Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.05.2015 20:07 - ЕДНА САМОДОВОЛНА МАГНОЛИЯ
Автор: lyubomircholakov Категория: Политика   
Прочетен: 3808 Коментари: 2 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
  image   Прословутата магнолия, както често се случва, неочаквано се превърна в онзи символ, в метафората, чрез която може най-добре да се изрази, анализира и оцени нещо твърде важно както за България днес, така и за всяка една държава във всяка една епоха. 

А именно: компетентността на хората, които я управляват. 

Съществува един такъв израз: "ниво на компетентност". Обозначава, най-общо казано, границата, от която човек става "некомпетентен" - тоест, достигайки "нивото си на компетентност", даденият човек е дотук в, както се казва, "кариерното си развитие". Поне засега. Ако иска да достигне по-високо "ниво на компетентност" - трябва да се развива по-нататък, сиреч, да учи, да мисли, да размишлява, да разсъждава, да анализира, да сравнява, да оценява и т. н. 
Най-лошо е, когато човек е надхвърлил "нивото си на компетентност". С други думи, в "кариерното си развитие" е успял, по някакви причини, да се издигне на такова ниво, което не отговаря на неговите способности. 
Може да се каже и доста по-простичко, за да стане по-ясно: захванал се е с работа, за която е некадърен. 

Хайде сега да видим "нивото на компетентност" на магнолията, пардон, на нейния собственик. 

Най-напред неговото собствено мнение. Така да се каже, личната му самооценка. Тази лична самооценка е следната:  "Няма такава заплата, която да ме удовлетвори, за работата, която върша". 
С други думи: човекът върши много работа, та каквато и заплата да му дадат, все ще е малко. Примерно: и 1 милион лева да му плащаме месечно - малко. И 1 милиард - също малко, нали "няма такава заплата..." и т. н. 
Но да решим, че това са все метафори. Образни сравнения. Затова нека да погледнем същността. 
Същността в думите на Бойко Борисов за собствената му самооценка е следната: аз все още не съм надхвърлил своето ниво на компетентност. 
Тоест: кадърен съм за работата, която върша. 
Това означават думите му, ако ги преведем в концентриран вид. 
И още едно изречение, пак с нюанс на самооценка. То беше преди около месец по адрес на социолозите. Тогава Бойко Борисов с добродушно снизхождение подхвърли към тях нещо от рода на: "Те първо да спечелят едни избори, пък после да приказват". 

Хайда сега да разсъждаваме по така представените самооценки на нашия министър-председател. 

Но най-напред за магнолията, все пак започнахме с нея... 
Първото подозрение по отношение на магнолията е, че тя изразява самодоволство. Особено в комбинация с анцунг. Тук дори заобикаляме щекотливия въпрос, че анцунгът беше всъщност униформата на първите мутри в България и чрез тях се превърна в символ именно на мутренската епоха. 
Но да решим, че щом самият ни министър-председател се снима по анцунг, значи вече този тип облекло не е символ на мутри и на тяхната епоха. Анцунгът, значи, се е превърнал от символ на мутри в символ на българската демокрация. Няма лошо. Още повече, че същият този министър-председател се кани да строи спортни обекти. Със съответните рязани лентички. Пак няма лошо. За спортните обекти анцунгът е подходящ. Нека спортува народът, и без това няма много друга работа... 

Но въпросът за самодоволството е малко по-сериозен от този за анцузите на българския премиер. Тук дори не засягаме принципния въпрос, че щом един човек е самодоволен, той всъщност сам слага преграда пред по-нататъшното си развитие. Защо и накъде да се развива, щом е само-доволен, тоест, доволен от самия себе си? Човек се развива, ако е недоволен от себе си, от сегашното си ниво - затова и иска да постигне по-високо ниво, тоест да се развие. А щом е доволен от себе си, значи е сметнал, че е стигнал върха на възможностите си и повече няма накъде. 

ПРОДЪЛЖАВА ТУК...




Гласувай:
9



1. milady - хахха...
13.05.2015 20:38
перфектно....
Поздрави !
цитирай
2. dedenze - Далеч не го сравнявам с магнолията, даже едва ли той я е садил, той само парадира с нея и "нежната" си душа !?
14.05.2015 17:04
Една поетеса скоро описа как мухата мечтае да бъде пеперуда, тук положението същото. Тук обаче положението е много по- сериозно от това да достигнеш собственото ниво на некомпетентност ! Тук става дума за партийната, представителна демокрация и нашата престъпна Конституция, която напълно разрешава и стимулира управлението на България да се извършва от некомпетентни хора, даже и от неудушевени предмети и животни! Те нямат никакви задължения, отговорности, особено персонални, имат само имунитет и привилегии!? Управляват ги марионетно отвън, напълно достатъчно е да бъдат пасивни и послушни !!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lyubomircholakov
Категория: Политика
Прочетен: 3748377
Постинги: 581
Коментари: 2011
Гласове: 3305
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031