Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.08.2019 19:18 - ХИБРИДНАТА ВОЙНА И МАНИПУЛАЦИИТЕ ВЪВ "ФЕЙСБУК"
Автор: lyubomircholakov Категория: Политика   
Прочетен: 3246 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 10.08.2019 18:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 image

Журналистът Дмитрий Шестопалов разговаря с бивш служител на най-известната социална мрежа „Фейсбук“, който помоли да не се съобщават името и фамилията му. Той разказа кой модерира рускоезичния сегмент на социалната мрежа, какви указания дават шефовете и защо някои акаунти се изтриват без предупреждение.
--------------------------------
Моят събеседник владее няколко езика, добре образован е и известно време е работил в офис на „Фейсбук“.
- Как започнахте работа в офис на „Фейсбук“?
- Може да се каже, случайно. По онова време работех в адвокатска кантора. Един приятел ми разказа, че „Фейсбук“ търси сътрудници. Заедно с него отидохме на интервю. За съжаление, той не мина.
- Защо му отказаха?
- Аз имам университетска диплома, владея няколко езика на отлично ниво, а неговото образование е по-слабо. Може би е имало и друга причина. Преди години е имал проблеми със закона, макар и незначителни. Но те проверяват старателно.
- Кой ръководи руския сегмент във „Фейсбук“?
- Руският сегмент там го наричат „руската барака“. Управлява се от украинци.
- „Фейсбук“ крие всичко, което е свързано с Русия. Не се знае къде е руският офис, представителите за Русия са секретни. А как стоят нещата в Европа?
- Там няма тайни. Помещение със средни размери в центъра на Варшава, светло, оборудвано с най-нови технологии. Но, разбира се, много теми са забранени и ние попълнихме съответните формуляри. Нещо като декларация за пазене в тайна.
- Има ли много забрани в офиса?
- Доста са. Например не можете да залепите камерата на компютъра си, забранено е да носите свои флашки, да снимате, да говорите за работата си. Понякога ми се струваше, че съм в армията. Впрочем, така си беше: като в казарма.
- И срещу кого воювахте?
- Срещу „тоталитаризма“. Но с течение на времето започнаха да прекаляват.
- Да прекаляват в какво?
- По-рано политиката спрямо руснаците беше по-мека, а след това стана дива.
- Какво означава „дива“?
- Инструкциите отгоре станаха по-строги. Получихме заповед да наказваме руснаците и за най-малките нарушения. А с отварянето на модерационен център в Рига политиката спрямо тях се затегна съвсем.
- За какви нарушения ви нареждаха да наказвате най-строго?
- Главно за изявления от политически характер, за нетърпимост към „европейските ценности“, за омраза и дори за нецензурни думи. Ако преди това можеше да си затваряме очите за дребни нарушения, после стана обратното: казаха ни да търсим поводи за наказание, без значение какви.
- Такива указания ви даваха само против руснаците или и за други етноси?
- Акцентът беше и е срещу руснаците. Също и за проруски настроени белоруси, украинци, прибалтийци. Например: за едни и същи обиди и изрази блокират руснаците, но не закачат украинците или прибалтийците. Открито ни казаха: не пипайте украински потребители и всички рускоезични, които пишат против режима на Путин.
- Добре. Можете ли да докажете, че говорите истината?
- Вие самият можете лесно да го докажете. Да предположим, че сте намерили русофобски изявления от украински шовинист или руснак от опозицията и сте се оплакали. Отговорът ще бъде, че няма проблем или пък ще го забавят с месеци.
Причината е, че оплакванията против русофобски профили се елиминират автоматично и просто не достигат до модератора. Има и любопитни случаи. Акаунтът на някой украинец или руски опозиционер бива блокиран за 30 дни поради език на омразата, но скоро отгоре ви нареждат да го разблокирате.
- Но се стига и до нелепости. Потребители са блокирани за думата „укроп“ (копър – рус.).
- Първо момчетата решиха така да се шегуват, но после това стана норма.
Работата е конвейерна, изморителна. С времето наистина започвате да мразите както потребителите, така и колегите си. За да не полудеем, понякога се забавлявахме.
- С такива блокировки за „укроп“?
- Не само. Устройвахме си състезания. Например, всеки нарочваше някой от потребителите за свой „любимец“. И се обзалагахме чий „любимец“ пръв ще извърши грубо нарушение. Обзалагахме се главно на пица или бира. Или пък от фалшив акаунт оставяхме провокативни коментари под публикация на чуждия „любимец“, за да го изнервим и да го накараме да извърши грубо нарушение. Печелеше този от нас, на чийто коментар „любимецът“ се връзваше и и отговаряше грубо, нарушавайки правилата. Но това правехме само след работа, иначе в офиса има строга дисциплина.
- Не ви ли беше жал за хората?
- Това не са реални хора, а просто виртуални профили. Пък и обектите бяха грубияни, които всъщност не заслужаваха съжаление.
- Как стои нашумелият проблем с двойните стандарти? Хора биват блокирани за снимки на опълченските лидери от Донбас Моторола или Гиви. А за снимки на Осама бин Ладен и Хитлер никой никого не блокира.
