Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.06.2015 20:02 - РАЗУЗНАВАЧИТЕ СЪОБЩИХА ТОЧНАТА ДАТА... СЕРИОЗНО?
Автор: lyubomircholakov Категория: Политика   
Прочетен: 9942 Коментари: 13 Гласове:
12

Последна промяна: 19.06.2015 20:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
  Един от най-популярните митове за Великата Отечествена война на Русия може да се озаглави: "Разузнавачите съобщиха точната дата..." 
     Сталин не се съмнявал, че сблъсъкът с Германия е неизбежен. Може да се спори само за сроковете, когато той е направил за себе си окончателния извод: дали в началото на 1940 г., през пролетта или в средата на годината. Но, така или иначе, военното строителство в СССР се развивало с пълна сила под знака на предстоящия конфликт с фашизма. 
     В този смисъл на съветското разузнаване, което събирало доказателства за враждебните намерения на Хитлер против СССР, предстояло да изясни два главни пункта: срокът на нападението и обстоятелствата, при които ще бъде извършено. 

image

  Какво успели и какво не успели съветските разузнавачи? 
По отношение на времевите параметри: различните агенти по различно време съобщавали различни версии. (Между другото, конкретната и точна дата - 22 юни, не била посочена от никого). 
     И така, ето какви дати и срокове е съобщавало съветското разузнаване като вероятни за нападението на Германия срещу СССР и точно кога ги е съобщавало (датите в скобите): 
  ПРОДЪЛЖАВА ТУК... 
 



Гласувай:
13


Вълнообразно


1. indiram - 1940 година
19.06.2015 22:18
Имало ли е СССР?
Или е имало идея за СССР и войната е била опит за предотвратяване на Съюз?
Просто, хипотеза...
цитирай
2. aboychev - Един от най-популярните митове за Великата Отечествена война на Русия
20.06.2015 07:09
Е
ЧЕ Е ВЕЛИКА,
ЧЕ Е ОТЕЧЕСТВЕНА,
И
ЧЕ Е НА РУСИЯ.
цитирай
3. lyubomircholakov - Е ЧЕ Е ВЕЛИКА, ЧЕ Е ОТЕЧЕСТВЕНА, И ...
20.06.2015 08:24
aboychev написа:
Е
ЧЕ Е ВЕЛИКА,
ЧЕ Е ОТЕЧЕСТВЕНА,
И
ЧЕ Е НА РУСИЯ.


Пускам коментара ти по изключение.
Ако искаш и занапред да коментираш тук, трябва да спазваш следните правила:
- да не пишеш с главни букви;
- да избягваш ксенофобията (при твоя случай - във варианта й на русофобия);
- да не използваш неприличен речник;
- да аргументираш коментарите си, защото иначе просто съобщаваш, че имаш мнение, което и без това е известно, тъй като всеки човек си има мнение;
- да овладяваш емоциите си, защото иначе просто съобщаваш, че имаш емоции, което и без това е известно, тъй като всеки човек си има емоции.
цитирай
4. valentor - Има и едно други виждания, по случая ...
20.06.2015 10:42
Има и едно други виждания , по случая с 22.06.
1.Територията върху която започват военните действия е ли била в границите на СССР ?
2.Кога всъщност започват военните действия ? Дали на 22 или ден-два по-късно., и ако е така-защо?
3.Чии са самолетите, които правят бамбардировка върху градовете, след като авиоатаките на Германия са върху съветските летища/за друго просто не им стигат бройките самолети/, и особено Севастопол ?

цитирай
5. pando - Интересна статия
20.06.2015 10:56
Но какво да правиш? Има група от хора/пета колона/,които след като продадоха бъдещето и настоящето на България,сега се опитват и се напъват да продават и миналото. Повторена лъжа сто пъти -става истина...Кой както може си печели хляба...Толкова им е багажа.

Тука му е мястото да се припомни,че Сталин е поскал от "съюзниците" отваряне на втория фронт през декември 1941 година.И "съюзниците "го отварят през юни 1944 година. Голяма помощ,няма що......
Другите премълчавани факти са ,че на източния фронт Хитлер е имал 420 дивизии,а на западния фронт 15 дивизии.
И тук му е мястото да се добави ,че за руския народ нещастията винаги са идвали от....Запад.
цитирай
6. indiram - Справка в Уикипедия -
20.06.2015 13:16
1922 г. подписан първият договор за Съюз. Следващите години, до 1939 г. се присъединяват още републики.. И, явно, страхът от този Съюз е довел до ... война.
цитирай
7. demonwind - Чели сме за
20.06.2015 13:47
Плана Барбароса, учили сме. Но дали някога ще разберем повече за Операция "Гроза", която е била планирана за 6 юли 1941 г., но така и не се осъществява?
Друг е въпросът, че много хора бъркат СССР с Русия - двете нямат нищо общо. СССР е първата стъпка (тогава) към създаването на една единствена сватовна свръждържава, контролирана чрез сила и потисничество, докато Русия винаги е била стожер на християнството и защитник на слабите...
цитирай
8. danailvdimitrov - Това е така както го казвате...
20.06.2015 18:15
demonwind написа:
Плана Барбароса, учили сме. Но дали някога ще разберем повече за Операция "Гроза", която е била планирана за 6 юли 1941 г., но така и не се осъществява?
Друг е въпросът, че много хора бъркат СССР с Русия - двете нямат нищо общо. СССР е първата стъпка (тогава) към създаването на една единствена сватовна свръждържава, контролирана чрез сила и потисничество, докато Русия винаги е била стожер на християнството и защитник на слабите...


