Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.06.2015 21:20 - БАЩАТА-ИЗРОД НА ДЕМОКРАЦИЯТА - 4-та част
Автор: lyubomircholakov Категория: Политика   
Прочетен: 3842 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 30.06.2015 21:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Демократура   или
Диктатура на демокрацията
роман-есе
В памет на Шарлот Корде  
Приятелят ми Морис Барес се учуди, че се завърнах от Атина с толкова силна омраза към демокрацията. Но дори съвременна Франция да не ми беше вну­шила тази ненавист, щях да се заразя с нея от историята на древна Атина. Краткотрайният период на онова, което в древността наричали «демокрация», ме накара да почувствам, че същината на този режим се състои само в това да про­пилее всичко, което е създала аристокра­тичната епоха.

 Шарл Морас

      Увод       БАЩАТА-ИЗРОД    НА    ДЕМОКРАЦИЯТА     (4-та част от 4)   Бащата продължава да си прави удоволствието с майката – а в очите на обществото отдавна вече я е превърнал в полупроститутка. Женска отрепка. Може би поради тази причина не се жени за нея. За да не наруши репутацията си на благонравен член на същото това общество. Сигурно затова и бърза да се отърве от децата си като от до­садни мухи – ще му отнемат прекалено много време, което иначе може да използва, за да се представя за човек с добра репутация… 
И той използва усърдно това време. Пише книга, която нашу­мява. Скоро цяла Европа говори за нея. Вярно, след като знаем отноше­нието му към неговите пет деца, заглавието звучи малко странно. Поне от морална гледна точка: 
 
image
„За възпитанието”. 

Очевидно един мъж, който дава петте си деца в сиропиталища и превръща майка им в жена, отритната от обществото, е морален изрод. 
За какъв друг да го смятаме? 
За възвишен и благороден? 
Няма как. Само морален изрод. 
За такъв ще го смятат всички народи, във всички времена и на всички континенти. Само в Африка някога имало племе, в което хората изоставяли новородените си в пустинята, за да не се натоварват с гри­жите за тях. Но, естествено, това племе вече не съществува. По чисто физически причини. 
В случая обаче не говорим за Африка. А за Европа през ХVІІІ-ти век. И ето, че през този век – великия век на т. нар. „просвещение” или „илюминасион”, гореспоменатият морален изрод, след като изхвърля петте си деца, пише книга със заглавие „За възпитанието”. 
Честно казано, може би някъде в човешката история е възможно да се намери и друг пример за подобен цинизъм. Но все пак е доста трудно. Споменатото африканско племе не е пример за цинизъм. Такива са били обичаите им. Ако те знаеха, че е лошо да изоставят де­цата си – сигурно нямаше да го правят. 
Но в Европа през ХVІІІ-ти век вече е било известно и установе­но като морална норма, че е лошо да изоставиш детето си. 

Едното си дете. 
Ами пет? 


ПРОДЪЛЖАВА ТУК...  



Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lyubomircholakov
Категория: Политика
Прочетен: 3749091
Постинги: 581
Коментари: 2011
Гласове: 3305
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031