Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.05.2015 20:03 - МОДЕЛЪТ "ХАЗАРИЯ"
Автор: lyubomircholakov Категория: Политика   
Прочетен: 9199 Коментари: 8 Гласове:
9

Последна промяна: 27.05.2015 20:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
    image

Доста често в интернет, главно по форуми, коментари под постинги и в социалните мрежи, се срещат споменавания за Хазария. Обикновено това се случва, когато някой не иска да бъде обвинен в т. нар. "антисемитизъм" (макар никой да не знае какво точно означава това), както и в търсене на корените на днешните източноевропейски евреи (ашкенази), за които именно някои смятат, че са дошли от Хазария. 
Но, така или иначе, рядко се срещат по-задълбочени анализи по този въпрос, в смисъл: защо точно Хазария, как се е случило, че именно Хазария, защо не някоя друга държава вместо Хазария и т. н.? 
А в същото време историята на Хазария е добре известна и описана, белите петна в нея са сравнително малко, въобще там няма нищо загадъчно. Ето защо е любопитно да надникнем в нея и да разберем защо тази държава е оставила такива следи в историята на еврейския народ, а оттам - и в паметта на човечеството? 

Предисторията, с няколко думи, е следната: след превземането на Йерусалим от войските на римския император Тит Веспасиан през 70 г. сл. Хр оцелелите евреи за пореден път в своята историята са принудени да се разпръснат по света - от най-западните територии на Римската империя в Иберийския полуостров до най-източните в Мала Азия, Черноморието и Кавказ. 
Част от тази нова вълна в еврейската диаспора намира убежище в Персия. 
Там ги посрещат толерантно, интегрират се, както се казва на съвременен език. Взаимодействат си добре с персийската администрация и военни власти. 
Например, когато през 615 г. персите превземат Ерусалим, пленниците-християни са между 62 и 67 хиляди души. Понеже преходът през Сирийската пустиня заплашвал с големи загуби, персийските войници охотно продавали робите-християни на евреите, които, както сочи в хрониката си от 1234 . неизвестен автор, наречен "Сирийският аноним": 

"... поради своята враждебност купуваха евтино християните и ги убиваха". 

Обаче в Персия евреите се намесили в междуособните борби по върховете на властта. В периода 491-529 г. част от тях - ортодоксалните талмудисти, взели страната на шах Кавад, който се борел срещу кликата около влиятелния велможа Маздак. 
Друга част - волнодумците-кабалисти, се оказали в лагера на маздакитите. 
Шах Кавад побеждава през 529 г. и обесва Маздак - съответно за привържениците на победената страна настъпват тежки времена. 
Трябвало да се бяга. 
Евреите-маздакити бягат от Персия и в търсене на ново убежище се озовават в съседство с хазарите - по земите на днешния Дагестан, в поречията на реките Терек и Сулак. 
Между двата народа се установяват добри взаимоотношения. Те нерядко се сражават рамо до рамо срещу новия общ и опасен враг: арабите, които по това време разгръщат настъпление към Кавказ. Местното население там, без разлика на народност и вяра, го заплашвало обща съдба: ако арабите победят, ще избият мъжете и ще продадат в робство жените и децата. Ако пък евреи и хазари успеели да отблъснат нашественика, трябвало да се готвят за нови битки рамо до рамо. 
Постепенно, след кръвопролитни сражения, хазарите успяват да изтласкат арабите към Армения, после и към земите на днешен Азербайджан. През цялото това време те са подпомагани както от дошлите по-рано евреи, така и от местните еврейски общини, които срещали по пътя си. 

Така постепенно, в борба срещу общия враг, еврейската общност станала част от хазарската държава. При това, обаче, имало нещо много важно: всеки народ запазвал своята вяра. 

Старите религии, за разлика от Християнството и исляма, твърдо разграничават хората освен по религиозен, също и по етнически, дори по кастов принцип. Както пише Лев Гумильов, по чиито изследвания се водим в нашия разказ: 
"За да бъдеш индус - член на висша каста, или персиец - огнепоклонник, трябва да се родиш такъв. Не можеш да станеш чрез "присъединяване". Когато по политически причини се налагало някой да бъде присъединен към чужд народ, се измисляли фалшиви генеалогии (родословни дървета), за да бъде оправдано това нарушение на принципа". 
Същото е и с юдаизма: евреите ходели на военни походи заедно с хазарите, сражавали се рамо до рамо с тях, създавали семейства с хазари и хазарки - но се молели отделно, извършвали религиозните си обреди също отделно, въобще пазели религията си, без да я натрапват на хазарите. 
В средата на VІІІ-ми век, около 750 г. сл. Хр., на власт в Багдад идва династията на Абасидите и арабският халифат навлиза в период на разпадане. 
Контролът върху пътищата между Запада и Изтока отслабва, което дава големи изгоди и възможности за онези търговци, които познавали и се движели по тези маршрути. 

Това били преди всичко еврейските търговци, наречени "рахдонити" - от персийските думи "рах" - път, и "дон" - зная, познавам. 
"Рахдонит" - "познаващ пътя". 

image     Пътят на коприната
Именно рахдонитите окупират прочутия "Път на коприната" между Китай и Европа, и установяват монопол върху него. Предвид ролята, която изиграват в световната история, те заслужават да им се отдели малко повече внимание. 

