Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.04.2018 18:29 - УМРЯЛАТА КОТКА НА ТЕРЕЗА МЕЙ
Автор: lyubomircholakov Категория: Политика   
Прочетен: 3683 Коментари: 0 Гласове:
13

Последна промяна: 07.04.2018 09:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
image  
 

На 3 март 2013 г. в английския вестник „Телеграф“ се появява една статия, в която пише следното: 

„Да предположим, че губите някакъв спор. Повечето факти са против вас и колкото повече хора виждат това, толкова по-лошо става за вас и за вашата кауза. При това положение вашият най-добър ход е да извършите маневра, която някои описват като "хвърляне на умряла котка на масата". 

Когато върху масата бъде хвърлена умряла котка, хората ще бъдат възмутени, разтревожени, отвратени. Но това няма значение. По-важно е, че всички ще извикат: "Олеле, умряла котка върху масата!". После ще говорят само за умрялата котка и ще забравят спора, който сте изгубили“. 

Авторът на този текст е Борис Джонсън, сега министър на външните работи на Великобритания. 

Как ви се струва? 

Хитра тактика, нали? Ако усетиш, че не си прав, тоест, че си се оказал заблуден глупак и, на всичко отгоре, установиш, че околните започват да го разбират, изходът е открит: намираш умряла котка, желателно вмирисана за по-голям ефект, мяташ я върху масата – и готово! Всички, естествено, говорят само за умрялата котка и вече са забравили, че ти самият си се оказал заблуден глупак. 

Но дотук нещата са само на теория. Може би Борис Джонсън само си приказва. Тоест, припомня остроумна алегория, без никаква връзка с практиката. 

Хайде да видим тогава каква е практиката! 

На 4 март са отровени Сергей и Юлия Скрипал. В продължение на една седмица никой не обвинява никого за отравянето – не е обвинена нито Русия, нито Великобритания, нито извънземни. Което е логично – нали трябва да се потърсят доказателства, за да се издигнат някакви обвинения против когото и да било. 

Тереза Мей обвини Русия на 12 март. На пръв поглед всичко върви все в същата логическа верига – значи, изминала е първата седмица на разследването и ето, доказателствата вече са налице, поради което британската премиерка и отправя съответното обвинение. 

И тук започват разминаванията с логиката. 

Такова разминаване е липсата на въпросните доказателства. Тази липса е толкова очевидна, че дори българският премиер Бойко Борисов, известен със слугинското си поведение към западните лидери, зае изчаквателна позиция. В случая неговата прословута страхливост изигра, колкото и да е парадоксално, положителна роля. България зае може би не най-достойната позиция, защото все пак привика посланика си – но поведението й беше поне разумно. Когато атовете се ритат... Колкото до достойнството, то е трудно постижимо с един страхлив премиер, способен само да слугува на „началниците“. Но това е друга тема. 

И така, Тереза Мей сама призна, че няма доказателства, а обвинява Русия само поради „висока степен на вероятност“. 

С други думи: побързала е да хвърли вмирисаната котка върху масата. Веднага изниква логичният въпрос: защо вмирисаната русофобска котка изобщо се озова върху масата? Какво толкова се е случило, че вниманието трябваше да бъде отколено по посока на нещастната вмирисана животинка? 

И отговорът идва от само себе си. Борис Джонсън го е написал пределно ясно: „Когато започнете да губите някакъв спор“. Тоест: котката се хвърля върху масата, за да бъде забравено нещо, което е неудобно за вас. 

Какво искаше Тереза Мей да бъде забравено и да бъде отклонено вниманието от него? Мнозина анализатори споменават в този смисъл „брекзита“. Но брекзитът няма как да бъде забравен, защото той тепърва ще се развива. Прекалено е мащабен, за да бъде отклонено вниманието – за него тепърва ще се говори с навлизането в сложните му, тежки и трудни процедури. Цяла вмирисана хиена да бъде хвърлена върху масата, брекзитът няма как да бъде забравен. 

Тогава? Въпросът все така си стои: какво толкова се случи между 4-ти и 11-ти март, та на 12-ти март Тереза Мей да се реши да играе толкова грубо? Явно е било нещо важно, впечатляващо, може би дори шокиращо, за да си позволи тя такава стъпка: преки обвинения към Русия само въз основа на „висока степен на вероятност“, без доказателства? 

Хайде да видим какво шокиращо се е случило във Великобритания между 4-ти и 11-и март, от което управляващите там биха искали да отклонят вниманието с всички възможни средства и, естествено, с желателно последващо забравяне? 

Между 4-ти и 11-ти март във Великобритания се случи само едно-единствено шокиращо нещо. Това беше разкритието, че...

ПРОДЪЛЖАВА ТУК:

https://sites.google.com/site/sajttnalubomircolakov/manipulaciata-na-sznanieto-i-sznanieto-na-manipulaciata/umralata-kotka-na-tereza-mej

(Понеже този сайт не дава възможности за поставяне на пряк линк, копирайте линка, поставете го в най-горния ред на екрана си и натиснете "ентер").





Гласувай:
14



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lyubomircholakov
Категория: Политика
Прочетен: 3748191
Постинги: 581
Коментари: 2011
Гласове: 3305
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031