 2020  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30