- Има нещо вярно. Обясниха ни, че бин Ладен и Хитлер са символ на злото и техните снимки служат като предупреждение за света. А Моторола и Гиви били терористи, които руснаците се опитват да героизират. Затова за техни снимки веднага блокират.
- Оставам с впечатление, че целият мениджмънт на „Фейсбук“ е русофобски, а и самата социална мрежа е русофобска.
- Не бих казал, че е точно така, но в това има голяма доза истина. Да, много хора, които работят в руския сегмент, мразят руснаците. Но задачата не е да се скъса напълно с руските потребители. Напротив. Задачата е да ги принудят да публикуват просто снимки на котенца, готварски рецепти и да четат онези политически новини, които са изгодни за западната пропаганда. И, разбира се, да се събира информация за онези, които са интересни от агентурна гледна точка. Не непременно за шпионаж, но за да бъдат вербувани да работят за целите на западната пропаганда.
- „Фейсбук“ има ли база от доносници?
- Можем да кажем, че има три такива бази. Първата: това са доброволци-доносници. Това са хора, които се оплакват от всичко и от всички. За тях това е начин на живот.
Но има доносници на по-високо ниво. С тях се поддържа двупосочна връзка. Те са малко и се ценят изключително високо – както се казва, струват собственото си тегло в злато. Третата категория са чиновници, мениджъри от най-високо ниво, които несъзнателно публикуват важна информация. Най-често това се случва в разгара на спора в коментарите.
- Биват ли обработвани служителите в офиса на „Фейсбук“, където сте работили?
- Разбира се. Това са и тренинги, и нещо като уроци по история. Разказват за някаква тоталитарна система в Русия, за сталински престъпления. Акцентира се върху факта, че руснаците успяват да бъдат силни поради своите минали постижения и уважението си към тях. Затова се слага ударение върху това, тези постижения да бъдат опровергани или поне да се внуши, че не са чак толкова големи.
- Ако се съди по онова, което се случва в руския сегмент на „Фейсбук“, хибридната война срещу Русия е в разгара си?
- Така е. И вие, руснаците, губите тази война. Не на всички фронтове, разбира се. Ето, вижте... Вие имате мощна ивфоормационна машина. Но тя е телевизията, която е насочена главно към по-старото поколение. Обаче повечето млади хора са във „Фейсбук“. А във „Фейсбук“ задачата е кратка, проста и ясна: напълно да бъдат неутрализирани онези лидерите на общественото мнение, които подкрепят руското правителство. В момента тази цел е почти постигната. Един от нашите мениджъри – Януш, казваше, че ние успяваме да постигнем дори повече, отколкото се изисква от нас. Като изпълняваме задачи от идеологически характер, ние успяваме и да печелим пари от това, че работим срещу враговете.
- Срещу враговете?!?
- Защо се изненадвате? Или вие смятате, че „Фейсбук“ е социална мрежа, която е приятелски настроена към Русия?
- Добре. Но ако няма за какво да се заядете, а проруският лидер на мнения спазва всички норми на общността?
- Тогава неговият акаунт просто се изтрива без обяснение. Отначало подобни методи бяха забранени, но сега можете да изтриете нежелателен профил без проблеми. Във „Фейсбук“ разбраха, че срещу хората, които просто казват обективната истина, няма какво да се противопостави. Нещо повече: те разбраха, че самите руснаци няма какво да противопоставят на „Фейсбук“. Ето: блокират страниците на руските медии, а вие само се възмущавате. Някои ваши коментари само ме развеселяват – например, когато руснаци заявяват: „Ние все пак ще се борим във „Фейсбук“. Хората не осъзнават, че вече няма никаква борба, че само си губят времето. И е смешно да гледате какви сериозни хора отварят нови акаунти, за да бъдат блокирани отново. Сега блокирането се извършва вече направо по IP-адреси – тоест, блокира се направо компютърът, а не само профилът.
- Лидерите на общественото мнение от Русия се заменят с лидери на общественото мнение, които правят западна пропаганда. Това е разбираемо. А верни ли са историите за ботовете?
- Естествено. Това са просто краткти програми. Вие имате ботове, „Фейсбук“ също има ботове. Но тук историята е същата. „Фейсбук“ блокира вашите ботове, а вие не можете да блокирате техните. Но сега се появиха нови разработки. „Фейсбук“ активно се фокусира върху групите. Това се прави съзнателно. Една група е по-лесно да се следи, в нея е по-лесно да се внедрят доносници.
- Добре, но в такъв случай, според вас, защо Русия все още не блокира „Фейсбук“?
- Това не зная, мен също много ме учудва. Вие си имате свои социални мрежи, но търпите пропагандата на вражеска мрежа като „Фейсбук“. Може би се опитвате да бъдете прекалено демократични, може би вярвате в общуването със Запада, или просто си имате по-важни проблеми.

Превод: Любомир Чолаков
Този превод е обект на авторско право. Споделянето му, изцяло или отчасти, е разрешено само с посочване на преводача и ПРЯК ЛИНК към превода.

---

 
Гласувай:
5Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lyubomircholakov
Категория: Политика
Прочетен: 3810901
Постинги: 581
Коментари: 2011
Гласове: 3306
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Юли, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031