Въпросът е там, че има и съответното немско (а според мен и англо-ционистко) разузнаване и ТО е което дава обратни сведения на Хитлер, че ще бъде ударен до началото на юли 1941г. от Сталин (който очевидно изчаква предстоящия десант на Острова, когато в германия няма да е останал и един войник)

За това говори уж "непремереното" изказване на английския посланик в Москва, че Англия има вече договор с СССР за съвместни воени действия. Сталин лично "опровергава" този гаф, но..късно
цитирай
9. didanov - с цялото ми уважение към вашия блог бих искал да споделя следното
21.06.2015 00:05
"Но освен неудачници Сталин е имал наистина изключителни разузнавачи, които са се радвали на успехи, постигнали са невероятни резултати и при това не са станали знаменити, т.е. не са били обесени. Един съветски разузнавач е имал достъп до истинските тайни на Хитлер. Маршалът на Съветския съюз Гречко свидетелства: „…11 дни след като Хитлер окончателно бе приел плана за войната срещу Съветския съюз (18 декември 1940 година), този факт и основните данни от решението на германското командване бяха известни на нашето разузнаване“ (ВИЖ, 1966, №6, с. 8).Сигурно никога няма да научим името на разузнавача, извършил тоя подвиг. Не е изключено да е същият резидент на ГРУ, който през 1943 година се е сдобил с плана на операция „Цитадела“. Но това е само мое предположение. Повтарям, военното разузнаване при Сталин е било на много голяма висота и това би могъл да направи и някой друг разузнавач.
През декември 1940 година началникът на ГРУ генерал-лейтенант F. И. Голиков е докладвал на Сталин, че според потвърдени сведения Хитлер е взел решение да воюва на два фронта, т.е. да нападне Съветския съюз, без да изчаква края на войната на запад.
Тоя документ от изключителна важност е бил обсъден в края на януари в много тесен кръг на висшето съветско командване в присъствието на Сталин, който не е повярвал на документа и е заявил, че всеки документ може да бъде подправен. Сталин е настоявал Голиков така да организира работата на съветското военно разузнаване, че във всеки момент да се знае наистина ли Хитлер се готви за война, или блъфира. Голиков е докладвал, че такива мерки вече е взел. ГРУ внимателно е следяло редица аспекти от военната подготовка на Германия, по които ГРУ би могло точно да определи момента, в който ще започне подготовката за нахлуване в СССР. Според Голиков такава все още нямало. Сталин е поискал от Голиков да обясни колко точно би могло да се знае това. Шефът на ГРУ е отговорил, че може да го съобщи единствено на Сталин и никому другиму.

цитирай
10. didanov - с цялото ми уважение към вашия блог бих искал да споделя следното
21.06.2015 00:07
Впоследствие Голиков редовно е докладвал лично на Сталин, съобщавайки всеки път, че подготовка за нахлуване на Германия в СССР още няма.На 21 юни е имало заседание на Политбюро. Голиков е доложил за грандиозно съсредоточаване на германски войски по съветските граници, за струпване на огромни запаси от боеприпаси, за прегрупиране на германската авиация, за германци, минали на съветска страна, и за още много, много други неща. Той е знаел номерата на почти всички германски дивизии, имената на техните командири, местата, където са разположени. Знаело се е много, включително и названието на операцията — „Барбароса“, времето, когато ще започне, и много други изключително важни тайни. След това Голиков е доложил, че подготовката за нахлуване още не е започнала, а без подготовка не е възможно да се започне война. На заседанието Голиков бил попитан гарантира ли за думите си. Той отговорил, че гарантира с главата си за информацията и, ако греши, Политбюро ще бъде в правото си да стори с него онова, което е сторило с всичките му предшественици.10–12 часа по-късно операция „Барбароса“ започва. А какво е сторил Сталин на Голиков? Не бойте се, нищо лошо. Още на 8 юли Сталин изпраща Голиков във Великобритания и САЩ и лично го инструктира. След успешната визита Голиков командва армии и фронтове, а през 1943 година Сталин го назначава на много важния пост заместник народен комисар на отбраната (т.е. заместник на Сталин), отговарящ за кадрите. Сталин е поверявал деликатната работа с подбора и разпределението на кадрите само на най-проверени хора. Берия например не се е ползвал с такова доверие.След смъртта на Сталин Голиков се издига още повече и става маршал на Съветския съюз.Голиков е смятал (напълно основателно), че за война срещу Съветския съюз е необходима много сериозна подготовка. Според него най-важен елемент от готовността на Германия за война срещу СССР били овчите кожуси. Необходими били големи количества — не по-малко от 6 000 000. Голиков е знаел, че в Германия
цитирай
11. didanov - с цялото ми уважение към вашия блог бих искал да споделя следното
21.06.2015 00:08
няма нито една дивизия, готова да воюва в СССР. Той зорко е наблюдавал какво става с европейските овце. Знаел е абсолютно точно, че когато Хитлер наистина реши да нападне СССР, той трябва да издаде заповед за подготовка на операцията. Генералният щаб веднага ще издаде заповед промишлеността да започне производство на милиони кожуси. Тоя момент неминуемо ще се отрази на европейския пазар.

