Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.05.2015 21:08 - Разузнаването е най-романтичната професия
Автор: lyubomircholakov Категория: Политика   
Прочетен: 2723 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 05.05.2015 21:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

image
  Андрей Безруков (Доналд Хитфилд)
Доналд Хитфилд притежавал консултантска фирма в САЩ, получил образование в Харвард и с жена си възпитавали две деца. 
Бил напълно успешен американски гражданин. 

Едва ли някому от неговите познати и колеги можело да хрумне, че истинското име на Доналд Хитфилд е Андрей Безруков, както и, че е ръководител на руска разузнавателна група. 

Безруков работел в чужбина под прикритие още от края на миналия век и през това време не е произнесъл нито една дума на руски. 
Преди две години беше издаден от предател, след което се завърна в Русия... 

- За начало, нека уточним как се нарича онова, с което се занимавахте в САЩ? Шпионаж? 
- Занимавах се със същото, с което американските служби се занимават в Русия. Тук разликата е в понятията. На английски шпионаж се превежда като "spying", но в руския език "spy" има 2 значения: "шпионин" и "разузнавач". Ето защо думата може да бъде преведена различно. Неслучайно в Съветския съюз своите бяха наричани с хубавата дума "разузнавач", а враговете - "шпиони". 

- Казват, че през цялото време не сте произнесли нито дума на руски? 
- Така е. Това е особеност на нелегалната работа. Не можеш да използваш родния език дори в дома си и през цялото време се намираш под строг самоконтрол. Но след няколко години работа това се превръща в нещо съвсем естествено. Дори сънуваш на други езици. Двамата с жена ми и досега си говорим главно на английски и френски. 

- Съпругата Ви с Вас ли работеше? И тя ли беше под прикритие? 
- Да, съпругата ми Елена също е професионален разузнавач, в чужбина работихме заедно от първия до последния ден. 

- Живяхте дълго време в една страна, като фактически работихте срещу нея, така ли да разбираме? 
- Вижте, разузнаването не се определя от това, против кого работиш. Разузнаването се определя от това, за кого работиш. Да работиш "против някого", това не може да бъде ориентир, понеже задачите може да се променят. Като разузнавач ти работиш, за да принесеш полза на своята страна. Престъплението може да бъде против някого - но разузнаването като дейност има патриотичен характер. 

- В такъв случай как възприемахте хората наоколо си, ако не като врагове? 
- Като основен обект за изучаване. Това е страна, която ти трябва да познаваш, и трябва да искаш да разбереш хората, за да помогнеш на ръководството на собствената си страна да взема правилни решения. 

- Тоест, разузнавачът е нещо като учен под прикритие? 
- Да, твърде често се поставят въпроси за познаването, за разбирането. Бих казал така: за да победиш, трябва да разбереш. А за да разбереш - трябва да обичаш. Тоест: ти трябва да обикнеш страната, в която работиш. Наличието на разузнавач като човек, който, въпреки дезинформацията, може на място да разбере какво се случва, е позитивен стабилизиращ фактор. За да се подготви една държава и да се защити, понякога е достатъчна трохичка информация. Бих го казал така: разузнаването по същността си е отбранително мероприятие. 

- Успяхте ли да обикнете САЩ? 
- Не бих казал, че към обикнал тази страна. В културен план съм живял в по-интересни страни от Съединените щати. Но, разбира се, уважавам американците. Харесвам много черти на американския народ: оптимизъм, изобретателност, готовност за необходими промени, умението честно и бързо да признаваш и поправяш грешките си. 

- Къде повече Ви харесва да живеете: след размяната в Русия или в САЩ? 
- Честно казано, сега ми е по-интересно да живея в Русия. Първо: това е моята култура. Но главното е, че в Русия съм свидетел на исторически момент: развива се процес на създаване и укрепване на една нова страна. Този процес е сложен, болезнен, но извънредно интересен, особено за мен, понеже моята работа беше да разбирам какво реално се случва и какви сили стоят зад събитията. 

- Може ли да уточним: работили сте в САЩ от 1999 г., а преди това? 
- Не мога да коментирам. 
image  

- Какъв бизнес имахте в Америка? 
- Аз съм специалист по стратегическо прогнозиране, по формиране на бъдещето. Моите научни статии и патенти са главно в тази област. Работил съм с водещи корпорации и държавни органи на редица страни, в това число и на САЩ. Но, като консултант, ми се е налагало да работя и по други направления: да управлявам промени в корпорациите, да организирам борба за крупни договори и т. н. 

ПРОДЪЛЖАВА ТУК...



Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lyubomircholakov
Категория: Политика
Прочетен: 3769564
Постинги: 581
Коментари: 2011
Гласове: 3305
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930