ПРОДЪЛЖАВА ТУК...
 



Гласувай:
9



1. 1997 - "Хазарите от дълго време живеели спокойно по долното течение на Волга."
27.05.2015 20:35
В тази "история на Хазария, добре известна и описана, в която белите петна са сравнително малко" не става дума за прокуждането на българите. Имаме един пряк военен досег с хазарите и той не е развит. Какво да се прави, Гумильов не са го вълнували проблемите на Кубрат и Батбаян.
цитирай
2. lyubomircholakov - В тази "история на Хазария, ...
27.05.2015 20:38
1997 написа:
В тази "история на Хазария, добре известна и описана, в която белите петна са сравнително малко" не става дума за прокуждането на българите. Имаме един пряк военен досег с хазарите и той не е развит. Какво да се прави, Гумильов не са го вълнували проблемите на Кубрат и Батбаян.


Напротив, вълнуват го и ги е разказал - но просто те не са тема на постинга.
цитирай
3. hhm - Наистина по-произволно съчинение ...
27.05.2015 21:29
Наистина по-произволно съчинение на историческа тематика досега не бях чел през живота си. Всички опорни точки на изложения материал могат да бъдат лесно и безспорно оборени. Аз се очудвам, че г-н Чолаков е решил да напише толкова недостоверен материал лишен от всякаква историческа валидност и воден само и единствено от преднамерен опит за демонизиране на "евреите".

Първата опорна точка на предложената теория са смесените бракове между евреи и хазари. Такова нещо няма и не може да има сред евреите, освен ако не са изоставили религията и приели секуларизма. А по онова време секуларни евреи е немислимо да е имало.

Второ - родословието на евреите се брои не по женска, а по мъжка линия. За това е достатъчно да се разлисти Библията - всички родословие от Битие до Евангелията са по мъжка линия. Да, наистина доста по-късно в историята това е било променено (по причини заслужаващи свое собствено изследване), но това не променя факта, че в автентичния юдаизъм родословието е само и единствено по-мъжка линия. Също така не се знае кога точно е настъпила промяната. Най-вероятно това е станало много след като Хазария вече не е съществувала.

Трето има запазени свидетелства, че хазарите са считали себе си за древен народ произлизащ от планината Сеир. Обитателите на тази планина са били така наречените едомци - древния смъртоносен враг на евреите и особено тяхното най-радикално разклонение - амаличаните. Част от едомците приемат юдаизма около 2-3 век пр.Хр., а голяма част от останалите едомци и амаличани се преместват точно по земите по-късно известни като Хазария.

Едно нещо е вярно написано в статията, а именно, че архиологическите разкопки не потвърждават теорията за велика Хазария. Нито за славния град Итил. Руските археолози откриват свидетелства за сравнително скромно царство. Това води до изводите, че величието на Хазария е по-скоро митове разпространявани от самите хазари по подобие на холивудските митове за величието на американската армия.
цитирай
4. hhm - Продължение...
27.05.2015 21:44
Хазарите са били известни не със риболов, а с отвличане на хора и търговия с роби. Това напълно съвпада с библейските пророчества за Едом (Иакововия брат Исав), за който се казва, че ще живее чрез меча си, т.е чрез насилие, а не чрез земеделие и животновъдство, какъвто е дела на Иаков (бащата на евреите). Въобще идеята, че евреите се занимават предимно с търговия, банкерство и финансови машинации няма абсолютно никаква историческа и библейска обосновка. Автентичните евреи са земеделци и животновъди, точно както са били българите. Тяхната, както и нашата сила е в обработката на земята, това е според дела който Бог отрежда на Израил. Именно едомците и амаличаните поради агресивната натура на своето битие се фокусират на набези, търговия и свързаните с тях финансови операции и банкерство. Техния исторически и етнически профил напълно отговаря на характера и поведението на хищническа Хазария. А приемането на юдаизма от хазарите е удобен трик в геостратегическите им игри. В последствие едомците/хазарите стават гръбнака на западноевропейската аристокрация, която създава нова човеконенавистна империя - Британската характеризираща се с разизъм, геноцид, търговия с роби и въобще изразява всички характеристики на едомския дух.

Не издържа никаква критика идеята, че хазарите били търсили за съюзници манихеите. По принцип за манихеи, богомили, катари, албигойци и прочие се знае много малко, и това което е достигнало до нас е написано от тяхните врагове, което веднага поставя под съмнение достоверността му. Например представете си, че всичко, което знаете за православието е написано от католически автори. Ще можете ли да му се доверите? Но дори това, което се знае от написаното от враговете им е че това са пацифистко настроени религиозни групи живеещи в общности, странящи от насилие и от политическия живот. Що за съюзници могат да бъдат това на когото и да било? Все едно да кажем, че Иран търси за съюзник Амишите в борбата си против САЩ.
цитирай
5. lyubomircholakov - Наистина по-произволно съчинение ...
27.05.2015 21:47
[quote=hhm]Наистина по-произволно съчинение на историческа тематика досега не бях чел през живота си. Всички опорни точки на изложения материал могат да бъдат лесно и безспорно оборени...