Въпреки войната цените на овнешкото месо няма да скочат, напротив, ще тръгнат надолу поради едновременното клане на милиони овце. В същия момент цената на кожите трябва рязко да скочи.

Голиков е смятал, че за война в СССР германската армия трябва да използва нов вид смазочно масло за оръжието си. Традиционното германско оръжейно масло се е втвърдявало на студа, частите клеясвали и оръжието не е действало. Голиков е чакал момента, когато в германската армия ще бъде сменено маслото за почистване на оръжието. Съветската експертиза на мръсните парцали е показвала, че вермахтът използва традиционното си смазочно масло и няма никакви нареждания да се мине към ново. Съветските експерти са наблюдавали и състоянието на германското гориво. Традиционното германско гориво при студ се е разпадало на неизгарящи фракции. Голиков е знаел, че ако Хитлер въпреки всичко се реши на самоубийствения ход да воюва на два фронта, той (или неговият Генерален щаб) би трябвало да издаде заповед да се смени марката на произвежданото течно гориво и да започне масово производство на гориво, което не се разлага при студ. Съветското разузнаване е внасяло отвън тъкмо образци на германско течно гориво в споменатите фенери, запалки и други подобни предмети. Още много други неща, наблюдавани от ГРУ, би трябвало да бъдат предупредителен сигнал.
Но Хитлер започва операция „Барбароса“ без всякаква подготовка! Защо е постъпил така, сигурно завинаги ще остане тайна. Германската армия е била създадена за война в Западна Европа, но Хитлер нищо не е направил, за да подготви армията си за война в Русия.

Сталин не е имал за какво да наказва Голиков. Голиков е направил всичко, което е в човешките възможности и дори свръх тях, за да разкрие подготовката за нахлуването, но такава подготовка не е имало. Имало е само съсредоточаване на огромно количество германски войски. А Голиков е заповядал вниманието да не се насочва към всички германски дивизии, а само към ония, които са готови да нахлуят, т.е. към ония, в чиито складове има по 15 000 овчи кожуси. Така подготвени дивизии за война не е имало в целия вермахт.

Не с виновен Голиков, че не е видял подготовка за нахлуване. Сериозна подготовка, каквато той е очаквал, не е имало и затова не я е видял.
цитирай
12. nikikm - Любо,моля ти се!
21.06.2015 00:48
lyubomircholakov написа:
aboychev написа:
Е
ЧЕ Е ВЕЛИКА,
ЧЕ Е ОТЕЧЕСТВЕНА,
И
ЧЕ Е НА РУСИЯ.


Пускам коментара ти по изключение.
Ако искаш и занапред да коментираш тук, трябва да спазваш следните правила:
- да не пишеш с главни букви;
- да избягваш ксенофобията (при твоя случай - във варианта й на русофобия);
- да не използваш неприличен речник;
- да аргументираш коментарите си, защото иначе просто съобщаваш, че имаш мнение, което и без това е известно, тъй като всеки човек си има мнение;
- да овладяваш емоциите си, защото иначе просто съобщаваш, че имаш емоции, което и без това е известно, тъй като всеки човек си има емоции.


Не пипай Бойчев! Рядко ще се намери такъв твой привърженик,който да работи за теб,макар да изглежда друго! Той е искрен и за това!Аз го харесвам,освен всичко,забавен е!Свикнах и с главните букви,щото той другите не ги познава! Да бъдем демократи в случая,той не е обществено опасен,бих казал ако размислиш,полезен е! Майната му,Бойчев е мой човек,макар и да влизам в конфликт на интереси. ма,като не съм чел на времето Винету и оня,Олд Четвъртхенд...
цитирай
13. valentor - А черешката, е че не се е изпълнявала ...
21.06.2015 10:51
А черешката , е че не се е изпълнявала "Директива 21" , която вече е била отменена, а с № 32.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lyubomircholakov
Категория: Политика
Прочетен: 3748135
Постинги: 581
Коментари: 2011
Гласове: 3305
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031