Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.05.2016 19:28 - Започва Рибният фестивал в Москва
Автор: lyubomircholakov Категория: Политика   
Прочетен: 3115 Коментари: 3 Гласове:
8

Последна промяна: 13.05.2016 19:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
    image
След въвеждането на т. нар. "санкции" на Запада против Русия, както и подир ответните руски, се получи този ефект, който се очакваше и на който тайно се надяваха всички селскостопански производители в самата Русия - доброволното и не толкова доброволно оттегляне на западната конкуренция даде на руското селско стопанство шанс за истински бум. През 2015 г. Русия излезе на първо място по износ на пшеница, изпреварвайки САЩ и Канада. За пръв път от дълго време руските фермери започнаха да изнасят месо. По руските телевизии селскостопанските производители вече имат една дежурна реплика, произнасяна по-ясно или завоалирано: "Само дано не отменят санкциите прекалено скоро!". Всички знаят, че все някога ще бъдат отменени - но всеки бърза да оползотвори с максимална изгода времето, което остава.
image
Освободената ниша на рибния пазар бързо беше заета от руските риболовци, още повече, че този отрасъл е със стари традиции в Русия. Преди санкциите огромните разстояния от Далечния изток до големите градове - 10 хиляди километра, бяха сериозна пречка пред конкурентноспособността на руските рибовъди; не бе лесно да се състезават с конкурентите си от Запада, които возеха своята продукция от 3-4 хиляди километра по добре развита и гъста транспортна мрежа. Сега руснаците откриват с огромно удоволствие своята рибна кулинария с традиционните руски ястия и "закуски"... Руските риболовци буквално се кръстят с молба "санкциите" да продължат още максимум възможно време, за да укрепят своето положение на собствения си пазар и да разгърнат стабилна логистика от маршрути, складове и магазини за руска риба и морски дарове.

image
На 13 май в Москва започва "Рибната седмица" ("Рыбная неделя"). Този фестивал беше проведен за пръв път миналата година и се оказа толкова популярен, че организаторите решиха да го направят традиционен и по-мащабен. 
Тази година в центъра на столицата, на 7 площадки може да се опитат риба и морски дарове от 40 предприятия в цяла Русия - от Крим до Камчатка. И, което за клиентите е важно нововъведение - не само да опитат, но и да опушат рибата си веднага след покупката. 
Организаторите са уверени, че за 10-те дни на фестивала ще бъдат продадени не по-малко от 1500 тона риба. Обикновено за продажбата на такива количества...

  ПРОДЪЛЖАВА ТУК...




Гласувай:
10



1. kuschel - Няма сила на света, която може да ...
13.05.2016 19:47
Няма сила на света, която може да събори руснаците, макар че не спират да опитват.
цитирай
2. pando - Злобата и русофобията
14.05.2016 23:21
Са лоши съветници за западните "стратези".Явно реотаните им са бавно греещи.Франция не знае какво да си прави Мистралите и плаща всеки месец по 5 млн евро за поддръжката им и не се знае докога...Бинго.
цитирай
3. x111 - Поздравявам Ви за интересната статия,господин Чолаков!Добавям мнение на английските "СМИ"
15.05.2016 17:35
Британские СМИ назвали Москву «раем для гурманов» из-за санкций

Санкции Запада против России превратили Москву в «рай для гурманов», пишут СМИ Великобритании.

Еще не так давно, если бы кто-нибудь предложил назвать фешенебельный московский ресторан в честь «немодного провинциального российского города», такая идея была бы встречена с недоумением, пишет Guardian.

Но успех ресторана «Воронеж» и дюжины ему подобных говорит о том, что тренды изменились и за короткое время Москва из «кулинарной пустыни» превратилась в «рай для гурманов», передает RT.

Продуктовое эмбарго, которое Россия ввела против Евросоюза и ряда других стран, вызвало не только гнев, но и интерес к продуктам российского производства, сообщает издание.
Наряду с попытками обойти санкционные запреты, например, скопировав европейские сыры и мясные продукты, у российских предпринимателей и рестораторов возникло желание заново открыть для себя исконные русские блюда и традиционную кухню. Так, появился спрос на камчатского краба, мурманских гребешков и многочисленные виды рыб из российских рек и морей.

Во времена экономических неурядиц и слабого рубля использование местных продуктов помогает сократить счет, поэтому московские рестораны битком набиты посетителями несмотря на кризис, пишет Guardian. Если раньше в рестораны ходили только по особому случаю, то теперь в них едят ежедневно. Эта тенденция стремительно набирает обороты и способствует появлению нового поколения московских гурманов, подытоживает автор статьи.

http://sdelanounas/blogs/77196/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lyubomircholakov
Категория: Политика
Прочетен: 3761668
Постинги: 581
Коментари: 2011
Гласове: 3305
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930