Смесените бракове на евреи са нещо обичайно, дори в библията царицата Естир спасява еврейския народ, защото е съпруга на персийския шах. Българският цар Иван-Александър също е бил женен за еврейката Сара.

Другите Ви доводи са в рамките на хипотезите.

Ще Ви помоля да си запазите оценките по отношение на моята скромна личност за себе си, най-вече тези за "демонизирането". При втори опит за подобни подмятания си запазвам правото на модерация.
цитирай
6. hhm - Продължение...
27.05.2015 22:06
Будещо недоумение е и твърдението, че евреите принуждвали робите си да им приемат религията. За разлика от исляма и християнството, юдаизма никога не се е разпространявал с меч. В неговата концепция е идеята че има избран народ, който ще управлява народите, като елитен духовен водач и просветител. Те нямат никаква мотивация да превръщат роби в участници на този елитен духовен клуб.

Идеята, че юдаизма е източник на съвременния абстракционизъм, защото на евреите било забранено да изографисват орнаменти е неприемлива за човек с най-елементарна обща култура, да не говорим за човек, който поне веднъж е чел Библията. На евреите е забранено да изобразяват Бога и няма абсолютно никаква забрана за орнаменталистика. Доказателство за това са богатите украси по синагогите, да не говорим за величествената архитектура на цар Соломон която е привличала като туристи царски величия от цял свят.

Все пак макар и лаконично в края на статията се споменава напълно адекватно връзката между Хазария и крупните династии на Ротшилд и Рокфелер. Връзка има защото те са от древни едомски родове, които отдава представят себе си като "евреи" или дори "християни". Същото важи и за Британската корона, която обрязва всички свои мъжки потомци. Не защото са евреи, а защото едомците също се обрязват.

Неспособността да се направи разлика между евреи (земеделски и животновъден народ) и едомци (военен, насилствен народ живеещ чрез насилие и търговия) ще има катастрофални последствия. Още в книгата Откровение е записано за хора, които представят себе си за юдеи, а не са но са сатанинска синагога. Това са именно едомците представящи себе си за евреи и целящи от най-древни времена да предизвикат всемирен геноцид срещу реалните евреи. Всеки опит да се изкара световната конспирация еврейска е съучастие в този древен план за геноцид срещу народа от който са всички Христови апостоли, както и Самия наш Господ и Спасител.
цитирай
7. hhm - Царица Естир е била робиня и е била ...
27.05.2015 22:16
Царица Естир е била робиня и е била взета по волята на царя за съпруга и ни най-малко не е представителна извадка за "смесени бракове". Въпросната "еврейка Сара" дали случайно не е била покръстена? Ако е такава - тя не е част от автентичната еврейска общност. В Библията е пределно ясно, евреин не може да се жени за жена от чужд народ, нито има право да дава дъщеря си на мъж от чужд народ. Само ако са приели юдаизма чрез което са станали част от еврейския народ.

Не съм имал ни най-малко желание да правя подмятания за вашата личност към която до момента споделям главно симпатии, затова моля не се обиждайте от искрената ми изненада от това, което сте написали в този материал.

Подобни въпроси са твърде значими за да бъдат принзявани на нивото на коментиране на било моята или вашата личност. Това са въпроси имащи много по-висок залог от коментиране на личните характеристики.

Правото на модерация си е напълно ваше. Аз пиша онова, което ме нуди съвестта ми. Модерирайте както намерите за добре. Това си е вашия блог.
цитирай
8. lyubomircholakov - Уважеми hhm, хипотезите Ви са ин...
28.05.2015 08:05
Уважеми hhm, хипотезите Ви са интересни. Когато напишете история на Хазария, с удоволствие ще я цитирам. Но, честно казано, засега написаното от Лев Гумильов, когото преразказвам, защото нито съм професионален историк, нито имам претенции за такъв, ми звучи по-убедително.
Засега само констатирам, че не сте чели внимателно материала. Защото твърдите, че там е написано, че евреите били принуждавали "робите си да приемат тяхната религия" - докато в материала ясно пише, че е било точно обратното: "А обикновеното население на Хазария никой нямал намерение да го обръща в юдаизма". При това не става дума за никакви роби - ясно е написано, че хазарите са били потискани и експлоатирани, но не са били роби, макар и положението им да не е било далеч от това на робите.
Твърдите, че в материала пише, че на евреите било забранено за изографисват орнаменти - докато в материала пише точно обратното.
Твърдите, че на евреите било забранено да рисуват Бога. Не е само до Бога - на юдеите, както и на мюсюлманите е забранено да изобразяват каквито и да било реални обекти, именно затова орнаменталистиката е основният похват при украсата на джамиите и синагогите.
Хипотезата за едомците наистина е оригинална. Остава да посочите изворите, на които се базирате, защото иначе остава само оригиналността.
За модерацията - написал съм в какви случаи се извършва модерация.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lyubomircholakov
Категория: Политика
Прочетен: 3748332
Постинги: 581
Коментари: 2011
Гласове: 3305
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031