Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.12.2019 17:46 - Защо напускам фейсбук?
Автор: lyubomircholakov Категория: Политика   
Прочетен: 917 Коментари: 0 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
image

Защо
напускам фейсбук?

През 1990-те години участвах активно, за добро или за лошо, в процесите по свалянето на комунизма. Участваха много хора, всеки със свои идеи, цели, представи, намерения, желания. Моето желание беше едно-единствено: да изчезне цензурата.
За други сигурно е другояче, но лично за мен цензурата беше най-отвратителното проява на комунизма. И все още мисля, че именно грубата, откровена цензура беше и една от главните причини за падането му. Защото, когато дълго време запушваш устата на хората, те, рано или късно, искат да си поемат въздух. Да могат да говорят и пишат на воля каквото искат, както искат, когато искат и където искат – а не само онова, което им РАЗРЕШАВАТ. Забраниш ли им, всеки ще схване тази забрана като диктатура, тоталитаризъм, задушаване на свободата на словото и т. н. И разбира се, у тях се появява стремеж към разрушаване на забраната, диктатурата, тоталитаризма, задушаването на свободата и пр., и пр. Съчетано с ограниченията за лична икономическа инициатива (по-просто казано, за забогатяване чрез работа като „частник“), тези откровени забрани и ограничения са в състояние да разрушат всяка политическа система.
Демокрацията обеща именно тази свобода – да можем да говорим и пишем каквото искаме, както искаме, когато искаме и където искаме.
А сега малко за фейсбук. Тази социална мрежа в началото и на пръв поглед предоставяше и самата тя представляваше възможност за свободно общуване, за изказване и споделяне на мнения по важни въпроси или поне по такива, които за съответния човек бяха или му се струваха важни. За мнозина фейсбук се превърна в символ и олицетворение на самото понятие „социална мрежа“.
За съжаление това остана в началото и на пръв поглед. Оказа се, че човек не може да публикува, каквото пожелае – а само онова, което му РАЗРЕШАТ някакви анонимни цензори с очевидни соросоидни платени или идеологически убеждения. С други думи, премахнахме комунистическата цензура, за да ни бъде наложена демократична цензура. При това, като се замислим през призмата на изминалото време, определено комунистическата цензура беше за предпочитане, защото тя поне, освен охраната на властта (с което се занимава всяка цензура, включително демократичната), пазеше традиционни морални, нравствени и културни ценности – които бяха напълно в духа на европейската цивилизация. Всъщност, ценностите на обществото, което за по-лесно наричаме „комунизъм“ (въпреки неточността на този термин) бяха в пълен синхрон с традиционните европейски и, по същество, християнски ценности. Различни бяха само политическите и някои икономически насоки.
За разлика от това, днешните „европейски ценности“, в името на които се осъществява цензурата в социалната мрежа фейсбук, са насочени към разрушаване на традиционния европейски християнски морал, като се утвърждават за нормални такива психопатични извращения като педерастията, лесбийството, хермафродитизма (в Холандия дори наброяват 70 пола). Малцинства от всякакъв характер се ползват с предимства, с каквито не се ползват мнозинствата от нормални за дадено общество хора – което, очевидно, е в противоречие дори с елементарните постулати на т. нар. „демокрация“, която по дефиниция е уж власт на мнозинствата, а се превръща с усилени темпове във власт на малцинствата и безкомпромисно потискане с отнемане на всякакви права, дори на правото на възражение, спрямо мнозинствата. Да не говорим за очевидната расова война, която се води срещу бялата раса и заместването й с негроиди по цялата територия, където превалират т. нар. сега „европейски ценности“.
Разбира се, това си е проблем на западняците, които се съгласяват да бъдат варени бавно като жаби в казана и не усещат как цялата им цивилизация бива унищожавана.
За мен лично в случая е по-важно обстоятелството, че във фейсбук, където общуваме, от анонимни, очевидно невежи и неграмотни платени наемници или просто идеологически близачи на задници трябва едва ли не да чакаме разрешение и позволение да публикуваме това, което смятаме за важно и/или интересно. А след като го публикуваме, да се опасяваме, че по мнението на някой такъв политико-идеологически соросоиден близач на задници то може да бъде заличено, а акаунтът ни – блокиран.
Така се ражда най-отвратителната рожба на цензурата, която познаваме още от епохата на комунизма – АВТОЦЕНЗУРАТА. Тя означава, че вече сме в ситуация, когато дори няма нужда от ДРУГИ цензори, за да бъде ограничена нашата свобода на словото, изразяването и обмяната на информация. Ние сме принудени да бъдем цензори на самите себе си, за да „преценяваме“ предварително дали това, което публикуваме, ще бъде РАЗРЕШЕНО от шибаните близачи на задници, които „модерират“ (тоест, ЦЕНЗУРИРАТ) фейсбук.
Тоест, фактически се върнаха не просто времената на комунизма – установи се нова цензура, много по-рафинирана, префинена, изтънчена, всеобхватна, подла и коварна. Подла и коварна, защото комунистическата цензура беше честна, почтена и откровена – тогава се признаваше, че тя се провежда против „антисоциалистическата пропаганда“ (каквото и да означаваше това). Сегашната цензура твърди, че самата тя не съществува, че „няма никаква цензура“, че ние живеем в рай на свободата на словото и информацията. И в същото време близачите на задници от фейсбук блокират акаунти, заличават публикации, тоест ЗАБРАНЯВАТ СВОБОДАТА НА СЛОВОТО, НА ИЗРАЗЯВАНЕТО НА МНЕНИЯ И НА ОБМЯНАТА НА ИНФОРМАЦИЯ.
Да се подчиняваме на „правила“, измислени от фейсбуковите близачи на задници, е гнусно и унизително.
Разбира се, онези, които смятат, че социалната мрежа е място само за абстрактни разсъждения, за снимчици на мили котенца и за облекчаване на лични и националини комплекси за малоценност – те няма защо да се тревожат от наличието на цензура. Тях тя няма да ги безпокои.
Но невъзможността да се обсъждат и коментират наистина важни теми обезценява наличието на социалната мрежа Facebook. А агресивната, злобна, неистова и лицемерна цензура е просто гнусна и унизителна.
Поради тези причини премествам активната си дейност в социалната мрежа „Вконтакте“. Вярно, там няма чак толкова (повечето излишни, между другото) лъскави опционни дрънкулки – но има най-важното: свобода на словото и информацията. Няма цензура.
Колкото до лъскавите опции на фейсбук, те са като сиренцето в капана за онези мишлета, които все още вярват, че в тази „социална мрежа“ им позволяват да говорят онова, което мислят. Ако пък наистина им го позволяват, значи трябва да се замислят за онова, което мислят – безопасното за диктатурата мислене винаги е глупаво мислене.
-—
Любомир Чолаков

П. П.
Не заличавам акаунта си тук, във фейсбук, защото има възможност да бъде свързан с акаунта ми във „Вконтакте“ и публикациите там да се отразяват и тук – докато не бъде заличен от цензурата.
-------—
П. П. П.
Ако някой по някакви причини хареса този пост, нека го разпространи чрез опцията „Споделяне“, защото вероятно скоро ще бъде заличен. По-удачно е да го копира и пейстне, така копието ще се запази дори, когато цензурата унищожи оригинала.
---


Тагове:   фейсбук,   цензура,   ценности,


Гласувай:
9



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lyubomircholakov
Категория: Политика
Прочетен: 3748270
Постинги: 581
Коментари: 2011
Гласове: 3305
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031