Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.12.2019 19:31 - Нравствената контрареволюция на Сталин
Автор: lyubomircholakov Категория: Политика   
Прочетен: 960 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 18.12.2019 19:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

 

image


На 21 декември се навършват 140 години от рождението на Йосиф Висарионович Сталин. Проучванията на общественото мнение през последните години показват значително нарастване на положителното отношение на хората към личността и делото на Сталин - и колкото повече историците откриват факти от затворените досега архиви, толкова по-високо хората оценяват постиженията на онази епоха.

Мнозина се възхищават на мащаба на социално-икономическите трансформации от онази епоха, на масовия героизъм на съветските хора през годините на Втората световна война и следвоенното възстановяване на националната икономика.

Мнозина негодуват против жестокостта на репресивните механизми, действали в онази епоха. Да, било е време на трудни и често жестоки, несправедливи решения. Но и време на морална контрареволюция за преодоляване на следреволюционната безнравственост.

Необходимостта от контрареволюция се диктувала от осъзнаването, че върху марксисткия атеистичен фундамент никакъв комунизъм не може да се построи.

Какво може да бъде построено върху омразата, проповядвана от диктатурата на пролетариата и класовата борба? Може да се строи само въз основа на любовта, с опора на цивилизационните духовни традиции.

Следователно завръщането към православната духовна традиция станало жизненоважна необходимост; болшевиките просто не разполагали с друга духовна традиция. Опитите А. В. Луначарски да създаде нещо като религия на човеко-божество не успели.

Резултатът от нравствената контрареволюция било именно възраждането в общественото съзнание на православните духовни и морални идеали. Разбира се, главното изискване било да не се споменава Иисус Христос, за да не се демаскира и разкрие това възраждане.

Може да се твърди, че съветският проект се крепял върху този духовно-нравствен фундамент чак до идването на власт на „перестройкаджиите“ - които убедиха повечето хора, че любовта към парите стои по-високо от любовта към ближния. Както можеше да се очаква, тази лъжа доведе до катастрофа.

Оценявайки епохата на Сталин, изтъкнатият социолог, дисидент и на младини анти-сталинист Александър Зиновиев, който през 1978 г. бил изгонен от СССР, отбелязва:

„Политиката на Сталин предизвиква злоба не толкова, защото е свързана с жестокост и репресии – а защото е била поразително успешна. Безпристрастните изследователи в далечното бъдеще със сигурност ще видят в жестокостта на сталинските години не толкова факта на уж „неоснователните“ репресии - колкото смелостта и предвидливостта на Сталин да се реши на тези жестокости като неизбежни в интерес на оцеляването на страната".

Още в първите години след революцията от 1917 г. болшевиките се опитали да въведат комунизъм. Той се оказал провал, след това наречен за по-красиво „военен комунизъм“.

След тежките дискусии с троцкистката опозиция във втората половина на 1920-те години било решено...

Продължава тук:
https://sites.google.com/site/sajttnalubomircholakov/obsestvo-politika-idei---prevodi-ot-ruski/nravstvenata-kontrarevolucia-na-stalin




Гласувай:
7



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lyubomircholakov
Категория: Политика
Прочетен: 3748042
Постинги: 581
Коментари: 2011
Гласове: 3305
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031